• 6.962
Anasayfa
Yaşam Antep Fıstığının Faydaları Nelerdir?

Antep Fıstığının Faydaları Nelerdir?

       0   ADMİN      ADMİN

Yurdumuzda özellikle Gaziantep ve civarında yetiştiği için adını buradan alan Antep fıstığı genel olarak Akdeniz coğrafyasında üretilebilen bir yemiş olup, lezzetinin yanı sıra vücudumuza olan katkılarıyla da kuruyemişlerin gözdesi durumundadır. Şam fıstığı olarak da bilinen Antep fıstığının bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek, diyabetin kontrol altında tutulmasına yardımcı olmak gibi faydalarının yanı sıra daha pek çok yararı bulunmaktadır. İşte bu mucizevi kuruyemişin faydaları:

  • Antep fıstığı yüksek oranda B vitamini içerir. Bir bardak fıstık günlük ihtiyaç duyduğunuz B6 vitamininin %40’ını karşılar. B6 vitamini sinir sistemi ve beyin sağlığının korunmasında oldukça etkili olduğu gibi, ruh sağlığını koruma ve depresyon riskini azaltmada da etkili bir vitamindir.
  • Bir fincan Antep fıstığı tükettiğinizde günlük bakır ihtiyacınızın %44’ünü karşılamış olursunuz. Bakırın yanı sıra manganez, fosfor, potasyum ve magnezyum da içeren Antep fıstığı enerji kazanmanızda, kemik yapınızın güçlenmesinde, kollajen yapısının artmasında da etkilidir.
  • Yapılan araştırmalara göre Antep fıstığı kolesterolün düşmesine yardımcı olarak kalp sağlığının korunmasına etki eder.
  • İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde aşırı yaşlanmaya bağlı ortaya çıkan hastalıkların giderilmesinde etkilidir. Bilhassa Alzheimer hastalığına karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.
  • Kansızlığa karşı oldukça etkilidir. İçeriğindeki bakır, demir emilimini kuvvetlendirir. Yine içermiş olduğu B6 vitamini oksijenin taşınmasına faydalı olduğundan kanda bulunan oksijen miktarı artırılarak aneminin önüne geçilebilir.
  • Afrodizyak etkisi ile özellikle erkeklerde cinsel işlevi artırır.
  • Antep fıstığı glikasyon sürecini azaltarak diyabetin kontrol edilmesine katkı sağlar. Şeker rahatsızlığı olan kişilerde kontrollü tüketildiğinde bu rahatsızlığı hafifletir.
  • İçermiş olduğu lutein ve zeaksantin antioksidanları vesilesiyle yaşlılığa bağlı olarak gelişen görme rahatsızlıklarının önüne geçer.
  • Bağışıklık sistemini koruması özelliğiyle bilhassa kış aylarında tüketilmesi hastalıkların önlenmesine katkı sağlar. Hastalıklardan sonra tüketilen Antep fıstığı dinlenme ve toparlanma sürecini minimum seviyeye düşürür.
  • Akciğerlerdeki iltihabın temizlenmesine etki ederek göğsü yumuşatır ve öksürüğün azalmasına katkı sağlar.
  • Kabuğunda bulunan lif ile mide zarını koruyarak midedeki asit oranını dengede tutar. Hazımsızlık ve şişkinlik riskini en aza indirir.

Antep Fıstığının Saça Faydaları Nelerdir?

Antep fıstığı saçları kuvvetlendirerek çabuk uzamasını sağlar. Saç tellerinin esnekliğini artırır ve saçların daha nemli kalmasını sağlar. Böylelikle çabuk kırılan saç uçlarının onarılmasında büyük etkisi vardır. İçermiş olduğu biotin sayesinde saç dökülmelerinin önüne geçerek, daha gür ve daha sağlıklı saçların oluşmasına etki eder.

Antep Fıstığının Cilde Faydaları Nelerdir?

Antep fıstığı bünyesinde barındırdığı E vitamini ile cildin kuruluğunu önleyerek cildin daha nemli kalmasını sağlar. Bu vesileyle saha sağlıklı ve daha parlak bir görünüm ortaya çıkar. Güneşin zararlı UV ışınlarına karşı cildi koruduğu bilinir. Böylelikle güneş yanığı ve cilt kanseri riskini azaltmakta yardımcı olur. Kabuğunda bulunan yağ, cildin nemlenmesi adına masaj yağı olarak kullanılabilir. Bilinen tüm faydalarının yanı sıra Antep fıstığının, içerdiği yağ oranından ötürü kontrollü kullanılmasında fayda olduğunu akılda tutmak gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg