• 152.549
Anasayfa
Spor Sizi Heyecandan Uçuracak 45 Farklı Ekstrem Spor Dalı

Sizi Heyecandan Uçuracak 45 Farklı Ekstrem Spor Dalı

       0   HANDE ÇEVİKKOL      HANDE ÇEVİKKOL
Heyecandan Uçuran Ekstrem Spor Dalları

Sıra dışı sporlar nelerdir? Ekstrem spor oyunları neler? Ekstrem sporlar yelken kayak ile nasıl yapılır? Ekstrem sporu yelken çeşitleri ile yapabilir miyiz? Extreme sporlar Türkiye içinde nerelerde yapılır? Sen de extreme sporlar nelerdir merak ediyorsan, yanıt bulmak için en doğru yerdesin.

Havada Yapılan Ekstrem Sporlar Neler?

Yürüyüş, ip atlama, ağırlık kaldırma ya da şınavlar… Modern zamanda en çok yaptığımız sporlar ve benzeri yani dört duvar arasında yaptığımız sporlar değil mi? Ancak hayatın heyecanına ayak uyduranlar için durum daha farklı. Yalnızca fit görünmek ve sağlıklı olmak için değil aynı zamanda adrenalini zirvede tutmak isteyenler için ekstrem sporlar her daim önde.

Çoğumuz ekstrem spor dalları deyince 2-3 seçenek bulabiliyoruz. Oysa bildiğimiz ancak denemediğiniz ya da henüz hiç duymadığımız onlarca seçenek var. Doğaya ya da vahşi yaşama ayak uydurmanı gerektirenlerden seni havada uçuranlara kadar sen de tehlikeli sporlar nelerdir diyorsan bizi takip et.

Sporlarımızın bazıları seni suya daldırıp çıkarırken bazıları da havalara uçuracak. İşte seni kanatlandıracak bazı sportif öneriler!

1- Yamaç Paraşütü (Paragliding)

Yamaç Paraşütü

Yamaç Paraşütü

En çok yapılan dış mekan sporlarından biri olan yamaç paraşütü için öncelikle engin bir dağa çıkmak gerekiyor. Sonrasında kişi rüzgarı tam karşına alır ve doğru anda koşarak dağdan kendini bırakır. Paraşütünü açtığında ise havada süzülmeye başlar. Anlatması kolay gibi görünse de kuş gibi uçabilmek elbette pek de kolay değil. Ancak rüzgarı hissetmek ve yeryüzüne yukarıdan bakmak isteyenler için bu sporun adeta bir tutku olduğunu söyleyebiliriz. Ekstrem sporlar Türkiye içinde bilinmese de bu sporu yapmak isteyen binlerce yabancı turistin Fethiye, Babadağ’a akın ettiğini söyleyebiliriz.

2- Paraşütle Atlama (Skydiving)

Paraşütle Atlama

Paraşütle Atlama

Yamaç paraşütünün yanı sıra ‘’havalandıran’’ bir diğer sporla daha karşındayız. Bu sporda ise yerden 4000 metre yüksekliğe çıkmak için uçağa biniyor ve sonrasında paraşüte güvenerek kendini yere bırakıyorsun. Paraşütünü yere belli bir miktar yaklaşana kadar açman yasak olduğundan, atlamanın ilk anlarının baya heyecan verici olduğunu söyleyebiliriz.

3- Planör (Gliding)

Planör

Planör

Uzun kanatlı ancak motorsuz bir uçakla havada süzüldüğümüz bu sporda gücümüzü hava akışından alıyoruz. Adrenalinli olduğu kadar insana dinginlik de veren bu doğa sporu, dilersen tek başına dilersen 2 kişi olarak da yapabilirsin.

4- Yelken Kanat (Hang Gliding)

Yelken Kanat

Yelken Kanat

Buraya kadar anlattığımız sporları sevdiysen yelken kanadı da seveceğinden eminiz. Öncelikle yüksek bir tepeye çıkılmasını gerektiren bu sporda, sonrasında koşarak kanatlarınla atlıyorsun. Şimdi bir motora ya da planöre ihtiyacın yok çünkü kanatların var. Hava akımı seni yerden kilometrelerce yukarı çıkarırken sana da seyir keyfinin tadını çıkarmak kalıyor.

5- Motorlu Yelken Kanat (Microlight /Ultralight)

Motorlu Yelken Kanat

Motorlu Yelken Kanat

Bu sporu yapabilmen için pilot lisansın olması gerektiğini belirterek başlayalım. 45 kilodan hafif ve motorlu bir araçla en yükseklere çıkmanı sağlayan bu sıra dışı spor dalı uygulayıcısına ucu bucağı olmayan bir manzaranın tadını çıkarma imkanı veriyor. Fethiye, Kapadokya ve Manavgat ise bu sporun ülkemizdeki uygulama alanları. Ancak dünyanın pek çok yerinde turları yapıldığını söyleyebiliriz.

6- Motorlu Yamaç Paraşütü (Paramotor)

Motorlu Yamaç Paraşütü

Motorlu Yamaç Paraşütü

Sırtına bir motorlu pervane alıp yükselmeye var mısın? İtme kuvveti ortaya çıkarken yamaç paraşütünün seni havalandırmasını sağlayacağın bu yöntem yine havada süzülmek isteyenler için tasarlanmış. Heyecanı ne kadar arttıracağı ise kullanıcıya kalmış.

7- Sıcak Hava Balonu (Ballooning)

Sıcak Hava Balonu

Sıcak Hava Balonu

Bir balonun havada süzüldüğü görsellere hepimizin aşinayız aslında. Ancak Kapadokya’ya gidenlere şiddetle tavsiye ettiğimiz bu seçeneği deneyerek beklentinin üzerinde bir huzur yakalayabileceğini hiç düşündün mü? Isıtılan havanın balona doldurulmasıyla havalara yükselerek, yeryüzüne bir de havadan bakacaksın.

Karda Yapılan Ekstrem Sporlar Neler?

8- Snowboarding

Snowboarding

Snowboarding

Kar üzerinde kayak yapmanın aslında teknik adı olan snowboarding, dik bir yamaca çıktıktan sonra kendini rampalardan aşağı kontrollü şekilde bırakmana dayanıyor. Uludağ, Kartalkaya, Kartepe ve Palandöken ise Türkiye’de kayak yapılan yerler arasında favorilerimiz.

9- Snowkite

Snowkite

Snowkite

Hem snowboarddan vazgeçmeyen hem de uçurtmaları sevenler için düşünülmüş bir spor olan snowkite, kendi tasarım paraşütünü kendine bağlayıp bembeyaz karlar üzerinde süzüldüğün bir spor türü. Buz gibi seni canlandırırken bir yandan muazzam bir manzara başını döndürüyor olacak. Aynı anda rüzgarla savaşman da cabası.

10- Serbest Kayak (Freestyle Skiing)

Serbest Kayak

Serbest Kayak

Klasik bir kayağın daha da özgürleştirilmiş versiyonu olan serbest kayakta, karın üzerinde bir takım akrobasi hareketleri yapılıyor. Oldukça ucu açık olan bu hareketlerin içinde atlamalar, zıplamalar bolca var. Ancak yaratıcılık bu sporu yapmak için yeterli değil. Hem fiziksel kuvvetinin hem de teknik bilginin yerinde olması şart.

11-  Helikopterli Kayak (Heliski)

Helikopterli Kayak

Helikopterli Kayak

Kayak yapmada profesyonelleşenlerin ileri bir seviye olan helikopterli kayak yaptıklarını görebilirsin. Bu sporda ise helikopterle yükseklere çıktıktan sonra kayağınla atlıyor ve sonrasını sezgilerine bırakıyorsun. Hızlıca kayıp giderken manzaranın tadını çıkarmayı unutma deriz.

12- Buzda Tırmanma (Ice Climbing)

Buzda Tırmanma

Buzda Tırmanma

Dağa tırmanmaya aşinaysan ve karı da seviyorsan kış doğa sporları nelerdir diyebilirsin. Bu iki sevgini bir araya getirmek içinse buzlara tırmanabilirsin. Ancak ekipmanın oldukça önemli olduğu bu sporu eğer bir profesyonel değilsen keskinlikle ekibinle tamamlamalı ve dondurucu soğuğu seviyor

13- İglo Macerası (Igloo Adventure)

İglo Macerası

İglo Macerası

Çizgi filmlerden ve belgesellerden aşina olduğumuz Eskimo iglolarında yaşamaya ne dersin? Dondurucu bir soğuğun ortasında kışın tüm acımasız yüzüyle baş başa kalmaya hazır ol. Rehberinle birlikte iglolara giderken kendi kulübeni inşa edeceğini, ateş yakman gerektiğini ve balık avlayacağını da unutma.

14- Skijoring

Skijoring

Skijoring

Doğa sporları dendiğinde yalnızca kar ve hava aklına geliyorsa hayvanları unutmamalısın diyoruz. Eşsiz bir manzaraya karşı at ya da köpeklerin çektiği kar kızakları ile yaşayacağın tecrübeyi unutamayacağına eminiz.

15- Snowmobiling (Skimobiling)

Snowmobiling

Snowmobiling

İstersen tek başına, istersen de arkadaşlarınla yapabileceğin bu sporun içerisinde araçların kullanılması da karı oldukça adrenalinli yapıyor.

16- Snowshoeing

Snowshoeing

Snowshoeing

Kar ayakkabıları ayağına geçirdikten sonra avlandığın ve hayatta kalmaya çalıştığın bir alanda bol maceralı bir gün geçirmeye hazır mısın? Ekstrem sporlar kayak ile daha cazip geliyor olabilir ancak karlar içinde koşmadan kesin kararını verme deriz.

Karada Yapılan Ekstrem Sporlar Neler?

17- Kaya İnişi (Abseiling)

Kaya İnişi

Kaya İnişi

Tırmanmak başlı başına zor bir iş, peki ya inmek? Uçsuz bucaksız karla kaplı tepelerden aşağı inerken bir rehber eşiğinde ve iplerine tutunarak karın ve manzaranın tadını çıkarmaya çalış.

18- Arazi Yolculuğu (ATV)

Arazi Yolculuğu

Arazi Yolculuğu

Biraz çamura, toza ve toprağa bulanmak istiyorsan ATV araçlarına atlamak tam sana göre bir fikir. Jipi andıran üstü açık bir araçla oldukça hareketli bir parkurda ilerleyerek heyecanı yaşayabilirsin.

19- BMX Bisikleti

BMX Bisikleti

BMX Bisikleti

Risk almayı seven bisiklet tutkusunu bir üst seviyeye taşımak isteyenlere önerilen bu sporun için de bol bol takla olduğunu bilmelisin.

20- Bungee jumping

Bungee jumping

Bungee jumping

Oldukça güvenilir iplerle bağlansan da seni bir uçurumdan atlarken heyecanlanmaktan hiçbir şey alıkoyamaz. Bu nedenle kendini yüksekten boşluğa bıraktığın bungee jumping tam da denemen gereken ekstrem spor dalları arasında Bu tecrübenin ne kadar güvenirlikli olsa da yüreğini ağzına getireceğinden emin olabilirsin.

21- Kampçılık (Camping)

Kampçılık

Kampçılık

Kamp kurmayı heyecandan ziyade daha çok dinlenme ve huzurla ilişkilendiriyoruz. Ancak dilersen bu keyfe biraz macera eklemek için doğa içinde minik trekking turlarına katılarak kamp yapmak deneyimini zenginleştirebilirsin.

22- Ağaç Tırmanışı (Canopy Climbing)

Ağaç Tırmanışı

Ağaç Tırmanışı

Yeni başlayanlar zor gelebilecek devasa uzun ağaçlara tırmanmaya dayanan bu spor, zamanla alıştığında eşsiz bir deneyime dönüşecektir. Çünkü aynı anda hem doğanın gücünü hem de yeşilin tonlarını deneyimlemek seni büyüleyecektir.

23- Canyoning

Canyoning

Canyoning

Şelalelere giden yollarda ve nehirlere bata çıkan ilerleyen patikalarda ilerlemek, bazen hedefe varmaktan ziyade yolun daha heyecanlı olduğunu sana gösterecek. Canyoning içerisinde tırmanmadan yüzemeye pek çok heyecanı aynı anda yaşayabileceğin bir parkur olacak.

24- Caving

Caving

Caving

Yerin üstünü yeterince gördüğünü düşünüyorsan bir de altını dene Mağaraların derinlerine inerek kayaların bilinmeyen yüzünü keşfetmek oldukça heyecan verici. Ancak bu sporda da ekibine uymak ve ekipmanının sağlamlığından emin olmak gerekiyor.

25- Tırmanma (Climbing)

Tırmanma

Tırmanma

Sana tanıdık gelse de aslında ekstrem sporlar içerisine girdiğinde başka bir boyut kazanan tırmanma, dik kayalar ve engin dağlara çıkman demek. Kendini bağladığın ipe güvenerek ilerlerken hem dayanıklılığını hem gücünü hem de sabrını deneyeceksin.

26- Bisiklete Binmek (Cycling)

Bisiklete Binmek

Bisiklete Binmek

Seni çocukluğuna döndürecek olan bisiklet, bildiğin gibi bazılarında adeta bir tutku, bir yaşam tarzı. Sen de bisiklet binmek için geç kaldığını düşünüyorsan hemen bu ekibe katılabilir ve farklı parkurların tadını bir de bisikletle çıkarabilirsin. Doğal güzelliklerin arasında pedallarken günü bir kamp ateşi başında bitirerek dinlenmeyi de unutma deriz.

27- Heli Skiing

Heli Skiing

Heli Skiing

Bisikletle gezerken doğaya meydana okumak isteyenler için çıtayı yükseltiyoruz. Bir helikopter ile doğanın ıssız ve zorlu bir noktasına bırakılıyor, ardından tepelerin arasından parkurunu pedala kuvvet tamamlıyorsun. Bilmediğin engebeler arasında bisikletine güvenmek bakalım sende ne gibi hisler yaratacak.

28- At Binme (Horsebackriding)

At Binme

At Binme

İnsanlığın bildiği en eski aktivitelerden olan at binme günümüzde ekstrem sporlar arasında yer alıyor. Atınla bir nehir kenarında ya da ormanların arasında ilerlerken şehrin tüm karmaşasını unutacağına eminiz.

29- Jeep Adventure

Jeep adventure

Jeep adventure

Kocaman bir jeepe binmek hayalin olabilir. Ancak bir de bu jeepi kullanmayı engebeli, tehlikeli arazilerde dene. Jeepinin gücüne güven ve tüm hareketliliğin heyecanını hisset.

30- Kara Sörfü (Land Sailing)

Kara Sörfü

Kara Sörfü

Denizde sörfe herkes aşina ama karada sörf yapmak oldukça yenilikçi bir fikir. Düz bir alanda tıpkı deniz suyu üzerinde gider gibi sörf tahtanla ilerleyebilirsin. Bu şekilde bahsedince kolay ve sıradan gibi dursa da yine yüreği ağza getiren sporlardan biri.

31- Dağ Bisikleti (Mountainbiking)

Dağ Bisikleti

Dağ Bisikleti

Dağlar,çöller, ovalar ve ormanlar… Farklı koşullarda dağ bisikletiyle ilerlemek ve karşına ne çıkabileceğini bilmemek adrenalin seviyesinin tavan yapmasını sağlayacak.

32- Dağcılık (Mountaineering)

Dağcılık

Dağcılık

Sen de dağ sporları nelerdir dendiği anda aklına ilk olarak dağcılık demek geliyorsa, bir an önce bu dalı denemelisin. Kendinle baş başa kalmak, doğanın sesini dinlemek, yeşile doymak ve biraz da maceraya atılmak için dağın zorlayıcı  şartları birebirdir.

33- Paintball

Paintball

Paintball

Arkadaşlarınla şehirden fazla uzaklaşmadan hareketlenmek istiyorsan ağaçların arasında paint ball oynamak tam size göre. Hem ulaşım derdin diğer dallarda olduğu kadar zorlu olmayacak hem de arkadaşlarınla doğal ortamlarda hareketlenmenin tadını çıkaracaksınız.

34- Kaykay (Skateboarding)

Kaykay

Kaykay

Yine şehre taşıyabileceğin bir ekstrem spor dalı daha. Bahçede, parkta, plajda yapabileceğin kaykay en eğlenceli sporlardan biri olmasıyla insanı adeta gençleştiriyor. Daha enerjik hissetmeni sağlayacak bu sporda zaman geçtikçe daha başarılı olacağına eminiz.

35- Trekking

Trekking

Trekking

Bildiğimiz yürüyüş deyip geçmemek lazım, dağlarda, tepelerde trekking yaparken karşına çıkan engeller seni doğanın eşsizliğiyle yüzleştirebilir. Dilersen daha güvenli ve keyifli olması açısından trekking yapmak için kendi yaş grubundan kafilelere katılmayı deneyebilirsin.

36- Vahşi Hayat Safarisi (Wildlife Safari)

Vahşi Hayat Safarisi

Vahşi Hayat Safarisi

Safariyi yapabilmek için bildiğin gibi Afrika’ya girmen gerekiyor. Değer mi diyorsan bir daha düşün, çünkü bir aslanla yüz yüze gelmek ya da Amazon’da kaybolmak unutamayacağın anılar yaratabilir.

37- Zorbing

Zorbing

Zorbing

Oldukça yeni tehlikeli sporlar arasında yer alan zorbingin anavatanı ise Yeni Zelanda. 3 metre çapında bir topun içine girip yüksek bir yerden aşağı atladığın bu sporun hem heyecanlı hem de bir o kadar eğlenceli olduğu inkar edilemez bir gerçek.

Suda Yapılan Ekstrem Sporlar Neler?

38- Kiteboard

Kiteboard

Kiteboard

Rüzgarlara karşı savaştığın bir spor olan kiteboard, bir uçurtmanın ucuna takılan 25 metre uzunluğundaki ipin diğer ucunda senin yer almana dayanıyor. Rüzgar sayesinde uçurtma havalanırken senin de board üzerinde suyla beraber akıp gitmen sağlanıyor.

39- Kano (Canoeing)

Kano

Kano

Huzurlu bir gölde ya da dalgalarla dolu bir nehirde yapabileceğin sıra dışı sporlar arasında yer alan kano, yeri geldiğinde dev dalgalarla yarışmanı sağlayacak.

40- Deep Sea (Fishing)

Deep Sea

Deep Sea

Balık avlamanın kolay ve sakin bir iş olduğunu düşünüyorsan bu spor sana bildiklerini unutturabilir. Kendi evlerinde görmek istediğin canlıları ziyarete gitmek için denizin derin bilinmezlerine doğru yola çıkman gerekiyor.

41- Yelkencilik (Sailing)

Yelkencilik

Yelkencilik

Birçoğumuz için ekstrem sporlar yelken ile bir başka anlamlı. Bu nedenle bir klasik olsa da bahsetmemiz şart olan yelkencilik, denizin sert havası ve dalgaları ile büyülenmeni ama aynı zamanda kendini de sınamanı sağlayacak.

42- Tüplü Dalış (Scuba diving)

Tüplü Dalış

Tüplü Dalış

Denizin derinlerini merak edenler için bir diğer harika öneri daha. Tüplü dalış ile merak ettiğin su sporları için bir başlangıç yapabilir ve sessizliğin sesini dinlemenin keyfine varabilirsin. İyi bir teknik bilgin ve fiziksel  dayanıklılığın olması gerektiğini unutma.

43- Şnorkel Dalışı (Snorkeling)

Şnorkel Dalışı

Şnorkel Dalışı

Tüplü dalışın sana fazla geleceğini düşünüyorsan önce şnorkelle denizi keşfetmeyi denemelisin. Bir turun ya da ekipman temin ettiğinde kendin düzenleyebileceğin küçük denemelerle işi geliştirebilirsin.

44- Dalga Sörfü (Surfing)

Dalga Sörfü

Dalga Sörfü

Dalgalarla dans etmek istiyor ve denizin tüm risklerini almaya hazır hissediyorsan, denizin mevsimi geldiğinde sörf tahtanı alıp dalgaların arasına karışabilirsin.

45- Rüzgar Sörfü (Windsurfing)

Rüzgar Sörfü

Rüzgar Sörfü

Deniz ve rüzgarı aynı anda hissetmek isteyenle için bu sörf tekniği de bir harika. Ancak bu sporu yapabilmek için bedeninin gücüne güvenmen şart.

Adrenalin Tutkunları İçin Ekstrem Sporları – Video

Sen bu adrenalinli ekstrem sporlar arasından kararını verebildin mi? Deneyimlerini ve sorularını yorum kısmına eklemeyi unutma.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg