• 118.803
Anasayfa
Anne / Çocuk Gebelikte Diz ve Bacak Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer? Hangi Doktora Gidilir?

Gebelikte Diz ve Bacak Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer? Hangi Doktora Gidilir?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Gebelikte Diz ve Bacak Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer? Hangi Doktora Gidilir?

Hamilelik döneminde diz ağrısı neden olur? Hamilelikte yaşanan diz ağrıları nasıl geçer? Gebelikte yaşanan diz ağrısı için hangi doktora görünmelisiniz? Gebelikte ağrıyan dizleri için anne adayları nasıl önlemler almalıdır? Hamilelik ile alınan kilolar diz ağrılarına sebep olur mu? Hamilelikte yaşanan diz ağrıları ile ilgili aklınıza gelebilecek sorular hakkında bir araştırma yapıp yazı hazırladım. Yazımı okuduktan sonra hamileliğinizin devamında dikkat etmeniz gereken durumları öğrenerek daha ağrısız bir hamilelik geçirebilirsiniz.

Gebelikte Diz Ağrısı

Gebelikte Diz Ağrısı

Gebelikte Diz Ağrısı

Hamilelik ile anne adayının aldığı kilolar, diz eklemine baskı yapar ve bunun sonucunda diz ağrılarının görülmesi oldukça yaygındır. Bir diğer etkende gebelik ile birlikte hormonların değişmesi ile birlikte diz ağrıları oluşabilir. Hamileliğin  üçüncü trimester döneminde (7. 8. 9. aylar)  pelvik kaslarının rahatlayıp vücudun doğuma hazırlanması için relaxin hormonu salgılanır. Bu hormonun salgılanması ile diz kapağı da  dahil vücudun bütün bağ ve tendonlarında rahatlama olur. Bu sebeple eklemlere daha fazla yük biner. Hamilelik sürecinde çoğunlukla ayakta durmak bu şekilde çalışmakta diz ağrılarına sebep olur.

Hamilelikte Diz ve Bacak Ağrılarının Nedenleri

Hamilelikte Diz ve Bacak Ağrılarının Nedenleri

Hamilelikte Diz ve Bacak Ağrılarının Nedenleri

Hormon Değişiklikleri

Gebelik ile beraber artan hormonlar sebebi ile diz ağrıları ortaya çıkabilmektedir. Hatta gebelikte yaşanan bu ağrıların en büyük sebebi salgılanan fazla hormonlardır.

Damarlarda Oluşan Gerginlik

Hamilelik damarda   baskı ve gerginlik yapar. Bu sebepler diz ağrıları meydana gelebilir.

Anne Adayının Kilo Alması

Hamilelikte anne adayının kilo alması doğal gelişen bir süreçtir. Bu sebeple diz dahil bütün eklemlere daha fazla ağırlık yüklenir. Bu fazla yüklenmenin sonucunda da dizlerde ağrı meydana gelir.

Kalsiyum Eksikliği Olması

Kemik sağlığı için D vitamini ve kalsiyum oldukça önemli vitaminlerdendir. Eğer anne adayı kalsiyum ihtiyacını yeterli derecede sağlayamazsa bebek gelişimi için gerekli olan kalsiyumu annenin kemiklerinden alır. Anne adayının yaşadığı kemik ve diz ağrılarının sebebi kalsiyum eksikliğine dayanabilir. Bu yüzden anne adayı günlük ihtiyacı olan kalsiyum miktarına dikkat edip yeterli kalsiyumu almalıdır.

Eklemlerdeki Ödem

Gebelik ile beraber vücut daha fazla su tutarak ödem olmasına sebep olur. Bu ödem dizlerin üzerine daha fazla yük binmesine sebep olarak dizlerde ağrıya neden olur.

Anne Adayının Stresli Olması

Stres, üzüntü depresyon hamilelerde diz ağrılarına sebep olabilir. Normal durumlarda da stres ve üzüntü kas ve sinirleri gerginleştirir. Bu durum gebelikte yaşanırsa ağrılara sebep olabilir.

Spor Yapmak

Hamilelik döneminde yapılan spor aktivitelerine dikkat etmek ve bunu doktora danışarak yapmak gerekir. Gebelere uygun vücut hareketleri bebek ve anne sağlığı için daha uygun olacaktır.

Diz Ağrısına Hangi Doktor Bakar?

Öncelikle her türlü rahatsızlığımızda olduğu gibi diz ağrılarınızda da uzman bir doktora görünmelisiniz. Anne adayının bütün yükünü taşımak başta olmak üzere sıvı kaybı, yanlış egzersiz, kas ve eklem kaynaklı sorunlar sebebi ile dizlerde ağrı olabilir. Diz ağrıları için ilk etapta muayene olunması gereken bölüm ortopedi bölümüdür.  Daha sonra gerekirse fizik tedavi bölümüne de görünmek gerekebilir.

Gebelikte Ortaya Çıkan Diz Ağrıları Nasıl  Geçer?

Gebelikte Ortaya Çıkan Diz Ağrıları Nasıl  Geçer?

Gebelikte Ortaya Çıkan Diz Ağrıları Nasıl  Geçer?

  • Hamilelikte diz ağrısı çeken anne adayı bu durumu öncelikle kadın doğum doktoru ile paylaşmalıdır. Eğer doktorunuz gerek görürse gebeliğinize uygun kas ve ağrı kesici ilaç verecektir.
  • Gebelik sürecinde kilo alımı her ne kadar normal olsa da anne adayı kilo alımının fazla olmamasına dikkat etmelidir. Hamileler için en uygun kilo 11-13 kg arasındadır.
  • Vitamin ve kalsiyum eksikliği diz ve eklem ağrılarının en büyük sebeplerindendir. Eğer ağrı yaşıyorsanız vitamin ve kalsiyum eksikliğinizin olup olmadığına baktırmanız gerekecektir. Eğer vitamin eksikliğiniz varsa doktorunuz vitamin ilacı verecektir. Vitamin eksikliğinizi doğal yollardan da karşılayabilirsiniz.
  • Bazı diz ağrılarına sıcak bazı diz ağrılarına ise soğuk kompres iyi gelir. Buzluktan çıkaracağınız buzu bir havlu ya da atlete sararak ağrıyan bölgeye soğuk kompres yapabilirsiniz. Eğer soğuk kompres iyi gelmezse ağrıyan bölgeye sıcak su torbası da tutabilirsiniz.

Gebelikte Huzursuz Bacak Sendromu ve Tedavisi – Video

Gebelik döneminde yaşadığınız diz ağrısı oldu mu? Bu diz ağrılarınız hangi dönemde kendini gösterdi? Hamilelikte yaşadığınız diz ağrılarınızı azaltmak için nasıl bir yol izlediniz? Hamilelikte diz ağrılarının sebebi sizce nedir? Hamilelikte alınan kilonun diz ağrılarınızın üzerinde etkisi oldu mu? Siz değerli okurlarımız hamilelikte yaşadığınız diz ağrıları ile ilgili tecrübe ve görüşlerinizi bize yazarak paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg