• 265.784
Anasayfa
Estetik Dudak Şişmesi Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Dudak Şişmesi Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

       1   HANDE ÇEVİKKOL      HANDE ÇEVİKKOL
Dudak Şişmesi Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Dudak şişmesi nedir? Dudak şişmesi neden olur? Dudak şişmesi nasıl geçer? Dudak şişmesi tedavisi için hangi doktora gidilir? Bu yazımızda sizler için dudak şişmesi neden olur ve dudak şişmesi nasıl tedavi edilir, gibi sorular ve bunların detaylı açıklamalarını bir araya getirdik.

Dudak Şişmesi Nedir?

Bazen dudaklarının alt ya da üst kısımlarının normalden daha şişkin olduğunu fark edebilirsin. Beraberinde bu soruna dudaklarda renk değişiminin, kanlanmaların, dudak biçiminde değişmelerin eşlik ettiğini görebilirsin. İşte farklı nedenlerden dolayı dudağın bu şekilde biçim, renk değiştirerek şişkinleşmesine dudak şişmesi denir. Virüslerden soğuk havalara, su kaybından böcek ısırmasına kadar bu durumun pek çok farklı nedeni olabilir.

Gün içinde yaşadığında paniklemeden bu sorunu çözebilmen ve sorunun nedenini bulman için şimdi sana dudak şişmesi nedenleri ve tedavisi hakkında bilmen gereken tüm bilgileri veriyor olacağız.

Dudak Şişmesi Nedir?

Dudak Şişmesi Nedir?

Dudak Şişmesi Nedenleri Nelerdir?

Vücudun herhangi bir yerinde iltihap oluşması, dudak şişliği nedenleri arasında en sık gördüğün olacaktır. Elbette bu iltihabın nedeni bazen bir böcek ısırığı olur, bazen de yalnızca alerjik bir tepki. Yaşanan bu sorunun diğer yaygın nedenlerini şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Herhangi bir yiyecek ya da içeceğe karşı alerji
  • Alınan ilaçların yan etkileri
  • Hamilelik dönemi ödemi
  • Dudağın çevresinde virüs enfeksiyonu, uçuk
  • Hipofiz bezinden ileri gelen sorunlar
  • Kalitesiz ve markası belli olmayan makyaj ve bakım ürünleri
  • Vücudun normalden fazla su kaybetmesi
  • Aşırı sıcak ya da soğuk havada uzun süre kalmak
  • Darbe almak ya da yaralanmak

Görebileceğin üzere dudak şişmesinin nedenleri hemen herkesin yaşayabileceği kadar yaygın durumlardır. Gün içinde karşılaştığımız takdirde bu sorunu hızlıca çözmek hem görsel sorunlar yaşamaman hem de gündelik yaşamında konforunun etkilenmemesi için önemlidir.

Nadiren de olsa üst ya da alt dudak şişmesi yaşamanın daha ciddi ve farklı nedenleri olabilir. Tümör, hormonal dengesizlik, metabolik bozukluk gibi daha ciddi durumların bir yan etkisi olarak dudaklarında şişmeler yaşayabilirsin. Ancak paniğe kapılmana gerek yok. Sorunun nedeni bulunduktan sonra şişlik kremi gibi ya da soğuk uygulama gibi oldukça basit yöntemlerle sorunu ortadan kaldırabilirsin.

Dudak Şişmesi Nedenleri Nelerdir?

Dudak Şişmesi Nedenleri Nelerdir?

Dudak Şişmesi Nasıl Önlenir?

Ağız sağlığı bir bütündür ve yalnızca dudaklarına değil, dil ve ağız içine de doğru bakım yapman, enfeksiyonları önlemen için önemlidir. Dudakların çatlamasına izin vermemek için dudak bakımı kremi kullanman, uçuk gibi sorunlarda uygun ilaçları kullanarak virüsleri engellemen ve elbette yeterli vitamin alman genel olarak dudak ve ağız sağlığını koruman için önemlidir.

Dudak Şişmesi Nasıl Geçer?

Dudak Şişmesini Önleyecek Doğal Yöntemler

Dudak Şişmesini Önleyecek Doğal Yöntemler

Alt ya da üst dudakta şişkinlik sorunu yaşıyorsan, öncelikle sorunu çözebilmek adına bu sorunun nedenini bulman gerekir. Sorunun nedenini ortadan kaldırman, tedavinin öncelikli şartı olacaktır. Çoğu kişi için basit ve kolay geçirilebilir nedenlerden dolayı yaşanan bu sorunu eminiz senin de oldukça basit şekilde geçirmen mümkün olacaktır.

Dudak şişmesi tedavisi için uygulayabileceğin en basit yöntem buz uygulaması olacaktır. Soğuk su torbasını ya da ince bir havluya sardığın buzları alt ya da üst dudağında, şişkinlik olan bölge üzerine tut ve 5 -10 dakika kadar bekle. Bu kadar kısa süre içerisinde bile şikayetinde azalmalar sağlayabileceğini göreceksin. Buzu direkt uygulaman, dudak gibi hassas bir bölgeye fayda sağlamak yerine zarar verecektir. Bu nedenle buzu dudağına tutmadan öncesinde pamuklu bir kumaşa sarmayı unutmamalısın.

Dudak şişliği için ne yapılır sorusunun yanıtını buz ile bulamadıysan sorun daha ciddi olabilir ve doktora başvurman gerekebilir. Bu gibi durumlarda genelde bakterilerin ya da virüslerin yol açtığı enfeksiyonlar söz konusudur. Doktorlar, soruna neden olan mikroorganizmayı tespit ederek buna uygun ilaç tedavisine başlar.

Dudak şişmesi için doktor ararken hangi bölüme danışman gerektiği konusunda aklın karışabilir. Bazen yalnızca aile hekimi dahi konuyla ilgili yardımcı olabilse de uzman görüşü almak istiyorsan bu sorunla cildiye bölümünün ilgilendiğini bilmen faydalı olacaktır. Cilt uzmanı cildi enfekte eden sorunu bulup uygun kremler ile dışarıdan, antiviral ya da antibakteriyel ilaçlarla içeriden gerekli tedaviyi sağlayacaktır.

Sorun senin için acı verici olmaya başladıysa ve acil bir müdahale ile rahatlamak istiyorsan eczaneye danışarak şişlik için krem önerileri alabilirsin. Bu kremlerin antibiyotik etkileri gün içerisinde daha rahat olmanı ve sorunun ilerlemesini önleyecektir. Antibiyotik krem kullanımı için eczacına danışman yeterli olabilir ancak antibiyotik ilaçları almak için mutlaka doktorunun reçetesine ihtiyacın olacaktır. Bu nedenle doktoruna danışmadan herhangi bir ilaç almamalı ve uygun tedavi için uzman görüşüne başvurmalısın.

Reflü Belirtileri nelerdir?

Peki sizce dudak şişmesi nasıl geçer? Dudak şişmesine ne yapılır? Siz de dudak şişmesi hakkında tecrübelerinizi ve sorularınızı yorum olarak paylaşabilirsiniz.

“Dudak Şişmesi Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?” üzerine 1 yorum

  1. Mukaddes SERİN says:

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg