• 234.638
Anasayfa
Spor Spor Sonrası Yaşanılan Kas Ağrıları Gelişimin İşareti mi?

Spor Sonrası Yaşanılan Kas Ağrıları Gelişimin İşareti mi?

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU
Spor Sonrası Hamlık Kas Ağrıları Neden Olur, Nasıl Geçer?

Spor yaptıktan sonra kas ağrısı neden olur? Antrenman sonrası yaşanan ağrılar nasıl geçer? Spor sonrası ağrı, kasların geliştiğinin göstergesi midir? İdman sonrası olan kas ağrılarının olması için neler yapabilir? Spor sonrası ağrılara masaj iyi gelir mi? Spor sonrası neler yapmalı? Spor sonrası yaşanılan ağrıların nedenleri, belirtileri ve nasıl geçeceği hakkında bilgi vermek istedik, umarız yardımcı oluruz ve yazımız işe yarar.

Spor Sonrası Kas Ağrısı Neden Olur?

Spor Sonrası Kas Ağrısı Neden Olur?

Spor Sonrası Kas Ağrısı Neden Olur?

İlk defa spora başlayanlar iyi bilir ya da spora ara vermiş uzun bir aradan sonra tekrar spor yapanlar bu kas ağrılarına ‘hamlamak‘ olarak adlandırılıyor. Evet hamlamak da doğru bir kelime olabilir ama asıl adı kas ağrılardır, bu kas ağrıları da kas üzerinde oluşan yaralanmalardan olur ve vücut adapte olana kadar devam eder.

Kasın kasılıp gevşemesi lazım ki kas ağrısı olsun. Günlük hayatta ve spor yaşamında kaslar çalışır. Neden günlük hayatta kas ağrısı yaşamayız da spor yaptıktan sonra bir kaç süren kas ağrıları yaşanır? Çünkü günlük hayatta yapılan işler belli ve sınırlıdır vücut buna adapte olmuştur. Fakat spor yapmak daha farklı egzersiz, hareket ve ağırlıklara sahiptir.

Spor yaptıktan sonra kasların üzerindeki dokular yıpranır ve kasılır bu mikroskobik seviyede olan gözle görülmeyen yırtıklar oluşur ve üzerinde iltihaplanmalar oluşur bunlarda ağrı hissetmemize neden olur. Kas ağrılarının şiddeti günlük hayatta düşüktür ama spor yapıp aletleri kaldırmak ve ağır spor yapma sonucunda yaşanan ağrıların şiddeti daha kuvvetlidir. Vücudun ise bu ağrıya alışma süresi vardır.

Antrenman Sonrası Kas Ağrısı Olması Normal mi?

Antrenman Sonrası Kas Ağrısı Olması Normal mi?

Antrenman Sonrası Kas Ağrısı Olması Normal mi?

Yapılan spora göre değişik kas ağrıları yaşanabilir. Peki bu kas ağrılarına hamlık demek doğru mu? Bir örnek ile açıklayalım isterseniz daha iyi anlarsınız. Diyelim ki spora başladınız ve 1 ay boyunca düzenli sporunuzu yaptınız. 1 ay boyuncada kas ağrısı yaşadınız. Evet kas kaslarınızın ağrıması çok normal bir durum.

Niye kas ağrısı normal diyoruz? Şöyle ki vücudun yaptığın spora alışkın değil, ilk defa yapıyorsun yada uzun zaman sonra tekrar başladın; vücudun tepki gösteriyor, alışkın değil bu kadar hareket ve ağrılar oluşuyor. 1 ay aynı tempoya alıştın, antrenman düzeni arttırmadan çalıştığını varsayalım vücut bu tempoya zamanla alışacak ve kas ağrıların zamanla geçecektir.

Diyelim ki amacın kas yapmak ve 1 ay sonrasına antrenman düzeyini arttırmaz ve kas ağrısı yaşamaz isen, kasların gerekli yıpranmayı yaşamıyordur ve istediğiniz yeterlikte ki gelişimi gösteremezsin. Çünkü antrenman düzeyine alıştıktan sonra antrenman şiddetini artırmak lazım, aksi halde kasların gösterebileceğiniz şekilde gelişim göstermez. Yani ağrı varsa gelişim var demektir. Ama bu bu konu için geçerli neden mi böyle dedim, yazımızın devamını okuyunca her kas ağrısının gelişim göstergesi olmadığını daha iyi anlayacaksın.

Spor Sonrası Kas Ağrısı Ne Kadar Sürer?

Spor Sonrası Kas Ağrısı Ne Kadar Sürer?

Spor Sonrası Kas Ağrısı Ne Kadar Sürer?

Spor sonrası yaşanan kas ağrılarının aslında belli bir süresi yoktur, yani demek istediğim her kas grubunun ağrısı farklıdır. Her yaşanılan ağrının şiddeti kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Hiç spor yapmayan biri spora başladığı zaman vücut alıştın olmadığı için yaşanan ağrılar normaldir ve yapılan sporun süresine göre vücudun alışkanlık göstermesi değişmektedir.

Bazı bireylerde kas ağrıları bir kaç güne geçerken, bazılarında aylar sürebilir ya da hiç ağrısı olmayabilir. Yani kas ağrılarının geçmesi için kesin olarak bir gün vermek mümkün değildir. Bireylerin yaptıkları spor türüne, çalıştırmak istediği kas gurubuna göre değişiklik gösterir. Hatta genetik faktörler bile kas ağrılarını etkilemektedir. Örnek verelim iyice pekişsin, iki farklı kişi omuz çalışması yaptığında biri sonrasında şiddetli şekilde omuz ağrısı yaşarken diğeri hiç ağrı yaşamayabilir.

Kasların Ağrıması Vücudun Geliştiğini mi Gösterir?

Kasların Ağrıması Vücudun Geliştiğini mi Gösterir?

Kasların Ağrıması Vücudun Geliştiğini mi Gösterir?

Maalesef her ağrı, kesin olarak gelişimdir diyemeyiz. Bunu da bir örnek ile açıklayacak olursak; düzenli spor yapmayan ve 2 – 3 haftada bir spor yapan bireylerde her antrenman başlangıcının sonunda ağrı yaşanacaktır. Ve gelişme gözlenemeyecek.

Kasların gelişim göstermesi için, haftada minimum 1 yada 2 kere her kas grubunu çalıştırmalısınız. Bu demek değildirdir ki en fazla 2 kez çalışmanız hayır. Haftada 3 kez de ayı kas grubu üzerinde çalışabilirsiniz ama burada emin olmasınız ki çalışacağınız kası yeteri kadar dinlendirdiğinize ve kendinize iyi bakıyor olmalısınız aynı zamanda da yeteri düzeyde protein ihtiyacınızı karşılıyor olmasınız.

Her gün de çalışanlar var, ama bunu yapabilmek için dışarıdan steroid almanız gerekir. Steroid nedir, ne işe yarar? Steroid kullanımı, kas kütlesini artırmak ve spor süresinde performansı yükseltmek amacıyla kullanılan, antrenman ve dayanıklık ilişkisini korumaya çalışan bir maddedir. Steroid nasıl kullanılır? Bu madde, vücuda iğne yoluyla ulaştırılır. Steroid amacı, dayanıklılık artırmak ile antrenman arasındaki sürede kendisini toparlamak yani iyi hissetmek için geçen süreyi kısaltmaktır.

Yani anlayacağınız her kas ağrısı, kasların geliştiğinin göstergesi değildir.

Spor Yaptıktan Sonra Kaslarım Ağrımıyor, Gelişmiyor muyum?

Spor Yaptıktan Sonra Kaslarım Ağrımıyor, Gelişmiyor muyum?

Spor Yaptıktan Sonra Kaslarım Ağrımıyor, Gelişmiyor muyum?

Böyle düşünme yanlış olur. Spor sonrası kas ağrısı yaşamıyor olmanız vücudunuzun yada çalıştırdığınız bölgenin gelişmiyor anlamına gelmez. Tabi ki vücudunuz yaptığınız spora belli bir düzenden sonra adapte olacaktır, ve kaslarınız gelişir.

Haftada 3 kez aynı kas grubunu çalıştınız diyelim, ve bu süre zarfında iyice dinlendiniz, güzel beslendiniz, yeteri kadar protein tükettiniz işte öyle durumlarda kas ağrısı olmaz ama kaslarınız gelişir. Çünkü haftada 3 kere çalıştınız ve kas grubunuz yaptığınız idmana adapte oldu ve kas ağrısı azalır yada hiç olmayabilir.

Demek istediğimiz kas ağrısı olmadığı zaman gelişmiyor anlamını taşımıyor.

Spor Sonrası Kas Ağırı Nasıl Azaltılır?

Spor Sonrası Kas Ağırı Nasıl Azaltılır?

Spor Sonrası Kas Ağırı Nasıl Azaltılır?

Antrenman sonrası kas ağrılarının normal olduğunu, kaslar ağrıyor ise gelişkenlik göstermediğiniz ya da kaslar ağrımıyor ise gelişmiyor anlamını taşımadığını öğrendik. Peki ama bu kas ağrılarını azaltmak ve ya hiç kas ağrısı yaşamamak için ne yapmalıyız? İdman sonrası kas ağrıları nasıl geçer?

Vücut çalıştırmak için spor yaptın ve ağrıların çok fazla, kasların çok ağrıyor bunun önüne geçmen çokta mümkün değil. Kısa süreliğine kas ağrılarının hafiflemesi için yöntemler var ama kısa sürede tekrardan ağrılarını yaşayacaksın.

Ağrılarını kısa süreli geçirebilecek yöntem: Masaj, soğuk duş, kası esnetmek, ağrılara iyi gelecektir. Çünkü bölgede ki kan akışını hızlandırırsın ve atık maddeler uzaklaştırılmış olursun ama ağrılardan kısa süreliğine kurtarır.

Yani kas ağrılarının hiç olmaması gibi bir çözüm yok.

Kas ağrıları için en iyi yöntem: İyi dinlenmek, iyi uyumak, güzel ve sağlıklı beslenmek, omega-3 takviyesi almak, yeteri kadar protein tüketmek iyi olacaktır. Önemli olan kendinize çok iyi bakmanız, bu için püf noktası.

Hamlık Ağrısı Nasıl Geçer? Kaslar Neden Ağrır? – Video

Spor yaptıktan sonra kas ağrılarınız oluyor mu? Kas ağrılarınız nasıl geçiyor? Ne tür spor yaptıktan sonra ağrısı yaşıyorsunuz? Bizler antrenman sonrası olan ağrılar hakkında yorum yaparak paylaşabilirsiniz. Böylece ağrı yaşayacak bireylere fikir vermiş olursunuz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg