• 284.084
Anasayfa
Haber Sağlık Bakanlığından İlginç Menü: Brokolili Hamburger

Sağlık Bakanlığından İlginç Menü: Brokolili Hamburger

       0   YILDIZ ULUVARDAR      YILDIZ ULUVARDAR

Son yıllarda obezite yaşının oldukça küçük yaş grubuna indiğini ve çocuklarımızın sağlığını tehdit etmeye başladığını biliyoruz işte bu yüzden Sağlık Bakanlığı harekete geçmiş ve çocuklarımızın daha sağlıklı beslenmeleri için bir program hazırlamış.

Okullarda tuzu ve yağı azaltılmış yemekleri ön  plana çıkarmayı hedefleyen Sağlık Bakanlığı yeni bir adım atarak brokolili hamburger ve ıspanaklı pizza gibi sebzeyi sevdirmeye yönelik sağlıklı yemek menülerine yer verme kararı aldı. Cumhurbaşkanlığı 2019 yıllık programında yer alan okul dostu beslenme programının içeriğini ortaya koymaya başladı. Sağlık Bakanlığı okul kantinlerine aşırı  yağ ve kalori içeren yiyecekler ve içecekler olan cips, kola ve çikolatanın girmesine yasak koymuşken, doğru beslenme alışkanlığının kazandırılması için okul yemeklerinin de değiştirilmesini istiyor.

Obezite Oranı Yüzde 30

Obezite oranının yüzde 30’lara çıkması ve obezite yaşının düşmesi sebebiyle tuzu ve yağı azaltılmış sağlıklı gıdaların tüketiminin önemini vurgulayan programın ayrıntıları şöyle;

Tuz Ve Yağ Azalacak

Az yağlı ve tuzsuz yemekler olacak. Sebze yemekleri haftanın belli günlerinde mutlaka olacak ve çocukların ilgisini çekecek gıdalar sağlıklı bir biçimde sunulacak. Çocukların sevmediği sebzeler değişik tariflerle denenerek sevdirilecek.

Okul yemekleri sebze ağırlıklı( brokoli, kabak, karnı bahar)’lı  hamburger, ıspanaklı pizza, ev usulü lahmacun, kabaklı makarna, peynirli sebzeler gibi değişik tarzda olacak.

Su Tüketimi Çok Önemli

Yemek Programında Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller (mercimek, nohut, fasulye gibi) yağlı tohumlar (fındık, ceviz, badem gibi) dengeli bir bir biçimde sağlanacak. Çocukların daha fazla su tüketmesi sağlanacak. Öğrencilerle beraber öğretmenlerinde sağlıklı beslenmesine önem verilecek. Öğrenci, veli, öğretmen ve tüm okul çalışanlarının dengeli ve yeterli beslenme, düzenli fiziksel aktivite yapma gibi sağlıklı yaşam tarzını kazanmaları için eğitim çalışmaları yapılacak.

Önlemler Küçük Yaşta Alınmalı

Okul dostu beslenme programının  obeziteyle savaşa destek programı olacağına değinen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şunları söyledi ” Dünyanın gelecekte en büyük sorunu obezite olacak. Obezitenin kalp damar hastalıkları ve kanser oluşumu dahil olmak üzere diyabet gibi bir çok hastalığı tetiklediğini biliyoruz. Obezitenin önlemi bebeklikte alınmalı. Bu yüzden bebeklerin hazır mama yerine anne sütü ile beslenmelerini istiyoruz. Diyabet birden ortaya çıkmıyor. Anne sütü bu anlamda çok önemli diyabet yaşı 35’e düştü okullarda denetimlerimiz oluyor . Okul kantinlerinde satılan yüksek kalorili gıdaları istemiyoruz.Önümüzdeki eğitim döneminde okul gıdası logosu olacak, bu ürünlerin sağlıklı olduğunu gösterecek.”

Kaynak: www.hurriyet.com.tr

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg