• 117.019
Anasayfa
Sağlık NTD Nedir? Nöral Tüp Defekti Ultrasonda Belli Olur mu?

NTD Nedir? Nöral Tüp Defekti Ultrasonda Belli Olur mu?

       0   HANDE ÇEVİKKOL      HANDE ÇEVİKKOL
NTD Nedir? Nöral Tüp Defekti Ultrasond a Belli Olur mu?

Nörol tüp defekti ne demek? Nöral tüp defekti değeri kaç olmalı? Nöral tüp defekti testi nasıl yapılır? Nöral tüp defekti hangi vitamin ile ilgilidir? Nöral tüp defekti ultrasonda belli olur mu? Sen de NTD yani nöral tüp defekti hakkında merak ettiklerini bu dosyamızda bulabilirsin.

Nöral Tüp Defekti Ne Demek?

Nöral Tüp Defekti Ne Demek?

Nöral Tüp Defekti Ne Demek?

Beyin ve omurilik ile ilgili bir tür doğum kusuru olan nöral tüp defektlerinin, doğumda olan sağlık sorunları olduğu söylenebilir. Bu defektlerin en yaygın çeşitleri spina bifida ve anensefali olarak adlandırılmaktadır.

Nöral Tüp Defekti Nedenleri Nelerdir?

Kesin ve tek bir nedeni olmayan bu kusurların üzerinde özellikle genetiğin ve çevresel etmenlerin büyük rol oynadığı söylenebilir. Bu etmenlerin bir tür kombinasyonu sonucu olan NTD üzerinde şu risk nedenleri rol oynamaktadır:

  • Daha önceden herhangi bir nörolojik rahatsızlık sahibi bebek doğurmuş olmak
  • Anne babada ya da yakın bir akrabada benzer hastalığın olması
  • Doğum öncesinde alınması gereken vitamin ve folik asidin alınmamış olması
  • Metotreksat gibi folat antimetabolitlerin alınması
  • Hamileliğin son üç ayında gestasyonel diyabet yani hamilelik şekerinin yükselmesi
  • Aşırı dozda radyasyona maruz kalınması
  • Hamilelikte sigara içmiş olmak veya pasif içiciliğe maruz kalmak
  • Bozuk su nedeniyle oluşan arsenik zehirlenmesi
  • Annenin obez olması
  • Anti-epileptik ilaçlar (sodyum valproat ya da valproik asit içeren ilaçlar gibi)

Tip 1 diyabet, kandaki şeker yani glikoz oranının normalden fazla olması durumudur. Bu durumda diyabet hastası olan kişinin sinir sistemi, damar yapısı ve böbrekleri başta olmak üzere pek çok organı etkilenmektedir. Eğer anne adayı henüz diyabeti kontrol altına alınmadan hamilelik evresine geçerse, bu durumda bebek doğurmak risk arz edebilir. Anne olmayan karar veren kişinin doğru şekilde beslenmesi ve öncelikle kan şekerini denge altına almış olması gerekir.

Anne olma kararı olan kişinin kullanmakta olduğu ilaçlar da hamilelikte bir sorun çıkmaması açısından önemlidir. Hamile kalmadan önce, başta kriz ve nöbetleri engellemek için alınan ilaçlar olmak üzere, düzenli alınan tüm ilaçlar hakkında doktorun bilgilendirilmesi gerekir.

Araştırmalara göre hamileliğin erken dönemlerinde yeterince folik asit yani folat ya da B9 vitamini alınmaması da nöral tüp defekti nedenleri arasında olabilir. Yeterli miktarda ve doğru şekilde folat alınmış olması, bahsedilen bu kusurların %70 oranında engellenmesini sağlayabilmektedir.

Yine bilimsel çalışmalara göre NTD neden olur sorusunun bir diğer şaşırtan nedeni de sıcağa yakınlık olabilir. Hamileliğin özellikle 4. ila 6. haftaları arasında sauna gibi sıcak yerlerde bulunmak, ateşin yükselmesi ya da sıcak küvette duş almak gibi nedenlerden dolayı, defektlerin tetiklenmesi söz konusu olabilir.

Nöral Tüp Defekti Belirtileri Nelerdir?

Nöral Tüp Defekti Ne Demek?

Nöral Tüp Defekti Ne Demek?

Bozukluğun hangi türde ve şiddette belirdiğine bağlı olarak görülen belirtiler de değişecektir. Pek çok kişi için bu durumda nöral tüp defekti testi nasıl yapılır sorusu gündeme gelebilir. Genelde hamilelik sürecinde yapılan kan testleri, amniyosentez ve ultrason gibi değerlendirme araçları sayesinde herhangi bir defekte dair şüphe olup olmadığı değerlendirilmektedir. Doğum öncesi ilgili testleri yaptırmayan kadınlar doğum sonrasında bu defektlerle karşılaşabilirler.

Nöral Tüp Defekti Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalığın türüne bağlı olarak belirtiler ve tanı koyma araçları değişkenlik gösterdiği gibi, tedavi yaklaşımları da değişmektedir.

Spina Bifida: Şiddetine bağlı olarak tedavisi de değişen spina bfida, bazı çocuklarda ameliyat gerektirirken bazı çocuklarda tedavi dahi gerektirmeyebilir.

Anensefali: Bu türde bir hastalığa karşı kesin bir tedavi bulunmamakta, bu hastalıkla doğan çocuklarda kısa süre sonra ölüm söz konusu olmaktadır.

Ensefalosel: Genel olarak bu türün tedavisi için cerrahiye başvurulmakta ve operasyon esnasında beynin çıkıntılı olan kısmı zarla birlikte yerine yerleştirilmektedir.

Nöral Tüp Defekti Nasıl Önlenir?

Nöral Tüp Defekti Nasıl Önlenir?

Nöral Tüp Defekti Nasıl Önlenir?

Erken dönemlerde alınan vitamin ve mineralin yani hamileliğin ilk evrelerinde beslenmenin, defektlerden korunmak için oldukça önemli olduğu unutulmamalıdır. Nöral tüp defekti hangi vitamin ile ilgili diye soracak olursanız akla ilk olarak B vitamini grupları yani folik asit gelmektedir. Bu sebeple anne olmayı planlayan kadınların öncesinde folik asit takviyesine başlaması tavsiye edilir.

Folik asit içeren besinler ise kısaca şu şekilde listelenebilir;

  • Ekmek ve unlu mamuller
  • Simit
  • Beyaz pirinç
  • Makarna
  • Yeşil ve yapraklı sebzeler
  • Fasulye
  • Portakal suyu

Nöral Tüp Defekti (NTD) Nedir? – Video

Sen de spina bfida gibi farklı nöral tüp defektlerine ilişkin vermiş olduğumuz bilgiler doğrultusunda, kendi soru ve bilgilerini bizlerle yorum olarak paylaşmayı unutmamalısın.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg