• 3.734
Anasayfa
Genel BCI: Beyin Bilgisayar Arayüz Teknolojisinde Yeni Trendler

BCI: Beyin Bilgisayar Arayüz Teknolojisinde Yeni Trendler

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU
Beyin Bilgisayar Arayüzünde BCI Yeni Trendler

Yapay zeka (AI) ve nörobilimin kesiştiği noktada heyecan verici zamanlar. Beyin bilgisayar arayüzlerindeki BCI‘ler eğilim, beyin aktivitesini uzun süreler boyunca kaydedebilen esnek ve daha az invaziv cihazlara doğru. Yapay zeka yazılımının ve nöroteknolojideki donanım yeniliğinin birleşik gücü nedeniyle yeni tip beyin-bilgisayar arayüzleri hızla ortaya çıkıyor. Son zamanlarda iki yeni beyin-bilgisayar arabirimi bu eğilimi yansıtıyor ve ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından klinik deneyler için hızlı takip ediliyor. Yapay zekanın örüntü tanıma yetenekleri, karmaşık beyin aktivitesinin kodunu çözer ve bunu bilgisayarları, protez uzuvları ve diğer harici cihazları çalıştırmak için sayısallaştırılmış komutlara dönüştürür.

FDA Çığır Açan Cihazlar Programı, üreticilere pazar öncesi inceleme aşamasında FDA uzmanlarıyla iletişim kurma olanağı sağlar ve başvuruların öncelikli olarak gözden geçirilmesini sağlar. Geliştirme, değerlendirme ve gözden geçirme sürecini hızlandırarak, hastaların yaşamı tehdit eden veya geri dönüşü olmayan şekilde zayıflatıcı hastalıkları ve durumları teşhis eden veya tedavi eden bu tıbbi cihazlara ve cihaz liderliğindeki kombinasyon ürünlere daha zamanında erişmesini sağlamak amaçlanmaktadır. 2021’de kurulan Axoft adlı bir nöroteknoloji girişimi , beyin dokularıyla sorunsuz bir şekilde bütünleşebilen sinir sistemiyle kronik iletişimi mümkün kılan biyo-ilhamlı beyin bilgisayar arayüzü implantı için FDA Çığır Açan Cihaz unvanını kazandı. Axoft’u diğer beyin-bilgisayar arayüzü şirketlerinden ayıran şey, merkezi sinir sistemine kronik olarak implante edilebilen elektrotların yüksek yoğunluğunu korurken glial yara izini önemli ölçüde azaltan yumuşak, esnek polimer malzemesidir. Ayrıca girişim, mevcut yumuşak problardan 1.000 kat daha fazla elektrot yoğunluğuna sahip olduğunu ve mevcut esnek elektroniklerden 10.000 kat daha yumuşak olduğunu söylüyor.

Axoft’un nöroteknolojisi, Harvard’ın Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu’nda Kurucu Ortak ve Bilimsel Danışman, PhD ve Yardımcı Doçent Jia Liu tarafından geliştirilmiştir. Bu yılın başlarında Lui ve Harvard Üniversitesi’nden bir ekip, Advanced Materials’da , insan kaynaklı bir pluripotent kök hücreden tek hücreli aksiyon potansiyellerinin uzun vadeli kesintisiz kaydını ve yakalanmasını gerçekleştirmek için nöronların elektrotlarla kesintisiz ve invazif olmayan bir şekilde eşleştiğini gösteren bir çalışma yayınladı. gerilebilir elektrot dizileri kullanan beyin organoidi.
Liu ve onun, “Doku çapında entegre gerilebilir elektrot dizileri, beyin organoid gelişiminde herhangi bir kesinti göstermediğini, beyin organoid organogenezi sırasında hacme ve morfolojik değişikliklere uyum sağladığını ve gelişim sırasında beyin organoidleri içindeki nöronlarla uzun vadeli kararlı elektriksel temaslar sağladığını” bildirdi. Harvard Üniversitesi’nde ortak yazarları inceleyin.

2022’de Synchron’un çığır açan Stentrode beyin bilgisayarı arayüzü, Synchron’ın COMMAND US klinik denemesinin bir parçası olarak New York City’deki Sina Dağı Sağlık Sisteminin bir parçası olarak bir Amerikalıya yerleştirildi. Stentrode’u devrim niteliğinde yapan şey, kateterle verilmesi ve şahdamarından vücuda sokulması ve ardından beynin her iki yarım küresi arasına oturan büyük bir damar olan superior sagittal sinüse yönlendirilmesidir. Ayrıca, Stentrode’un sinyal kalitesi zamanla azalmaz ve kronik uzun vadeli bir implant olarak büyük potansiyel gösterir.
Mount Sinai Sağlık Sistemi rehabilitasyon inovasyonu direktörü ve Icahn School of Rehabilitasyon Tıbbı doçenti olan COMMAND Baş Araştırmacısı Ph.D., PT David Putrino, “Bu, beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisinde inanılmaz bir yenilik” dedi. Sina Dağı’nda Tıp. “Sanırım pek çok insanın aynı şeyi yapacağını göreceğiz çünkü bu, beyin aktivitesine erişmenin ve bunları kaydetmenin yeni bir yolu.”

Beyin-Bilgisayar arayüzü hastanın düşüncelerini tahmin eder

  • Son zamanlarda yapılan bir çalışmada araştırmacılar, beynin supramarjinal girus bölgesinde içsel konuşmanın yüksek oranda çözülebilir olduğunu gözlemlediler.
  • Bu kavram kanıtı ile araştırmacılar, supramarjinal girusun potansiyel olarak daha da büyük bir içsel kelime dağarcığını temsil edebileceğine inanıyor.
  • İç konuşma üzerine modeller oluşturabilmek, bilim adamlarının konuşmayı seslendiremeyen insanlara yardım etmesine izin verebilir.

Yüksek performanslı dahili konuşma BMI için kavram kanıtı

Beyin-makine arayüzleri, amyotrofik lateral skleroz (ALS) gibi nörolojik hastalıklar nedeniyle konuşamayanların, daha bağımsız yaşamak için iletişim kurmak, akıllı telefonlar kullanmak, e-posta yazmak, çevrimiçi alışveriş yapmak ve daha birçok işlev için harici cihazları kontrol etmesini sağlar.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg