• 35.133
Anasayfa
Sağlık Hemoroid Nedir ve Dereceleri Nelerdir?

Hemoroid Nedir ve Dereceleri Nelerdir?

       0   ADMİN      ADMİN

Hemoroid, halk arasında basur olarak adlandırılan ve boşaltım sisteminde meydana gelen rahatsızlıklar bütünüdür. Çoğu zaman belirtisi olmamakla birlikte yetişkin bireylerde sıklıkla görülmektedir. Bu rahatsızlığın çeşitli türleri mevcuttur. Genel olarak iç hemoroid hastalarda sıklıkla görülmektedir. Bu süreçte anüs çevresinde ve dışında döküntü, kaşıntı ya da kanama görülebilir. Bağırsaklar içerisindeki bu durumun, çeşitli işlemlerle tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması gerekir.

Anüs içerisinde başvurun sarkık şekilde ele gelmesi, sürecin ağrılı bir hâl almasına neden olur. İç hemoroid bu aşamada kendini en belirgin şekilde gösterecektir. Makat üzerinde kanın bulunması özellikle bağırsaklar içerisindeki, birikmeleri göstermektedir. Bu ilk belirtiler arasında yer alan önemli bir husustur.

Hemoroid Nedir?

Hemoroid, kabızlık gibi belirtilerle ortaya çıkan ve kişinin tuvalet yağarken zorlanmasına sebep olan önemli bir hastalıktır. Bu aşamada zorlamalar başvurun sarkmasına ve ağrı oranının yükselmesine neden olur. Anüs başlarındaki sıkılık, boşaltım sistemindeki aksamaların ilk nedenidir. İç hemoroid belirtileri arasında şişlik hissi, ağrılı dışkılama ve kanlı dışkı en sık rastlanan katıdır. Bu süreçte ağrı ve sızı seviyesi en yüksek boyutta olacaktır.

Hemoroid, insan sağlığının olumsuz yönde etkilenmesine neden olan önemli hastalıklardan birisidir. Bu nedenle çeşitli tedavi süreçleri mevcuttur. İç hemoroid tedavisi kesin çözümler sağlamakla birlikte birtakım ilaçlarla sağlanabilmektedir. Fakat ağrıları dindirmek ve rahatlamayı sağlamak adına kullanılan bu ilaçlar, uzun süreli fayda sağlamazlar.

Hemoroid Dereceleri

İç hemoroid, ağrılı bir hastalık sürecine ev sahipliği yapar. Kılının ince bağırsağında bulunan pıhtılaşma, özellikle kabızlık ve şişkinlik oluşturabilir. Bu tür sorunların belirli dereceleri mevcuttur. İlk olarak iç hemoroidin dört ana temel derecesi bulunur. Bunlar şu şekilde sıralanır.

  • Derece- Hemoroid kanal dışına çıkış yapmamaktadır.
  • Derece- Hemoroid dışa doğru çıkıntı oluşturur.
  • Derece – Hemoroid herhangi bir sebeple makat dışına çıkacaktır.
  • Derece- Hemoroid sarkmış ve anal kanalın dışında bulunmaktadır.

Bunların yanında daha normal olarak görülen dış hemoroid, herhangi bir farklı sınıflandırmaya tâbi tutulmamıştır.

Hemoroid İçin Hangi Doktora Gidilir?

İç hemoroid tedavisi, süreç içerisinde cerrahi müdahalelerle mümkün olmaktadır. Bunun yanında dış hemoroid tedavisi birtakım işlemlerle ilaçlar eşliğinde de çözülebilir. Ağrıları azaltmak ve daha iyi bir süreç geçirmek adına sebze tüketimine önem verilmelidir. Bu sayede cerrahi müdahale öncesi yeteri kadar destek alınmış olacaktır. Hastalık tanısı ve derecesi konulduktan sonra dış hemoroid belirtileri incelenir. Bu aşamada ayrımda yapılacak ve gerekli olan işlemler uygulanacaktır.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg