• 29.805
Anasayfa
Güzellik Burun Estetiği Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılabilir?

Burun Estetiği Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılabilir?

       0   ADMİN      ADMİN

Burun, insanın yüz hattını belirleyen ve yüzün ortasında bulunması nedeniyle görünümünü büyük ölçüde etkileyen bir uzuvdur. Kişiler görünümünden rahatsız olduğu için ya da nefes problemleri nedeniyle rinoplasti yani burun estetik ameliyatı olmak isteyebilir. Ameliyat olmak isteyen insanlar için yaşın alt ve üst sınırını bilmek oldukça önemlidir.

Burun Estetiği Ameliyatında Yaşın Önemi

Burun ameliyatı gittikçe talebi artan ve başvuranların yaş ortalaması küçülen bir estetik cerrahi işlemidir. Henüz gelişimini tamamlamayan insanların bu istekle doktorlara başvurması oldukça sık görülen bir durumdur. Rinoplasti gibi ameliyatlarda yaş konusu, işlemin başarısını ve kişinin memnuniyetini etkileyeceği için önemlidir. Fiziksel gelişiminin henüz tamamlanmadığı erken dönemde, işlemin gerçekleştirilmesi tavsiye edilmez. Erken dönemde kemik gelişimi tamamlanmadığı ve burun büyümeye devam ettiği için yapılan işlemin başarısı düşer.

Doktorlar vücutta bir anomali yoksa ya da travma sebebiyle acil bir durum gerçekleşmediyse, kemik gelişiminin devam ettiği dönemde uygulama yapmayı tercih etmez. İşlemin başarılı olması için hayatı zora sokan bir durum yüzünden mecburi değilse, gelişim döneminin bitmesi beklenmelidir.

Burun estetiğinde yaşa dikkat edilmesi, kemiklerin kaymadan birbirine tam olarak kaynaması ve nazal sorunlar ortaya çıkmaması için önemlidir. Erken dönemde yapılan işlem, kişi büyümeye devam ettikçe değişime uğrayabilir ve formun bozulmasına hatta nefes problemlerine yol açabilir.

Doğru yaşta yapılan müdahalenin kalıcılığı ve başarı oranı, erken dönemde yapılanlardan daha yüksek olur. Dudak ve damakta yarık, burun hemanjiomu ve kaza nedeniyle şekil bozukluğu söz konusu olduğu zaman, mecburi erken dönemde müdahalesi yapılabilir. Doktorların tavsiyesi ise her daim yaş unsurunu göz önüne alarak, işlemin talep edilmesidir.

Ergenlik Döneminde Burun Estetiği

İnsanlar küçük yaşta burunlarının küçük, kemersiz ve kalkık olduğunu fakat ergenlik dönemiyle beraber bozulmaya başladığından bahseder. Ergenlik döneminde, hızla gelişen vücut ve oturmaya başlayan yüz hatları, çocukluk çağına göre değişik olur. Ergenlik döneminde olan kişiler değişen görünümlerine fazlasıyla takıntılı olur. Güzel görünmek için burunlarına takıntı yaparak, psikolojik olarak kendilerini rahatsız hissedebilirler.

Burun formunun bozulması herkes için geçerli bir durum olmamakla beraber, çocukluk çağında oyun oynarken ya da spor yaparken darbe alan insanlarda sık rastlanır. Bu hastalarda genellikle şekil bozukluğuna nefes problemleri de eşlik eder. Travma gelişmeden sadece genetik olarak da sorun olabilir. Bu durumda septoplasti ve rinoplasti bir arada uygulanır.

Kadın ve erkeklerin ergenlik dönemine girmesi farklı yaşlara tekabül eder. Ergenliğe giriş sadece cinsiyete göre değil kişiye göre de değişir. 11 yaşında ve 16 yaşında ergenliğe giren iki kız çocuğunun gelişim çizgisi birbirinden farklıdır. Ergenlik döneminde büyüme ve gelişme hormonu oldukça aktif çalışır ve kişinin vücudunda hızlı değişim görülür. Burun ve diğer kemikler büyümeye devam eder. Bu dönemde acil bir gereksinim yoksa estetik müdahale yapılması tavsiye edilmez. Burun estetiği yaş sınırı olan bir ameliyat olmamasına rağmen en iyi sonuçlar için ergenlik döneminin sona ermesi önerilir.

Burun Estetiği Ameliyatı İçin En Uygun Yaş Aralığı Nedir?

Rinoplasti  yaptırmak isteyen insanlar, yaş konusunda alt ve üst sınırın ne olduğunu merak eder.

Zorunlu hallerde yaş sınırı olmamakla beraber, estetik müdahaleler için yetişkin olmanız tavsiye edilir. Alt sınır, kız ve erkek çocuklarında ergenlik döneminin başlangıcından itibaren belirlenmelidir. 11-12 yaşlarında ergenliğe giren bir kız çocuğunun gelişimi genellikle 16 yaşında durur ve bu dönemden sonra rinoplasti uygulanabilir. Erkek çocuklarında ise 18 yaşından sonrası için estetik müdahale düşünülebilir.

Alt sınırı belirleyen kemik gelişiminin devamlılığı iken üst sınırda hastalıklar göz önüne alınır. Tamamen sağlıklı ve hiçbir sorunu olmayan bir yetişkin isterse 80 yaşında da ameliyat olabilir. Sağlık sorununuz varsa doktor tavsiyesi üzerine işlem yapılır. En ideal yaş aralığı ise reşit olunan 18 yaşından başlar ve üst sınır kişiye göre değişir.

Rahat bir nefes ve güzel görüntü herkesin hakkıdır. Güvenilir ellere kendinizi emanet ederek, yüzünüz için en uygun burun formuna ulaşmak istiyorsanız Op. Dr. Sedat Baş’tan randevu alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg