• 169.006
Anasayfa
Spor Vücut Tipleri ve Özellikleri Nelerdir? Vücut Tipi Kombinasyonu Nedir?

Vücut Tipleri ve Özellikleri Nelerdir? Vücut Tipi Kombinasyonu Nedir?

       0   ERKAN ARSLAN      ERKAN ARSLAN
Vücut Tipi ve Özellikleri Nedir? Vücut Tipi Kombinasyonları

Vücut tipleri ve belirleyici özellikleri nelerdir? Ektomorf vücut tipi özellikleri nelerdir? Endomorf vücut tipi özellikleri nelerdir? Mezomorf vücut tipi özellikleri nelerdir? Vücut tipi kombinasyonları nasıl olur? Sizin için bu yazımızda vücut tipleri ve özellikleri nelerdir sorusuna yanıt aradık.

Vücuda Göre Spor Programı

Vücuda Göre Spor Programı

Vücuda Göre Spor Programı

Vücudunuzla ilgili bilgiler, özelliklerinizi belirleyebilmeniz ve kendiniz için en doğru olan tercihi yapabilmeniz adına oldukça önemlidir. Özellikle sporla ilgileniyor ya da kas kütlesi oluşturmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken vücudunuzun sahip olduğu tipi belirlemek olacaktır. Aksi taktirde, bilmediğiniz durumda, ne kadar spor yaparsanız yapın istediğiniz forma kavuşmanız oldukça zor olacaktır.

Vücut tipi özellikleri bilindiğinde, uzman yardımıyla, vücuda göre spor programı yapıldığı taktirde istenilen sonuca kolayca ulaşılacaktır. Sahip olduğunuz biçim, kas yapınızı da etkilediğinden hangi kası nasıl çalıştırmanız gerektiği konusunda en doğru kararı vermelisiniz. İstenilen kiloya sahip olmak için tüketilen besinlerin içeriği ne kadar önemliyse istenilen vücut formu için de vücut tipimizi bilmek o kadar önemlidir.

Kaç Vücut Tipi Vardır?

Kaç Vücut Tipi Vardır?

Kaç Vücut Tipi Vardır?

Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda Psikolog William Sheldon tarafından 1940 yılında insan vücudunun 3 ayrı tipe sahip olduğu belirtilmiştir. Günümüz modern bilimi hala Sheldon tarafından yapılan çalışmaları baz almaktadır. Bu tipler belirlenirken erkek vücudu ya da kadın vücudu ayrımı yapılmamıştır ve yapılan sınıflandırmalar iki cinsiyet için de geçerli olarak kabul edilmektedir. 3 ayrı vücut sınıfı ise şöyledir;

  • Ektomorf: Çelimsiz ve yağsız
  • Mezomorf: Kaslı ve yağsız
  • Endomorf: Yuvarlak hatlı ve güçsüz

Ektomorf Vücut Tipi Özellikleri Nedir?

Ektomorf Vücut Tipi Özellikleri Nedir?

Ektomorf Vücut Tipi Özellikleri Nedir?

Bu tipteki vücutlara sahip kişilerde vücudun sahip olduğu yağ oranı daima dengededir. Tüketilen besinlerden edindikleri yağları spor yapmaya gerek duymadan yakabilmektedirler. Ektomorf vücut avantajları arasında yüksek metabolizma hızına sahip olmaları yer alır. Metabolizma hızları oldukça yüksek olduklarından yüksek oranlarda kas ya da yağ temelli kilo almaları oldukça zor bir durumdur. Bu tipe sahip olan vücutların belirleyici genel özellikleri ise şöyledir;

  • Uzun kollar
  • Uzun bacaklar
  • İnce kemik yapısı
  • Omuz darlığı
  • İnce bel
  • Düşük yağ oranı
  • Yüksek metabolizma hızı
  • Yüksek enerjiye sahip olmaları
  • Yedikleri yemekler ile kola alamamaları

Mezomorf Vücut Tipi Özellikleri Nedir?

Mezomorf Vücut Tipi Özellikleri Nedir?

Mezomorf Vücut Tipi Özellikleri Nedir?

Tamamıyla doğumsal özelliklerinden dolayı yağsız bir vücuda sahip olmalarının yanında vücutlarının en belirleyici özelliği kaslarının oldukça belirgin olmasıdır. Omuzları geniş, belleri ince, kemik yapıları kalın ve kas yapıları ise geniş yuvarlar hatlara sahiptir. Bu tipe sahip kişilerin doğumdan kaynaklı oldukça atletik vücut yapıları vardır. Bu kişilerin bu vücut tipinin oldukça ender görülen bir yapı olduğunu bilmelerinde fayda var. Birçok makale ve yazıda şanslı vücut tipi olarak da bilinmektedir. Eğer bu kişiler yoğun bir kas kütlesine sahip olmak isterse, oldukça ağır bir egzersiz programı uygulamak zorunda kalacaktır. Söz konusu fazla yağı vücuttan atmak ise kardiyovasküler egzersiz önermek doğru olacaktır. Bu yapıya sahip olanların belirleyici genel özellikleri ise şöyledir;

  • Doğumdan kaynaklı yoğun kaslı görünüm
  • İnce bel
  • Geniş omuz
  • Orta derece kalın kemik yapısı
  • Neredeyse sıfır yağ oranı

Endomorf Vücut Tipi Özellikleri Nedir?

Endomorf Vücut Tipi Özellikleri Nedir?

Endomorf Vücut Tipi Özellikleri Nedir?

Kas yapıları güçsüz ve vücut hatları yuvarlaktır. Kemik yapılarını gözlemlediğimiz orta derece kalın kemiklere sahip olduklarını söylemek mümkün. Bu tipin metabolizma hızına baktığımızda diğer vücut tiplerine göre çok daha düşük olduğunu belirtmek gerekir ve bu nedenden dolayı vücutları oldukça kolay bir şekilde yağlanmaktadır.

Bu tipe sahip olan kişiler yağ yakmak istediklerine yapmaları gereken en önemli şey kardiyovasküler egzersizlere öncelik vermek ve arttırmak olacaktır. Bu noktada beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir. Bu vücuda sahip olan kişilerde doğuştan gelen bir karbonhidrat intoleransı bulunmaktadır. Sahip oldukları bu intolerans, tükettikleri karbonhidratları vücutları enerjiye çevirmez ve yağ olarak depolar.

Vücut Tipi Kombinasyonu Nedir, Nasıl Olur?

Vücut Tipi Kombinasyonu Nedir, Nasıl Olur?

Vücut Tipi Kombinasyonu Nedir, Nasıl Olur?

Hiç kimsenin tek bir vücut tipine sahip olmadığını belirtmek gerekir. İnsanlar genellikle, bilimsel çalışmalar sonucu belirlenen, 3 ana vücut tipinden 2’sine ait özellikleri taşır. Bu komibansyonlara ise şöyle örnekler verebiliriz;

  • Mezomorf ve Endomorf Vücut Tipi Kombinasyonu: Bu iki tip birleşimine sahip insanlar oldukça kolay bir biçimde kas kütlesi oluşturabilirler. Bunun yanında ne yazık ki vyağlanma da oldukça kısa sürede gerçekleşir. Uyguladıkları beslenme ve egzersiz programları sürdürülebilir olmalı ve takip edilmedilir.
  • Ektomorf ve Mezomorf Vücut Tipi Kombinasyonu: Kas yapıları hatlı ve uzun olur. Bu tipe sahip kişiler örnek verecek olursak basketbol oyuncularından bahsetmek mümkün.

Vücut Tipinize Göre En İyi Antrenman Programı – Video

Siz vücudunuz ne kadar tanıyorsunuz? Sizin için hazırladığımız ve vücut tipleri ve özellikleri ile ilgi olan yazımız hakkında tüm sorularınızı yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg