• 90.612
Anasayfa
Anne / Çocuk Bebeklerde Göz Enfeksiyonu Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Bebeklerde Göz Enfeksiyonu Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

       0   HANDE ÇEVİKKOL      HANDE ÇEVİKKOL
Bebeklerde Göz Enfeksiyonu Nedenleri ve Belirtileri Neler?

Bebeklerde göz enfeksiyonu evde tedavi edilebilir mi? Bebeklerde göz enfeksiyonu bitkisel tedavi ile geçer mi? Bebeklerde göz enfeksiyonuna ne iyi gelir? Bebeklerde göz iltihabı için damla kullanılır mı? Sen de bebeklerde göz enfeksiyonu hakkında merak ettiklerini yazımızda bulabilirsin.

Bebeklerde Göz İltihabı Neden Olur?

Bebeklerde Göz İltihabı

Bebeklerde Göz İltihabı

Bebeklik ya da çocukluk çağında farklı nedenlerden dolayı göz gibi hassas bir bölgede iltihaplanmanın ve organizmaların yol açtığı enfeksiyonların meydana gelmesi oldukça olasıdır. Bu durumda çocuğunun gözlerinde kızarma, sulanma, kanlanma, şişkinlik ya da çapaklanma gibi belirtiler görülecektir. Enfeksiyon türüne bağlı olarak tek gözü ya da çiftini tutabilir. Peki yeni doğan bebeğinde ya da çocuğunda göz iltihaplanması oluşmasının nedeni ne olabilir?

Bahsedilen dönemler oldukça korunmasız ve çocuğun hassas olduğu dönemler olmakta ayrıca, göz ve çevresi enfeksiyona müsait olmaktadır. Gelin birlikte bu nedenleri yakından inceleyelim.

Bebeklerde Neden Arpacık Çıkar?

Bebeklerin ve çocukların göz kapağının üzerinde eğer kırmızı renkte bir şişkinlik fark ederseniz, bu durumda arpacıktan şüphe edebilirsiniz. Kirpik diplerinde yer alan yağ bezlerini bakterilerin enfekte etmesiyle meydana gelen bu sorunun çözümü için en uygun tedaviyi göz doktoru belirleyecektir.

Konjonktivit Neden Olur?

Pek çok bebeğe doğum sonrasında ilk günlerde gözlerini koruma amacıyla damla verilmektedir. Ancak bebeklerde göz enfeksiyonu için damla verilmesi bu defa da göz nezlesi adı verilen konjonktivit rahatsızlığına yol açabilir. Gözün birini ya da her ikisini birden etkileyebilen bu durumda antibiyotik, antienflamatuar ya da antihistamin türünde ilaç ve damlalar verilecektir.

Periorbital Sellülit Nedir?

Periorbital Sellülit

Periorbital Sellülit

Bebeklerde ve çocuklar gözü ve çevresini tutan ciddi bir enfeksiyon türü olan periorbital sellülit, çocukların gözünde kızarıklık ve şişme ile kendini gösterecektir. Genelde tek gözü etkileyen bu rahatsızlık halinde acilen doktora başvurulmalıdır. Bu rahatsızlığın nedeni bakteriler olduğundan, beraberinde burun akıntısı ve ateş yükselmesi de olabilir. Ancak endişeye gerek yoktur ve uygun antibiyotik tedavisiyle sorun ortalama 2 günde geçecektir.

Blefarit Nedir?

Göz kapakları üzerinde meydana gelen bu enfeksiyon çeşidi, bebeğin göz kapaklarına aşırı yağ üretilmesinden ileri gelir. Bebeklerde göz enfeksiyonuna iyi gelen ilaçlar kullanılarak geçebilir ancak kendiliğinden geçtiği de görülür. Blefarit durumunda gözlerde sulanma ve kızarma olabilir, bu durum bebekte huzursuzluğa yol açabilir. Ayrıca kirpik diplerinin de etkilenmesi durumunda kirpiklerde dökülmeler meydana gelecektir. Bu gibi semptomların görüldüğü durumlarda vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.

Bebeklerde Göz İltihabı Nedeni Şalazyon Olabilir mi?

Bebeklerde Göz İltihabı Nedeni

Bebeklerde Göz İltihabı Nedeni

Çocuğunda kızarıklığın haricinde yumru şeklinde beliren oluşumlar görebilirsin. Ancak bunun hemen arpacık olduğunu düşünme, çünkü bebeklerde göz enfeksiyonu belirtileri nelerdir sorusunun yanıtı gibi nedenleri nelerdir sorusunun da yanıtı oldukça çeşitlidir.

Bahsedilen nedenlerden biri de şalazyon olabilir. Göz kapağı üzerinde bir kist, bir yumru şeklinde görülebilen bu rahatsızlık, genelde arpacık çıkmasıyla karıştırılmaktadır. Bir tür enfeksiyon olmasına rağmen bu durum bulaşıcı değildir ancak çok benzemesine rağmen arpacıkla aynı şekilde de tedavi edilmez. Ağrılara, yaşarmalara ve göz kusurlarına neden olabilir. Bu durumda bebeğinin ellerini sürekli gözlerine götürdüğünü ve ağladığını görebilirsin.

Şalazyonun neden olduğu yumru bir susam tanesi kadar küçük başlayıp ilerlerse bezelye tanesi boyutuna ulaşabilir. Doktora başvurulmasıyla antibiyotik türünde damla alınabilir ve ek olarak ılık su kompresi yapılabilir.

Yeni Doğan Bebeklerde Göz İltihabı Nasıl Geçer?

Yeni Doğan Bebeklerde Göz İltihabı

Yeni Doğan Bebeklerde Göz İltihabı

Doktorlarımızın aldığı sorular doğrultusunda verdiği bilgiye göre bu gibi nedenlerden ileri gelen göz enfeksiyonlarının, bebeklerde oldukça yaygın olduğu söylenebilir. Doğum esnasında annenin doğum kanalında eğer mikrop varsa bebeğe geçebilir ve bu da hassas olan bebekte enfeksiyonlara neden olabilir. Antibiyotik damlalar kullanılmasına rağmen eğer şişkinlik ya da kızarıklık geçmiyorsa, yine doktora danışarak farklı ilaçlara başlanabilir.

Bebeklerde göz enfeksiyonu evde tedavi edilebilen bir durum olsa da herhangi bir ilaç ya da damla kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır. Bebeğin gözünü ne tür bir organizmanın etkilediğini bilmek, tedavi için elzemdir. Aksi halde bilinçsiz uygulanan damla ve bitkisel ürünler bebekte daha büyük sıkıntılara yol açabilir. Bu amaçla bebeklerde göz iltihabı ya da kızarması halinde mutlaka göz doktoru tarafından muayene sağlanmalıdır.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Neden Olur? – video

Sen de bebeklerde göz enfeksiyonuna iyi gelen ilaçlar konusunda ve bebeklerde göz enfeksiyonu ne geçirir gibi sorular hakkında tüm merak ettiklerini, tüm tecrübelerini yorumlar kısmına eklemeyi unutma.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg