• 123.646
Anasayfa
Beslenme Tatlı Patates Nedir? Tatlı Patatesin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Tatlı Patates Nedir? Tatlı Patatesin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

       0   HANDE ÇEVİKKOL      HANDE ÇEVİKKOL
Tatlı Patates Nedir? Tatlı Patatesin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Tatlı patates normal patatesten farkı nedir? Tatlı patatesin faydaları nelerdir?  Tatlı patatesin cilde faydaları nelerdir? Tatlı patates maskesi nasıl hazırlanır? Tatlı patates kalori değeri nasıldır? Tatlı patates glisemik indeksi artırır mı? Tatlı patates faydaları hakkında merak ettiklerin bu dosyada!

Tatlı Patatesin Faydaları Nelerdir?

Tatlı Patatesin Faydaları Nelerdir?

Tatlı Patatesin Faydaları Nelerdir?

Norma şartlarda yoğun nişasta değerinden dolayı karbonhidratlı bitkilerin diyette yer almasının önerilmediğini biliyoruz. Ancak tatlı patatesle bu yargılar rafa kalkıyor diyebiliriz. Tatlı patates glisemik indeksi ve insülin direncini etkileyen patates hakkındaki tüm şehir efsanelerini unutturuyor. Bu sağlıklı ürünün nasıl kullanılabileceği, tatlı patates normal patatesten farkı ve tüm faydaları senin için yazımızda bir arada.

İçerisinde A, C ve B6 gibi önemli vitaminleri bolca bulunduran tatlı patatesin gluten içermediğini bilmende fayda var. Tüm bu besin değerleri sayesinde diyetlerde karbonhidratların yerini doldurmak için harika bir alternatif olduğu söylenebilir.

Farklı bilimsel araştırmalara göre tatlı patates tüketenler;

  • Daha hızlı ve kolay kilo verir.
  • Cilt sağlığı düzelir ve daha genç görünen bir cilde kavuşur.
  • Kanserin oluşumunu önler ve tedavisini destekler.
  • Kolesterol seviyesinin dengelenmesini sağlar.
  • Prostat sağlığını korur.

Elbette kısaca bu şekilde bahsetsek de bu harika besinin faydaları, detaya indiğimizde çok daha fazladır. Besinin içerisinde yer alan yüksek orandaki A vitamini, ilk dikkat çeken bileşenlerden olmaktadır. Tüm dünya üzerinde en çok A vitamini içeren besin olan tatlı patatesin doğal bir şifa kaynağı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Kanserden şeker hastalığına kalp rahatsızlıklarından iltihaplanmalara kadar pek çok hastalığın tedavisinde rol oynayan tatlı patatesin, bu yönüyle ilaç sektöründe dahi yer alması gerektiği düşünülmektedir.

Tatlı Patates Kanseri Önler mi?

Tatlı Patates Kanseri Önler mi?

Tatlı Patates Kanseri Önler mi?

Hem kökü hem de gövdesi yenebilen ve diğer adı kırmızı patates olarak da geçen tatlı patateslerimiz, 2013 senesinde yapılan bir çalışma ile kanser önleyici olduğunu da kanıtlamıştır. Polifenol açısından zengin bir içeriğe sahip olan bu ürün, günlük olarak kilo başına 400 mg. kadar ağızdan alındığında kanserli hücrelerin %75 oranında gerilemesini sağlamıştır. Elbette bilim insanları tatlı patatesi tek başına kullanmayıp kromatografik tekniklerle desteklemiştir ancak bu durum tatlı patatesin muhteşem faydaları olduğu gerçeğini değiştirmemektedir.

Çin, kırmızı patates ya da tatlı patatesin kanser üzerine olan etkileri hakkında en çok araştırma gerçekleştiren ülkelerden biridir. Kırmızı patates tohumu tüketenler üzerinde yapılan ve yine Çinli bilim insanları tarafından yürütülen bir araştırma ise yalnızca 9 günlük bir takviyeyle, tümörlerin %57 oranında büyümesinin yavaşladığını ve kütlelerinin %25’e kadar düştüğünü göstermiştir.

Suda çözünen flavonoidler ise bir diğer tür olan mor patates içerisindeki kanser önleyici faydalı bileşenlerdir. Bu antosiyaninler, beynin zamanla dejenere olmasını önler, bilişsel fonksiyonları güçlendirir. Yani mor patates faydaları sayesinde beynin yağ hücrelerini korur ve çeşitli zihinsel disfonksiyonları önler.

Bu noktada eklenmesi gereken önemli bir bilgi, anavatanı Güney Amerika olan tatlı patatesin alt türlerinin beyaz, mor gibi renklerde olabileceği, en kolay bulunan türünün ise turuncu renkte olduğudur. Yani kırmızı patates ya da mor patates yine aynı aileden olup aynı faydaları sağlamaktadır.

Tatlı Patatesin Cilde Faydaları Nelerdir?

Tatlı Patatesin Cilde Faydaları

Tatlı Patatesin Cilde Faydaları

Yüksek oranda beta karoten içeren ve bu sayede cilt sağlığını da büyük ölçüde koruyan tatlı patatesin vücuttaki A vitamini üretimini desteklediği, hücrelerin çoğalması için DNA üretimini tetiklediği ve böylece dokuları yenilediği bilinmektedir. Sen de ambalajlarını incelediğinde tatlı patatesin içinde bol miktarda bulunan retinoik asit ve retinol gibi bileşenleri kozmetik ürünlerinin içersinde de görebilirsin.

Serbest radikalleri ve ölü hücreleri uzaklaştıran beta karoten, yepyeni bir cilde kavuşmanı sağlar. Bu nedenle tatlı patates diyet içerisinde kesinlikle cildin için yer verilmesi gereken bir besindir.

Tatlı Patates Maskesi Nasıl Yapılır?

  • ½ su bardağı tatlı patatesi haşlayıp püre haline getirdikten içerisine 1 yemek kaşığı toz kahve ve 1 yemek kaşığı kefir ekleyip karıştır.
  • Hazırladığın bu karışımı bir kese ya da fırça yardımıyla duştayken cildine uygula.
  • Durulayıp duşun bittikten sonra cildini Hindistan cevizi yağı ile nemlendirmeyi de unutma.
  • Artık çok daha diri, parlak ve yumuşak bir tene sahip olabilirsin.

Tatlı Patates Kilo Verdirir mi?

Tatlı Patates Kilo Verdirir mi?

Tatlı Patates Kilo Verdirir mi?

Pek az kişi tüm faydalarını biliyor olsa da faydalarını anlatmakla bitiremeyeceğimiz bu mucize besin, farklı tarifleri ile kilo vermeyi kolaylaştırıyor. Tatlı patates kalori değeri oldukça düşük bir sebze olmasının yanında kan şekerini de kesinlikle yükseltmemektedir. Ayrıca lif ve potasyum minerali bakımından oldukça zengindir.

Mayo Klinik çalışanlarının yürüttüğü bir çalışmaya göre düşük glisemik indeksli besinler, daha yavaş emilir ve sindirim sistemi içerisinde daha uzun süre kalarak iştahın azalmasına yardımcı olurlar. ‘’Yavaş karbonhidrat’’ olarak adlandırılan bu besinler sayesinde beynin açlık sinyalleri kontrol altına alınır ve kişinin kan şekeri dengelenebilir.

Kırmızı Patates Nedir, Nasıl Yenir? – Video

Sen de yerli tatlı patates tüketerek bedenine yapabileceğin iyilikleri öğrendiğine göre bu harika sebzeyi daha sık tüketebilirsin. Kendi görüşlerini ve aklına takılan soruları yorumlar kısmına eklemeyi unutma.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg