• 88.582
Anasayfa
Anne / Çocuk Kabızlık Neden Olur? Çocuklarda Kabızlık İçin Neler Yapılmalıdır?

Kabızlık Neden Olur? Çocuklarda Kabızlık İçin Neler Yapılmalıdır?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Kabızlık Neden Olur? Çocuklarda Kabızlık İçin Neler Yapılmalıdır?

Çocuklarda kabızlık nedenleri nelerdir? Çocuklarda görülen kabızlık için ne yapılabilir? İlaç tedavisi nasıldır? Kabız olan çocuk nasıl beslenmelidir? Çocuklarda kabızlığı tedavi edecek tarifler nelerdir? Çocuklarda oldukça yaygın görülen bir durum olan kabızlık bütün ailenin canını sıkacak bir durumdur. Ancak unutmayın ki en çok canı sıkılan çocuğunuz. İşin sırrı vakit kaybetmeden doktora gitmek ve sizin için hazırladığım yazıyı okuyup kürleri denemenizde.

[to]

Çocuklarda Kabızlık

Çocuklarda Kabızlık

Çocuklarda Kabızlık

Çocuklarda kabızlık sık rastlanan bir durumdur. Aynı zamanda tedavisi zor olan bir durumdur. Eğer kabızlık sorunu iyi tedavi edilmezse çocukta iştahsızlığa, kaka da kan görmeye, ağrılı şekilde tuvalete çıkmaya hatta tuvalet kaçırmaya sebep olur. Uzun süredir kabızlık yaşayan bebeğiniz ya da çocuğunuzda popo çatlaması olur. Bu durumda çocukta ağrılı dışkılamaya  neden olur bu sebeple çocuk kakasını yapmaktan kaçınır. Çocuk kakasını tuttukça kaka sertleşir ve sonunda çocuk kakasını yaparken oluşan çatlağı da daha derinleştirmiş olur.

Kabızlık sorunu çocuklarda kısır bir döngüye girebilir. Artık kakasını kaçıran çocuğun 6 aydır kabızlık sorunu yaşamış olması gerekir. Kaka biriktikçe bağırsak duvarlarını kapatmaya, bu bölgeyi genişletmeye başlar. Bu sebeple bağırsakta his kaybı oluşur. Anüsün kasılma görevi de geçici olarak kaybolmuş olur. Bunların sonucunda çocuk kakasını kaçırmaya başlar. Bu durumu yaşayan çocuğunuzun iç çamaşırını hep kirli görürsünüz. Bu tür durumlarda ailelerin en çok yaptığı yanlış hatta en büyük yanlışları çocuklarına ceza vermektir. Unutulmamalıdır ki bu artık tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlığa dönmüştür.

Çocuğunuzun elinde olan bir durum değildir. Bu yüzden ceza vermeniz işi daha da kötüleştirmeye çocuğunuzda başka psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olur. Aile ve doktor bir iş birliği içerisinde olmalıdır. Bu kısır döngü ancak sabırla kırılabilir.

Çocuklarda Kabızlık Nedenleri

  • Çocuklarda görülen kabızlığın en büyük sebebi az sıvı tüketimi ve lifli gıdaların az tüketilmesidir.
  • Meyve ve sebzelerde bol miktarda lif bulunur bunları çocuğunuza her zaman dengeli şekilde yedirin.
  • Tuvalet ihtiyacı olunca yapmayı reddetme,
  • Doğuştan gelen anatomik barsak bozuklukları,
  • Sürekli katı gıda ile beslenmek,
  • Günde 2 bardaktan fazla süt içmek,
  • Muz, pirinç lapası, makarna, pilav gibi kabızlık yapabilecek yiyeceklerin sık tüketilmesi,
  • Stres, psikolojik sorunlar,
  • Makatta çatlak

Çocuklarda Kabızlık İçin Ne Yapılabilir?

Çocuklarda Kabızlık İçin Ne Yapılabilir?

Çocuklarda Kabızlık İçin Ne Yapılabilir?

İlaç Tedavisi

Çocuklar kabızlık yaşadıkları zaman öncelikle müshil ile boşaltma işlemi yapılır. Günde 3 kaşık yeyip içtiklerine katılabilir. Bağırsaklar tamamen boşaltılır. Bu tedavi yıpratıcı bir tedavi olduğu için 3 gün kadar uygulanır. Bu arada bol sıvı tüketimi yapılır. Müshil işlemi bittikten sonra kaka yumuşatıcı şurup verilir.

Çocuğun kakasına göre ölçekler değişir. Kakanın sertliğine göre doz azaltılabilir ya da arttırılabilir. Kana karışmayan bir ilaçtır. Tedavinin başından beri çatlak kremi de günde 2 kez kullanılır. Eğer 3 günden fazla yine kaka yapılmazsa müshil ilacı 2 gün kullanılır. Ama bu ilaca geri dönmek süreci de başa aldırır. 6 hafta sürecek olan tedavi planı tekrar baştan başlar.

Beslenme

Sadece ilaç tedavisi başarılı olmaz. Beslenmeye de dikkat edilmelidir. Sıvı gıdalar kakayı yumuşatmaz özellikle lifli gıdalar ile çocuğunuzu beslediğinize emin olmanız gerekir. Her gün meyve, pilav yerine bulgur, beyaz ekmek yerine tahıllı ekmek ile beslenmek gerekir.

Oturma Banyosu

Çocuğunuzun poposundaki çatlaklar için günde 2 kere ılık suda oturtmak rahatlatacaktır. Çocuğunuz kakasını yapacağı zaman bacaklarını kapatarak tutuyorsa, koltuk arkalarına saklanıyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurmanız gerekir. Bu konu ertelenmemesi gereken bir konudur. Tuvalet ihtiyacı yapılması ertelendikçe kabızlık daha ileri boyutlara girecektir.

Çocuklar Kabızlık Geçiren Tarifler

Çocuklar Kabızlık Geçiren Tarifler

Çocuklar Kabızlık Geçiren Tarifler

Zeytinyağı, Kuruyemiş Kürü

  • 2 kuru kayısı
  • 1 adet incir
  • 2 kuru erik

Malzemeleri küçük küçük doğrayın, 1,5 çay bardağı kaynar suya ekleyin. Ilıklaşınca içine bir kaşık zeytinyağı ekleyip bu karışımı ara ara çocuğunuza içirin.

Ceviz Kürü

Kabızlıktan kurtulmak için en etkili kürden biri de ceviz kürüdür. Geceden 1 bardak suyun içine bir kaç tane cevizi koyun. Sabah uyanınca çocuğunuza bu suyu içirip cevizleri yemesini sağlayın. Bu suyu içmeye bir hafta devam edin kabızlık sorununa iyi gelecektir.

Kuru Üzüm

  • Kuru üzüm
  • Su

Kuru üzümde bulunan yüksek lif sayesinde kabızlık için doğal çözümdür. Geceden bir avuç üzümü suyun  içinde bekletin ve çocuğunuza bunu sabah yedirin. Çocuğunuzun bağırsaklarını harekete geçirip kabızlıktan kurtulmasına yarar.

Rezene Tohumu

Rezene sindirim sistemini düzenleyerek bağırsakları harekete geçirir. Çocuklar içinde doğal kabızlık tedavisinde etkilidir. 2 bardak suyun içine koyacağınız bir kaşık rezene tohumunu ekleyip kaynatın. 10 15 dakika demlendikten sonra süzüp soğumaya bırakın. Ara ara bu sudan çocuğunuza içirebilirsiniz.

Çocuklarda Kabızlık Nedir? Nasıl Geçer? – Video

Kabızlık sorununu çocuğunda yaşayan var mı? Sizce kabızlığının nedeni ne? Doktora götürdünüz mü? Çocuğunuzun kabızlığı için bir tedavi uygulandı mı? Kabızlığa iyi gelen tavsiyeleriniz varsa bu sorunu yaşayan çocuklarımız için bize yazarak paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg