• 708.995
Anasayfa
Beslenme Chia Tohumu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

Chia Tohumu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU
Chia Tohumu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

Chia (Çiya) Tohumu Nedir? Nasıl tüketiliyor? Chia Tohumunun Faydaları ve Zararları Nelerdir? gibi sorularınıza cevap bulabileceğiniz bu makalemizin içerisinde Chia Tarifleri, Chia Zayıflatır? başlıklı bilgileri de görebileceksiniz.

Chia Tohumu Nedir?

Chia Tohumu Nedir?

Chia Tohumu Nedir?

Güney Amerika ve Guatemala bölgelerinde yetişen oraya özgü bir tür adaçayı olan Salvia hispanica, dünyada Chia (Çiya) bitkisi olarak da biliniyor. Chia (Çiya) bitkisi tohumları ise Chia tohumu olarak bilinir, kullanılıyor ve satılır. Chia bitkisinin tohumlarında mucizeler gizli bunun kanıtı Maya dilinde ”güç” anlamına gelmesidir.

Chia bitkisi tohumlarından elde edilen bu mucizevi bitki büyük arazilerde yetiştiriliyor, tohumları ise faydaları ve lezzeti ile tüketilebiliyor. Aslında bu bitki sadece büyük arazilerde değil isterseniz bahçe ve saksılarda da yetiştirebilirsiniz. Chia bitkisi sıcak ortamını bulduğu zaman hemen serpilip, büyüyor. Aztek uygarlığında günde 1 kaşık chia tohumu kesin olarak tüketilirmiş, 24 saat boyunca tok duruluyormuş. Aslında zamanla etkisi giderek azalmış ve daha az tüketilmiş. Ama son zamanlarda Chia Tohumunun daha fazla kıymeti bilinmeye ve tüketilmeye başlanmış.

Chia bitkisi ekim zamanı için en uygun aylar şubat, mart, nisan ve mayıs ayları olduğu biliniyor. Eğer bitki bu aylarda ekilirse yavaş yavaş zaman içerisinde büyüyüp yaza doğru ilk tohumlarını vermeye de başlıyorlar. Çimlendirildikten sonra toprağa ekilebilir ve kendi evinizde Chia bitkisini büyütebilirsiniz. Chia tohumlarınıevde yetiştirebileceğiniz gibi hazır halini de birçok marketten paketli hali ile satın alabilir, organik ürünler satan internet sitelerinden de bulabilirsiniz.

Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?

Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?

Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?

  • Chia Tohumları Antioksidanlar ile Donatılmıştır

Chia tohumlarının en önemli noktalarından biri de zengin antioksidan içeriğidir. Bu antioksidan takviyeleri
nin pek etkili görülmese de, antioksidanların gıdalardan alınmasının sağlık üzerinde olumlu etkilere sahiptir. En önemli nokta antioksidanların hücrelere zarar vererek yaşlanmalarına ve kanser gibi rahatsızlıklara neden olan serbest radikallerin oluşumuna karşı savaşır.

  • Dünyadaki En Zengin Lif Kaynağı

Chia tohumu besin değerlerine bakınca 28 gramında 12 gram “karbonhidrat” içerir. Fakat bunun 11 gramı liftir. Lif kan şekerini yükseltmez. Gerçek karbonhidrat içeriği 28 gramda 1 gramdır. Chia tohumları ağırlıkça %40’ında lif içerir. Bu lifler kendi ağırlıklarının 12 katı kadar su emer ve midenizde büyüyen jelimse bir hal alır. Bu ise doygunluk hissini arttırır, gıdaların sindirimini yavaşlatır ve otomatikman daha az kalori almanızı sağlar.

  • Chia Tohumları Yüksek Kaliteli Proteindir

Chia tohumları yüksek miktarda protein içerir. Tohumların ağırlıkça % 14’ü proteindir. Ayrıca temel aminoasitlerin güzel bir dengesine sahiptirler. Proteinler diyetlerde kilo kaybını destekleyen besinlerden biridir. Yüksek protein alımı iştahı azaltır ve ayrıca gıda tüketme isteğini %60 oranında baskıladığını ve gece atıştırmalarını %50 oranında azalttığı gösterilmiştir.

  • Chia Tohumları Yüksek Oranda Omega-3 Yağ Asitleri İhtiva Eder

Chia tohumları Omega-3 yağ asitlerince zengindir. Aslında Chia tohumları somon balığından daha yüksek oranda Omega-3 içermektedir.

  • Tohumlar Kemik Sağlığını Destekleyen Zengin Bir İçeriğe Sahiptir

Chia tohumları yüksek miktarda Kalsiyum, Fosfor, Magnezyum ve Protein içerir. Kalsiyum miktarı özellikle etkileyicidir. 28 gramında günlük ihtiyacın %18 ini karşılar. Bu gramı gramına çoğu süt ürününden daha yüksektir.

  • Chia Tohumları Tip 2 Diyabetlerde Ciddi Faydalar Sağlar

Chia tohumlarının en başarılı uygulaması Tip 2 diyabet hastalarında olmuştur. Bu çalışmada 20 diyabetik hastaya 12 hafta boyunca günlük 37 gram Chia tohumu ya da 37 gram buğday kepeği verildi. Chia tohumu kullanan hastalarda sağlık değerlerinin olumlu şekilde yükseldiği görüşmüştür. Kan basıncı 3-6 mm/Hg düşmüş ve kanda iltihap değeri olan hs-CRP (C-reaktif protein) %40 düşmüştür. Bir risk faktörü olarak tanımlanan vWF (Von Willebrand factor) %21 azalmıştır.

  • Chia Tohumları Egzersiz Performansını Bir Spor İçeçeği Kadar Arttırabilir

Efsane şöyledir geçmişte Aztek ve Maya kültürleri Chia tohumlarını azami performans için kullanmışlardır. Bir çalışmada 6 katılımcının bir kısmına gatorade (bir enerji içeceği) ile diğer kısmına ise yarı gatorade yarı Chia tohumu ile karbonhidrat yüklemesi yapılmıştır. Chia tohumu ile değiştirilmiş gatorade’nin sporcular üzerinde performans düşürücü bir etkisi olmamıştır. Bu çalışmaya göre Chia tohumları atletlerin karbonhidrat yüklemelerinde daha düşük şeker alımıyla daha yüksek besleyici değer sağlayabilir.

Chia Tohumu Nasıl Kullanılır?

Chia Tohumu Nasıl Kullanılır?

Chia Tohumu Nasıl Kullanılır?

Chia tohumu tadı nasıl? Chia’nın bir tadı yoktur yani tatsızdır. İşte bu sebeple hazırlayacağınız her türlü yemeğin, tatlının veya içeceğin içerisine rahatlıkla ekleyebilirsiniz. Hazırlayacağınız doğal ve sağlıklı gıdaların besin değerlerini yükselterek günlük protein, kalsiyum, lif ve enerji ihtiyacını karşılamanıza yardımcı olacaktır.

Chia tohumu çoğunlukla işlem görmeden tüketilir. Chia tohumunu salatalarda, yoğurtlarda, çorbalarda baharat ilave eder gibi ekleyip tüketebilirsiniz. Chia tohumunun en önemli özelliği, sıvı gıdaların içine ekleyip, biraz  bekletildiğinde jöleye benzeyen kıvama sahip olmasıdır.  Böylelikle istediğiniz gibi Chia pudingi hazırlayabilirsiniz.

Tohumların küçüklüğüne kanmayın. Bu küçük tohumlar içlerinde oldukça güçlü bir besin ihtiva eder. Chia tohumlarının günlük ortalama 28 gram tüketilmesi gerekir.

(1 Tatlı Kaşığı) 28 gram Chia tohumu şunları içerir:

  • Lif: 11 gram.
  • Protein: 4 gram.
  • Yağ: 9 gram (Bunun 5 gramı Omega-3’tür.).
  • Kalsiyum: Günlük ihtiyacın %18’i.
  • Mangan: Günlük ihtiyacın%30’u.
  • Magnezyum: Günlük ihtiyacın %30’u.
  • Fosfor: Günlük ihtiyacın %27’si.
  • Ayrıca yüksek miktarda Çinko, Vitamin B-3 (Niacin), Potasyum, Vitamin B-1 ve Vitamin B-2 ihtiva etmektedir.

Chia Tohumu Diyeti Nasıl Uygulanır?

Chia Tohumu Diyeti Nasıl Uygulanır?

Chia Tohumu Diyeti Nasıl Uygulanır?

Teknoloji ve sanayileşme gün geçtikçe besinler üzerindeki etkisini daha çok gösterirken diyet besinlerin içerikleri ise yeni tartışma konularını gündeme getiriyor. Modern bir hal alan sağlık sektöründe ne yazık ki bu durumdan istifade ederek yanlış besinlerin ve zararlı ilaçların satımı giderek yaygınlaşıyor. Ancak öte yandan diyetleri çeşitlendirerek yanlış besinlerden kişileri korumak adına bize sunulan doğal ve faydalı besinler de yok değil. Özellikle son günlerde adını daha sık duyduğumuz chia tohumu kilo verme üzerindeki etkisi ile bizlerin de dikkatini çekmeyi başarıyor. Chia tohumunu, faydalarından kullanımına kadar her konuda detayı ile bu faydalı besini sizler için inceliyoruz.

Kilo vermek isteyenler için harika bir besin alternatifi oluşturabilen chia, dilerseniz set halinde de bulabileceğiniz gıda. Chia içerisinde ise size farklı tatlar yaratabilmeniz için chia tohumu, chia çayı ve chia shake içeceği gibi farklı gıda formları sunuluyor. Büyük çeşitlilik fırsatı yaratan bu besini görenlerin aklına direkt olarak, chia tohumu zayıflatır mı, gibi sorular geliyor. Sahip olduğu düşük kalori içeriği ile diyetleriniz için risk oluşturmayan chia diyet menülere eklenildiği takdirde fit görünüme kavuşmanız için süreci hızlandırmaya yardımcı olabiliyor.

Vücudunuzda herhangi bir kimyasal reaksiyona girmeyen chia, karnınızda uzun süren bir tokluk hissi yaratmanın yanında yoğun içeriği ile günlük temel besin ihtiyaçlarınızın karşılanmasına da destek oluyor. İçeriğindeki esansiyel yağlar sayesinde LDL (kanda kolesterolü taşıyan bir lipoprotein) ve HDL (iyi huylu kolesterol) değerleri yani kolestrol üzerinde olumlu etkilere yol açan chia, midede su ile birlikte kendi hacminin 12 katına kadar büyüyerek sizi uzun süre yemek yeme ihtiyacından alıkoyuyor.

Chia Tohumu Nedir? Chia Nasıl Tüketilir? Chia Tohumu Zayıflatıyor mu?

Chia Tohumu Kilo Verdirir mi?

Chia tohumu içerdiği antioksidanlar ile tokluk hissi sağlayarak kilo verme sürecinde önemli bir yardımcı besin ama kilo vermeye yada zayıflamaya etkisi olduğuna dair henüz yeterli bir araştırma bulunmamaktadır.

Chia Tohumu Tarifleri

Chia Tohumu Tarifleri

Chia Tohumu Tarifleri

Chia tohumu ile  zayıflama konusundaki mucizeyi görenler, kazandığı formu da korumak için aynı şekilde chia tüketimine devam edebiliyorlar. Hal böyle olunca en çok merak edilen sorulardan biri de chia tohumunun nasıl kullanılması gerektiği oluyor. Birçok tarif ve tatlı önerisi ile karşılaşabileceğiniz chia tüketimi için farklı seçeneklerinizi kullanarak diyetinizi daha eğlenceli hale getirmek mümkün.

Lif açısından oldukça zengin puding, kurabiye, salataları, kekler birçok tarifimizin içine giren chianın faydaları saymakla bitmiyor.

  • Çiğ olarak tüketilen bu besini yine çiğ olan besinlerinizin üzerine dökerek, örneğin sandviç ya da salatalarınızda ek bir lezzet olarak kullanabilirsiniz.
  • Sütten 6 kat daha yüksek oranda protein içeren ve antioksidan özellik gösteren chia tohumu vejetaryen diyet yapanlar için de oldukça tavsiye edilen bir besindir.
  • Spor öncesi ne yemeli diye düşünenlere de çare olan chia tutabildiği yüksek su hacmi ile spor sürenizi uzatabilmenize yardımcı oluyor.

Chia Tohumlu Peynirli Omlet Tarifi

Chia Tohumlu Peynirli Omlet Tarifi

Chia Tohumlu Peynirli Omlet Tarifi

Tok tutucu özelliğiyle sağlıklı beslenenlerin ve diyet yapanların tercih ettikleri Chia bu sefer farklı bir tarifle karşınızda bu tarifte chiayı yumurtaya ilave ediyoruz. Kıvam arttırıcı özelliğine sahip Chia 2 yumurta ile bileştiği zaman sanki 4-5 yumurta ile omlet yapılmışcasına doyurucu oluyor. Üstelik sağlıklı!

Kaç Kişilik: 1 kişilik

Hazırlama Süresi: 10 dakika

Pişirme Süresi: 4 dakika

Malzemeler:

  • 1 yemek kaşığı chia tohumu
  • 2 yemek kaşığısüt
  • 2 adet yumurta
  • 1 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı cheddar peyniri
  • 2 yemek kaşığı dil peyniri
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:

  • Bir kasede Chia Tohumlarını ve içine süt ekleyip karıştırın.
  • Peynirleri bir kasenin içine rendeleyip içine rendelenmiş sarımsağı ekleyin.
  • Yumurtaları bir kabın içine kırın ve çatal yardımıyla karıştırın.
  • Chia Tohumlarını karıştırıp yumurtanın içine koyun ve topak topak olanları ezerek karıştırın. Tuzu ve karabiberi ekleyin.
  •  Pişmesine yakın bir bölüme peynirleri koyun.
  • Omleti ikiye bölüp; domates salatalık ve baharatlarla servis edin. Afiyet olsun..

Muzlu Chia Puding Tarifi

Muzlu Chia Puding Tarifi

Muzlu Chia Puding Tarifi

Kaç Kişilik: 3 kişilik

Hazırlama Süresi: 15 dakika

Pişirme Süresi: 0 dakika

Malzemeler:

  • 2 su bardağı badem sütü
  • 6 yemek kaşığı chia tohumu
  • 1 adet muz
  • 1 çay kaşığı vanilya özütü
  • 1 yemek kaşığı bal

Üzerini süslemek için: Muz

Yapılışı:

  • Bir kasede sütü, chia tohumlarını iyice karıştırın.
  • Chia tohumları sütü çekip, jel kıvamı alana gelene kadar en az yarım saat dolapta hava almayacak şekilde bekletin.
  • Kıvam alan pudingi dolaptan çıkarın içerisine bal ve vanilya özütü ilave edip, karıştırın.
  • Muzu iyice ezin ve pudingin içine ekleyin. İsterseniz blendardan geçirin.
  • Servis kaselerine pudingleri paylaştırın.
  • Üzerini muz dilimleri ile süsleyerek servis edin. Afiyet olsun..

Yeşil Çaylı Chia Puding Tarifi

Yeşil Çaylı Chia Puding Tarifi

Yeşil Çaylı Chia Puding Tarifi

Malzemeler:

  • 1,5 su bardağı badem ya da soya sütü
  • 1tatlı kaşığı toz yeşil çay
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 3 yemek kaşığı chia tohumu

Yapılışı:

  • Bir kapaklı kasede bütün malzemeleri karıştırın ve 4-5 saat kadar buzdolabında bekletin.
  • İlk iki saat boyunca arada sırada karıştın böylece tohumların birbirine yapışmasını önlemiş olursunuz.
  • Kıvamlanan pudingi servis kaselerine paylaştırın.
  • Üzerini çeşitli meyveler ve nane yapraklarıyla süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Chia Besin Değerleri

Chia Besin Değerleri

Chia Besin Değerleri

  • Porsiyon Miktarı: 100 g
  • Toplam yağ: 31 g
  • Kolesterol: 0 mg
  • Kalori (kcal): 486
  • Trans yağ: 0.1 g
  • Sodyum: 16 mg
  • Potasyum: 407 mg
  • Karbonhidrat: 42 g
  • Protein: 17 g
  • Diyet Lifi: 34 g

Chia Tohumu Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Chia Tohumu Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Chia Tohumu Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Bağımlılık Riski: Chia tohumları az miktarlarda ve tüketmelisiniz aksi taktirde bağımlılık haline gelebilir eğer bağımlılık haline gelir çok miktarlarda tüketilir ise zarar verebilir.Chia Tohumu Zararları ve Yan Etkileri

Şişkinlik: Chia tohumunun en çok görülen yan etkileri arasında gaz problemi vardır. Eğer Chia tüketimini sınırlarsanız gaz problemini önlemiş olacaksınız.

Alerjik Reaksiyonlar: Chia tohumları bazen alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor. Örneğin; hardala karşı alerjiniz varsa aynı zamanda chia tohumuna da alerjiniz var demektir böyle bir durumda en doğrusu chia tohumunu tüketmemeniz. Alerjik reaksiyon belirtileri arasında gözlerde sulanma, bulantı, kusma, ağız şişmesi, boğaz şişmesi, deri döküntüleri, nefes darlığı gösterilebilir. Kısa sürede tedavi edilmezse maalesef ölüme yol açabilir.

İlaç Etkileşimleri: Chia tohumu bazı ilaçlar ile etkileşime girebilir. Eğer tansiyon ve diyabet tedavisinde ilaçlar kullanıyorsanız en doğrusu chia tohumunu tüketmemeniz olacaktır. Örnek verecek olursak kan basıncı, kan incelmesi ve insülin direnci üzerindeki etkileri kötüdür. Yani aldığınız ilaçların tersine kanın çok incelmesine, kan basıncının düşmesine sebep olabilmektedir.

Gebelik Sorunları: Hamile bayanların chia tohumu tüketmekten kaçınmalılar. Bazı araştırmalara göre hamile bayanların chia tüketimini zararsız olsada bebek sağlığı için hamilelik ile emzirme zamanında chia tohumu tüketilmemelidir.

Chia Tohumu Kullanıcı Yorumları

Chia tohumu ile  zayıflama konusundaki mucizeyi görenler, kazandığı formu da korumak için aynı şekilde chia tüketimine devam edebiliyorlar.

Chia Tohumu ve Faydaları Nedir? – Video

Chia Tohumunu denediniz mi? Tadı Nasıl? Chia tohumunu kullandığınız gıdaları ve yaptığınız tarifleri bizimle paylaşır mısınız? Tükettikten sonra yan etkisi oldu mu? Chia tohumunun ne gibi faydalarını gördünüz yorum olarak bizimle deneyim ve meraklarınızı paylaşabilirsiniz..

Pu-Erh Çayı Nedir? Faydaları ve Demlenmesi Nasıldır?
Passiflora Nedir? Passiflora Doğal Sakinleştirici midir?

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg