• 272.647
Anasayfa
Haber D Vitamini Eksikliği İnsan Hayatını Olumsuz Etkiliyor

D Vitamini Eksikliği İnsan Hayatını Olumsuz Etkiliyor

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Yapılan araştırmalar sonucunda D vitamini eksikliğinin, insan hayatını zorlaştırdığı görülmektedir. En yaygın olarak kas ve kemik ağrılarının, tümör gelişiminin, depresyona sebebiyetin nedenleri olarak D vitamini eksikliği bilinmektedir. Peki D vitamini nereden alınır? D vitamini eksikliğinde hangi hastalıklar ortaya çıkar? 

Güneş Işınları Ve D Vitamini

Kış aylarının gelmesiyle birlikte, güneşlenme olasılığımız ortadan kalkıyor. Şöyle bir deniz kenarında güneşlenmek iyi olurdu aslında yada şehir içerisinde bile belli bir oranda güneş görüyordu cildimiz. Peki, ama güneş ışınları ne kadarı yararlı? Nereden sonrası zararlı hale geliyor?

Güneş, belli bir oranda alındığında elbette sağlıktır. Herkesin belli bir miktarda güneş alması gerekir. Fakat uzun süre güneş altında kalacaksak, muhakkak koruyucu kremlerden kullanmalıyız. Bunun dışında, D vitamininden faydalanmak için muhakkak güneş ışığından faydalanmalıyız. Çünkü D vitamini, önce deride sentezlenir. Daha sonra, karaciğer ve böbreklerde işlenir. Yeteri kadar D vitamini almanız için, yaz aylarında on, on beş dakika güneşte kalmanız gereklidir.

D2 Vitamini

D vitamini eksikliği bütün vücuda etki göstermektedir. Ek taksiye alacağın kapsüller içerisinde, maya mantarında ve bitkilerde D2 vitamini bulunmaktadır.

D3 Vitamini

En aktif olan D vitamini olan D3 vitamini, direk olarak güneş ışınlarının cilde nüfus etmesi sonucunda olur. En sık tükettiğimiz tahıl içerikli gıdalarda ve D3 içeren ek takviye besinlerde bulunur. D3 vitamini aynı zamanda da balık karaciğerinde ve yağ içerikli deniz balıklarında mevcuttur.

D Vitamini Eksikliği

D vitamini eksikliği ciddi sorunlara yol açar. İlk olarak, kemik erimesine neden olur. Kemiklerdeki kalsiyum miktarı azalır. Kemik sağlığı yitirildiği gibi, saçınızın ve tırnağınızın yapısında da bozulmalar da meydana gelir. Cilt problemi olan kişilerin rahatsızlıkları ise sedef hastalığına kadar ilerleyebilir.

Tümör gelişime, kas ve iskelet ağrılarına, kalp ve damar hastalıklarına, diyabet hastalığına ve depresyona neden olduğu yapılan araştırmalar ile ortaya konulmuştur.

  • Kişinin romatizmal ve sistemik rahatsızlığı var ise özellikle kortizon tedavisi gören hastaların D vitamini takviyesi almaları gerekmektedir.
  • D vitamini eksikliği, yaş grubu farketmezsizin kaslarda güç kaybına, kemiklerde ağrıya sebep olmaktadır.
  • D vitamini eksikliği, yetişkin bireylerde omurga, pelvis ve bacak kemiklerinde yumuşamaya ve kemik erimesine neden olmaktadır. Yumuşayan ve eriyen kemikler sonucunda ağrılar ve kendilinden kemik kırılmaları görülür.
  • Tırnak yapısında bozulmalar ve saçlarda dökülmeler yaşanmaktadır.

D Vitamini Eksikliği

Obez Hastalarda D Vitamini Eksikliği

Obezite problemi yaşayan kişilerde de D Vitamini eksikliği olduğu gözlemlenir. Bu vitamin, yağ dokusunu da etkilemektedir. Obezler yağ dokusunu uzun süre harcamaz ve depolar ise, D vitamini kana karışamaz. Bu kana karışmama, kilo dışında, başka hastalıklarında kapısını açar. Yani D vitamini, vücut direncinin korunması için oldukça önemlidir.

D Vitamini Nasıl Alınır?

Yaz aylarında, gün içerisinde en az 10-15 dakika güneş ışınlarına maruz kalacak şekilde güneşlenmelisiniz. Vücudun her yerine gelmesine özen göstermelisiniz.Eğer esmer tene sahip iseniz güneşe daha uzun süre ihtiyaç duyabilirsiniz. Esmer tenliler, yaşlılar ve güneşlenmeden önce krem kullanan kişiler, güneş altında biraz daha fazla durmamalıdır.

Doğal olarak güneş ışığı alamayan kişiler ise ilaç kullanarak da vücudunun bu eksiğini giderebilir. Bu yolu seçmek zorunda olan kişiler, yılda bir kere kan testi yaptırmalı ve buna göre D vitamini kapsüllerinden kullanmalıdır.

Günlük Vitamini İhtiyacı Nedir?

Yapılan araştırmalar da yaşlı kişilerin günlük D vitamini ihtiyacının 800 IU olduğu bilinmektedir.

Günlük D vitamini ihtiyacınız karşılamak için çok bir seçeneğiniz bulunmamaktadır. D vitaminini direk olarak güneş ışınlarından alabilirsiniz. Bunun dışında günlük tüketeceğiniz besinler D vitamini ihtiyacınızı birebir karşılamaz. Süt ve süt ürünleri tüketmeye özen göstermelisiniz. Ama bu tüketeceğiniz ürünlerin doğal ve organik olması dikkat etmelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg