• 246.409
Anasayfa
Sağlık Fındık İshal Yapar mı? Fındık Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Fındık İshal Yapar mı? Fındık Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

       0   HANDE ÇEVİKKOL      HANDE ÇEVİKKOL
Fındık İshal Yapar mı? Fındık Alerjisi Nedir?

Fındık alerjisi belirtileri nelerdir? Fındık alerjisi geçer mi? Fındık toplarken alerji olunabilir mi? Fındık bahçesi alerjisi var mı? Bebeklerde fındık alerjisi belirtileri nelerdir? Fındık alerjisi ne zaman geçer? Sen de fındık alerjisi hakkında fındık gaz yapar mı gibi sorularını ve daha fazlasını yazımızda bulabilirsin.

Fındık Alerjisi Nedir?

Fındık Alerjisi Nedir?

Fındık Alerjisi Nedir?

Kuruyemişlerin bazı bünyelerde ciddi alerjilere neden olabildiğini ve oldukça rahatsız edici olabildiğini biliyoruz. Fındık alerjisi ise bahsettiğimiz bu kuru yemiş alerjilerinin en yaygın görülenlerinden biri. Bağışıklık sisteminin fındığın içerisinde yer alan protein türevlerini bir tehdit olarak algılaması ve bu maddeye saldırması sonucunda, bünyede alerjik reaksiyonlar doğmuş oluyor.

Eğer fındığa karşı senin de böyle bir alerjin olabileceğini düşünüyorsan mutlaka fındıktan ve fındıklı yiyeceklerden uzak durman gerekiyor. Küçük yaşlardaki çocukların tükettiği abur cubur benzeri yiyeceklerin içerisindeki fındığa karşı ise ailelerin dikkat etmesi öneriliyor.

Peki bahsettiğimiz bu alerjik durum çok mu sık görülüyor? Bilimsel çalışmalara göre, özellikle küçük yaşta olanları alerjiler daha çok etkiliyor ve her 100 çocuktan 9’unda fındığa karşı alerji görülüyor.

Fındık Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Fındık Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Fındık Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Alerjinin belirtilerinin fındığı yer yemez ortaya çıkması pek  de sık görülen bir durum değil. Eğer kişinin fındığa karşı bir alerjisi varsa, belirtilerin görülmesi için yemenin üzerinden en az 2 saatin geçmesi bekleniyor. Bahsettiğimiz bu fındık alerjisi belirtileri ise şu şekilde:

  • Ciltte egzama ya da kurdeşen çıkması
  • Gözlerde alerji nedenli konjonktivit
  • Midede bulantı, karın ağrısı, kusma ve ishal şeklinde dışkılama
  • Hırıltılı soluk alıp verme, öksürme
  • Burun akıntısı
  • Dil, dudak ve yüzde şişkinlik

Anafilaksi yani acil olarak tıbbi müdahale gerektiren şiddetli alerjik tepkilere yol açabilen bu durumda, belirtilerin görülmesi halinde direkt olarak doktora başvurulmalıdır.

Fındık Gaz, Şişkinlik Yapar mı?

Fındık Gaz, Şişkinlik Yapar mı?

Fındık Gaz, Şişkinlik Yapar mı?

Fındık gaz yapar mı sorusunun yanıtı normalde kişiden kişiye değişse de alerjik bir reaksiyon halinde mideyle ilişkili sorunlar görülmesi normal olmaktadır. Yani kişide boğulma hissi ve astım atağı gibi ciddi belirtiler de olabilirken fındık şişkinlik yapar mı sorusunun yanıtı da olumlu olabilmektedir. Herhangi bir anormal reaksiyon halinde mideye krampların girmesi, yüzde yanma hissi gibi belirtiler de görülebilir.

Tıpkı fıstık alerjisi için söz konusu olduğu gibi fındığa da alerjik tepki verenlerde, bu alerjik reaksiyonun ne zaman sona ereceği kestirilemez. Yani herhangi bir süre içerisinde belirtiler azalarak ortadan kalkabilir. Ancak bahsetmiş olduğumuz anafilaktik durumda kişi şiddetli bir şok içine girer.

Anafilaksi etkisindeki kişinin tüm vücudu zarar görmektedir. Kişi bilinç kaybı, bayılma ile başlayan bu şoka müdahale edilmemesi halinde ölebilir. Bu kişilerin hemen 112’yi arayarak acil yardım istemeleri gerekmektedir. Enjeksiyon yoluyla epinefrin uygulanması, kişinin böyle bir şok anında hayatını kurtarıcı olabilir.

Fındık Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Fındık Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Fındık Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Özellikle fındık bahçesi alerjisi gibi mesleğinden dolayı bazı şüpheleri olan kişiler ya da belirtileri taşıyan kişiler, tanı konması için üniversite hastanelerine ya da özel hastanelere başvurabilirler. Bu hastanelerin ilgili birimleri alerji testi yapılması için sizlere yardımcı olacaktır.

IgE kan testi adı verilen bir test ile deri prick testleri adı verilen testler, kolayca kişide herhangi bir alerji olup olmadığının görüntülenmesini sağlar. Kan testleri neticesinde, kanda savunma hücrelerinde artış olduğunun görülmesi, kişinin alerjik bir tepki verip vermediğinde ayırt edici olabilmektedir.

Deri prick testi yaptıracak kişilerin derisinin üzerine az miktarda fındığın ekstresinden uygulanır ve 10-15 dakika boyunca bölgede herhangi bir kızarma, yanma, şişme gibi anormallik olup olmadığına bakılır. Bu gibi şikayetlerin olması halinde kişinin fındığa karşı alerjisi olduğu kesinleşir.

Fındık Alerjisi Nasıl Geçer?

Fındık Alerjisi Nasıl Geçer?

Fındık Alerjisi Nasıl Geçer?

Fındık alerjisi nasıl geçer sorusunun kesin bir yanıtı yoktur. Ancak kişinin fındık ya da fındıklı yiyeceklerden uzak durması gerektiği kesindir. Özellikle kahvaltılık çikolata, gofret, yaş pasta ve bisküvi çeşitleri, içeriği bilinmeden kesinlikle tüketilmemelidir.

Bilinçsizce de olsa herhangi bir şekilde vücuda girecek olan fındığın ne gibi sonuçlar yaratacağı kestirilemez ve kişiyi şoka dahi sokacak hatalara neden olunabilir. Bu sebeple özellikle küçük yaşlardaki çocuklarda herhangi bir alerjik belirtinin görülmesi halinde verilen yiyeceklere ailelerin oldukça dikkat etmesi gerekmektedir.

Alerjisi olan kişilerin şikayetlerini dindirebilmek için doktorlar antihistaminik türde ilaçlar reçete edebilir ve böylece gündelik yaşamda daha rahat olunabilir.

Kuruyemiş Alerjisi Nedir? – Video

Alerji belirtileri ve tedavileri hakkında vermiş olduğumuz bilgiler haricinde sen de aklına takılan tüm sorularını ve kendi deneyimlerini bizlere yorum olarak iletmeyi unutma.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg