• 273.584
Anasayfa
Haber Obezite Korkutmaya Devam Ediyor: Tarihte İlk Kez Obezite Vakası Yaşanan Ülke Neresi?

Obezite Korkutmaya Devam Ediyor: Tarihte İlk Kez Obezite Vakası Yaşanan Ülke Neresi?

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Tüm dünyayı etkisi altına almış obezite hastalığı artık yaş grubu fark etmeden ortaya çıkıyor. Rus Bilim Adamlarının, farklı ülkelerde ki insanlar üzerinde yaptığı araştırmalarında, obezite sorununun etkisi altında çok fazla insan sayısı olduğunu ortaya koyuyor.

Dünyada Obezite Büyümeye Devam Ediyor

Etkisi altına aldığı kişi sayısı ile korkutucu boyutlara ulaşan dünyada obezite sorunu için hiç bulunmadığı bölgelerde dahi artık ortaya çıkabildiği yönünde iddialar ortaya atılıyor. Rus bilim insanlarına göre Kuzey Kutbu’ndaki Antartika’da yaşayan yerli halk noddle ve paketli atıştırmalıkları yemekten obezite ile karşı karşıya gelmiş durumda.

Sibirya’nın kuzeyinde bulunan Yamal isimli bir yarımadada yaşamakta olan Nenets ve Hantı adındaki yerel halk grupları üzerinde inceleme yapan Rus bilimciler etkileyici uyarılarda bulundu. Geleneksel yiyecekleri geyik ve balık eti olan bu halklara yabancı ülkelerden gelen abur cuburların bu bölge insanlarında obeziteye yol açmakta olduğu tespit edildi.

Dünyada Obezite Büyümeye Devam Ediyor

Obezite Tek Tehdit Değil

Geyik ve taze balık etinin yerini alan Çin eriştesi, hazır makarna gibi karbonhidratlı yiyecekler ve hazır abur cuburların tetiklediği tek hastalık obezite değil.

Uzmanlara göre geleneksel olarak beslenme biçimini oluştururken yalnızca kilo alımını değil çevrenin sert iklim şartlarını da göz önünde bulunduran halk, bu geleneksel yeme tarzından uzaklaşarak bağışıklık sistemlerini de tehdit altında bırakmış oluyor.

Balık türleri özellikle taze olarak tüketildiğinde yalnızca ideal kilonun korunması için değil sağlıklı yağlar aracılığıyla vücut metabolizmasının ve ısısının dengelenmesini sağlarken tatlı su gelinciği gibi özel balıkların solunum ve bağışıklık sistemi için oldukça faydalı olduğu hatırlatılıyor. Beslenme alışkanlıklarının değişmesi obezitenin ve sağlıksız beslenmenin zararlarını dünyada obezite ile birlikte gelen sorunları açıklayarak ortaya koyuyor.

Kalori Yakımı Azalıyor

Yapılan çalışmalara göre bu bölgelerde bulunan halk normal yaşamlarını göçebe olarak devam ettiriyorlar. Ancak göç rotalarının daralması ile birlikte hareketlilikleri uzun vadede azalan halkın daha az kalori yakmakta olduğu görülüyor. Son 25 yılda geyikler ile kat edilen rotanın yarıya indiği belgelenirken, doğal gaz kullanılan bölgelerde pazar arayışına girerek uzak mesafe kat etmeyen yerlilerin kilo almakta olduğu tespit ediliyor.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg