• 1.225.009
Anasayfa
Estetik Post Bariatrik Cerrahi Hakkında Her şey

Post Bariatrik Cerrahi Hakkında Her şey

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Obezite günümüzün en ciddi sağlık problemleri arasında olup, tüm dünyayı sarmış durumdadır. Yapılan araştırmalara göre obezite olan kişilerin sayısı dünyada açlık çeken insanlardan daha fazladır. Obez olan hastalara uygulanan Bariatrik cerrahinin başarı sayısı ülkemizde oldukça artış göstermiştir. Bariatrik cerrahi ardından meydana gelen sarkmaları gidermek için Postbariatrik cerrahiye başvurulmaktadır.

Post Bariatrik Cerrahi Nedir?

Bariatrik Cerrahi, ciddi  kilo problemi yaşayan  kişilere uygulanan obezite cerrahisi  sonrası bedende oluşan sarkma,  ve deformasyonları düzeltmek için  uygulanan vücut şekillendirme ameliyatlarıdır. Zira bu operasyon sonrası kişi 30 ile 90 kg arası bir kilo kaybı yaşar. Bu da vücutta ciddi oranda sarkma ve deformelere yol açar.

Bariatrik ise aşırı kilolu olma durumu yani obeziteyi önleme, yol açan nedenlerle mücadele etme ve bu amaçla uygulanan tedavi planlarına verilen genel bir addır. Post Bariatrik Cerrahi plastik cerrahların uzmanlık alanlarıdır.

Body Lifting (Vücut Germe)

Body Lifting (Vücut Germe)

Operasyonu yapacak olan cerrahın deneyimli ve uzman  bir plastik cerrahi uzmanı olması gerekir. Olası riskler, operasyona hazırlık süreci, operasyon öncesi gerekli olan hususlar, estetik beklentileriniz ve sonrasında uyulması gereken koruyucu, sağlıklı yaşam önerilerini kendisinden sormalı, bedeninizi ve sağlığınızı bu anlamda çok iyi izlemelisiniz.Operasyon sonrasında da doktorunuzun tavsiye ve önerilerine muhakkak uymanız gerekmektedir.

  • Vücut germe , fazla kilolu vücutta  hızlı kilo verme ile meydana gelen sarkma ve  deformasyona neden olan fazla dokuların vücuda yeniden şekil için cerrahi olarak çıkarılması ile sonuçlanan bir operasyondur. Birçok plastik cerrah  body lift uygulamasında  kalçanın gerilmesi ile beraber karın germe operasyonunu da bir arada yapar.
  • Bu operasyona  aday kişiler genellikle obezite cerrahi uygulaması geçiren  hastalardır. Uygulanan işlemde  sadece yağ dokuları değil sarkmış fazla sarkan deri  alınır.
  • Body lift işlemi öncesinde kişinin ideal kilosunu bulması gerekmetedir. Zira bu operasyonda amaç sarkan dokuların ve derinin bedeni küçülterek yeniden şekil vermektir. Ameliyat sonrası alınan veya verilen kilolar sağlanan estetik görünümünü değiştirebilir.
  • Vücut germe  cerrahisi ile aynı seansta veya başka bir seansta  yüz, meme, sırt, gıdı, kol  bölgelerin de gerilmesi ile genel vücut şekillendirmesi yapılabilir.
  • Operasyon süresi genel olarak 4-6 saattir.
  • Operasyon öncesi detaylı bir check-up yapılması zorunludur. Ağır sigara içenler, psikiyatrik rahatsızlığı olanlar veya  diyabet tansiyon gibi yüksek cerrahi risk taşıyan hastalar operasyona alınmaz.
  • Fazla kilolardan radikal bir şekilde   kısa sürede kurtulmak için cerrahi  operasyonları geçirmiş kişiler, eski sağlık durumlarına kavuşmaları biraz zaman alacağından  bu yöntemler sonrasında uzun süren  uyumlanma ve sağlığa kavuşma sürecini tamamlamadan bu şekillendirme operasyonlarına girmemelidirler. Bu süreç bazı araştırmacılara göre 30 yaş altında en az 2 yıldır. Yine bu gruptaki  için operasyon öncesi vücut sağlığı  ve psikolojik değerlendirme özellikle gerekmektedir.
  • Uzun süren bu operasyonlardan sonra günlük aktivitelere tam olarak 2 hafta sonra, işe 4. haftada ağır egzersizlere ise 2. ay sonunda dönülebilinir. Operasyon sonrasında hastanın, sağlıklı ve sürdürülebilir bir beslenme ve egzersiz programını içeren bir yaşam tarzını benimsemesi gerekmektedir.Bu operasyonun kalıcı ve etkili olabilmesi için özellikle önemli bir süreçtir..

Post Bariatrik Cerrahi Kimlere Uygulanır?

Post Bariatrik Cerrahi Kimlere Uygulanır?

Bariatrik cerrahi, obezite teşhisi konulan hastalara, vücut kitle indeksi normali fazlasıyla aşmış ve kesinlikle diyet ve egzersiz programlarından sonuç alamayan kişilere genel cerrahi uzmanları tarafından yapılan cerrahi girişime verilen isimdir. Bu girişimlerde tüp mide, mideye kelepçe veya balon uygulaması, mide bypassı gibi farklı işlemler uygulanabilir. Bu işlemlerden hangisi uygulanmasında hastanın kişisel faktörleri büyük rol oynar.

Kişinin fiziksel durumu da göz önünde bulundurularak doktor tarafından planlanan bu uygulamalar kişinin istediği görüntüye kavuşması için oldukça önemlidir. Bu operasyonlar sonrasında hastalar ciddi anlamda ve hızlı bir şekilde kilo kaybı yaşarlar. Bu ameliyatlar ile sadece zayıflama sağlanmaz, kişilerdeki metabolik sorunlarda bu tedavi sürecinde çözümlenir. Bariatrik cerrahi işlemleri ile hastalar istedikleri zayıflığa ulaşırlar, ancak bu gibi işlemler sonrasında pek çok sarkma sıkıntıları oluşabilir. Bariatrik cerrahi öncesi yaşanacak olan bu sıkıntılar doktor tarafından hastalara anlatılır. Tüm detayları ile gerekli bilgilendirme yapılır, hasta bilinçlendirilir ve daha sonra operasyona geçilir.

Bariatrik Cerrahi Sonrası

Bariatrik Cerrahi Sonrası

Bariatrik cerrahi sonrasında hastalar çok hızlı kilo kaybı yaşarlar ve istenmeyen deri sarkmaları yaşanır. Bu sarkmaların giderilmesi için bir veya birden fazla seans olacak şekilde ameliyatlar uygulanır. Bu ameliyatlara Postbariatrik cerrahisi ismi verilir. Postbariatrik cerrahisi, mide ameliyatı geçirmiş obez hastalarına uygulanır. Bu hastalar Bariatrik cerrahi sonrasında hızlı kilo kaybı yaşadıkları için vücutlarında bazı deformiteler oluşur. Kol ve bacaklarda sarkmalar, göbek, bel, bacak iç kısımlarında, bazen de sırt bölgesinde oluşabilen bu sarkmalar birkaç seansla düzeltilebilir veya tek ameliyat kombine edilebilir. Vücuttaki sarkmalar gerdirme işlemi ile düzeltilir.

Postbariatrik cerrahi sonrası hastalar en fazla iki gün hastanede kalırlar, ancak bu süre hastanın ve uygulanan ameliyatın durumuna göre değişir. Ameliyat sonrası bir ay süre ile korse giyilmesi gereklidir. Hastaların ameliyat sonrasında düzenli olarak takibe alınması ve vücut kitle indeksinin sürekli kontrol edilmesi gereklidir.

Bariatrik cerrahi sonrasında hastaların hızlı kilo kaybetmesi ve istedikleri kiloya ulaşmaları tedavinin sonu anlamına gelmez. Postbariatrik cerrahi işleminin kalıcı ve sağlıklı olabilmesi için bir yıl süre ile hastaların beklemesi ve sağlıklı beslenmeye özen göstermeleri gereklidir. Tüp mide ameliyatı gibi Bariatrik cerrahi işlemleri sonrasında hastalarda yaşanan sarkmaların en aza inmesi için düzenli egzersiz uygulamaları gereklidir. Bariatrik cerrahi sonrasında katı gıdaların kesilmesi sonucunda yoğun medikal tedavi gerekli görülebilir. Bu durum vücut dengesini sarsan bir durumdur. Hastanın bu süreçlerde iyi takip edilmesi gereklidir.

Obezite Cerrahi Sonrası Kol Sarkması

Obezite Cerrahi Sonrası Kol Sarkması

Obezite cerrahisi son dönemlerde kilo oranı yüksek, tıbbi olarak obezite teşhisi konmuş hastalara uygulanan bir çeşit ameliyattır. Operasyon sonrası vücutta ciddi oranda kilo kayıpları meydana gelir. Bunun ile birlikte vücudun yağ kaybetmesi sonucu deri vücudun bu yeni durumuna hemen uyum sağlayamaz. Bu nedenler bir çok bölge de deforme ve sarkmalar meydana gelir. Bu bölgelerden biri de kol bölgesidir.

Kol bölgesinde oluşan kilo kaybı ile deri de bir sarkma meydana gelir. Bu görünüm olarak rahatsız edici olmakla birlikte aktiviteleri yaparken de engel teşkil edebilecek durum da olabilir. Bu gibi bir durumda kişi istirahat sonrası doktorunun izin vermesi halinde (normal süreçte 6 hafta sonra müsaade edilmektedir) hafif egzersizlerle bu sarkmaları gidermeye çalışabilir.Fakat bu bölge de ki sarkmaların ve deformelerin düzelmesi için uygulanacak egzersiz sıkıntılara sebep olabilir.

Egzersiz ve beslenme ile düzelmesi mümkün olmaması halinde ise plastik cerrahi uygulanabilir.Bu daha etkili ve hızlı bir yöntemdir. Zira egzersiz ile bazı durumlarda bu sarkmaların giderilmesi mümkün ise de cerrahi operasyon sonrasında ki hassas süreçte bu egzersizleri yapmak mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda uzman bir cerrah ile beraber estetik cerrahi operasyonu tedavisi uygulanmalıdır.

Mide Küçültme Ameliyatları Sonrası Deri Sarkması

Mide Küçültme Ameliyatları Sonrası Deri Sarkması

Kilo kaybının  ardından  meydana gelen deformasyonlar da vücut bölgelerinin estetik girişimlerle tekrar biçimlendirilmesi artık yaygın olarak uygulanan operasyonlardır.Bu operasyonlar sırf görsel bir girişim olarak anlaşılmamalıdır.. Hayatın sağlıklı şekilde devam etmesi için uygulanan elzem uygulamalardır.

Genç yaşta ki olan cerrahi operasyon sonrasında ki kilo kaybının ardından oluşan sarkmalar uygun egzersiz ve diyetle giderilebilinir. Bir çok bölgeye plastik cerrahi operasyonunun uygulanmasına gereksinim duyulmayabilir. Kimi zaman çeşitli bölgelerde ki kalmış yağ dokusu birikimleri vakumlu yağ alma tekniği ya da benzer tekniklerle azaltılabilir. Fakat deri fazlalığı var ise, bunun için plastik cerrahi girişimler uygulanır. Kilo kaybının ardından uygulanacak plastik cerrahi vücut şekillendirme ameliyatları, alttaki yağlı doku ve deriyi destekleyen fasya gibi dokularında şeklini ve düzeltir. Aşırı derecede kalın, sarkık yağlı doku ve fazla deriyi ortadan kaldırır.

Fazla kilolu halden normal kiloya ulaşan kişilerin verdiği kilolar, vücudun her bölgesinde eşit oranda benzer bir eksilme ve görünüm değişikliği meydana getirmeyebilir. Bu uygulamalar fazla  kilolu kişilerin hayatının belli bir dönemini ayırdığı zayıflama mücadelesinin en önemli periyodu olmaktadır. Bu son dönemi de sabırla ve dikkatle geçirmeleri durumunda ameliyat öncesine göre büyük oranda tatmin edici bir değişim ve dönüşüm yaşarlar.

Obezite Ameliyatı Sonrası Deri Sarkması – Video

Post Bariatrik Cerrahi – Video

Obezite cerrahileri sonrası estetik operasyonlar ve obezite ameliyatlarıyla ilgili tüm soru ve önerilerinizi yorum olarak bırakabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg