• 273.721
Anasayfa
Beslenme Laktoz İntoleransı Nedir? Belirtileri Nedir Ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Laktoz İntoleransı Nedir? Belirtileri Nedir Ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Laktoz intoleransı nedir? Belirtileri Nelerdir? İlacı, Diyeti var mıdır? Laktoz intoleransı hakkında ne yapılabileceğini ve sizin böyle bir rahatsızlığınız olup olmadığını tespit etmenin yollarını sizlere sunuyoruz. Sütü belki de çok seviyor içmeye bayılıyorsunuz. Ancak içtiğiniz her yudumda süt sizin için karın ve mide şişkinliği olarak geri döndüğü için artık çekiniyorsunuz. Süt içmekten hoşlananların en büyük çekince nedeni olan laktoz intoleransı birçok kişinin beslenme düzenini kökten etkileyerek yarattığı şişkinlik ile adeta bir kabusa neden olabiliyor.

Laktoz İntoleransı Nedir?

Laktoz İntoleransı Nedir?

Laktoz intoleransının ne olduğunu bilebilmek için laktozun ne olduğunu öğrenmekle işe başlamak gerekiyor. Tüm süt ve sütten üretilen ürünlerin içerisinde bulunan laktoz bir tür doğal süt şekeri. Peki neden bazı kişiler için laktoz rahatsızlık sebebi derseniz bunun için de laktaz enzimini bilmenizin gerekliliği devreye giriyor. Laktaz enzimi laktozu sindirmek için üretilen bir sindirim enzimi ancak eğer sizin enzim oranınız düşük ya da hiç yok ise vücudunuzda laktoza karşı haliyle hassasiyet gelişiyor.

Laktoza karşı hassasiyetinizin olması süt ve süt ürünleri tükettiğiniz takdirde midede gaz, şişkinlik ya da yanma gibi birçok farklı sorun şeklinde karşınıza geliyor. Herkes kahvesini sütle içerken siz iki kere düşünmek zorunda kalıyorsunuz da denebilir. Bu sorunun birçok kişi gündelik hayat içerisinde farkına varmıyor ancak süt ürünleri tüketiminden sonraki 2 saat kendinizi değerlendirerek duruma karşın önlem almak gerekiyor.

Çözüm olarak uygulayabileceğiniz en pratik yol hayatınıza laktozsuz ürünleri katmak. Süt ve yoğurt gibi ürünlerin laktoz intoleransına sahip kişiler için laktaz enzimini hali hazırda içermiş olan versiyonlarını bulmanız mümkün. Hem bu sayede sütün faydalarına veda etmekten kurtulabilir hem de süt tüketimi sonrası yaşadığınız tüm bulantı, şişkinlik, gaz gibi sorunları da düşünmek zorunda kalmayabilirsiniz. Ancak elbette öncelikle yaşadığınız mide problemlerinin laktoza karşı intoleranstan ileri geldiğinden emin olmanızda fayda olacaktır.

Laktoz İntoleransı Belirtileri Nelerdir?

Laktoz İntoleransı Belirtileri Nelerdir?

Laktoz, süt ve süt ürünlerinde bulunan şeker çeşitlerinden birine denir. Laktoz intoleransı olanların ince bağırsakları bu şekeri parçalayamaz bu sebeple kişi de görülen belirtileri midede şişlik, mide ağrısı, mide spazmı görülebilir.

Birçok belirtiye sahip  laktoz intoleransı’nın tanımı kesin olarak bulmak kolay değildir. Süt ve süt ürünleri tüketildikten 30 dakika ile 2 saat içerisinde Laktoz İntoleransı Belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Ama unutulmamalı ki süt ürünlerine olan alerji ile laktoz intoleransı aynı şey değildir. Alerjisi olan insanlarda kaşıntı ve kurdeşen dökme görülürken, laktoz intoleransına sahip kişilerde mide problemleri görülmektedir.

Laktoz intoleransına sahip kişilerde süt ve süt ürünleri tükettikten sonra karşılaşabilecekleri belirtiler;

  • Mide gazı
  • Geğirme
  • Bağırsak yolunda oluşan gaz
  • Mide ağrısı
  • Mide guruldaması
  • İshal

Laktoz İntoleransı Testi Nasıl Yapılır?

Laktoz İntoleransı Testi Nasıl Yapılır?

Laktoz İntoleransı testi yapılacaksa size laktoz içeren sıvı içirecekler ve iki saat bekledikten sonra kanınızda ki glikoz seviyesini ölçüp, inceleyecekler. Ölçüm sonrasında eğer kanınızda glikoz artışı görülmezse laktoz intoleransı şüphesi oluşur.

Hidrojen nefes testi yapılacaksa laktoz içeren sıvı içecekler sonrasında nefesiniz ölçülür ve nefesinizde ki hidrojen varlığı incelenir. Ölçüm sonucunda nefesinizde yüksek miktarda hidrojen varlığı tespit edilirse laktoz intolensı şüphesi artar.

Dışkı Asit testi, sindirilememiş laktoz sebebiyle bağırsaklarda fermantasyon gerçekleşir sonucunda bağırsakların laktik asit biriktirmesi normal bir durumdur. Laktik ait zaman geçtikte dışkı eşliğinde doğal yolla aracılığıyla dışarıya çıkarılır. Dışkı asit testinde dışkıda normalde daha fazla miktarda laktik asitle karşılaşırsa laktoz intolerans şüphesi oluşur.

Bebeklerde Laktoz İntoleransı

Laktoz intoleransı süt içerisinde olan laktoz adı verilen şekerin bebek tarafından sindirilememesi durumudur. Aslında ince bağırsakta var olan laktoz enziminin yeterli üretilememesi sonucunda olur.

Laktoz intoleransı, bebeklerin sütü sindirememesinin sonucunda oluşur. Süt içerisinde bulunan şekere laktoz adı verilir. Laktoz intoleransı sık karşılaşılmamasıyla beraber karşılaşıldığı zamanda hastalık hakkında bilgisi  bulunmayan anneler için biraz zor bir süreç olmaktadır.

Laktoz İntoleransı Tedavisi

Laktoz İntoleransı Tedavisi

Laktoza halk dilinde süt şekeri denir, sindirim yoluyla alınan sütü, bağırsaklarda bulunan laktaz olan enzim sindiremiyor. Ve bağırsaklarda yük haline gelir ve ishal, mide bulantısı, şişkinlik yapar. Laktoz intoleransında tek yapabileceğiniz şey tükettiğiniz besinlere dikkat etmek olacaktır.

Laktoz intoleransı altında yatan başka bir rahatsızlığınız mevcut ise hastalığın kontrol altına alınması doğru bir hareket olacaktır.  Laktoz intoleransı belirtilerinden kurtulmanın en önemli yolu laktoz içeren besinlerden uzak durmanız olacaktır.

Laktoz İntoleransı varsa uzak durmanız gereken besinler;

  • Süt ve süt ürünleri
  • İşlenmiş kahvaltılık tahıllar
  • Kremalı çorbalar
  • Sütlü çikolata
  • Margarin
  • Ekmekler
  • Krep, omlet

Eğer aldığınız gıda etiketlerinin listesinde; laktoz, süt, peynir altı suyu, peynir yağı, sütün kuru katılar ya da yağsız kuru süt tozu, sütün yan ürünleri olan her ürünün içerisinde laktoz bulunmaktadır.

Laktoz İntoleransı Diyeti

Laktoz İntoleransı Diyeti

Laktoz İntoleransı diyetinde amaç kişide D vitamini, riboflavin, kalsiyum içeren besinler ile zenginleştirmektir. Çünlü Laktoz İntoleransı tedavi ya da ilaç ile geçebilen bir rahatsızlık değildir, başa çıkmanın en kolay ve pratik yolu beslenme değişikliğiniz ve bir kaç besin tüketimine dikkat etmeniz ile kolayca kontrol altına alınabilen bir durumdur.

  • Laktoz İntoleransı diyetinde kişide kalsiyum zenginleştirilmek isteniyorsa daha çok susam, pekmez, fındık, fıstık, kurutulmuş meyveler, yeşil yapraklı sebzeler tercih edilir.
  • Laktoz İntoleransı diyetinde kişide riboflavin zenginleştirilmek isteniyor ise yumurta yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, kurutulmuş meyveler, yeşil yapraklı sebzeler tercih edilir.

Laktoz İntoleransı Bitkisel Tedavi

Laktoz İntoleransı Bitkisel Tedavi

Laktoz içeren süt ve süt ürünlerini tükettikten sonra midede oluşan ağrı, şişkinlik, bulantı, gaz, ishal, kusma, karın gurultuları gibi belirtiler görülür. İlaç kullanmadan doğal yollarla nasıl çözüm bulabilirsiniz? Nasıl midenizi ve bağırsaklarınızı rahatlatabilirsiniz? Sindirime yardımcı olacak ve sizi rahatlatacak bir kaç tarifimiz olacak.

Papatya çayı laktoz intoleransı sebebiyle oluşan rahatsızlıklarınızı hafifletmede size yardımcı olacaktır. Çünkü papatya mide asidini nötralize ederek şişkinliğinizi azaltır. Sinirsel ve fiziksel rahatlamanıza yardımcı olur. Gün içerisinde bir kaç bardak tüketebilirsiniz.

  • 1 bardak sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı kurutulmuş papatya çiçeği
  • 5 dakika demlenmesini bekleyin ardından süzün

Pirinç çayı laktoz intoleransı ağrısına iyi gelen doğal yollardan biri sayılır. Günde bir kaç kez bu çayı tüketin.

  • Kaynar su içerisine yarım çay bardağı pirinç
  • 10-15 dakika kaynatın
  • Ocaktan alıp süzün
  • Soğuyunca içerisine biraz bal ilave edin

Nane, laktoz inteloransı olanların sık tercih edilenler arasındadır, sindirime yardımcı olur ve ağrıları hafifletir. Safra kesesi, mide spazımlarını rahatlatır, ishal, bağırsak sendromu ve gaz gibi sindirim problemlerini yok eder. Her gün düzenli olarak 1-2 bardak nane çayı tüketmelisiniz.

Zencefil, laktoz inteloransı olan kişilerde, hazımsızlık, bulantı sorunlarına iyi gelir. Karın gazı var ise azaltır, laktoz intoleransı sebebiyle oluşan gastrointestinal sorunlarını tedavi eder. Günde üç bardak tüketebilirsiniz.

  • Bir bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil
  • Bir kaç dakika kaynatın
  • Süzün, içerisine isterseniz bal ya da limon ekleyin

Gıda İntoleransı Nedir? – Video

Laktoz İntoleransı belirtilerine sahipseniz, tedavisini görüyorsanız, Laktoz İntoleransı diyeti yapıyorsanız bizimle paylaşın. Bu sürecin nasıl olduğunu, mide ağrısı, bulantı, gaz gibi sorunlarla nasıl başa çıktığınızı bizimle paylaşın bizde öğrenelim.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg