• 32.541
Anasayfa
Beslenme Uzun ve Sağlıklı Yaşamak İçin Günde Kaç Öğün Tüketmeliyiz?

Uzun ve Sağlıklı Yaşamak İçin Günde Kaç Öğün Tüketmeliyiz?

       0   ADMİN      ADMİN
saglik-icin-gunde-kac-ogun-yemek-yemeliyiz

Günde kaç öğün yemek yiyorsunuz? Sağlıklı ve dengeli beslenme nasıl olur? Sağlı beslenmek için günde kaç kez yemek yemeliyiz? Yeterli ve dengeli beslenme nedir, nasıl olur? Nasıl sağlıklı beslenebiliriz? Yeterli ve dengeli beslenen kişiler nasıl olur, olmalı? Beslenme yetersizliği belirtileri nelerdir? Sağlıklı bir vücuda nasıl sahip olmanız gerektiğinizi biliyor musunuz? Sağlıklı ve yeterli beslenme bilincini bu yazımızda öğrenebilirsiniz.

Günde Kaç Öğün Yemelisiniz?

Günde Kaç Öğün Tüketmelisiniz?

Günde Kaç Öğün Tüketmelisiniz?

Organların düzenli çalışmasını sürdürmesi için ve vücudun fizyolojik dengesini sağlayabilmesi için yemek tüketimi çok önemlidir. Yemek tüketim sıklığıyla öğünlere düşen besinlerin enerjisiyle besin ögelerinin miktarı doğru orantılıdır. Kişinin günlük yaşamını sağlıklı tamamlaması, yorgunluğu gidermesi, sağlıklı düşünebilmesi için düzenli beslenmek önem taşır. Düzenli beslenen bireyler daha sağlıklı bir vücuda sahiptirler. Kolay kolay hasta olmazlar.

Sağlıklı Beslenmede Öğün Sayısı Kaçtır?

Vücuda giren besinlerin sindirilmesi, vücut tarafından kullanılmaya başlanması, besinlerin bileşimlerine ve öğünlerin arasında geçen zamana bağlı değişiklik gösterir. Besin tüketim miktarı ve tüketildiği zamana göre değişir, vücutta hormonal ve enzimatik gibi değişimler gerçekleşir. Vücut, yaşamını bu sürece uydurarak sürdürür. Ama tek düzen beslenme, uzun süre aç kalma, olması gereğinden fazla beslenme gibi durumlarda organizmanın sistemde oluşturduğu farklılıklar vücudun sağlığını olumsuz yönde etkiler.

Öğünlerin uzun süre aralıkla yenmesi sonucunda vücut daha az protein ile su tutup idrarla fazla azotu dışarı atar. Organizmaların protein sentezi için gerekli protein kullanımı sınırlı zamanla belirlidir. Vücudumuz fazla miktarda protein aldığı zaman idrarla azot atımı çoğalır. Sebebi ise organizma kendisinin kullanmadığı azotu atacak bir uyum mekanizması oluşturur. Yemek öğünleri kısa süre aralıklarla tüketildiği zaman ise vücutta pozitif, artı bir azot dengesi oluşturur. Böylece vücut protein miktarını arttırmaktadır. Uzun süre aralıklarla öğün tüketildiği zaman bu durum tam tersine, vücutta yağ birikimini arttırır. Böyle olunca da kan yağları kolesterol ve lipit düzeyini arttırarak kalp hastalıkları, diyabet gibi hastalık riskini arttırır. Yeterli ve dengeli beslenme programında öğün sayısının önemi olduğu kadar içeriği de önemlidir. Besin ögelerinin dağılımı ne kadar dengeli olursa metabolizma da doğru orantılı olarak düzenli çalışır.

Tahıllardan oluşan diyet ile beslenildiği zaman vücut canlılığını kaybeder. Protein senteziyle bağlantılıdır. Vücudun büyümesi ve gelişmesinde önemli rolü olan proteinlerin vücutta sentezlenebilmeleri için yeterli düzeylerde bulunmaları gerekir. Bir öğünde, yetersiz alınmış proteinden sonra öğünle sağlanmamaktadır. Proteini iki öğüne dağıtılmış olarak azot dengesi olurken, üç öğün yiyenlerde olumlu bir denge temin etmektedir.

Diyette karbonhidrat düşük olduğu zaman metabolizbanın bozulduğu, buna bağlı şekilde plazma serbest yağ asitlerinin yükseldiği gözlenmiştir. Diyette karbonhidrat azaldığı zaman da diyet proteinlerinin büyük bölümü glikoza çevrilir. Bu sebeple öğünlerin içerisinde gelen enerji sırasıyla; karbonhidrattan % 55-60, proteinden % 25-30, yağdan % 10-15, olmalıdır. Protein, karbonhidrat ve yağlardan kullanılmasında birçok mineral, vitamin de görev yapmaktadır. Öğünlerde; protein, karbonhidrat, yağ gibi besin ögeleri dengeli dağıtılmalıdır.

Metabolizma nasıl düzenli çalışır? Gün içinde en az üç öğün tüketilmesi aynı zamanda da öğünler arasında geçen sürenin en az 4-5 saat olması sonucunda metabolizma düzenli çalışır. Bedenin uygun ve yeterli enerji imali kan şeker seviyeyi ile ilişkilidir. Hücreler şekeri kullandıkça şekerin kandaki seviyesinde ve enerji yapımında eksilme görülür. Bu vaziyet bireyde bitkinlik, dikkatte eksilme, güçsüzlük, açlık hissi, bazen baş sızısı biçiminde kendini gösterir.

Kan şeker seviyeyi banalin altına düşmüş birey daha somurtkan ve geçimsiz olur. Buna rağmen kan şekeri, alınan gıdalarla açlık seviyesinin üzerini yakalanırsa enerji basit üretilir, birey kendini daha iyi sezer, daha tez ve sarih düşünür, tutumları geçimli ve keyifli olur. Ancak fazla gıda alımı ile şekerin fazla yükselmesi uyku hali yaratır, faydayı düşürür. Bu vaziyet şeker hastaları için risklidir.

Akşam yemeği ile sabah kahvaltısı arasında takribî 11 – 12 saatlik bir müddet geçmektedir. Kahvaltı yapılmadığında bu müddet 16 –17 saate çıkar. Uygun aralıklı öğün alınmasının faydaları dikkate alınırsa bu kadar uzun müddet bedeni gıdasız vazgeçmenin hasarı sarihtir.

Yeterli ve Dengeli Beslenme

Yeterli ve Dengeli Beslenme

Yeterli ve Dengeli Beslenme

Beslenme; açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının sürüklediği şeyleri yemek içmek değildir. Beslenme; sıhhati gözetmek geliştirmek ve hayat niteliğini yükseltmek için bedenin lüzumu olan gıda ögelerini yeterli ölçülerde ve uygun zamanlarda almak için şuurlu yapılması gereken bir eylemdir. İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin ögelerini tüketip kullanabilmesidir.

İnsanın yaşamını sürdürebilmesi için 50’ye yakın yiyecek ögesine lüzumu vardır. Gelişmek, sağlıklı ve üretken olarak uzun zaman yaşamak için bu yiyecek ögelerinin her birinden fertsel lüzumlara göre her gün belli bir ölçü alınması gerekir. Yiyecek ögelerinin rastgele biri alınmadığında, gereğinden az ya da çok alındığında, sihrime ve büyüme yasaklanmakta, sıhhat bozulmaktadır.

Yeterli ve dengeli beslenme nedir? Vücudun büyümesi, yenilenmesi için gerekli olan enerji ve besin ögelerinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılmasına denir. Vücudun sağlığını koruması, hastalıklardan önlenmesi için yeterli ve dengeli beslenme önemlidir.

Yeterli ve dengeli beslenen kişiler nasıl görünür?

  • Sağlam görünür,
  • Hareketli ve dikkatli bakışa sahiptiler,
  • Pürüzsüz, nemli, hafif pembe bir cilt olur,
  • Canlı ve parlak saçlar,
  • Kuvvetli ve gelişimi normal kaslar vardır,
  • Gelişmiş kol ve bacaklar,
  • Baş ağrıları olmaz,
  • İştahlı, çalışmaya istekli olunur,
  • Vücut ağırlığı, boy uzunluğuna ve yaşına göre orantılı olur,
  • Zihinsel, ruhsal ve sosyal gelişimi normaldir.

Yetersiz Beslenme Nasıl Olur?

saglik-icin-gunde-kac-ogun-yemek-yemeliyiz

Yetersiz Beslenme Nasıl Olur?

Besin öğelerinin vücut gereksinimi düzeyinde alınmaması, yeterli enerji oluşmaması ve vücut dokuları yapılamadığı zaman yetersiz beslenme oluşur. Dengesiz beslenme nedir? İnsan vücudun ihtiyacından fazla yerse, besin ögelerini de fazla almış olur. Fazla alınan bazı besin ögeleri vücutta yağ olarak birikir bu durumda vücut sağlığı için zarar verir. İnsan yeterince yemesine rağmen, uygun seçim yapmadıysa veya yanlış pişirme yöntemi uyguladıysa besin ögelerinin bazıları yok olur. Kayıp olan besin ögeleri vücut çalışmasındaki işlevlerini yerine getiremez, sonucunda ise yine sağlık bozulur. Bu durumların hepsine dengesiz beslenme denir.

Yetersiz ve dengesiz beslenen kişiler nasıl görünür?

  • Hareketler ağır, isteksiz olur,
  • Şişkin bir karın hissi,
  • Ciltte çeşitli yara ve pürüzler oluşur,
  • Sık sık baş ağrısı yaşanır,
  • İştahsız, yorgun bir vücut.

İleri derece yetersiz beslenmenin belirtileri arasında zihinsel gerilik, hal ve hareketlerde yavaşlama olur. Vücut ağırlığı; boy uzunluğu ve yaşa göre fazla çıkar. Bu durumda obezite hastalığına nedenlerindendir.

Yetersiz beslenmenin en çok etkilenen kişiler; bebekler, çocuklar, gençler, gebeler, emziren anneler, yaşlılar, işçi grubudur.

Dengesiz beslenmenin nedenleri arasında; doğru beslenme bilgisinin olmaması büyük önem taşır. Dengesiz beslenme sorununun engellenmesi için beslenme eğitimi alarak sağlıklı beslenme bilinci kazanılması büyük önem taşır.

Günde Kaç Defa Beslenmeliyiz? – Video

Sizler yeterli ve dengeli beslendiğinizi düşünüyor musunuz? Günde kaç öğün yemek yiyorsunuz? Boyunuz ile kilonuz doğru orantıda mı? Yorum yaparak önerilerinizi paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg