Diyet Ve Spor İle Veremediğiniz Kilolardan Kurtulmak İçin 7 Obezite Cerrahisi Yöntemi!

  • 268.017
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Diyet Ve Spor İle Veremediğiniz Kilolardan Kurtulmak İçin 7 Obezite Cerrahisi Yöntemi!
 
       0   YILDIZ ULUVARDAR      YILDIZ ULUVARDAR

Merhaba,

Bugünkü konumuz Obezite Cerrahisi Çeşitleri

Obez ve Obeziteye her gün yaşantımızda rastlıyoruz. Kimimizin Teyzesi, diğerimizin babası, senin annen, senin kardeşin, senin en yakın arkadaşın, evet, evet, sen evet sen, sen bile obez olabilirsin.

Sağlıksız beslenme ve hareketsizliğin bir sonucu olan Obezite, hem fiziksel, hem de sağlık açısından bizi sıkıntıya sokar.

İstediğimiz kıyafeti giyemeyiz. Ya bizim beğendiğimiz modelin büyük bedeni yoktur. Ya da diğer kıyafetlerden daha pahalıdır. Mağazaya girdiğimizde satış elamanı bize ters ters bakar ve bizde size göre bir şey yok der. O an onu orada boğmak istersiniz. Boynumuzu bükerek oradan çıkarız. Kadınsak çoğumuz çizme giyemeyiz çünkü fermuarı kapanmaz. Evleniyor olsak gelinliğe sığmayız. Damatlık bulunmaz, bulunsa bile göbek damatlıktan taşar. Bunlar gibi yüzlerce olumsuz örnek sayabiliriz.

Fazla kilolarımız dan rahatsız olduğumuzda kilo vermeye çalışırız. Duyduğumuz her diyeti deneriz. Diyetisyene gideriz, spora yazılırız. Zayıflama çayı içer, akupunktur yaptırırız. Ama yine de kilo veremeyiz ya da verdiğimiz on kiloyu yirmi kilo olarak geri alırız. Sonu hep hüsran olur. Ne güzel olurdu demi yeyip, yeyip kilo almasak. Ama olamıyor maalesef. İşte bu durumlarda Obezite Cerrahisine başvurabilirsiniz.
Öyle her önüne gelen bu ameliyatı olamaz. Bununda bir şartı var. Bu şartları yerine getirenler ancak Obezite ameliyatı olabilirler.

PEKİ, KİMLER OBEZİTE CERRAHİSİ OLABİLİR?

  • Vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olanlar,
  • Vücut kitle indeksi 35 ve üzeri olup, yandaş hastalıkları olanlar.

Nedir bu yandaş hastalıklar?

  • TANSİYON
  • ŞEKER(TİP2)
  • İNSULİN DİRENCİ
  • UYKU APNESİ
  • KARACİĞER YAĞLANMASI’DIR

Vücut Kitle İndeksinizi www.obezitehaber.com sitemizden hesaplayabilirsiniz.

Şimdi hep birlikte Obezite cerrahisi yöntemlerini inceleyelim. 2 tür Obezite Cerrahisi vardır.

  1. Gıda Alımını kısıtlayan ameliyatlar
  2. Emilimi kısıtlayan ameliyatlar

GIDA ALIMINI KISITLAYAN AMELİYATLAR

1- TÜP MİDE

Tüp Mide diğer adıyla Mide Küçültme Ameliyatı. Laparaskopik cerrahi yöntemiyle yapılır. Halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinir. Midemize açlık hormonu veren fundus denilen bölümde dahil olmak üzere midenin büyük bir bölümünün geri dönüşü olmayacak şekilde kesilmesidir. Midenin %75 % 80 ‘lik bölümü alınır. Küçük bir muz şeklinde kalan mide 3-4 kaşıkla doyma hissine ulaşır. Kısa sürede kilo kaybedilir. Ülkemizde en çok tercih edilen ameliyat türüdür.

2- MİDE KELEPÇESİ (MİDE BANTI) AMELİYATI

Yine Laparoskopik yöntemle gerçekleştirilen midenin üst kısmına şişirilebilir bir silikon bant takılır. Mide kum saatine benzer bir hale gelir. Midede kalıcı bir yapı değişikliği olmaz. Midede küçülme olacağı için, kilo verimi gerçekleşir. Kelepçe mideye yapışabilir, bant kayması olabilir.

3- MİDE BALONU AMELİYATI

Ne yapıyoruz acaba bize balon mu yutturuyorlar? Tabi ki hayır endoskopik bir yöntemle midemize içi sıvı dolu bir balon indiriyorlar ve orada şişiriyorlar.

Midemizin hacminin daraltan balon daha az yememize neden olur ve kilo veririz. 6 ay sonra balonun işi biter ve yine endoskopi ile çıkarılır. Peki ya balon patlarsa? Riski çok azdır. Ama patlarsa içindeki sıvı renklidir.

Dışkı yoluyla kendini belli eder. Ölümcül riski yoktur. Doktor müdahalesiyle halledilir. Daha çok 10-15 kilo fazlası olan hastalara uygulanır. Başarı oranı düşüktür.

4- MİDE KATLAMA AMELİYATI

Midenin kesilmeden içe doğru katlanması, boylamasına daraltılması işlemidir. Bir nevi dikişteki teğel gibi düşünebilirsiniz. Laparoskopik yöntemle uygulanır. Mide hacmi küçüldüğü için kilo verimi gerçekleşir. Ancak başarı oranı diğer yöntemlere göre düşüktür.

5- MİDE BOTOKS’U

Endoskopik yöntemle yapılır. Tıpkı yüzümüze yapılan botoks işlemi gibi iğneyle uygulanır. Midenin açlık ve iştah üzerinde etkili olan sinir ve kaslarını geçici bir süre 4-6 ay gibi etkisiz hale getirir. 15-20 dakika süren bir işlemdir.

Normalde karbonhidratlı yiyecekler midemizi 2 saat içinde terk ederler. Botokslu bir midede 12 saate kadar kalabilirler. Bu da acıkma hissini yok eder. Hasta 6-8 ay içinde kilo verir. 15-20 kilo fazlası olanlara uygulanabilir. Midede şekil bozukluğu olmaz.

EMİLİMİ AZALTAN AMELİYATLAR

6- GASTRİC BYPASS AMELİYATI

Midenin üst kısmında küçük bir cep oluşturulur. Yani küçük bir mide yapılır. Bu gıda alımını kısıtlar. Sonra ince bağırsağımız keser ve o küçük cebe bağlar. Hasta hem gıdayı az alacağı için hem de gıda emilimi az olacağı için hızlı kilo verir. Bu ameliyatı olanların geri kilo alması daha zordur. Geriye dönüşü olmayan bir ameliyattır. Yalnız vitamin ve mineral emilimi de az olacağı için hasta hayat boyu vitamin ve mineral desteği almak zorundadır.

7- DUEDONOL SWİTCH AMELİYATI

Laparoskopik yöntemle yapılır. Karmaşık bir ameliyat olduğunu söyleyebiliriz. Önce Tüp Mide Ameliyatındaki gibi mide küçültülür. Daha sonrada midenin küçük kısmı ince bağırsağın sonuna bağlanır. Hem emilim azalır. Hem gıda kısıtlanır. Hasta kilo verir. Özellikle diyabet hastaları için uygun bir yöntemdir. Yine emilim az olacağı için hayat boyu vitamin ve mineral desteği gerekir.

Tüm bu anlattığımız yöntemlerde unutmamanız gereken şudur; Ameliyatlar sizin kurtarıcınız değil, yardımcınızdır. Siz kalorili beslenmeye devam eder, kurallara uymaz, egzersizi hayatınıza sokmazsanız geri kilo alımı kaçınılmazdır. Yani yaşan tarzınızı değiştirip, beyin açlığınızı terbiye etmeniz şarttır.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg