• 4.895
Anasayfa
Sağlık Fazla Kilo ve Obezitenin Sağlık Riskleri

Fazla Kilo ve Obezitenin Sağlık Riskleri

       0   ADMİN      ADMİN
Fazla Kilo ve Obezitenin Sağlık Riskleri

Fazla kilo ve obezite belirli sağlık sorunları riskinizi artırabilir ve belirli duygusal ve sosyal sorunlarla bağlantılı olabilir.

Aşırı kilo ve obezitenin sağlık riskleri nelerdir?

2 tip diyabet

Tip 2 diyabet , kan şekeri olarak da adlandırılan kan şekerinizin çok yüksek olması durumunda ortaya çıkan bir hastalıktır . Tip 2 diyabetli her 10 kişiden yaklaşık 8’i aşırı kilolu veya obezdir. 8 Zamanla, yüksek kan şekeri kalp hastalığı, felç , böbrek hastalığı , göz sorunları , sinir hasarı ve diğer sağlık sorunları gibi sorunlara yol açar.

Tip 2 diyabet riski altındaysanız, vücut ağırlığınızın yüzde 5 ila 7’sini kaybetmek ve düzenli fiziksel aktivite yapmak , tip 2 diyabetin başlamasını önleyebilir veya geciktirebilir.

Yüksek kan basıncı

Hipertansiyon olarak da adlandırılan yüksek tansiyon, kanın damarlarınızda normalden daha büyük bir kuvvetle aktığı bir durumdur. Yüksek tansiyon kalbinizi zorlayabilir, kan damarlarına zarar verebilir ve kalp krizi , felç , böbrek hastalığı ve ölüm riskinizi artırabilir.

Kalp hastalığı

Kalp hastalığı, kalbinizi etkileyebilecek çeşitli sorunları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Kalp hastalığınız varsa, kalp krizi, kalp yetmezliği , ani kardiyak ölüm, angina NIH dış bağlantısı veya anormal kalp ritmi olabilir. Yüksek tansiyon, anormal kan yağları seviyeleri ve yüksek kan şekeri seviyeleri kalp hastalığı riskinizi artırabilir. Kan lipitleri olarak da adlandırılan kan yağları , HDL kolesterol , LDL kolesterol ve trigliseritleri içerir .

Kilonuzun yüzde 5 ila 10’unu kaybetmek, kalp hastalığı geliştirme risk faktörlerinizi azaltabilir. 200 pound ağırlığındaysanız, bu 10 pound kadar az kaybetmek anlamına gelir. Kilo kaybı kan basıncını, kolesterol seviyelerini ve kan akışını iyileştirebilir.

Felç

İnme, beyninizdeki veya boynunuzdaki bir kan damarının tıkanması veya patlaması nedeniyle beyninize giden kan akışının aniden kesildiği bir durumdur. İnme beyin dokusuna zarar verebilir ve vücudunuzun bazı kısımlarını konuşamaz veya hareket ettiremez hale getirebilir. Yüksek tansiyon felçlerin önde gelen nedenidir.

Uyku apnesi

Uyku apnesi, uyurken düzenli nefes alamadığınız yaygın bir hastalıktır. Kısa bir süre için tamamen nefes almayı bırakabilirsiniz. Tedavi edilmeyen uyku apnesi, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi diğer sağlık sorunları riskinizi artırabilir.

Metabolik sendrom

Metabolik sendrom, sizi kalp hastalığı, diyabet ve inme riskine sokan bir grup durumdur. Bu koşullar;

  1. yüksek kan basıncı
  2. yüksek kan şekeri seviyeleri
  3. kanınızdaki yüksek trigliserit seviyeleri
  4. kanınızdaki düşük seviyelerde HDL kolesterol (“iyi” kolesterol)
  5. bel çevresinde çok fazla yağ

Yağlı karaciğer hastalıkları

Yağlı karaciğer hastalıkları, karaciğerinizde yağ biriktiği durumlardır . Yağlı karaciğer hastalıkları, alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) ve alkolsüz steatohepatiti (NASH) içerir . Yağlı karaciğer hastalıkları ciddi karaciğer hasarına, siroza ve hatta karaciğer yetmezliğine yol açabilir.

Kireçlenme

Osteoartrit, eklemlerinizde ağrıya, şişmeye ve hareket azalmasına neden olan yaygın, uzun süreli bir sağlık sorunudur. Fazla kilolu olmak veya obeziteye sahip olmak, eklemlerinize ve kıkırdaklarınıza fazladan baskı uygulayarak osteoartrite yakalanma riskinizi artırabilir.

Safra kesesi hastalıkları

Fazla kilo ve obezite, safra taşı ve kolesistit gibi safra kesesi hastalıklarına yakalanma riskinizi artırabilir . Safrayı oluşturan maddelerdeki dengesizlikler safra taşlarına neden olur. Safra çok fazla kolesterol içeriyorsa safra taşları oluşabilir.

Bazı kanserler

Kanser NIH dış bağlantısı , ilgili hastalıkların bir koleksiyonudur. Tüm kanser türlerinde vücuttaki bazı hücreler durmadan bölünmeye başlar ve çevre dokulara yayılır. Aşırı kilo ve obezite belirli kanser türlerini geliştirme riskinizi artırabilir NIH dış bağlantısı .

Böbrek hastalığı

Böbrek hastalığı, böbreklerinizin hasar gördüğü ve kanı olması gerektiği gibi filtreleyemediği anlamına gelir. Obezite, böbrek hastalığının en yaygın nedenleri olan diyabet ve yüksek tansiyon riskini artırır. Diyabetiniz veya yüksek tansiyonunuz olmasa bile, obezitenin kendisi böbrek hastalığını teşvik edebilir ve ilerlemesini hızlandırabilir.

Hamilelik sorunları

Fazla kilo ve obezite gebelikte oluşabilecek sağlık sorunları riskini artırır. Aşırı kilolu veya obez olan hamile kadınlar daha büyük bir şansa sahip olabilir.

Gelişmekte olan gebelik diyabeti

Preeklampsiye sahip olmak – hamilelik sırasında tedavi edilmezse anne ve bebek için ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen yüksek tansiyon

Sezaryen ihtiyacı NIH harici bağlantı veya sezaryen ve sonuç olarak doğumdan sonra iyileşmenin daha uzun sürmesi

Aşırı kilo ve obezite ile bağlantılı duygusal ve sosyal problemler nelerdir?

Aşırı kilo ve obezite, depresyon gibi zihinsel sağlık sorunları ile ilişkilidir ( NIH dış bağlantısı ) . Fazla kilolu ve obezite ile uğraşan kişiler, sağlık hizmeti sağlayıcıları da dahil olmak üzere başkaları tarafından kilo önyargısına ve damgalanmasına da maruz kalabilir. Bu, reddedilme, utanç veya suçluluk duygularına yol açabilir ve bu da ruh sağlığı sorunlarını daha da kötüleştirebilir.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg