• 256.833
Anasayfa
Yaşam Adım Adım Evde Kolay ve Doğal Sabun Yapımı

Adım Adım Evde Kolay ve Doğal Sabun Yapımı

       0   HANDE ÇEVİKKOL      HANDE ÇEVİKKOL
Adım Adım Evde Kolay ve Doğal Sabun Yapımı

Doğal sabun yapımı nasıldır? Geleneksel sabun yapımı adımları neler? Karbonatla sabun yapımı ve kül ile sabun yapımı nasıl olur? Kaynatarak sabun yapımı tarifi nedir? Sen de evde doğal sabun yapımı hakkında tüm bilmen gerekenleri yazımızda bulabilirsin.

Evde Kolay ve Doğal Sabun Yapılır mı?

Evde Kolay ve Doğal Sabun Yapılır mı?

Evde Kolay ve Doğal Sabun Yapılır mı?

Sağlıklı yaşam dendiği anda akla hemen beslenme gelse de aslında etrafımız kimyasallarla dolu ve hayatımızı doğallaştırmak için yalnızca beslenmeye dikkat etmek yeterli değil. Özellikle ailemizi maruz bıraktığımız kimyasal temizlik ürünleri düşünülürse bütçemiz dahilinde daha sağlıklı seçenekler türetmemiz şart. Peki bu işe ev yapımı sabun ile başlamaya ne dersiniz? İçinde ne olduğunu bilmediğimiz ürünler yerine kendi ellerimizle yaptığımız doğal sabunlar için gelin detayları birlikte öğrenelim.

Evde sabunun yapılması oldukça basit sanılsa da bu noktada bilmen gereken en önemli kuralın ölçüler olduğu. Hassasiyet gerektiren bu konuya dikkat etmediğinde beklediğin gibi bir sabun yapamayabilirsin. Merak etme ideal evde sabun yapımı ölçüleri hakkında bilmen gerekenleri açıklıyor olacağız.

Evde Doğal Sabun Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

Evde Doğal Sabun Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

Evde Doğal Sabun Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

İki esas malzemeden yapılan doğal sabunların asit ve baz dengesinden meydana geldiğini bilmende fayda var. Doğada baz özelliği gösteren malzemeler bulmak aslında zor. Hatta sabunun oluşmasını sağlayan reaksiyona katılacak bazı bulmaksa daha da zor. Bu nedenle mecbur olarak baz içim kimyasal bileşenleri kullanacağız. Bu amaçla kullanabileceğimiz iki bileşik var: Sodyum hidroksit ve potasyum hidroksit. Bu maddelerin kimyasal olmasından dolayı tariflerimizde oldukça sınırlı kullanılması gerekiyor.

Sodyum hidroksit, potasyum hidroksite göre daha kolay bulunabilmekte ve sabun yapımı için sıklıkla kullanılmaktadır. Bu nedenle temizlik ürünleri satan yerler ya da bazı marketlerde bu bileşikten bulabilirsin. Sabuna eklerken çözelti halinde kullanacağımız bu bileşik, aslında marketlerde toz formunda bulunmaktadır.

Bazların karşısına asit bileşenleri getirerek reaksiyona girmelerini sağlaman gerekiyor. O zaman karşımıza en sevilen kısım geliyor: Yağlar asidik açıdan uygun olmasının yanında zeytinyağının cilde faydaları da düşünülürse, sabunumuzda zeytinyağı kullanmamız gerektiğini anlamak güç değil.

Sabunu bahsettiğimiz baz ve asitle hazırlamak kokusuz ve renksiz olmasını sağlayacaktır. Hafif bir koku ve doku vermek içinse yine bitkisel yağlar ve tohumlar ile yardım alabiliriz. Bu amaçla kullanabileceğiniz en harika yağlardan biri ise Hindistan cevizi yağı olacaktır. Mikropları uzaklaştırmak için doğal bir yöntem olan bu yağın raf ömrünü uzatması ve cildi nemlendirmesi de bize bu tariflerde avantaj sağlayacaktır.

Sabunların en yaygın bileşenlerinden zeytinyağı içerisinde palmitik asit ve oleik asit isimli iki bitkisel asit yer alır. Bunlarla sodyum hidroksitin reakte olması sodyum oleat yani sabunu ve gliserolu meydana getirir. Gliserolun ise sayısız kozmetik ürünlerinde özellikle de doğal cilt bakım ürünleri içinde sıklıkla kullanıldığını biliyoruz.

İşte hazırlayacağımız doğal sabun yapımı için gereken malzemeler:

  • 125 ml. doğal zeytinyağı
  • 94,5 gram badem yağı
  • 94,5 gram Hindistan cevizi yağı (76 derecede eriyenden olmalı)
  • 44,70 gram sodyum hidroksit
  • 120 ml. distile su

Şimdi de tüm işlem boyunca kullanacağımız araç ve gereçlere bakalım:

  • Sabun kalıpları
  • Termometre
  • Çelik tencere
  • Spatula ve tahta kaşık
  • Çelik uçlu blender
  • Cam bardak
  • 2 adet 500 ml.lik kap

Evde Sabun Nasıl Yapılır?

Evde Sabun Nasıl Yapılır?

Evde Sabun Nasıl Yapılır?

İşte şimdi de kaynatarak sabun yapımı için takip edeceğimiz adımlardayız:

  1. Tüm malzemeleri belirtilen ölçülerde tartıp hazırlayın.
  2. Tencereye suyu alın ve metal kaşığı kullanarak sodyum hidroksiti ağır ağır ilave edin. Bu adımdan sonra koruyucu gözlük takman gerektiğinin altını çizmek isteriz. Ortaya çıkan dumandan kendini koruman önemli.
  3. Hindistancevizi yağını bir başka tencerede 76 °C’ ye ısıtın. Termometreyi tencereye değdirmediğine emin olarak ısıyı kontrol edebilirsin.
  4. Erittiğin Hindistancevizi yağını sabun karışımına ekle.
  5. Sodyum hidroksitin erimiş çözeltisini sıçratmadan karıştırmaya başlayın.
  6. Blender kullanarak boza kıvamına gelene kadar orta hız ayarında karışımı çırp. Hızı ilk başlarda yakalaman zor olabilir ancak sonradan alışacağına eminiz.
  7. Tencerenin kapağını kapattıktan sonra düşük ateşte tutmaya devam edin. Sabun parçalarının tencere kenarına yapışmaya başladığını göreceksin. Bunları toparlayarak karıştırmaya devam etmelisin. 45 ila 60 dakika kadar bir süre devam edecek olan bu pişirme süresi boyunca karışımını sürekli kontrol etmen gerekir.
  8. Hazır olduğunda gliserinli sabun yapımı adımlarının ardından yarı saydam vazelin benzeri bir görüntü oluşmalıdır.
  9. Aromalar ilave etmek istiyorsan karışım 40 dereceye gelene kadar beklemeli ve esansiyel yağları eklemelisin.
  10. Son olarak karışım kalıplara dökülür ve buzdolabında soğumaya bırakılır. Sabunlarını 2 gün kadar bekletmeni öneririz.

Evde Basit Doğal Zeytinyağlı Sabun Yapımı – Video

Sen de kostiksiz doğal sabun yapımı tarifimizle kolayca kendi doğal ürününü yapabilirsin. Görüşlerini ve sorularını yorumlar kısmında bizimle paylaşmayı unutma.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg