• 782.966
Anasayfa
Diyetler Hibiskus Nedir? Hibiskus Çayı Nasıl Yapılır ve Faydaları Nelerdir?

Hibiskus Nedir? Hibiskus Çayı Nasıl Yapılır ve Faydaları Nelerdir?

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Hibiskus Nedir? Hibiskus Çayı Nasıl Demlenir? Hibiskus Çayı Faydaları ve Zararları Nelerdir? gibi sorularınıza cevap bulabileceğiniz bu makalemizin içerisinde Hibiskus Çayı ve Şerbetinin Tarifleri, Hibiskus Zayıflatır mı? başlıklı bilgileri de okuyabileceksiniz.

Hibiskus Nedir?

Hibiskus bitkisi kökeninin Afrika olduğu düşünülmektedir. Hibiskus Çin ve Tayland’da yani Asya kıtasında daha yoğun yetiştirilmekte aynı zamanda tüketilmektedir. Buralarda Hibiskus bitkisi taze iken tüketilmektedir. Hibiskus bitkisini salatalarda kullanıyorlar, turşularda da ekliyorlar. Ama Hibiskus bizim ülkemizde kurutulmuş olarak ve çayı demlenerek tüketilmektedir.

Hibiskus, Ebegümeci grubuna ait bir bitki olduğu bilinmektedir. Hibiskus sabdariffa adıyla Latince’de anılır. Bizim ülkemizde yetişen Gül Hatmi Çiçeği ya da Japon Gülü olarak bilinmekte olan Hibiskus normal çay gibi demlenip bitki çayı olarak tüketilmektedir. Hibiskus sahip olduğu canlı kırmızı rengi ile kurutulduğu zaman sertleşen kabuklarıyla ilgi çeker.

Sindirim sisteminin çalışmasını sağlayan bu çay sayesinde yediğiniz besinleri daha kolay sindirebilirsiniz. Sindirimi kolaylaştırması sayesinde kilo almazsınız ve fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz. Ülkemizde aşırı kilo görülme oranları her geçen gün artmaktadır ve fazla kilolardan kurtulmanın birçok çeşit yolu bulunmaktadır. Hisbisküs çayı bu yollardan sadece biridir ve sizde sindirim sisteminizi günlük olarak içeceğiniz bu çayla çalıştırabilirsiniz.

Hibiskus Ağacı Nedir?

Hibiskus ağacını dünyanın neresi olursa olsun kısacası her yerde yetiştirebilirsiniz. Hibiskus Ağacı boyu 3 – 6 metreye kadar uzayabilen, kuvvetli ve çok sağlam bir yapıya ait değildir. Yaz aylarında pembe ya da mor renklerde çiçek açar, sonbahara kadar çiçekler açık şekilde durur. Hibiskus ağacının çiçekleri kış aylarında yapraklarını döker.

Kimsenin hayır diyemeyeceği Hibiskus ağacı yaz aylarında çiçeklerini açtığı zaman oldukça güzel görüntüsü olur. Adeta herkesin severek, beğenerek yetiştirdiği büyüttüğü bir ağaç türüdür. Bu ağacı yetiştirirken dikkat edilmesi gereken noktalar arasında Hibiskus ağacının tohumu ekilerek üretimi yapılabilir oldukça humuslu suyu ve toprağı sever.

Hibiskus ağacı yaz ayları çiçek açtığı süre zarfında direk olarak güneş görmek ister onun için güneşi görebileceği aynı zamanda yarı gölge olabilecek yere dikilmesi gerekmektedir. Çok suyu seven bir ağaç olduğu söylenemez gerektikçe yani toprağı kurudukça sulama işlemi yapılması doğrudur. Eğer bu ağaç bahçeye dikilecek ise dikme işleme sırasında ağaçlar arasında 2 ya da 3 metre boşluklar bırakması önerilir. Genel olarak Hibiskus ağacı bahçelere, yol kenarlarına, parklara, ev önlerine dikilmektedir.

Hibiskus Bitkisi Nedir?

Yaz ayların da güzel renkleri ile kış aylarında yaprakları dökülmektedir. Hibiskus bitki çayı olarak tüketilmektedir. Hibiskus canlı kırmızı renge sahip ve kurutulduğu zaman kabukları sertleşmektedir. Bir çok faydası olan Hibiskus çayının olası durumlarda zararları da vardır. düzenli olarak tüketildiğinde sindirim sistemine olan olumlu etkisiyle kilo vermeye de yardımcı olmaktadır.

Hibiskus çiçeğinden sıcak bir çay ya da soğuk çay yaparak tüketebilirsiniz. Bunun yananda Hibiskus’u maske yapıp cildinize uygulayarak cilt tonunuzda eşitlik sağlayarak daha sağlıklı, lekesiz bir cilde sahip olabilirsiniz. Hibiskus Çayı kullanıcı yorumları araştırıldığı zaman memnun olanların sayısının daha fazla olduğu görülmektedir.

Hibiskus ve Nar Çiçeği Aynı mı?

Hibisküs Bitkisi halk arasın ‘Nar Çiçeği’, ‘Ebegümeci’, ‘Gül Hatmi Çiçeği’, ‘Japon Gülü’ olarak da bilinmektedir. Aslında aynı çiçek değildir fakat benzerliğinden ötürü halk arasında akıllarda böyle kalmış ve böyle anılmaya devam edilmektedir.

Hibiskus Çayı Nasıl Yapılır?

Kurutulmuş hibiskus çiçeğinden elde edebileceğiniz. Biraz ekşimtrak tadı olan Hibiskus çayını tatlandırmak isterseniz limon yada bal kullanabilirsiniz. Demlenme süresini 20 dakikan daha uzun tutarsanız tadı biraz daha acı olacaktır. Günde iki defedan fazla tüketmemeniz önerilmektedir.

Sıcak Hibiskus Çayı Nasıl Demlenir?

Hibiskus çayı için ihtiyacınız olan kaynamış bir bardak su, bir kaşık dolusu Hibiskus isterseniz limon yada biraz bal. Kaynamış suya Hibiskus çiçeklerlini ilave edip 10-15 dakika bekletmeniz yeterli olacaktır.

  • 1 Bardak kaynamış su
  • 1 yemeği kaşık dolusu Hibiskus çiçeği
  • 10-15 dakika ağzı kapalı olacak şekilde demlemeye bırakmalısınız
  • Tatlandırmak için, zencefil, tarçın, limon ya da bal kullanabilirsiniz

Soğuk Hibiskus Çayı Nasıl Yapılır?

Hibiskus çayını soğuk olarak da yapıp içebilirsiniz. Soğuk Hibiskus Çayı için bir litre kaynamış suya iki yemek kaşığı dolusu hibiskus ekleyin. 10-15 dakika demlemeniz yeterli olacaktır. Demledikten sonra soğumasını sağlayarak güzel bir bitki çayı hazırlamış olacaksınız.

  • 1 litre kaynamış su
  • 2  yemeği kaşık dolusu Hibiskus çiçeği
  • 10-15 dakika ağzı kapalı olacak şekilde demlemeye bırakmalısınız
  • Demlendikten sonra soğumaya bırakın.

Hibiskus Çayının Faydaları Nelerdir?

C vitamini açısından zengin: Hibiskus çayı antioksidanların vücudumuza sağladığı birçok yararı C vitamini ile sağlamaktadır yani antioksidan aynı zamanda da  C vitamini açısından zengindir böylece vücut sağlığımızı korumak için çok çaba harcamadan sahip olabiliriz.

Bağışıklık sistemini güçlendirme destekleyici, Hibiskus çayı içeridiği C vitamini sayesinde bağışıklı sistemini güçlenmesinde yardımcı olmaktadır.

Soğuk algınlığa – gribe iyi gelir: İçerdiği C vitamini sayesinde soğuk algınlığı, grip, nezle gibi rahatsızlıklarında enerji verir, hastalığı önlemede yardımcıdır.

  • Bağışıklık güçlendiricidir.
  • İltihaplanmalara karşı antibakteriyel özelliğine sahiptir.
  • Cilt tonunun eşitlenmesinde yardımcıdır. (Doğal peeling)
  • Duygusal problemlerde (depresyonda) etkilidir.
  • Adet (regl) döneminde ağrı, sızı, acı kramplara iyi gelmektedir.
  • Mesane ve bağırsak fonksiyonlarını geliştirmektedir.
  • Sindirim sistemini destekler.
  • Kilo vermede (zayıflamada) yardımcıdır.
  • Diyabet hastalığına iyi gelir.
  • Karaciğer problemlerinde etkilidir.
  • Kolesterolü düşürmede yardımcıdır.
  • Kan basıncı kontrolünü sağlamaktadır.

Hibiskus Çayının Zararları Nelerdir?

Düşük tansiyon hastalarına önerilmez: Hibiskus çayı yüksek olan kan basıncının düşmesine sebep olmaktadır.

Gebelerin kullanılması önerilmez: Hibiskus çayı vücudun östrojen seviyesini düşürdüğü bilinmektedir.

Alerjik reaksiyon görülebilir: Hibiskus çayını içtikten sonra derinizde döküntü ve ya kaşıntı olursa çayı içmeyi bırakıp doktora muayene olmalısınız.

Halüsinasyon Görme: Hibiskus çayını içtikten sonra başınız dönüyor ve hayali şeyler gördüğünüzü düşünüyorsanız çayı içmeyi bırakıp doktora muayene olmalısınız.

Halsizlik – Sersemlik – Tembellik Hissi: Hibiskus çayı özünde size bir rahatlama verecektir çünkü depresyon halinde etkili bir çaydır. Hibiskus çayı kasların gevşemesini desteklediği için herkeste olmasıyla birlikte bazı kişilerde sersemlik görülebilmektedir. Böyle bir durumda çayı içmeyi bırakmalısınız.

Hibiskus Çayı Zayıflatır mı?

Kilo vermek isteyenler her zaman bu amaçlarına ulaşamayabilirler. Bunun elbette ki birden fazla nedeni vardır. Uzman doktora gitmeden neden zayıflayamadığınızı hiçbir zaman bilemezsiniz. Kendi imkanlarınız ile çok ciddi bir diyete girseniz de, demir eksikliği ve kansızlık nedeni ile kilo veremeyebilirsiniz.

Demir eksikliği ve kansızlık kilo vermeyi doğrudan etkileyen önemli bir sorundur. Hibiskus çayı, içeriğinde ki bitkisel demir deposu ile kilo vermek isteyen demir eksikliği olanlar için tam bir şifa kaynağıdır. C vitamini, yağ yakma özelliği bulunmakta ve bu bitkide bu da bulunmaktadır. Sindirmeyi hızlandırır ve yağ yakmada etkilidir. Kan şekeri düşünce şekerli besinler tüketmek gerekiyor. Hibiskus çayı ile kan şekerinizi düzenler ve şeker bu sayede tatlı krizlerinizden uzaklaşmış olursunuz.

Unutmayın! Hibiskus çayı düzenli olarak tükettiğiniz taktirde ve tükettiğiniz miktara göre kilo vermenize yardımcı olur. Hibiskus çayını düzenli olarak tüketmeniz yetmeyebilir bunun yanında ek olarak diyet yapmanız ve egzersiz programı oluşturmanız sağlıklı bir hareket olacaktır. Spor salonuna gitmelisiniz denmiyor ama egzersizler ile desteklerseniz içtiğiniz Hibiskus çayının kilolarınız üzerindeki etkilerini göreceksiniz. Ama şu da bir gerçek ki alınan sonuçlar kişiden kişiye ve bünyeye göre değişiklik göstermektedir.

Zayıflamak İçin Hibiskus Çayı Nasıl Demlenir?

  • Bir demliğe 2 yemek kaşığı dolusu Hibiskus çiçeği ile tarçın koyun
  • Dilerseniz portakal ve ya  limon kabuğu ilave edebilirsiniz
  • Demlik aldığı kadar kaynar su ekleyin
  • 10-15 dakika demlensin
  • Gün içinde 2 bardak tükettiğiniz zaman faydasını göreceksiniz.

Hibiskus Çayı Yüz Maskesi – Peeling Faydası

Hibiskus çayının cilt tonunu eşitlemede yardımcı olduğundan faydalar arasında bahsetmiştik. Cildin yaşlanması belirtileri arasında cilt lekeleri gösterilebilir. Aynı zamanda hiperpigmentasyon yani derinin güneş ya da UVA (ışınlarderi alt tabakayı etkiler) ve UVB (ışınlar deri üst tabakayı etkiler) gibi ultraviyole ışık kaynaklarına maruz kalması sonucu cilt lekeleri oluşmaktadır.

Hibiskus bitkisi sitrik asit ve malik asite sahiptir böylece organik asitlik ile hafif maske-peeling görevi görür. Hibiskus Bitkisinden elde edilen çay ile hücrelerin yenilenmesini hızlandırabilir, cilt tonunuzu eşitleyebilir ve pürüzsüz, lekesiz ve düzgün bir cilde sahip olabilirsiniz.

Hibiskus çayı maskesi özellikle sağlıksız ve halk arasında kansız surat rengi olarak bilinen sarı cilt tonunda ve kuru cide sahip olanlarda çok faydalı bir peeling. Hibiskus cilt tonunu açarken aynı zamanda da cildi yumuşatarak, cilde güç kazandırır.

Hibiskus Çayı Yüz Maskesi – Peeling Yapılışı

  • 1/4 su bardağı ölçeğinde Hibiskusun Çiçeğine 1 su bardağı kaynamış suyu dökün.
  • Suyu döktükten sonra 30-40 dakika demlemeye bırakın.
  • Demlenen Hibiskusa bal ilave edin ve karıştırın.
  • Karışımınız sıvı ise yulaf kepeği ilave ederek yoğunlaştırın.
  • Yüzünüzden temiz olun ve boyun bölgesine kadar uygulayın.
  • Uyguladıktan sonra 10-15 dakika bekleyin.
  • Ilık su ile yıkayın hemen arkasından sonra soğuk su ile durulayın.
  • Maskeyi kesintisiz 40 gün uyguladığınız zaman farkı göreceksiniz.

Hibiskus Çayı ile Zayıflayanların Yorumları

Satışlarında ki artma dikkat çeken Hibiskus bitkisi, çayı demlenerek düzenli tüketildiği zaman kilo vermede yardımcı olduğuyla bilinmektedir. Düzenli tüketildiği zaman zayıflamaya desteği haricinde vücut sağlığına da faydalıdır. Genel olarak ele alınacak olursak Hibiskus Çayı ile kilo veren kişilerin memnun olduğu söylenebilir. Asıl memnun olunan nokta kısa bir süre zarfında kilo vermeyi başarmalarıdır.

Hibiskus Videosu İzle

Hibiskus Nedir denediniz mi? Hibiskus Çayının Tadı Nasıl? Hibiskus Çayı Nasıl Yapılır ve Faydaları Nelerdir? Hibiskus Çayı tariflerinizi bizimle paylaşır mısınız? 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg