• 106.674
Anasayfa
Spor Yüzmenin Faydaları ve Yüzme Teknikleri Neler?

Yüzmenin Faydaları ve Yüzme Teknikleri Neler?

       0   HANDE ÇEVİKKOL      HANDE ÇEVİKKOL
Yüzmenin Faydaları ve Yüzme Teknikleri Neler?

Yüzmenin faydaları ve teknikleri nelerdir? Sırt üstü yüzmenin faydaları neler? Maddeler halinde yüzmenin faydaları, yüzmenin faydaları makale örnekleri ile yüzmenin faydaları ve zararları hakkında tüm merak ettiklerin bu yazımızda.

Yüzmenin Faydaları Nelerdir?

Yüzmenin Faydaları Nelerdir?

Yüzmenin Faydaları Nelerdir?

Genç yaşlarda pek çok kişinin vazgeçemediği ancak yaş ilerledikçe ihmal ettiği önemli bir spordan bahsediyor olacağız bugün. Yüzmenin sene içerisinde yalnızca yazın yapılabildiğini düşünenler olsa da aslında günümüz imkanlarında her zaman yapılan bir spordur. Kendi sitenin havuzundan spor salonlarının havuzlarına kadar pek çok yerde yüzmeye zaman ayırabilirsin. Hemen yüzmeye koşmak için nedenlerini sıralayalım o zaman.

Yüzmenin vücudun geneline olan faydalarının yanı sıra detaylandırabileceğimiz, az bilinen pek çok özel faydası da bulunur. O zaman gelelim bahsedilmesi şart olan bu yüzmenin faydaları hakkındaki detaylara:

Yüzmenin Beyne Faydaları Nelerdir?

Bu egzersizi yapmanın hem konuştuğumuz kana ve dolaşıma olan etkileri, en çok beyni yakından ilgilendiriyor. Kan dolaşımı arttıkça beyne giden kanın da artması, haliyle daha çok oksijenlenme anlamına geliyor. Bu durumda kişinin bilişsel fonksiyonlarında iyileşme ve gün içinde uyanıklık seviyesinin daha yüksek olması sağlanıyor.

Yapılan bilimsel bir araştırma göğüs hizası ya da daha derin bir havuzda, sıcak suda yüzmenin beyindeki önemli atar damarların beslenmesini %14 oranında arttırdığını gösteriyor.

Yüzmenin Çocuklara Faydaları Nelerdir?

Yüzmeye ne kadar erken başlarsak o kadar iyi. Bilime göre 5 yaşından küçük 7000’den fazla çocuğun üzerinde yapılan bir çalışma da bu bilgiyi doğruluyor. Öyle ki birbirinden tamamen bağımsız aile ve kültür yapısına sahip bu çocukların ancak yüzmeyle fiziksel olarak aynı şartlara gelebildiği görülmüş. Ayrıca çocukların okuma yazma ve sayısal yeteneklerinin de yüzmeyle birlikte geliştiği kaydedilmiş.

Yüzmenin Ruhsal Faydaları Nelerdir?

Yüzmenin Ruhsal Faydaları Nelerdir?

Yüzmenin Ruhsal Faydaları Nelerdir?

Bikiniler, mayoya kışın raflara kaldırılıyor. Ancak zannediyoruz ki yüzmenin psikolojik faydaları fazlaca göz ardı ediliyor. Çünkü bilime göre Ekim, Ocak gibi nispeten serin aylarda yüzmeye giden kişilerde daha az ruhsal sorun beliriyor. Yüzmeyle birlikte insanlarda gün içinde verimlilik artışı, daha geç yorulma, hafızanın gelişmesi ve stresin azalması sağlanıyor.

Elbette yüzmenin etkileri bununla da sınırlı kalmıyor. Romatizmadan fibromiyaljiye kadar pek çok hastalığın neden olduğu acı ve ağrıda kışın denize girmek ile birlikte yok olan şikayetler arasında.

Yüzmenin Kalbe Faydaları Nelerdir?

Tansiyon, yaşın ilerlemesi ile birlikte ilk akla gelen hastalıklardan. Ancak tansiyonu düşürmenin en kolay yollarından biri de yüzmeden geçiyor. Bilim dünyasının onayladığı bir çalışmaya göre 10 hafta boyunca düzenli yaşam alışkanlıkları olan ancak tansiyon hastası olan bir grup kadın ve erkeğin yüzmeyle geçen bu sürenin sonunda sorunlarında gözle görülür azalma gerçekleşiyor. Özellikle astım ve yaralanma gibi nedenlerle kan basıncında artış yaşayanlara havuzda yüzmek öneriliyor. 1 sene düzenli olarak takip edilen yüzme teknikleri ile kişinin tip 2 diyabeti bile önlemesi mümkün olabiliyor.

Bir diğer çalışma ise osteoartritli hastalar üzerinde gerçekleştiriliyor ve yüzmeyle bisiklete binmenin kalp için hemen hemen aynı etkilere sahip olduğunu gösteriyor. Yani ne açıdan ele alırsak alalım yüzmeyle birlikte kalp damar sağlığının korunduğunu söylemek mümkün oluyor.

Yüzmenin Genel Faydaları Nelerdir?

Yüzmeyle ömrünü uzatabileceğini biliyor muydun? 20 ve 90 yaş aralığındaki 40.000’den fazla erkek üzerinde gerçekleştirilen bilimsel bir araştırmaya göre suda koşu ve su aerobiği gibi egzersiz programları sayesinde ölüm riski teşkil eden durumlarda %50 azalma gerçekleşiyor. Yalnızca yüzmenin değil, su sporlarının faydaları da bu noktada gündem oluyor. Yani su sporları için kullanmadığımız kasları bile aktive etmesiyle gençlik iksiri desek yeri.

Ağrı kesici ilaçlar yerine yüzmeye ne dersin peki! Araştırmalara göre yalnızca haftada iki kez yüzmek, 6 ayın sonunda ağrılarda %90’a varan azalmalar sağlıyor. Hem de yaş ya da yüzme becerisi ne olursa olsun fark etmeden!

Fazla kilolar hangimizin başının belası değil ki? Ancak eğlenerek, terlemeden ve sıkılmadan kilo vermenin yolu yüzmeden geçtiğini unutma. Gün içinde yediklerinin kalorisini ve yüzerek yaktığın kaloriyi dengede tuttuğun sürece kilo vermen işten bile değil.

Yüzmek kilo verdirir mi gibi soruları düşünebilir, hangi sporu tercih etmen gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşayabilirsin. O zaman çalışmalara göre hem kolesterolü ve yağ dokularını yok etmede hem de bölgesel incelmede yüzmenin yürüyüşten bile faydalı olduğunu söyleyelim.

Farklı Yüzme Teknikleri Nelerdir?

Yüzmeye yeni alışacaksan ağır antrenmanlar kolay pes etmene neden olabilir. Ancak hali hazırda sportif biriysen doğru programı uygulamamak da gerilemene ya da faydaları optimal seviyede alamamana yol açabilir. Yani her koşulda kendin için doğru programı bulman ve yüzmenin azim gerektiren zor bir spor olduğunu kabul etmen gerekir.

Yüzme Teknikleri Neler

Yüzme Teknikleri Neler

Yeni Başlayanlar için Yüzme Programı Nasıl Olmalı?

Başlangıçta temel olarak yüzme teknikleri içerisinden 4’ünü bilmen şart:

  • Serbest stil
  • Sırtüstü
  • Kurbağalama
  • Kelebek

Doğru şekilde nefes alıp vererek ve dinlenmemeye çalışarak bu stillerle 700 metreyi tamamlaman gerekiyor. Stiller arasında dinlenmen gerektiğini ise unutma:

  • 100 metre serbest stilde
  • 100 metre sırtüstü
  • 100 metre kurbağalama
  • 100 metre kelebek
  • 200 metre hepsi (her bir stil 50 metre)
  • 100 metre serbest stil

Bu şekilde sırtüstü yüzmenin faydaları da yüz üstüyle birlikte harmanlanacak ve her açıdan gelişmen sağlanacak.

Orta Seviye Yüzme Programı Nasıl Olmalı?

Kelebek stilini çözenler için şimdi amaç stilleri geliştirmek ve nefesini daha iyi bir şekilde odaklamak olacak. Bu seviyede stilli şekilde yüzmeden önce nefesini açmak için her 100 metrede bir durup dinlenerek 1500 metre yüzmelisin.  Sonrasında:

  • 300 metre dört stilden birini seçerek ısınma
  • 400 metre hepsi sırasıyla
  • 200 metre kurbağalama
  • 200 metre kelebek
  • 200 metre sırtüstü
  • 200 metre dört stilden birini seçerek soğuma
İleri Seviye Yüzme Programı Nasıl Olmalı?

İleri Seviye Yüzme Programı Nasıl Olmalı?

İleri Seviye Yüzme Programı Nasıl Olmalı?

Yüzmede ilerleyen teknikleri ve güçlü bir fiziğe sahip olmayı kapsayan ileri seviyeyle, kendine hayran bıraktıran bir yüzücü olacaksın. Bu defa ısınma ve nefes açma için programa başlamadan 2000 metre serbest şekilde yüzmek gerekiyor. Sonrasında:

  • 300 metre ısınma için serbest stil
  • 800 metre her 5 dakikada bir stil ve nefes tekniği değiştirerek
  • 300 metre karışık olarak kelebek, sırtüstü, kurbağalama
  • 400 metre hızlıca seçtiğin stilde
  • 200 metre hızlıca seçtiğin bir başka stilde
  • 400 metre her stil sırasıyla (her 100 metrede 1 dinlenmelisin)
  • 300 metre dört stilden biriyle soğuma

Yüzmenin Faydaları Neler, Zayıflatır mı? – Video

Sen de yüzmenin faydaları hakkında bilgi edindiğine göre daha ne bekliyorsun? Hemen daha sık yüzmek için gereken planlamaları yapmaya başla, öncesinde sorularını ve fikirlerini yorumlara eklemeyi de unutma.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg