• 385.540
Anasayfa
Beslenme Kaz Eti Faydaları Nelerdir? Fiyatı Nedir, Nerede Satılır?

Kaz Eti Faydaları Nelerdir? Fiyatı Nedir, Nerede Satılır?

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Kaz eti nasıl pişirilir? Kaz eti fiyatları nedir? Kaz etinin nereden alabilirim? Kaz etinin faydaları nelerdir? Kaz etinin zararları var mıdır? Kaz eti pişirme tarifleri nasıldır? Kaz eti ile merak ettiğiniz soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz. Dileriz Kaz Etini tüketebilir, faydalarından yararlanabilirsiniz. Keyifli okumalar..

Kaz

Kaz

Kars ve Ardahan illerinde yetiştirilen Kaz genelde Doğu Anadolu’da bulunur.  Asya, Avrupa aynı zamanda Kuzey Amerika’da en doğal ortama sahip bölgelerde yaşamaktadır. Ortalama 25 yıl yaşayabilen hayvan olan Kaz, Ördekgiller ailesine (Anatidae familyası) aittir. Beyaz renge sahip, iri yapılı, ayak kısımlarında perde denilen tüyler olan kuştur.

Kaz etinin oldukça faydası bulunmaktadır ve oldukça lezzetli bir ete sahiptir. İçerisinde bir çok vitamin, mineral ve proteinleri barındırmaktadır. Kaz eti tadan kişi bu lezzeti unutamayacak ve damağı hep bu lezzeti arayacaktır. Demir ve B12 vitamini eksikliği bulunan kişilere Kaz eti tüketmesi önerilmektedir.

Kaz Etinin Faydaları Nelerdir?

Kaz Etinin Faydaları Nelerdir?

Kaz Eti denilince akla Kars ve Ardahan ili gelir. Kaz eti eşliğinde bulgur pilavı servise sunulur. Kış aylarında Kasım-Aralık gibi kesilip yenilen Kazlar, İlkbahar – Sonbahar aylarında kuluçkaya yatırılır.

Kendinde yağlı olan Kaz Etine fazla olacak şekilde tuz ve yağ eklenmesi önerilmemektedir. Oldukça vitamin, mineral ve protein açısından varlıklı olan etin suyu da çokça lezzetli ve yararlıdır. İçerisinde A, B, B-5, B-6, B-12, E vitaminleri de bulunmaktadır. B-12 eksikliği olan kişilere iyi gelir, günlük protein ihtiyacının hemen hemen yarısını karşılamaktadır. Vücudu olan faydalarının yanında saç ve cilt açısında da fayda sağlayacaktır.

Fosfor ve kalsiyum içeriğiyle diş eti sağlığını korur, kemiklere yararlı gelir. Barındırdığı B-6 vitamini ile bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. İçerisinde ki B-5 vitamini sayesinde saçların kendi has (doğal) rengini korumayı sağlar. Vücudu halsiz düşmüş kişilere Kaz eti tüketmeleri önerilmektedir. En çok bilinen yararları arasında saç dökülmesine ve saç beyazlaşmasına iyi gelmesidir.

Kaz, daha çok eti için tüketilse de Kaz yağı da oldukça yaygındır. Onun dışında Kaz tüylerinden mont, ceket, yastık, yorgan gibi şeyler de yapılabilir.

  • Atar damarın hızlı atmasını destekler.
  • Diğer kümes hayvanlarına karşın besin değerleri yüksektir.
  • Saç sağlığını korur.
  • Saç dökülmesini önler.
  • Saç beyazlaşmasına karşı etkilidir.
  • Saçın doğal rengini korumaktadır.
  • Demir eksikliğini tamamlar.
  • B-5, B-6, B-12 eksikliğini giderir.
  • Vücuda direnç kazandırır.

Kaz Etinin Yan Etkisi Var mıdır?

Kaz etinin ağır ve yağlı bir et olduğu için zararlı olduğuna ait bazı söylenti sözler vardır ama bunların herhangi bir kanıtı yada bilimsel bir açıklaması ve araştırması bulunmamaktadır. Sadece kalp ve damar hastalığı bulunan hastaların Kaz Etini tüketmemesi önerilmemektedir, sebebi ise oldukça yağlı bir et olmasıdır.

Kolesterol hastası olan kişilerin Kaz eti tüketmesi önerilmez sebebi ise Kaz etinin yağlı ve tuzlu olmasıdır. Özellikle damar sertliği olan hastaların ve hazımsızlık sorunu yaşayan kişilerin Kaz etini yemeleri önerilmez.

Kaz Etinin Yan Etkisi Var mıdır?

Kaz Eti Nasıl Pişirilir?

Kaz Etinin tuzlanarak saklanması daha da çok lezzetli bir et olmasını sağlayacaktır. İçerisinde ki vitamin, mineraller ve proteinler sayesinde faydalı bir besin kaynağıdır.

Kaz etinin içi doldurularak pişirebilirsiniz, yada boş olarak pişirebilir yanında kazı haşladığınız su ile bulgur pilavı pişirerek ikisini yan yana servis yapabilirsiniz. Çorbasını yapıp sık sık tükettiğiniz zaman saç ve cilt sağlığı için yarar gösterecektir. Buharda pişirilmesi ve piştikten sonra bolca sebze ile servis edilmesi öneriler arasındadır.

Tuz eti kendiliğinden tuzlu ve yağlı olduğu için ekstra tuz ve yağ eklemenize gerek yoktur. Ama eklemek istiyorsanız tadına bakarak ekleme yapmanız önerilmektedir. Kaz etini pişirme tarifleri arasında haşlama, buğlama, fırında pişirme tercih edilebilir.

Kaz Etinin Fiyatı Ne Kadar?

Kaz eti fiyatları, diğer kümes hayvanlarına oranla daha pahalıdır. Satın alacağınız yere göre değişiklik gösteren Kaz Etinin kilo fiyatı ortalama 45-50 liradan başlamaktadır. Bir kilodan ufak olamayan Kazı ortalama 170-175 liraya satın alabilirsiniz.

Kolesterol hastası olan kişilerin Kaz eti tüketmesi önerilmez sebebi ise Kaz etinin yağlı ve tuzlu olmasıdır. Özellikle damar sertliği olan hastaların ve hazımsızlık sorunu yaşayan kişilerin Kaz etini yemeleri önerilmez.

Kaz Etinin Fiyatı Ne Kadar?

Kaz Eti Nerede Satılır?

Kazlar, kapalı bölgelerde yaşayan hayvanlar değillerdir. Onlara açık ve geniş alan olması gerekmektedir, yayılarak beslenmek onlara göredir. Diğer hayvanlara kıyasla doğal ve gezerek beslenip büyüdükleri için besin değerleri daha güçlü ve lezzetlidirler. Kaz eti ilkbahardan sonbahar aylarına kadar beslenir, kış aylarında kesilip tüketilir. Çünkü Kaz eti biraz ağır ve yağlıdır, tam olarak soğuk havalarda, kış aylarında tüketilmesi uygun olan bir ettir.

Çok fazla satış noktası olmayan Kaz etini en iyi bulabileceğiniz yerden birisi internet aracılığıyla sipariş vermektir. Sipariş vereceğiniz sitelerin güvenilirliği ve hayvanların organik olarak satılması da önemlidir. Kazların doğal ortamında gezerek, en doğal şekilde beslenerek geniş alanlarda büyümesi ve zamanında kesilmiş olması gerekmektedir.

Kaz Eti Besin Değeri

B12 vitamini, potasyum, fosfor yönünden oldukça varlıklı olan Kaz Eti, yağ, kalori ve kolesterol açısından diğer kümes hayvanlarından daha fazladır.

Kaz etini derisinden ayırıp, ufak porsiyon şeklinde tüketilmesi önerilir.

1 Porsiyon 100 Gram Kaz Eti

  • Kcal 161
  • Karbonhidrat 0 g
  • Yağ 22.75 g
  • Lif 0 g
  • Kolesterol 84 mg
  • Sodyum 87 mg
  • Potasyum 420 mg
  • Kalsiyum 13 mg
  • A Vitamini 40 iu
  • C Vİtamini 0 mg
  • Demir 2.57

Kaz Eti Tüketenlerin Yorumları

Kaz Eti Tüketenlerin Yorumları

Kars Kazı Nasıl Pişirilir? – Video

Kaz Eti Nasıl Pişirilir? – Video

Kaz eti sever misiniz? Kaz yağını kullanır mısınız? Faydaları bulunan, kullanım alanı geniş Kaz Yağını hiç tükettiniz mi yada ağrılı bir bölgeye uyguladınız mı? Tavsiyelerinizi ve düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg