• 113.514
Anasayfa
Spor Yağ Yakımı İçin Koşu mu, Yürüyüş mü Daha Faydalı?

Yağ Yakımı İçin Koşu mu, Yürüyüş mü Daha Faydalı?

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU
Yağ Yakımı İçin Koşu mu, Yürüyüş mü Daha Faydalı?

Yağ yakmak için hangi egzersiz yapılmalı? Koşu yapmanın faydaları neler? Yürüyüş yağ yaktırır mı? Hangi egzersizler yağ yaktırır? Koşu yapmak yağ yakımını sağlar mı? Yürüyüş yapmanın faydaları neler? Neden yürümeliyiz ya da koşmalıyız? Kimler koşu yapmalı, kimler yürüyüş yapmalı? Bu yazımızda, yürüyüş yapmak daha faydalı yoksa koşmak mı sorusunun yanıtını bulabileceksiniz.

Yürüyüş Yapmak Yağ Yaktırır mı?

Yürüyüş Yapmak Yağ Yaktırır mı?

Yürüyüş Yapmak Yağ Yaktırır mı?

Uzun ömürlü ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için, güzel beslenmek ve düzenli spor yapmak çok önemlidir. Günümüzde obezite diye bir hastalık var bunun temel faktörü düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşamdır. Genelde hareketsiz yaşamı olan ve sağlıklı bir beslenme programı olmayan kişilerde; obezite, kalp, damar, karaciğer, şeker, tansiyon hastalıkları görülmektedir. Bu hastalıkları önlemek için tek sağlık yöntem, dengeli beslenmek ve spor yapmaktır. Sağlık sorunlarınızın olmaması için, vücudunuzu düzenli olarak hareket ettirmelisiniz ve sağlıklı beslenmelisiniz.

Düzenli spor yapmak derken aklınıza spor salonlarına gitmek, aylık paralar harcamak veya çok zaman ayırmak gelmesin. Hafif tempolu koşu ya da yürüyüş yapmak aynı zamanda da beslenmenize biraz bile dikkat etmeniz sonucunda sağlıklı bir vücut sahibi olmanız için yeterli olacaktır. Peki size bir sorum olacak. Yürüyüş mü daha çok yağ yakar yoksa koşu yapmak mı daha çok yağ yakar? Yazımızın devamını okuyarak bilgilere ulaşabilirsiniz.

Yürüyüş Yapmak Ne Kadar Sağlıklı?

Düzenli Yürüyüş Yapmanın Faydaları

Düzenli Yürüyüş Yapmanın Faydaları

Yapılan araştırmalara göre, yürüyüş yapmak koşmaktan daha faydalı olduğu ortaya konulmuştur. Koşu ile yürüyüş kıyaslandığında yürüyüşün hastalıklar üzerinde iyileştirme ve önleme etkileri daha çoktur.

Koşanlarda ve yürüyenlerde yapılan bir çalışmaya örnek verecek olursak;

  • Koşanlar kısa sürede vazgeçerken, yürüyenler temposuna devam etmektedir. Yürüyüş yapan bireylerin düzenden vazgeçme oranı koşanların oranından yarı yarıya azalmaktadır.
  • Koşu yapan bireylerin hipertansiyon riski ve yüksek kolesterol riski %4 azalma gösterirken, yürüyüş yapan bireylerin hipertansiyon riski ve yüksek kolesterol riski %7 azalma göstermektedir.
  • Yürüyenlerde %9 koroner kalp hastalığına yakalanma oranı azalırken, koşanlarda %4 koroner kalp hastalığına yakalanma oranı azalmaktadır.
  • Yürüyenlerde diyabete yakalanma risk oranı %12.5 azalmakta iken, koşanlarda diyabete yakalanma oranı %12 azalmaktadır.

Düzenli Yürüyüş Yapmanın Faydaları Nelerdir?

  • Yürümek en başta, her yaşın rahatlıkla yapabileceği bir spordur.
  • Yürüyüş yapmak vücudumuzda ki bütün kasların çalışmasını sağlar.
  • Düzenli yürüyüş yapmak, kondisyonun artmasını sağlar, yağ yakımını destekler.
  • Yürüyüş yapan bireyler kendini kontrol altında tutar yani nefes alış verişinizi düzenli şekilde ayarlayıp rahat nefes alabilirsiniz.
  • Yürüyüşü düzenli yaptığınız taktirde kendinizi daha enerjik, zinde ve huzurlu hissedersiniz.
  • Yürüyüş yapmak başta da söylediğimiz gibi, her yaş grubu için idealdir. Aynı zamanda da fazla kiloya sahip, ağır sporlar yapamayan yada yapamayacak durumda olan bireyler için de tehlike riski olmayan bir egzersiz olacaktır.
  • Yürümek kalp, şeker, tansiyon, kolesterol, kalp, damar, kemik erimesi gibi hastalıkların oluşma riskini azaltır.

Koşu Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Koşu Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Koşu Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Koşu kalbi güçlendirir mi? Evet, koşu yapma amacı kişiden kişiye değişir. Bazıları koşarak kilo vermek ister, bazıları kalp sağlığını korumak için, bazıları da yağ yakacağına inandığı için koşu yapmaktadır. Koşu kalbi güçlendirir, kalp damar hastalıklarına iyi gelir ve önler.

Koşmak, insanın fiziksel ve ruhsal olarak sağlığını kazandırır. Nefes alıp vermenizi dengeler, solunum sisteminizi güçlendirir. Koşu yapmak birden çok hastalığa iyi gelmektedir. En başta kalp ve damar hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker, obezite hastalıklarını önler.

Koşuya başlamadan önce, açma ve kapama gibi bazı egzersizler yapmanız iyi olacaktır. Çünkü egzersiz yaparak koşuya başladığınızda olabilecek yaralanmaları önleyebilirsiniz. Eğer amacınız fit kalmak ve sağlıklı olmak ise haftada en az 4 kez düzenli olarak koşu yapmalısınız. Koşarken bol bol su tüketmelisiniz.

  • Ruh haline iyi gelir, depresyonu önler.
  • Koşu yapmak, kilo vermeye yardımcı olur.
  • Yağ yakımını hızlandırır.
  • Bacakların incelmesini sağlar.
  • Kalp, damar sağlığını korur, olabilecek riskleri azaltır.
  • Beyin gücünü güçlendirir.
  • Solunum sistemini güçlendirir, nefesinizi açar.
  • Cilt sağlığı için iyi gelir.
  • Diyabeti önler.
  • Yüksek tansiyon, şeker gibi hastalıklarını önler.
  • Obeziteyi engeller.
  • Kemik erimesini önler ve kemikleri güçlendirir.
  • Rahat bir uyku düzeni kazanmış olursunuz.

En Doğru ve Etkili Koşu ve Yürüyüş Programı Hazırlamak

En Doğru ve Etkili Koşu ve Yürüyüş Programı

En Doğru ve Etkili Koşu ve Yürüyüş Programı

En başta yapmanız gereken doktor onayı almanız. Koşu ya da yürüyüş hangisi sizin ve sağlığınız için uygun doktorunuzun öneride bulunacaktır. Kardiyolojik muayene yani eforlu EKG ve Ekokardiyografi gibi detaylı testleri yaptırmalısınız. Kardiyolojik muayene tam yapıldığında, Kardiyak Ölüm Riski %10 kat daha azalma göstermektedir.

Spor yapmadan önce, Kalp ve damar hastalığınız var ise Kalp Damar Doktoruna gitmelisiniz. Ortopedik sakatlık geçirdiyseniz ya da var olan ortapedik rahatsızlığınız varsa mutlaka Ortapedi Doktoruna danışmalısınız.

Egzersiz yapmaya başlamadan önce, vücudun esnekliğini kazanmak için ısınma hareketleri yapmalısınız.
Koşu ya da yürüyüş yaparken su tüketmeyi ihmal etmemelisiniz. Egzersiz sırasında her 15 dakika da 1 su bardağı su içmelisiniz. Su içmenin önemi, spor esnasında kaybedilen suyun yerine kazanılmasıdır.

  • Egzersiz öncesi; 2 su bardağı yani 500 ml su içmelisiniz.
  • Egzersiz sırasında; her 15 dakikada 1 su bardağı yani 250 ml su içmelisiniz.
  • Egzersiz sonrası; susuzluk hissi yaşamasanız bile, su tüketmeye devam etmelisiniz. Spor sonrası tartıldığınızda kaybettiğiniz her yarım kilo için 500 ml su içmelisiniz.

Egzersiz Süresi Nasıl Belirlenir?

Koşu ve ya yürüyüş sürenizi belirlerken, hedeflerinizi göz önünüzde bulundurmalısınız. Kendinize kısa süreli ve gerçekçi hedefler koymalısınız. Yeni başlıyorsanız üst limitler koymalısınız. Haftada 2 ya da 3 kez yapmalısınız ve ortalama egzersiz süreniz 25-30 dakika sürmelidir.

Aç Karnına Koşmak, Yürümek Yağ Yakar mı? – Video

Koşmayı mı seviyorsunuz yoksa yürüyüş yapmayı mı? Haftada kaç kez koşu yapıyorsunuz? Sizce yürüyerek yağ yakabilir miyiz? Koşu yapmanın ne gibi faydaları var? Yorum yaparak bilgilerinizi ve tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg