• 3.702
Anasayfa
Sağlık Obeziteyle mücadele etmek için bu önerilere kulak verin

Obeziteyle mücadele etmek için bu önerilere kulak verin

       0   YUNUS EMRE POLAT      YUNUS EMRE POLAT
Obeziteyle mücadele etmek için bu önerilere kulak verin

Obezite İle Başa Çıkmak İçin Ne yapılabilir?

Obezite, bir bireyin kilosu, boyuna göre sağlıklı kabul edilenden daha yüksek olduğunda ortaya çıkan karmaşık bir hastalıktır. Obezite, yetişkinler kadar çocukları da etkiler. Yeme düzenleri, fiziksel aktivite seviyeleri ve uyku rutinleri dahil olmak üzere birçok faktör aşırı kilo alımına katkıda bulunabilir. Sağlığın, genetiğin ve bazı ilaçların alınmasının sosyal belirleyicileri de rol oynar.

Obezite Nedenleri

  • Yemek, Aktivite ve Uyku
  • Sağlığın Sosyal Belirleyicileri
  • Genetik
  • Hastalıklar ve İlaçlar

Yemek, Aktivite ve Uyku

Yeme ve fiziksel aktivite düzenleri, yetersiz uyku ve diğer bazı faktörler aşırı kilo alımını etkiler.

Sağlığın Sosyal Belirleyicileri

Yaşadığımız, öğrendiğimiz, çalıştığımız ve oynadığımız koşullara sağlığın sosyal belirleyicileri (SDOH) denir. Bu koşullar sağlığı desteklemiyorsa, sağlıklı yiyecek seçimleri yapmak ve yeterli fiziksel aktivite yapmak zor olabilir. SDOH’deki farklılıklar, ırksal, etnik ve sosyoekonomik grupların yanı sıra farklı coğrafyalarda ve farklı fiziksel yeteneklere sahip kişiler arasında obezite dahil olmak üzere kronik hastalık sonuçlarını ve risklerini etkiler.

Ailesiyle yemek yapan çocuk

Çocuk bakım merkezleri, okullar veya topluluklar gibi yerler, sundukları yiyecek ve içecekler ve sağladıkları fiziksel aktivite fırsatları aracılığıyla yeme alışkanlıklarını ve aktivitelerini etkiler. Obeziteyi etkileyen diğer topluluk faktörleri arasında sağlıklı gıda seçeneklerinin satın alınabilirliği, akran ve sosyal destekler, pazarlama ve tanıtım ve topluluk tasarımını belirleyen politikalar yer alır.

Genetik

İnsan popülasyonlarındaki genetik değişiklikler, obezite salgınından sorumlu olamayacak kadar yavaş gerçekleşir. Yine de birkaç gendeki genetiklik açlığı ve gıda alımını artırarak obeziteye katkıda bulunabilir. Nadiren, tek bir genin spesifik bir varyantı (monojenik obezite), bir ailede açık bir kalıtsal obezite modeline neden olur.

Hastalıklar ve İlaçlar

Bazı hastalıklar obeziteye veya kilo alımına neden olabilir. Steroidler ve bazı antidepresanlar gibi ilaçlar da kilo alımına neden olabilir. Kimyasal maruziyetler ve mikrobiyomun rolü gibi diğer faktörlerin rolü üzerine araştırmalar devam etmektedir.

Ne yapılabilir?

Yemek kalıpları

Çeşitli sebze ve meyveleri, kepekli tahılları, çeşitli yağsız proteinli yiyecekleri ve az yağlı ve yağsız süt ürünlerini tüketin. Ayrıca ilave şekerler, katı yağlar veya sodyum içeren yiyecek ve içecekleri de sınırlayın. Sağlıklı Kilo için Sağlıklı Beslenme konusuna Obezitehaber diyet sayfasındaki diğer yazılara bakın .

Şantiyelerin ve kamu tesislerinin yöneticileri, bu ortamlarda mevcut olan yiyecek ve içeceklerin beslenme kalitesini iyileştirebilir.

Fiziksel aktivite

  • 3 ila 5 yaş arası çocukların gün boyunca fiziksel olarak aktif olmalarını önerir.
  • 6-17 yaş arası çocukların her gün en az 60 dakika orta ila şiddetli fiziksel aktiviteye ihtiyacı vardır.
  • Yetişkinlerin haftada 150 dakika orta yoğunlukta fiziksel aktiviteye ihtiyacı vardır.
    Topluluklar, insanların günlük hedeflere yürümesini veya bisikletle gitmesini kolaylaştırmak için ortamlar oluşturabilir veya değiştirebilir.

Uyumak

Yenidoğanların günde 14 ila 17 saat uykuya ihtiyacı vardır. Bu miktar yaşla birlikte azalır; gençlerin günde 8 ila 10 saat uykuya ihtiyacı vardır ve yetişkinlerin günde 7 saat veya daha fazla uykuya ihtiyacı vardır.

Ne Kadar Uykuya İhtiyacım Var?

Sağlığın Sosyal Belirleyicileri

Devlet erken bakım ve eğitim sistemleri, beslenme, bebek beslenmesi, fiziksel aktivite ve ekran süresini ele alan standartları teşvik edebilir.

Topluluklar, programlar, girişimler ve halk sağlığı pratisyenleri, sağlığın önündeki engelleri kaldırmak ve sağlığa ulaşmak için birlikte çalışabilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg