• 673.932
Anasayfa
Sağlık Migren Nedir ? Belirtileri, Tedavisi Ve İlaçları Nasıldır ?

Migren Nedir ? Belirtileri, Tedavisi Ve İlaçları Nasıldır ?

       0   ŞEYDANUR POLAT      ŞEYDANUR POLAT

Aniden gelen baş ağrılarının sebebi nedir ? Migren neden olur ? Migren rahatsızlığı tadevileri nelerdir ? Migren bütün baş ağrıları içerisin de primer baş ağrısı denilen, bir başka nedene bağlı olmayan, beyinde bir yapısal kendi ürettiği baş ağrılarının en sık görülenidir. Genel de genç, üretken populasyon da görülen bir rahatsızlıktır. Ağrı başlamadan önce, parçalı, yamalı, buzlu bir cam arkasında görme gibi göz şikayetleri olabilir. Hemen sonra migren ağrısı başlar.

Migren Nedir?

Bazen dayanılmıcak gibi bir ağrı olan migren, her 6 kişiden birinde görülebiliyor. Kadınlar da görülme oranı ise daha fazladır. Migren ataklarla gelen genellikle tek taraflı, zonklayıcı tarzda, sıklıkla bunaltının eşlik ettiği, ses koku ve ışık gibi uyarıcıların tetiklediği bir baş ağrısı türüdür. Şakak bölgesinden başlayıp ense bölgesine doğru gelen bir ağrıdır.
Özellikle günlük yaşamın içerisin de iş hayatında, çok fazla görülen migren hastalığı, baş çevresin de tek taraflı yada iki taraflı olarak zonklayıcı, bulantı hissiyle ortaya çıkan bir hastalıktır.
Migren ataklarla seyreden bir baş ağrısı hastalığıdır. Sadece baş ağrısıyla sınırlandırılamaz. Zonklayıcı baş ağrısının dışında, sese aşırı duyarlılık, ışıktan rahatsız olma, kokudan mide bulantısıdır.Yüzde, kolda, vücutta uyuşmalar meydana gelir

Migren Neden Olur?

Migren Neden Olur ?

Migren rahatsızlığı en çok % 70 oranla kadınlarda ve genç kızlar da görülen bir hastalıktır. Genellikle 20-30 yaş aralığında ki bayanlarda görülen migren ağrısı, hormonel sebeplere bağlı olduğu düşünülmektedir. Menepoz döneminden sonra erkek ve kadınlarda eşit duruma gelmektedir ağrı sıklığı, ileri yaşta hormonlardan dolayı kadınlarda migren sıklığı azalır.
Migren hastalarının dikkat etmesi gereken durumlar, açlık, uykusuzluk, fazla ışık, gürültü, kapalı havasız ortam, sigara dumanı, florasan ışık yada güneş ışığı çok yoğun olursa ve uzun süre ışığa maruz kalınırsa, gibi faktörler migren ağrısını artıran nedenlerdir. Stres migreni artıran en büyük etkenler arasındadır. Migren hastaları bu faktörlerin hepsinden uzak kalması gerekir.

Migren Belirtileri

Migren baş ağrıların da en sık olanlarından . baş ağrıları iki ana gruba ayrılır. Birincil ve ikincil olanlardır. Birincil baş ağrıların da en önemlisi, migren ağrılarıdır. İkincil olanlar, başka nedenlere bağlı olan baş ağrılarıdır. Mutlaka araştırmak gerekir. Migren ağrıları kendi içerisin de ikiye ayrılır. Bunların bir kısmı ön belirti veren yani aurasız migrendir. Migreni diğer baş ağrılarından ayıran en önemli özellik, tek taraflı olmasıdır. Ağrıların diğer özelliği ise orta ve ağır şiddetli olmasıdır. İlaçsız dönemde 4-72 saat sürmesi, ağrının zonklayıcı özellikte olmasıdır. Ağrıyla birlikte bulantı, sese duyarlılık var ise bunlar migren hastalığını belirtir. Migren hastalığı herkeste görülebilir. Kadınlarda erkeklere oranla üç kat fazla görülür. Hormonal nedenlerden olur. Bu nedenler ise regl döneminde, menstruasyon döneminde kadınlar da migren atakları olmasıdır. Gebelikte bazı hastalarda migren atakları azalır. Menopoz dan bitme dercesine gelir.

Migren Belirtiler

Migren ağrılarını tetikleyen faktörler;

  • Sese aşırı duyarlılık
  • Gürültüden rahatsız olma
  • Hastanın uzun süre açlık çekmesi
  • Bazı yiyecek ve içecekler tetikler
  • Işıktan rahatsız olma
  • Kokuya karşı huzursuzluk
  • Zonklayıcı baş ağrısı
  • Görme şikayetleri
  • Uyuşma
  • Mide bulantısı

Migren İçin Hangi Doktara Gidilir ?

Migren İçin  Hangi Doktora Gidilir ?

Nöroloji Nedir ? Beyin, beyin sapı, omur ilik ve çevresel sinir sistemi ile kasların hastalıklarını inceleğen bilim dalına nöroloji denir. Eskiden pskiyatri ve nöroloji tek bir başlık altında asabiye olarak bilinirken, günümüz de iki ayrı branş olarak hastalara hizmet verilmektedir.  Nöroloji polikinliklerin de en fazla görülen hastalar, baş ağrısından muzdarip hastalardır. Migren, gerilim tipi veya çok çeşitli baş ağrısı hastaları olabilir. Bunun dışında baş dönmesi hastalarının gideceği bölüm olan nöroloji, migren dolayısıyla el, ayak uyuşmaları şikayetinden bu bölüme gidebilirler. Bu rahatsızlıkların nedenlerini ortaya koymak, tedavilerle hastaların sağlığına kavuşmasına yardımcı olmak nöroloji görevleri arasındadır.

Migren Tedavisi Nasıl yapılır?

Migren Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Bilinenin aksine migren tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Bir çok ilaç veya ilaç dışı yöntemlerle tedavi edilebilinir. Burada tek önemli nokta, hastanın nöroloji uzmanı ile direk ve uzun süreli bir diyaloğunun olması tedavi için çok önemlidir. Uzun süreli bir tedavidir. Altı ay ile iki yıla kadar uzayan bir tedavi süreci gerektirir. Migren tipi, ağrı sıklığı belirledikten sonra tedavi süreci ne karar verilir. Migren hastaları iki guruba ayrılır. Birincisi atak tedavisi gerektiren hastalar. İkincisi ise atağı önlemeyi gerektiren tedavidir. Sadece atak tedavisi gerektiren hastalar, migren atağı sıklığı, seyrek hasta diye tanımlanır. Bunlar ayda bir yada iki ayda bir şeklinde atakları olan hatta bazen daha seyrek atakları olan hastalardır.

Her gün kullanılacak ilaçları vermek yerine, ataklarının ne şekilde başladığını tespit edip, atağı ortaya çıkarıcı faktörlerden mümkün olduğunca uzak durmasını sağlamaktır. Fakat bunlar dışın da atak ortaya çıkar ise mümkün olduğunca, hızlı, etkili bir şekilde geçirecek bir takım ilaçlarda verilir. İkinci gruptaki hastalar ise atak sıklığı çok fazla olan hastalar, bunlar genellikle ayda 3-4 defa dan çok atak geçirenlerdir. Günlük yaşam kalitesini, migren sıklığını etkilediği hastalarda profilaktik tedavi denilen, atak önleyici tedavi verilir. Bu tedavi hastaya verilen ilaçları her gün kullanır, ağrısı olmasa bile tedavinin etkili olması için devam etmelidir. Çünkü amaç ağrının ortaya çıkmasını engellemektir. Bu grupta bir çok ilaçlar vardır. Migren ilaçları, migren atağını önleyici ilaçlar, anti depresan ilaçlar, reflektif ilaçlar, ilaç grupları vardır. Bu ilaçların hangisinin verileceğine doktoru karar verir. Hastanın bir çok özelliğini düşünerek seçerler. İlaç tedavileri dışında bir takım rahatlatma teknikleri, akupunktur , kupa terapileri, egzersizler, düzenli yapılan spor gibi bir takım öneriler verilebilinir. Migren tedavisinde çok başarılı sonuçlar ortaya çıkarmaya yardımcı etkenlerdir.

Migren Ağrısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Migren Ağrılarına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer ?

  • Gelişi güzel ağrı kesici kullanmayın. Ayda 4-5 kereden fazla ağrı kesici kullanmayın. Ağrı kesici kullanma rejiminizi ve türünüzü doktora başvurarak ayarlıyabilirsiniz.
  • Migren baş ağrınızı tetikleyen gıdaları tespit etmek için günlük yediğiniz yiyecekleri bir kenara yazın sonra karşılaştırmalar yaparak ağrınızı tetikleyen gıdaları anlayabilirsiniz.
  • Yoğun stres migren atağı için herzaman risktir. Stresinizi kontrol altına almaya çalışın.
  • Migren ataklarının önüne geçebilmek için kesinlikle öğün atlamayın. Her gün en az iki ana öğün ve üç ara öğünü atlamayın.
  • Migren hastalarında uyku düzeni çok önemlidir. Aynı saatte uyuyun aynı saatte uyanın. Uyku düzeninizi bozacak aktivitelerden kaçının.
  • Parıltılı ışık, floresan, yanıp sönen ışıklar ve yoğun geometrik desenli yüzeyler migren ataklarını tetikliyor. Evinizin ışıklandırmasında sarı ışık kullanmayın, karanlıkta televizyon izlemeyin, parıltılı ışıklı ortamlardan uzak durun.
  • Hormonal değişimler, artan östrojen seviyesi ve regl döneminde su tutulumu ile ödem, migren baş ağrısı ataklarını tetikleyebiliyor. Östrojen içeriği yüksek doğum kontrol hapları migren ataklarını artıracağı için hekiminizi migren hastası olduğunuz konusunda mutlaka bilgilendirin.
  • Ağır kokular migren hastaları için tetikleyici olabilmektedir. Ağır kokulardan uzak durun. Mesela ağır parfümler, temizlik malzemeleri, sigara kokusu vs.
  • Migren hareketle artabilmektedir. Migren hastaları atak sırasında egzersizlerden ve yolculuktan uzak durmalıdır. Fakat ataklar olmadığında da hafif egzersizlerden uzak durmamalıdır.
  • Migrenli hastalar mevsimsel geçişler, nem, hava basıncı değişikliklerine daha fazla duyarlı olurlar, rüzgarlı havalarda mümkün olduğunca dışarıya çıkmayın. Migren baş ağrınız varsa, denz seviyesinde 1500m yükseklikte migren atağınızın başlıyabileceğini unutmayın.

Migren Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Migren Amaliyatı Nasıl Yapılır ?

Migren ameliyatı kişiden kişiye değişmektedir. Bazen lokal anestezi altında, bazen de genel anestezi altında yapmaktadır. Tamamen kişinin tetik noktasına göre değişir.
Ameliyat 1-4 saat arası değişmektedir. Ameliyatı endeskopik yöntemlerle , kapalı yapmaktadır. Yani hastanın yüzünde kesinlikle iz kalmaz. Migren ameliyatı bir beyin ameliyatı değildir. Tamamen, cildin altındaki sinirleri gevşetmeye yönelik bir ameliyattır.
Ameliyat tabi ki hastane koşulları altında yapılır. Ameliyathane koşulları altında, tamamen steril bir şekilde yapılır. Ve hastanı yüzünde iz bırakmayacak şekilde saçlı deriden ufak kesiklerle girip, ağrıya sebep olan sinirleri bulup bu sinirleri gevşetmeye yönelik bir işlem yapılır.

Migren Tedavisinde Bitkisel Çözüm

Migren Tedavisinde Bitkisel Çözüm

Migren rahatsızlığı olan bir kişiye önerilebilecek en mucizevi bitki sarı kantorondur.
Migreniniz dinmek bilmiyorsa yada kronik baş ağrılarından kurtulamıyorsanız korkmayın. Çünkü hayatınızı kabusa çeviren o ağrılardan kurtulmanın doğal bir yolu vardır. Migreni olanlar bilir, başladığı an hayat çekilmez olur. Ne ses istersiniz nede ışık, tek isteğiniz karanlık bir ortamdadır. Havuç migrene çok iyi gelir. Migreni dindiren kum havucudur. Peki havucu nasıl tüketmek gerekiyor ? 150 ml taze sıkılmış havuç suyunu gece uyumadan tüketin. Fakat diyabet hastası iseniz kullanamazsınız. Biberiye çayı da migreninize iyi gelicek bir üründür. Diyabet hastalarıda kullanabilir.

  • Sarı kantoron
  • Havuç suyu
  • Biberiye çayı

İlkel Uygulama Olarak Afrika Migren Tedavisi

Afrika da uygulanan bir yöntemdir. Saçınızı sıfıra vurup, süt ve unu kafa bölgesine sürerek  başka bir insan yardımı ile kafaya vurulan sert tokatlar şeklindedir.  Türkiye de uygulanması doktorlar tarafından önerilmez. İşte Afrika da uygulanan ilkel migren tedavinin videosu;

Migren İlaçları Nelerdir?

Migren atakları için doktorların önerileri ilk olarak ağrı kesicilerdir. Bunlar parasetamol grubu ilaçlar, triptanlar, ergotaminler olabiliyor. Öncesinde çoğu insanın bunaltı şikayeti olduğu için bunaltıyı durdurmak ve mide de ki emilimi sartırmak için bulantı kesici ilaçlar önerebilinir.  Ardından bir müddet sonra doktorunuzun önerdiği ağrı kesiciği içmeniz doğru olur. Önemli olan ağrı büyüdükten sonra çoğu ağrı kesici migrende işe yaramaz veya yetersiz kalır. Ağrınınız çok hafifken, yavaş yavaş yükseliyorken, hemen kuvvetli bir tedavi programı ile müdahale etmeniz gerekir. Hekimler yüksek doz ağrı kesicileri ağrı başlamasın da hemen içilmesini önerirler. Ağrıyı baştan itibaren yok etmeyi hedeflemeniz gerekir. Yukarıdaki ismi geçen ilaçları doktorunuz kontrolün de içmeniz gerekir.

Migren Bandı

Türkiye de satışa sunulan migren bandı acılara son veriyor. Yoğun olarak mentol içeren bant, anla yapıştırılıyor ve altı saat etkisini sürdürüyor. Özellikle ramazan ayında oruçluyken kurtarıcı bir banttır. Oruca zarar vermez. Ayrıca ağrıyan başka herhangi bir bölgeye de yapıştıra bilinir. Sadece baş ağrısı için değildir ama özellikle migren ataklarında çık etkilidir. Adına soğuk terapi bandı da denilebilinir. Jel kıvamıyla olan içeriği ile yüksek oranda su ve mentol bulunduran bir banttır. Bu özellikleri hem ağrıyı durduruyor hem de ateşi düşürüyor. Migren bandı ile ağrılarınızı dindirip , günü kurtarabilirsiniz.

Migren Aşısı

Migren Aşı

Migren ağrıları artık kabus olmaktan çıkıyor. Çünkü migren aşısı geliştirildi. İstanbul cerrah paşa tıp fakültesinde de denenen aşı, migreni kökünden bitiriyor. %70 %80 başarı yakalayan bir tedavidir. Hayatı kabusa çeviren migren ağrısına aşı geliştirildi. Hasta ayda bir insülin iğnesi yapar gibi kendine migren iğnesi vuruyor. Sık ataklarda da seyrek ataklarda da ağrıyı kökünden bitiriyor. Yan etkisi sadece halsizliktir. Migren aşı ile ilgili çalışmalar 2004 yılında başlatıldı. 2016 yılından buyana Türkiye’nin de araların da bulunduğu 13 ülke de eş zamanlı olarak uygulanıyor. Cerrah paşa tıp fakültesi Uludağ ve Çukurova Üniversitelerinde 16 hastaya bu tedavi uygulandı ve sonuçlar çok başarılı.

Migren ağrılarınızla nasıl mücadele ediyor musunuz ? Keşfettiğiniz doğal migren çözümleri nelerdir ?  Bizimle ağrılarınızla mücadeleniz ile ilgi bilgi vermek isterseniz yorum kısmından ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg