• 288.988
Anasayfa
Haber Oburluğunuzun Nedeni Dedeleriniz Olabilir?

Oburluğunuzun Nedeni Dedeleriniz Olabilir?

       0   YILDIZ ULUVARDAR      YILDIZ ULUVARDAR

Yeme bozukluğu şeklinde belirti gösteren ve obeziteye sebep olan ‘oburluğun’ nedenin aslında genler olduğu ortaya çıktı. Vücutta bulunan bir çok genin yeme alışkanlıklarımızı belirleyen faktörler olduğunu söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Akın Sevinç,”Vücudumuzun metabolik detaylarının  genetik haritasını çıkarak kişilere doğru beslenme şeklini ve egzersiz çeşitlerini sunabiliyoruz.” dedi.

Oburluk Genlerden mi Geliyor?

Ülkemizde aşrı kiloya sahip kişi saysının sürekli arttığını söyleyen Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Akın Sevinç,”İnsan genom projesiyle ve genetik bilimindeki gelişmelerle insanların genetik yapılarını yüksek ölçüde çözebiliyoruz. Kişilerde görülen obezite hastalığının arkasında yatan metabolik nedenlerle birlikte genetik özelliklerinde önemini anlamaya başladık. Vücudumuzda bulunan 8 gen en yüksek adaylar arasında bu genlerin vücudumuzdaki dağılımları obeziteye yatkın olup olmadığımızı belirliyor” diye konuştu.

Oburluk Genlerden mi Geliyor?

Porsiyon Seçimlerimize Dikkat

Vücudumuzda bulunan 8 önemli genin davranışlarımızı etkilediğini söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Akın Sevinç ”Milyonlarca yıl önceden kodlanmaya başlayan genlerimiz bu kodlama sırasında bir çok süreçten geçti. Fakat bu kodlamalardan bazıları küreselleşen ve değişen dünyanın şimdiki şartlarına uyum sağlayamadığından dolayı bu uyumsuzluk bizlere içerinde obeziteninde var olduğu bir çok rahatsızlık olarak yansıyor.Mesela, enerji dengemizi korumakla görevlendirilmiş bir gen  büyük ihtimalle buzul çağında neslimizin devam etmesi için var olan bu gen bugüne geldiğimizde ise bir restorana girdiğimizde buçuk yada tek porsiyonla gözümüzün doymasını sağlıyor. Bu gibi genler vücuttaki birçok mekanizmayı tetikleyerek yeme alışkanlıklarımızda belirleyici unsur oluyor. Ve artık yapılan genetik testlerle bu tür genetik faktörleri belirlemekte büyük yol aldılar.” ifadesini kullandı.

Doğru Beslenme Şekli Belirleniyor

Vücudun genetik haritası çıkartılarak kişinin kendisine özel bir beslenme programı oluşturulabileceğini söyleyen Akın Sevinç, elde edilen genetik  bilgilerle vücudun yönetiminin nasıl olacağı konusununda bunları söyledi:

”Genelde doyma hissinin oluşmaması yani oburluk ya da acıkmaya verdiğimiz aşırı tepki metabolik eksiklerden ortaya çıkar. Bazen vücudumuzdaki bir vitaminin eksikliğini bir meyve yiyerek giderilebilecekken  günümüzdeki fazla seçenek etkeni ile bizler meyveli bir pasta yiyerek giderebiliyoruz. Bu tarz yanlış seçimler bir süre sonra obezite olarak bizim karşımıza çıkıyor. Bizlerin ortaya  çıkardığı genetik bilgilerin kişilerin beslenme ve egzersiz programlarıyla uyumlanması çok önemli. Bu gibi durumlarda kesinlikle uzmanlardan yardım alınmalı spor doktorları ve beslenme uzmanlarının yanı sıra  eğitimli  genetik  danışmanlarla çalışılmasını tavsiye ederim.”

Kaynak: www.hurriyet.com.tr

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg