• 1.013.068
Anasayfa
Sağlık ‘’Yemek Yiyorum Ama Kilo Veriyorum’’: Ani Kilo Kaybı Nedenleri Nelerdir?

‘’Yemek Yiyorum Ama Kilo Veriyorum’’: Ani Kilo Kaybı Nedenleri Nelerdir?

       1   HANDE ÇEVİKKOL      HANDE ÇEVİKKOL
Yemek Yiyorum Kilo Veriyorum | Ani Kilo Kaybı Nedenleri

Ani kilo kaybı nasıl olur? Ani kilo kaybına neden olan hastalıklar nelerdir? Ani kilo kaybı nasıl anlaşılır? Ani kilo kaybı nedeni nasıl anlaşılır? Sürekli kilo veriyorum, neden? Stres kilo kaybı yapar mı? Eğer ‘’sürekli kilo veriyorum’’ diyenlerdensen ve kilo kaybı nasıl önlenir diyorsan, bu yazımıza mutlaka göz atmalısın.

Ani Kilo Kaybı Nedenleri Nelerdir?

Ani Kilo Kaybı Nedenleri Nelerdir?

Ani Kilo Kaybı Nedenleri Nelerdir?

Diyet ve uygun egzersizle birlikte elbette kilo verilmesi kaçınılmaz bir hal alır. Ancak ani kilo kaybı eğer istem dışıysa korkutucu olabilir. Çünkü bu gibi durumlarda altında yatan bir sağlık sorunu olduğundan şüphelenebilir. Diyet listende ya da günlük hareketliliğinde herhangi bir değişiklik olmamasına rağmen eğer sen de ‘’Sürekli kilo veriyorum.’’ gibi cümleler kuruyorsan, bu durumda endişe etmen normaldir.

Peki ani kilo kaybı nasıl anlaşılır? Eğer normal beslenme ve hareket düzeni devam ediyor, yine de son 6 ay içerisinde normal kilonun %5’i ve daha fazlası kadar kilo verdiysen, sen de aniden kilo verme sorunuyla karşı karşıyasın demektir.

Elbette bir sorun halinde pek çok nedenden şüphelenilebilir ve kesin tanı için doktor değerlendirmesine ihtiyaç vardır. Ancak kişinin duruma hakim olması, kendinde görülen belirtiler hakkında fikir edinmesi önemli olabilir. Bu nedenle durup dururken zayıflamak ne gibi nedenlerden ileri gelebilir birlikte öğrenelim.

Kanser Ani Kilo Kaybı Yapar mı?

Kanser Ani Kilo Kaybı Yapar mı?

Kanser Ani Kilo Kaybı Yapar mı?

Prostat, meme, pankreas, yumurtalık, kolon, akciğer gibi farklı kanser türleri belirgin bir belirti olarak kilo kayıplarının yaşanmasına yol açmaktadır. Kontrolsüz çoğalan ve büyüyen hücreler olarak açıklayabileceğimiz kanser, bu anormal büyüme esnasında normal ve sağlıklı hücrelerin besinlerini kullanır. Bu sebeple kanser hastaları ne kadar çok yese de kilo vermeye devam ederler. Üstüne görülen kemoterapi ve radyoterapi de iştahta azalmaya neden olduğundan zayıflama devam eder. Ancak her kanserin farklı belirtileri olabileceği unutulmamalıdır.

Hipertiroidi Aşırı Kilo Kaybı Yapar mı?

Tiroid bezinin normalden fazla çalışması olarak tanımlayabileceğimiz bu rahatsızlık halinde tiroid hormonları da haliyle normalden fazla salgılanır. T3 ve T4 hormonları yani tiroit hormonlarının kan içersinde yükselmesi nedeniyle ruh halinde değişiklikler, sıcak basması, kalbin hızlanması, aşırı terleme, yorgunluk, gözlerde büyüme gibi semptomlara ‘’Yemek yiyorum ama kilo veriyorum.’’ demen gibi şikayetler eklenir.

Parazitler Ani Kilo Kaybı ve Halsizlik Yapar mı?

Bağırsaklara yerleşen ve aniden istemsiz şekilde kilo verilmesine neden olan pek çok parazit türü bulunmaktadır. Kıl kurdu, tenya, kanca kurdu bunlara örnek canlılardır.

Yediğimiz besinlerden faydalanan ve bağırsaktan emilen faydalı moleküllerden çalan bu canlılar, besinlerin tam değerini almamızı önler. Parazitlerle birlikte iştah artar; ciltte solgunluk, karın ağrısı, makat kaşıntısı ve bitkinlik hissi gibi belirtiler görülebilir.

Depresyonda Kilo Verilir mi?

Ruh halindeki değişimlerle birlikte fizyolojik değişimler yaşayanların aklına ilk gelen sorulardan biri stres kilo kaybı yapar mı oluyor. Depresyon, kendini intihara meyilli olmakla gösteren olumsuz duyguların yoğun bir şekilde hissedildiği bir hastalıktır.

Uyku problemleri, olumsuz düşünce ve hisler, sürekli kaygı hali elbette vücudun daha çok şeker tüketmesine ve kilo kayıplarının yaşanmasına yol açacaktır. Ancak bu noktada bilmen gereken bazı bünyelerde depresyonun tam tersi kilo almaya neden olduğudur.

Ani Kilo Verme Nedenleri Nelerdir?

Ani Kilo Verme Nedenleri

Ani Kilo Verme Nedenleri

Nedensiz bir şekilde aniden zayıfladığını düşünenlerin değerlendirmesi gereken bir diğer hastalık da diyabet olmaktadır. Vücudun insülin üretme konusunda yetersiz kalması veyahut insüline doğru şekilde tepki verememesi, haliyle vücutta sıvı kayıplarına ve gereken kalorinin alınamamasına yol açar.

Vücut şekerden gereken enerjiyi alamadığı için kas ve yağ dokusunu parçalayarak enerji yaratmaya çalışır. Elbette bu durum kişide sık sık idrar isteği, sıklıkla susama, gün içinde tekrarlayan aşırı açlık, el ve ayaklarda uyuşma, yaralarda geç iyileşme gibi diğer belirtilerle birlikte görülür.

  • Mide Ülseri
  • Crohn Hastalığı
  • Tüberküloz
  • Alzheimer
  • HIV virüsü

Ani Kilo Vermenin Nedeni Mide Ülseri mi?

Mide Ülseri Kilo Verdirir mi?

Mide Ülseri Kilo Verdirir mi?

Anlamlandırılamayan kilo vermelerde diğer bir neden de mide ülseri olabilir. Peptik ülser adıyla da duyabileceğin mide ülseri, midenin çeperini ya da on iki parmak bağırsağını etkileyen; bulantı, kusma, yanma ve iştah azalmasının yanı sıra istemsiz şekilde zayıflamakla kendini gösteren bir hastalıktır.

Crohn Hastalığı Kilo Almayı Engeller mi?

Bağırsaktaki bir tür iltihaplanma olan Crohn hastalığı ise besinlerin tamamının emilemeden vücuttan uzaklaştırılmasıyla karakterizedir.

İshal, karın ağrısı, düşük şiddette ateş, kusma, mide krampları, kanlı dışkılama ve tabi ki aniden verilen kilolar, hastalığın belirgin etkileridir. Böyle bir ciddi durum karşısında mutlaka uzman doktor değerlendirilmesine başvurulmalıdır.

Tüberküloz Kilo Vermeye Neden Olur mu?

Tüberküloz yani diğer adıyla ince hastalık, kendisini ani kilo kaybetme şikayetiyle gösteren bir diğer hastalıktır. En çok akciğeri etkisi altına alan ve bulaşıcı olan bu hastalığa Mycobacterium tuberculosis ismi verilen bir bakteri neden olmaktadır.

Sindirim, lenf, üreme ve sinir sistemleri de bu hastalıktan etkilenir ve pek çok sistemik belirti görülebilir. Öksürük nöbetleri, gece saatlerinde aşırı terleme, ateş yükselmesi, sürekli yorgunluk gibi bu enfeksiyonların en belirgin özellikleridir ve soğuk algınlığı ile karıştırılmamalıdır.

Ani Kilo Vermeye Neden Alzheimer mi?

Alzheimer her ne kadar psikiyatrik ve bilişsel bir hastalık olarak tanınsa da beraberinde ani kilo kaybı nasıl önlenir gibi sorulara neden olabilen bir diğer hastalıktır. Bu hastalıktan muzdarip kişilerde görülen belirtilerden önde gelenlerinden birinin kilo kayıpları olduğu bilim tarafından da onaylanmıştır.

HIV Virüsü Ani Kilo Vermeye Neden mi?

HIV Virüsü Ani Kilo Vermeye Neden mi?

HIV Virüsü Ani Kilo Vermeye Neden mi?

İnsanları bağışıklık sistemini devre dışı bırakmaya çalışan ve tehlikeli bir virüs olan HIV virüsü, konak olarak yerleştiği kişide kilo kayıplarına sebebiyet verebilir. AIDS ve HIV toplumdaki genel algının aksine aynı anlama gelmemektedir. HIV, kişinin öleceği gibi bir anlam taşımaz ancak uygun tedavi görülmezse AIDS’e dönüşebilir.

İyi bir beslenme programı ve düzenli doktor kontrolleri sayesinde AIDS belirtileri kontrol altına alınabilir. Genelde görülen şikayetler ise kas ve eklemlerde ağrı, yorgunluk hissi, ateş yükselmesi, gece terlemeleri, boğaz şişmesi ve cilt döküntüleri olarak sayılabilmektedir.

Ani Kilo Vermenin Diğer Nedenleri

  • Amfetaminler ve kokain türünde ağır uyuşturucu maddeler
  • Parkinson, Addison ya da çölyak gibi hastalıklar
  • Alkolizm
  • Hiperkalsemi
  • Kemoterapinin, laksatif ilaçlar ya da tiroid ilaçlarının yan etkileri
  • KOAH
  • Yetersiz sıvı tüketmek

Kilo Almanın Nedenleri Nelerdir? – Video

Sen de ani kilo kaybı nedenleri ve ani kilo kaybına neden olan hastalıklar hakkında görüşlerini ve sorularını yorumlar kısmına ekleyebilirsin.

“‘’Yemek Yiyorum Ama Kilo Veriyorum’’: Ani Kilo Kaybı Nedenleri Nelerdir?” üzerine 1 yorum

  1. Gulseren besler says:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg