• 858.402
Anasayfa
Hesaplama Bebek Doğum Tarihi Hesaplama

Bebek Doğum Tarihi Hesaplama

       0   ŞEYDANUR POLAT      ŞEYDANUR POLAT

Hamilelikte bebeğin doğum tarihi nasıl hesaplanır? Çok eski bir formülle hesaplanır. Bir matemetikçinin bulduğu sayısal bir formüldür. Son adet gününe yedi gün ekliyorsunuz, üç ay çıkartıyorsunuz, bulduğunuz tarih artı, eksi bir hafta içerisinde %95 olasılıkla doğum olacaktır. Şu varsayımdan ortaya çıkan bir hesaplamadır. Adet döneminin 28-30 gün olduğu kişiler için tam doğru bir sonuç gösterir.

[GENCSaglik form=”BebekDogumTarihiHesaplama” renk=”Mavi”]

Bayanlarında çoğusunun adet ortalaması bu bant içindedir. Ancak bazı hastalarda geç yumurtlama oluyor. 28 günlük sürecin 14. günü yumurtlama olduğu varsayımı vardır. Kimi bayanlarda ise 20. gün yumurtlama olabiliyor. Bu bayanların adet ortalaması 34 gün olabiliyor. Bu sonuçlar ise ilk 10 haftada yapılan ultrason ile tespit edilir.

Ultrason da ki gün hesaplama hata payı 1-2 gündür. Embriyo ilk 10 haftada günlük 1 ml büyür, bu çok büyük bir hızdır.

Bebek Doğum Tarihi Hesaplama Nasıl Olur?

Bebeğin doğum tarihinin hesaplamasında en önemli gösterge anne adayının, son adet tarihinin ilk günüdür. Anne adayları sıklıkla iki hafta yanlış söylerler. Çünkü yumurtlama tarihine göre karar verirler.

Hekimler ise 40 haftayı negale denilen formülle, son adetten ilk gününe göre hesaplanır. Belli bir formül ile 40 hafta 285 gün veya 9 ay 15 gün olarak hesaplanır, aynı sonucu verir. Ancak 100 anne adayından sadece 5 tanesi bu formüle göre doğar. Kalan 95 tanesi ise 37 ile 40 hafta ve 40 ile 41 hafta arasında doğar. Yani genel olarak tüm doğumlar 37 ile 41 hafta arasında gerçekleşir.

Bebeğin Doğum Tarihi Hesaplama

Hastaların sıklıkla karşılaştığı sıkıntı, yumurtlama zamanını hiç bir zaman tam olarak bilmediğimiz için, tahmin edilen bebeğin doğum tarihi hesaplasın da farklı günler olabiliyor. Çünkü yumurtlama tarihi iki haftalık bir süreçte farklılık gösterebiliyor. Dolayısıyla 9 haftalık olduğu düşünülen bir gebelik 7 hafta da olabilir, 11 haftada olabilir. Bu sorun erken dönem de yapılacak ultrason ile rahatlıkla çözüme kavuşturulur.

Gebeliğin boyutu tam olarak ortaya konulduktan sonra, adet dönemi ile uyumlu ise hesaplamalar doğru orantıda dır. Nasıl ultrasonda bebeğin kalp atışını duyabiliyorsanız aynı zamanda da yumurtlama tarihini de öğrenebilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg