• 572.845
Anasayfa
Sağlık Çinko Yüksekliği Belirtileri Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Çinko Yüksekliği Belirtileri Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

       3   HANDE ÇEVİKKOL      HANDE ÇEVİKKOL
Çinko Yüksekliği Belirtileri Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Çinko yüksekliği sebepleri nelerdir? Çinko yüksekliği neden olur? Çinko fazlalığı neden zararlıdır? Çinko vücutta depolanır mı? Çinko zehirlenmesi neden olur? Çinko yükselmesi nasıl tedavi edilir? Çinko yüksekliği hakkındaki tüm sorular sizin için bu yazımızda.

Çinko Değeri Kaç Olmalıdır?

Çinko Değeri Kaç Olmalıdır?

Çinko Değeri Kaç Olmalıdır?

Çinko, bedensel fonksiyonların devamlılığı için eşsiz bir öneme sahiptir. Bağışıklık sisteminin korunmasını sağlayan çinko minerali aynı zamanda hücrelerin üremesine ve tamir edilmesine yardım eder, vücudun enerji kaynaklarını düzenler. Ancak çinkonun ihtiyacın olan belli bir oranı vardır ve bu oranı aşmak çinko zehirlenmesine kadar gidebilir. Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından belirlenen ölçeklere göre günlük çinko ihtiyacı 9 ila 11 mg. aralığında olup 35-40 mg. arasındaki değerler zehirlenmeyi işaret eder.

Kimyasal belirtileri nelerdir konusunda bilgi sahibi olman, oldukça önemli. Kendinde gördüğün bu önemli belirtiler halinde doktora acil başvuruda bulunman gerekiyor. Aksi halde tablo ilerliyor ve bilincinin kaybına, şoklara ve nöbetlere kadar gidebiliyor. Bu belirtileri bilmen yalnızca kendin için değil, ailen için de önemli. Evde bu sorunları yaşayan birine bilinçsiz bir şekilde müdahale etmek yerine, kendisini doktora ulaştırman gerektiğini biliyor olacaksın.

Çinko Fazlalığı Belirtileri Nelerdir?

Çinko Fazlalığı Belirtileri Nelerdir?

Çinko Fazlalığı Belirtileri Nelerdir?

Kanda çinko fazlalığı halinde vücut alarm vermek için bazı belirtileri kullanarak mesaj gönderir. Bu belirtilerin hepsi aynı anda ortaya çıkmaz. Elbette hepsi aynı kişide görülmeye de bilir. Belirtilerin bir ya da birden fazlasını yaşıyor olmanız ve şüphe duymanız halinde hastaneye başvurmanız gerekir.

  • Soluk alıp vermede güçlük çekme
  • Farklı bölgelerde ağrılar
  • Baygınlık ya da bilincin güçsüzleşmesi
  • İshal
  • Ateş yükselmesi ve titremeler
  • İdrarını yapmada güçlük
  • Ağza metal tadı gelmesi
  • Şok ve nöbet geçirme
  • Bulantı ve kusma
  • Cilt renginde ve göz beyazında sararmalar

Çinko Fazlalığı Hangi Hastalıklara Yol Açıyor?

Ulusal Sağlık Örgütü ve çinko yüksekliği üzerine yaptığı çalışmalar gösteriyor ki, bu mineralin fazla alınması halinde seni bazı ciddi hastalıklar bekliyor. Çinko zehirlenmesi yaşayan kişilerin en sık karşılaştığı sorunların başında mide rahatsızlıkları geliyor.

Çinko fazlalığı nasıl anlaşılır sorusunun en yaygın cevapları arasında kusma ve ishal gibi mide ile direkt ilişkili maddeler görülüyor. Özellikle mide bulanması ve kusma, yüksek dozda mineral alımının ilk yarım saati içerisinde görülen erken dönem belirtileri oluyor. Bu kişi idrara çıkmakta güçlük çeker ve pek çok kişi bu şikayetin üzerine hastaneye başvurması gerektiğini fark eder.

Aşırı Çinko Fazlalığı Zehirler mi?

Aşırı Çinko Fazlalığı Zehirler mi?

Aşırı Çinko Fazlalığı Zehirler mi?

Çinko elbette vücudun fonksiyonlarının sağlıklı şekilde devamlılığı için eşsiz bir öneme sahip. Ancak gereğinden fazla alınması ciddi sorunlara yol açabiliyor. Özellikle çinko hapı alan kişilerde, eksikliği hızlıca gidermek için fazladan ilaç alınması gibi hatalar, bu zehirlenmeye yol açabiliyor. Bu ilaçları kullanan kişilerin aynı doğrultuda çinko içeren besinler konusunda tüketimini sınırlandırması gerekiyor. Kuzu eti, hindi eti, dana ciğeri, kabak çekirdeği, mantar, kakao, ıspanak, sarımsak, bezelye ve yumurta sarısı bu mineral bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip. Bu bilgiler ışığında kullandığın ilaçları ve beslenme düzenini dengeleme konusunda bir uzmana danışman gerekebilir.

Çinko mineralini aşırı derecede almak, kişinin metal zehirlenmesi geçirmesine yol açar. Kusma ve bulantı en erken görülen belirtiler olacaktır. Müdahale olmaması halinde bu durum ilerle ve baş dönmesi, ağza metal tadının gelmesi, nefes daralması gibi başka belirtiler başlar. Durumu, kişinin tansiyon düşüklüğü yaşaması izler ve bilincini yavaş yavaş kaybetmeye başlar. Bu belirtilerden sonra durum ciddileşir ve kişide nöbet ya da şoklar meydana gelebilir.

Kişinin kendinde bazı çinko fazlalığı belirtileri fark etmesiyle birlikte doktora başvurması gerekmektedir. Doktorlar zehirlenme belirtileri üzerine tahlilleri yapıp sorunun çinkodan dolayı zehirlenmekte olduğuna karar verdiği takdirde uygun tedaviye başlar. Bu tedavi için kişinin midesinin yıkanması gerekebilir. Sonrasında aldığı mineralin fazlasının atılması için bol su ve süt takviyesi yapılır. Kişinin kan değerlerinin normale döndürülmesi ve fazla mineralin uzaklaştırılması amacıyla birtakım ilaçlar takviye edilir.

Çinko Fazlalığı Tedavisi Gerektiren Değerler Kaçtır?

Çinko Fazlalığı Tedavisi Gerektiren Değerler Kaçtır?

Günlük Çinko İhtiyacı Kaçtır?

Çinko vücudun fonksiyonlarını yerine getirmesi ve bağışıklık sisteminin kurulması için şüphesiz eşsiz bir öneme sahip. Protein sentezlenmesi için varlığı şart olan bu mineralin alınması gereken belli dozlar var. ACBN yani Amerikan Clinical Board of Nutrition yetişkinler için günlük çinko ihtiyacı değerleri hakkında şu şekilde rakamları açıklamış bulunuyor:

  • Kadınlar için günde 8 mg.
  • Erkekler için günde 11 mg.

Gün içerisinde 35 ila 40 mg. çinko alınması halinde ise çinko zehirlenmesi adı verilen ciddi bir durum ortaya çıkıyor. Zehirlenme durumunda artık çinko faydalı bir mineral olmaktan çıkar ve toksik etki gösterir. Senin için de bazı belirtiler söz konusu olmaya başlar ve müdahale etmesi için hastaneye başvurmaman halinde şoka girebilirsin. Tüm bu nedenler doğrultusunda yetişkinler için çinko alımında cinsiyet fark etmeksizin gün içinde 40 mg.’ı asla geçmemesi tavsiye ediliyor.

Normalin üzerinde alınan çinko, bu mineralin faydalı olmaktan çıkıp vücut için toksik etki oluşmasına yol açıyor. Süt ve bol su tüketimi ile detoks yapmak ve çinko alımını sınırlandırmak, sürecin en basit tedavi yolları. Ancak durum çok daha ölümcül bir önemde olabilir.

Çinko fazlalığı belirtileri göstermeniz halinde oldukça ciddi ve hatta hayati bazı sonuçlarla karşılaşabilirsin. Bu nedenle belirtilerden şüphelenmen halinde mümkün olduğunca hızlı bir hastaneye başvurmalı ya da 112’yi arayarak uzman yardımı talep etmelisin.

Çinko Fazlalığı Sonucunda Ne Olur?

Her mineral fazlalığı durumunda elbette bu denli ciddi sonuçlar oluşmayabilir. Zehirlenme belirtileri bazen daha hafif seyreder ve yalnızca mide rahatsızlıkları, kusma gibi tolere edilebilir bir halde belirir. Ancak bu belirtiler duruma müdahale edilmesi ve erken dönemde sorunun çözülmesi için bedeninin verdiği önemli mesajlardır.

Erken dönemde vücudunun mineral fazlalığına vereceği belirtiler arasında hafif bilinç bulanması, midede rahatsızlık gibi hafif belirtiler yer alacaktır. Ancak uzun dönemdir vücudunun çinko yüksekliği için verdiği belirtiler olabilir. Örneğin huzursuz ruh hali, uyanıklık için güçlük çekmek, yer yer ağzına gelen metalik tat, artık beslenme programın içerisinde çinkoya daha az yer vermen gerektiğine dair uyarılar olabilir.

Çinko için destek olarak mineral hapı alıyorsan bir süre bu ilaçları kullanmaman daha mantıklı olacaktır. Elbette kullandığın ilaçları bırakmadan ya da beslenme de büyük değişiklikler yapmadan önce şikayetlerini belirterek doktoruna danışman gerekiyor.

  • Şok ve nöbetler
  • Bilincin kapanması ve koma
  • Organ yetmezliği
  • Beyinde hasar
Çinko Fazlalığı Tedavisi İçin Ne Yapılır?

Çinko Fazlalığı Tedavisi İçin Ne Yapılır?

Çinko Fazlalığı Tedavisi İçin Ne Yapılır?

Çinko zehirlenmesi gibi direkt ve acil müdahale gerektiren bir durumla karşı karşıya değilsen, öncelikle çinko kaynaklarını kesmen gerekir. Belirtileri taşıyor ve şüphe duyuyorsan çinko hapı kullanımını kesmen gerekecektir. Birkaç gün boyunca çinko alımını sınırlandırmak mantıklı olacaktır.

Çinkonun fazlasını vücuttan uzaklaştırmak gerekmektedir. Bu nedenle bol sıvı tüketmeniz gereken bir dönemdesin. Gün içinde en az 8 bardak, hatta mümkünse 10-12 bardak su içmeye özen göstermelisin.

Çinko oranı yüksek besinler almak durumu daha kötü kılar. Bu nedenle bu besinlerden bir süre uzak durmada fayda var. Kuzu ve dana eti, kaju fıstığı, ıspanak, nohut, barbunya, kabak çekirdeği gibi yiyecekler, uzak durman gerekenlerin başını çekiyor.

Kalsiyum seviyesini yükseltmek çinkoyu dengelemeye yardımcı olacak. Bu nedenle kalsiyum hapı tavsiyesi yapabilir ya da süt ve süt ürünleri tüketimini artırabilirsin. Amerika’da 1997 senesinde yayınlanan bir bilimsel çalışma sonucunun gösterdiği üzere kalsiyumun artışı ile birlikte çinkonun geri emilim oranı düşüyor.

Çinko Zehirlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Çinko zehirlenmesi tedavisi görmeni gerektirecek kadar ciddi belirtilerin olabilir. Bu durumda hem paniğe kapılmadan hem de zaman kaybetmeden bir uzman yardımına başvurmalısın. Hastanenin acil bölümünü arayarak hemen tıbbi müdahale talep etmelisin. Aksi halde zehirlenmenin ilerleyen safhalarında bilincini kaybedebilirsin. Özellikle çevrende yardımcı olacak biri yoksa bu durum hayati önem arz edebilir.

Sen de çinko fazlalığı belirtileri gösteriyor musun? Çinko zehirlenmesi tedavisi için ne gibi yöntemler uygulanabileceğini biliyor musun? Çinko yükselmesi belirtileri hakkında yeterince bilgi edindiğini düşünüyor musun? Konuya dair tüm görüş ve sorularını bizimle paylaşmayı unutma.

“Çinko Yüksekliği Belirtileri Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?” üzerine 3 yorum

  1. ilkay çınar says:
  2. Fahrettin DURAN says:
  3. Turhan ÇETİN says:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg