• 408.870
Anasayfa
Spor Spor Yaparken Sonuç Odaklı mısın? Görev Odaklı mı?

Spor Yaparken Sonuç Odaklı mısın? Görev Odaklı mı?

       0   YİĞİT TEKİN      YİĞİT TEKİN

Günlük hayatımızda yaptığımız her çalışmanın karşılığını yada bir başarıya ulaşmasını bekleriz. Bu başarı, sporcular için çalışma hedeflerini ve bu doğrultuda taktiklerini belirler. Bu yazımızda sonuç odaklı mı düşünmeliyiz yoksa görev odaklı mı bu düşüncelerin bize yarar ve zararlarını inceleyeceğiz.

Sonuç Odaklı Hedefler

Sonuç Odaklı Hedefler

Genel olarak sonuç odaklı düşünerek spor yapmak kendimize bir rakip belirlemektir. Bu düşünce yapısı kendimizi başkalarıyla kıyaslama yapmaya yada kendimize rakip gördüğümüz kişiyi alt etmeye çalışmakla geçer. Eğer bu düşünce yapısı dengede tutulmazsa çalışma konusunda yarardan çok bize zarar vereceği bir gerçektir. Bu tarz düşünce yapısında kendimizi sürekli başkalarıyla kıyaslamaya başlarız. Kendi başarılarımızı görmezden gelir çalışma motivasyonumuzu etkileyip olduğumuz yerde sayabiliriz.

Sonuç odaklı düşünmek çalışmamızda bir önceki performansımıza göre başarılı olsanız dahi sonuca yönelik olduğu için performansın farkında olmadan başarısızlık olarak düşünülebilir.

Sonuca odaklı düşünerek yapılan çalışma rakip olarak gördüklerimizin bizden daha iyi olması halinde motivasyon düşmesine sebep olur. Bu da çalışmamızı etkiler stres, kaygı başarısız olmamıza ve odaklanma sorununa sebep olabilir.

İlgili Haber

Görev Odaklı Olmak

Görev Odaklı Olmak

Görev odaklı olmak bir başka deyişle kendimizi rakip görüp hedef odaklı çalışmadan geçer. Bu tarz bir düşünce yapısında çalışan sporcuların daha olumlu sonuçlar aldığı birçok araştırmada da mevcuttur.

Görev odaklı çalışan sporcular kendi koydukları hedefler doğrultusunda çalışırlar.rakiplerine bağlı kalmadan her hedefini gerçekleştirdiğinde başarıyı elde etmiş olurlar. Burada görev odaklı çalışanlar için tabi ki de rakipleri önemlidir ama çalışma motivasyonlarında onlara bağlı kalmadan kendileri ile yarışarak başarılarını belirlerler.

Rakip olarak gördüğümüz kişilere bağlı kalmadan hedefler doğrultusunda kendimizi geliştirmek başarıya ulaşmada bize daha yardımcı olacaktır. Tabi ki de bu düşünce yapısında da dengeyi sağlamak önemlidir. Kendi hedeflerimiz yanında rakiplerimizi de asla görmezden gelemeyiz.

Başarı İçin Düşüncemiz Ne Olmalı?

Başarı İçin Düşüncemiz Ne Olmalı?

Her iki düşünce yapısını da inceledik avantaj ve dezavantajlarını gördük.

Sonuçlarına baktığımızda sonuç odaklı çalışma bize çok fayda sağlamazken görev odaklı olmak başarıya ulaşmada daha emin bir rehber gibi görünmektedir. Fakat her iki yöntemde denge sağlanırsa bize çalışma konusunda fayda sağlayacağı bir gerçektir.

Çalışma görev odaklı olmalı hedeflerimizi belirlemek kendimizle yarışmak fakat rakiplerimizi de asla görmezden gelmek demek değildir.

Kendi hedeflerimiz doğrultusunda çalışmayı sürdüreceğiz ama kendimize belirlediğimiz sonuç odaklı rakibin farkında olacağız.Rakibin farkında olmak ona bağlı kalarak çalışmayı gerektirmez.sizin hedefiniz kendi gelişimiz için olmalıdır.

Unutmayın kendi hedeflerinizi belirler ve kimseye takılı kalmazsanız her yol aldığınız hedefiniz sizin başarınız olacaktır.

Spor Yaparken Motivasyonun Önemi – Video

En Etkili Motivasyon Konuşması – Video

Bir sporcu için başarılı olmak nedir? Spor yaparken motivasyon önemi nedir? Yazımızda belirttiğimiz gibi, sizlerin de düşüncelerinizi merak ediyoruz, bizlerle sonuç odaklı mısınız yoksa görev odaklı mı? Bizlerle paylaşır mısınız?

Yiğit Tekin – Profesyonel Spor Eğitmeni

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg