• 3.922
Anasayfa
Sağlık Bağımlılığın Psikolojik ve Fiziksel Etkileri

Bağımlılığın Psikolojik ve Fiziksel Etkileri

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU
Bağımlılığın Psikolojik ve Fiziksel Etkileri

Bağımlılık Belirtileri Nelerdir?

Madde kullanımı kendi başına bir bozukluk değildir. Teşhis için bir yol haritasına göre kullanım kontrolden çıktığında ve işlevselliğe müdahale ettiğinde bir bozukluk haline gelir. Madde kullanım bozukluğu, maddenin kullanımıyla ilgili bir patolojik davranış modeli ile işaretlenir.

Bağımlılığın yaygın davranışsal belirtileri nelerdir?

Madde kullanım bozukluğu, maddenin kullanımıyla ilgili bir patolojik davranış modeli ile işaretlenir.

  • Bir maddeyi azaltmak veya kullanımını düzenlemek istese veya birkaç kez denemiş olsa bile almayı bırakamamak.
  • Bir sonraki doz hakkında endişelenmek veya sürekli olarak madde tedarik etmek.
  • Herhangi bir zamanda, ama özellikle uyuşturucunun bir kez elde edildiği veya kullanıldığı yerlerde yoğun istek duyma.
  • Uyuşturucu almak veya uyuşturucudan kurtulmak için önemli ölçüde zaman ayırma.
  • İş, okul veya ev yükümlülükleri gibi rolleri ve sorumlulukları ihmal etme.
  • Madde kullanımının bir sonucu olarak kişilerarası sorunlar yaşamak.
  • Bir madde kullanmak için sosyal kalıpları değiştirmek, aileden, arkadaşlardan ve etkinliklerden geri çekilmek.
  • Sarhoş olmak veya uyuşturucu stokunu sürdürmek için riskli durumlarla karşılaşmak.
  • Kendine fiziksel veya psikolojik zarar verdiğini bildiği halde bir madde kullanmak.
  • Tolerans geliştirme, etki elde etmek için daha fazla ilaca ihtiyaç duyma; bazen adaptasyon olarak adlandırılan, bağımlılığın ortak ama değişmez olmayan bir özelliği.
  • Maddeyi alamadığınızda, yoksunluğun nahoş fizyolojik semptomlarının (titreme, terleme, mide bulantısı veya kusma, baş ağrısı) gelişmesi.
  • Geri çekilme, oldukça değişken bir bağımlılık belirtisidir; bazı uyuşturucuların (örneğin alkol) kullanımıyla ortaya çıkar, ancak diğerlerinin (kokain) kullanımıyla ortaya çıkmaz; ancak, genellikle sürekli kullanımı yönlendirir. Geri çekilme, bir kişi aniden ağır madde kullanımı bıraktığında tıbbi tedavi gerektirebilir.

Bağımlılığın teşhis işaretlerinin yanı sıra, bağımlılar tipik olarak bir dizi başka davranışsal özellik gösterir:

  • Uyuşturucu kullanımını gizlemek için faaliyetler ve ilişkiler ile özel alan hakkında gizlilik.
  • Etkinlik modellerinde ani değişiklikler, bir kez keyif alınan etkinliklere katılmayı reddetme.
  • Bulundukları yerler, yokluklar, tüketim alışkanlıkları hakkında yalan söylemek; olağandışı davranışlar için bahaneler üretmek.
  • Enerji veya motivasyon kaybı.
  • Görünümün ihmal edilmesi.
  • Uyuşturucu alımlarını desteklemek için hırsızlık.

Bağımlılığın psikolojik belirtileri nelerdir?

Bağımlılığın en önemli işareti isteseniz bile alkol uyuşturucu tüketimini kontrol edememektir. Bağımlılık tipik olarak dürtüler veya aşerme ile işaretlenir. Bir maddeyi o kadar çok istemek ki başka bir şey düşünmek zorlaşır.

Sarhoşluğun, savaşçılık ve ruh halindeki değişkenlikten muhakeme bozukluğuna ve varolmamaya kadar kendine özgü psikolojik belirtileri vardır. Maddenin merkezi sinir sistemi üzerindeki etkilerinden kaynaklanırlar. Yüksek olanlar ayrıca algısal rahatsızlıklar, dikkat sorunları, bozulmuş düşünme kalıpları ve kolay kafa karışıklığının yanı sıra başkalarıyla ilişkilerde zorluklar sergilerler.

Genel olarak bakıldığında, bağımlılık bir sorunu çözmeye yönelik bir girişim üretken olmayan bir girişim olarak kabul edilir; utangaçlıktan, ilişki güçlüklerinden, fırsat kıtlığından, her türden kayıp ve başarısızlıktan ve çok daha fazlasından kurtulmayı sağlar. Bu açıdan bakıldığında, bir stresörle baş edememenin bir işaretidir; Bağımlılık psikolojisinin arkasında bir güçsüzlük duygusu vardır ve bu her zaman daha iyi stres yönetimi becerilerine ihtiyaç duyulduğunun bir işaretidir.

Bağımlılığın fiziksel belirtileri nelerdir?

Bağımlılık, tanısal olarak duruma özgü olmasa da, fiziksel belirtilerin yanı sıra psikolojik ve davranışsal belirtilerle de kendini gösterebilir. Madde kullananların gözbebekleri büyümüş veya gözleri parlamış olabilir, konuşmaları geveleyerek konuşabilir ve konuşurken gevezelik edebilirler. İlgili maddenin türüne, psikomotor yavaşlama (eroin) veya sıçrama (kokain) bağlı olarak hareket modellerinde değişiklikler gösterebilirler. Madde kullanıcıları genellikle almak ve kullanmakla o kadar meşgul olurlar ki, yemek yemekten vazgeçerler ve aniden kilo verirler. Bağımlılığın başka bir işareti, uyku ve uyanıklık düzeninde bir değişikliktir. Çok fazla ya da çok az ya da alışılmadık zamanlarda uyumak.

Bağımlılığın erken uyarı işaretleri var mı?

Bağımlılığın en iyi bilinen belirtileri, bir insandaki fiziksel değişikliklerdir. Zayıflayacak kadar kilo kaybı, sorunlu içicilerin kırmızı yüzü olabilirken, bunlar madde kullanımı sırasında geç ortaya çıkar. Bağımlılık sorunlarının erken belirtileri davranışsaldır. Uzmanlar, bağımlılığın en az beş erken uyarı işaretini tanımlar.

Rasyonalizasyon: ister sosyal deneyime yardım ediyor ister uykuyu teşvik ediyor olsun, maddenin hizmet ettiği “gerçek bir ihtiyaç” nedeniyle kullanımı haklı çıkarmak.

Kişilik değişiklikleri: öngörülemeyen düşmanlık, şüphe veya sinirlilik gösterileri veya hızlı ruh hali değişimleri.

İlişki değişiklikleri: uzun süredir devam eden ilişkileri yıpratmak, hızla yeni arkadaş gruplarına yönelmek.

Kötüleşen iş performansı: basit hatalarda ortaya çıkan işe odaklanmada artan zorluklar ve genellikle iş arkadaşlarıyla yeni zorluklar.

Gölge benliğin ortaya çıkışı: uyuşturucu kullanımı beynin prefrontal korteksini etkilediği için derin değerleri ihlal etmek.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg