• 220.822
Anasayfa
Sağlık Emzirme Dönemi Sigara İçmenin Zararları Nelerdir?

Emzirme Dönemi Sigara İçmenin Zararları Nelerdir?

       0   ERKAN ARSLAN      ERKAN ARSLAN
Emzirme Dönemi Sigara İçmenin Zararları Nelerdir?

Emziren anne sigara içerse süte geçer mi? Sigara anne sütünden kaç saatte temizlenir? Emzirme döneminde sigara içen annelere tavsiyeler nelerdir? Sizin için emzirme döneminde sigaranın zararları ile ilgi bir yazı hazırladık.

Emzirme Döneminde Anne Sigara İçebilir mi?

Emzirme Döneminde Anne Sigara İçebilir mi?

Emzirme Döneminde Anne Sigara İçebilir mi?

Çok yaygınlaşması ile artık garip bir durum olarak görünmese de bu zararlı alışkanlık günden güne vücudumuzu öldürmeye devam ediyor. Hemen hemen herkesin elinde görebilmek mümkün. Son dönemlerde ülkemizde devlet politikası olarak dumansız hava sahası olarak önlem alınsa da tüketim oranı ne yazık ki düşüş göstermemiştir. Yine de kapalı alanlarda içilmemesi büyük bir avantajdır.

Bu avantaj özellikle buna maruz bırakılanların korunmasını sağlar. Bebekler, çocuklar ve hamile kadınlar için yüksek risk faktörü oluşturur. Özellikle akciğerleri zehirleyerek temiz kan miktarını azaltır ve kişiye nefes alışverişinde zorluklar yaşatır. Kirli kan tüm bedenimizi dolaştığından zamanla diğer organların da akciğerlerle birlikte zarar görmesine neden olur. Kandaki oksijen miktarı azaldığından vücut içerisindeki basınç hızı etkilenir.

Hamile ve henüz emziren kadınlarda tüketilmesi sadece kendisine değil çocuğuna da zarar verir. Anne sütü ile beslenen çocuk eğer anne içiyorsa sigaranın içerisinde bulunan tüm zehirli maddeleri de almış olur. İstisnasız tüm doktorlar, uzmanlar ve sağlık çalışanları anne ve anne adaylarına sigarayı içmeyi kesinlikle yasaklamıştır. Hemen etki göstermese de bebeğin ileri ki dönemlerde çeşitli sağlık sorunları yaşamasına neden olur.

Bebeğimi Emzirirken Sigara Kullanabilir miyim? – Video

Emziren Anne Sigara İçerse Süte Geçer mi?

Emziren Anne Sigara İçerse Süte Geçer mi?

Emziren Anne Sigara İçerse Süte Geçer mi?

Nefesinizle aldığınızdan kullanan kişinin tüm kanına karışır ve tüm organlarını etkiler. Hatta hücrelerine bile sigara içindeki zararlı maddeler ulaşır. Özellikle solunum sistemi üzerinden hasarlar meydana getirerek annenin genel sağlığını etkiler. Anne, kaliteli solunum yapamayacağından üreteceği süt de bu bağlamda daha kalitesiz ve yetersiz olacaktır. Hatta yapılan araştırmalarda sigara içen anneler, diğer annelere göre daha az süt ürettiğinden bebeğin yeterli besini alamadığı da saptanmıştır.

Bu bebekler henüz 6 ayı doldurmadan ek gıdalara ihtiyaç duyarak anne sütü ile doğru beslenemezler. Aslında emziren anne sigara içerse süte geçer mi diye sormanıza gerek bile yok. Sadece içilmesi değil, içilen ortamda bulunulması bile zararlı maddelerin sütle karışmasına neden olacaktır. Bu maddeler de sütün kalitesinin düşmesine yol açacaktır. Hatta anne hamileyse bebeğin nikotin bağımlılığı ile dünyaya geldiği de ve yoksunluk çektiği de bilinir.

Bebekler İçin Doyurucu Un Çorbası ve Lezzetli Çorba Tarifleri 

Emzirme Dönemi Sigara İçmenin Zararları

Emzirme Dönemi Sigara İçmenin Zararları

Emzirme Dönemi Sigara İçmenin Zararları

  • Annenin süt kalitesine zarar verir.
  • Süt miktarında azalma yaşanır.
  • Bebeğin sağlık durumu annenin sağlık durumunun bozulması nedeniyle etkilenir.
  • İçerisindeki zararlı kimyasal maddeler anne sütünden bebeğe geçer.
  • Anne sütünde bulundan mineraller, vitaminler ve tüm faydalı bileşenlerde azalma görülür.
  • Sütün besin değeri azaldığından bebeğin ihtiyacını karşılayamaz.
  • İştah kestiğinden annenin yeterince beslenememesine yol açacaktır.
  • Annenin yeterli beslenmemesi bebek yeterli sütü alamaz.
  • Bebek ileri ki dönemlerde nikotin bağımlısı olabilir.
  • Bebeğin solunum sistemine zarar verir.
  • Bebekte fiziksel ve zihinsel gelişim yavaşlar.
  • Yeterli kiloyu alamadığı gibi boy uzaması durur.
  • Bebek, sık sık çeşitli hastalıklara yakalanır.
  • Bebeğiniz huzursuz olur ve sebepsiz ağlamalar yaşanabilir.
  • Bunlarla birlikte sık sık kusma ve ishal sorunu yaşanır.
  • Uykusuzluk çekme sorunu yaşadıklarından bebekler deliksiz uyuyamazlar.
  • Sürekli gaz sancısı şikayeti yaşanır.
  • Bebek sütün tadı bozulduğundan emmeyi reddeder.
  • Erken dönemde sütten kesilmeye neden olur.

Sigara içen annelerinden bebeklerinde görülen hastalıklar ne yazık ki sadece bu listeyle sınırlı değil, bu yüzden kullanımından olabildiğince uzak durun.

Emzirme Döneminde Sigara İçen Annelere Tavsiyeler

Emzirme Döneminde Sigara İçen Annelere Tavsiyeler

Emzirme Döneminde Sigara İçen Annelere Tavsiyeler

Bu tüketimin ne kadar zararlı olduğunu defalarca dile getirdik. Kesinlikle ve kesinlikle uzak durulması gerekir. Ne olursa olsun sigarayı bırakmayı düşünmüyor ya da bunun için yeterli güce sahip değilseniz size bazı tavsiyeleri derledik. Sigara içiyorsanız bebeğinizi emzirmekten sakın vazgeçmeyin. Alacağı en doğru besini sadece anne sütünden alabilir. Bu nedenle çeşitli mamalara ya da ek gıdalara yönelmek sağlıksız olacaktır.

Günlük içtiğiniz sayıyı düşürmekle başlayabilirsiniz. Örneğin günde 8 tane içen bir annenin bunun yerine 4 tane içmesi bebeğine vereceğe zararı yarı yarıya düşürür. Bu şekilde bebeğinizi daha az etkilemiş olacaksınız. Emziren anne günde 1 sigara içebilir mi diye sormak yerine elinizden geldiği kadar az içmek için kendinizi zorlayın.

Sigara Anne Sütünden Kaç Saatte Temizlenir?

Sigara Anne Sütünden Kaç Saatte Temizlenir?

Sigara Anne Sütünden Kaç Saatte Temizlenir?

Emziren anne günde 1 sigara içiyor ise sadece bir tanesinin sütteki olumsuz etkisi 3 saat sonra ancak yarı yarıya indirmiş olur. Bu nedenle bebeği tam olarak emzirdikten sonra sigara içerseniz, bebeğin diğer emzirme saatine kadar belli bir zaman geçmiş olacaktır. Hem siz içtiğiniz sayıyı azaltın, hem de emzirme ile arasına koyacağınız zaman dilimleri sayesinde etkisini yarıya düşürün.

Zira bebek tam olarak doymaz ise yeniden beslemek gerekeceğinden gerekli zamanı yakalayamayabilirsiniz. Bu nedenle içtikten sonra yaklaşık 3 ila 4 saat boyunca bebeği kesinlikle emzirmemeniz önerilir. Tüm bunlar yine de bebeğin zarar görmesini tam olarak engellemeyecektir.

Sigara İçilen Ortamlardan Bebek Nasıl Korunmalıdır?

Sigara İçilen Ortamlardan Bebek Nasıl Korunmalıdır?

Sigara İçilen Ortamlardan Bebek Nasıl Korunmalıdır?

  • Sadece sizin içmeyi bırakmanız değil, içildiği ortamlardan bebeğinizi korumalısınız. Mümkün olduğunca bebeğin yaşadığı alanda sigara içilmesi ile ilgili katı bir yasak getirin. Bebeğinizin bu zararlı ve zehirleyici dumanları solumasına izin vermeyin. Kimsenin bebeğin yanında içmemesi, bebeğin de içilen herhangi bir ortamda kısa süreliğine olsa da bulunmaması gerekir.
  • Sadece bu zehirli gazlara maruz kalması eşitli solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmasına yol açacaktır. Bununla birlikte sayısız rahatsızlık ile mücadele etmeniz gerekebilir. Ne yazık ki daha yeni olgunlaşan akciğerlerinin telafisi bulunmadığından kötü sonuçlarla karşı kalabilirsiniz.
  • Özellikle bebeği emzirirken aynı anda sigara içmek bebeği direkt olarak zehirler. Bebeğin sağlıklı olmasının imkanı yoktur. Bebek anında zararlı maddeleri vücuduna alıyor ve bununla beraber zehirli gazlı havayı soluyor. Bu nedenle özellikle böyle bir kullanımdan kesinlikle uzak durulması gerekiyor.
  • Bebeğin yaşam alanında ya da kısa süre de olsa bulunduğu ortamlarda kesinlikle içmeyin.
  • Daha önce kullanılmış bir ortama bebeğini götürmeden önce tam anlamıyla havalandırıldığından emin olun.
  • Aile bireylerinden ya da bebek ile birlikte yaşayan kişilerin kullanımını açık havalarda gerçekleştirmesi önemlidir.
  • Emzirme döneminde sigara içmek bebeğinizin pasif içicilik yaşamasına neden olacaktır.
  • Bebeğin sadece soluması bile astım, zatürre ve bronşit gibi rahatsızlıklar yaşamasına neden olacaktır.
  • Aynı zamanda akciğer sorunlara ve kalp damar hastalıklara neden olabilir.
  • İçen annelerin emzirmeyi bırakması kesinlikle yanlıştır.
  • Hamilelik, emzirme ve sonraki dönemlerde bebeğiniz için sigarayı bırakmanız ya da mümkün olduğunca azaltmanız büyük önem taşır. Unutmayın ki ilk 6 ayda bebeğiniz için en yararlı besin anne sütüdür. Ne kadar içiyor olsanız da ek gıdalar asla önerilmez. Tıbbi bir gerekçe olmadığı durumlar bebeğinizi emzirmekten vazgeçmeyin.
  • Sağlık bakanlığı tarafından sağlanan sigarayı bırakma hattı üzerinden gerekli yardımı alarak bu süreci daha sağlıklı atlatabilirsiniz. Sadece bebeğiniz için değil kendiniz ve tüm aile bireyleri için sigarayı bırakmanız onlara yeni bir hayat sunacaktır. Bilmelisiniz ki nikotin bağımlılığı tedavisi bulunmaktadır.

Emzirirken Uzak Durulması Gereken Besinler – Video

Eğer hamileyseniz siz nasıl bir süreç yaşıyorsunuz? Bebeğini emziren bir anneyseniz sigarayı bırakmayı düşünüyor musunuz? Emzirme dönemi sigara içmek ve etkilerini artık bildiğinize göre bu zararlı maddeyi bırakmaya hazır mısın? Tüm yanıtlarını ve sorularını yorum kısmında bizlerle paylaşmayı unutma.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg