• 105.839
Anasayfa
Sağlık Ayak Mantarı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

Ayak Mantarı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

       0   HANDE ÇEVİKKOL      HANDE ÇEVİKKOL
Ayak Mantarı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

Ayak mantarı nedir? Ayak mantarının belirtileri nelerdir? Mantar hastalığına ne iyi gelir? Ayak mantarı tedavisi kına ile geçer mi? Ayak mantarı nasıl geçer? Ayak mantarı enfeksiyonu nasıl geçirilir? Sen de ayak mantarı tedavisi için bilmen gerekenleri bu yazımızdan öğrenebilirsin.

Ayak Mantarı Nedir?

Ayak Mantarı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

Ayak Mantarı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

Genelde ayakların parmak aralarında meydana gelen ve deride gözlemlenebilen bir enfeksiyon türü olan mantarın sızlama, pul şeklinde dökülme ve kaşıntı gibi belirtileri vardır. İnsanların bazen ağrılı ve su dolu kabarcıklarla karşılaşması da mümkündür. Ancak endişeye gerek yok, çünkü ayak mantarı için doğal çözüm önerilerimizle kısa sürede ev ortamında bu sorundan kurtulman mümkün.

Her sene toplumda %3 ila %15 aralığında karşılaşılan bu rahatsızlık, mantarın neden olduğu en yaygın enfeksiyon türlerinden biridir. Genelde vücudun başka bölgelerindeki mantardan kaynaklı enfeksiyonlarla ilişkisi görülür. Örneğin ağız pamukçuğu, tırnak batması, vajinal mantarlar, ya da menenjit gibi enfeksiyonların sonrasında belirebilir. Az sayıdaki fungal canlının ilerlemesi ve çoğalması ile meydana gelir. Ayakların havalandırılmaması, terlemesi ve toplu alanlarda çıplak ayakla bulunmak en yaygın nedenlerindendir.

Erkeklerin ayak mantarı enfeksiyonu olma ihtimalinin kadınlara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Uzmanlar bu durumu erkeklerin kadınlardan daha uzun süre ve daha sık kapalı ayakkabı giymesine bağlamaktadır.

Çok ciddi olmayan ve bu nedenle endişe yaratmaması gereken bu sorunun bazen belirtileri kendiliğinden geçebilmektedir. Ancak çoğu kişi için kaşıntı ve cilt dökülmelerini geçirmek adına uygun tedavi şart olmaktadır.

Ayak Yanması Neden Olur, Nasıl Geçer Doğal Yöntemler!

Ayak Mantarı Belirtileri Nelerdir? – Video

Ayak Mantarı Belirtileri Nelerdir?

Ayak Mantarı Belirtileri Nelerdir?

Ayak Mantarı Belirtileri Nelerdir?

Belirgin bir şekilde belirti veren fungal canlılar, enfekte ettiği bölgede benzer şikayetler yaratırlar:

  • İltihaplı görünüm
  • Ciltte kaşıntı ve pul pul dökülmeler
  • Ciltte yanma ve batma hissi
  • Ayak kokusu

Ayak Mantarı Nasıl Geçer?

Ayak Mantarı Nasıl Geçer?

Ayak Mantarı Nasıl Geçer?

Piyasada sorunun çözümü için bulabileceğin pek çok solüsyon ve krem yer alır. Ayak mantarı ilacı eczane ile kolay temin edilebilir. Ancak şüphesiz ki daha düşük maliyetli, daha güvenilir ve deri için daha faydalı olan bitkisel çözümler daha çok tercih edilmektir. Bitkisel yağlar ve ürünler sayesinde;

  • Yan etki görülmez ya da minimum seviyededir.
  • Uygun fiyatlı ve evde tedavi sağlanabilir.
  • Çevreye ya da ailene zarar verecek kimyasallardan uzak durulur.
  • Aynı zamanda ayak kokusuna çözüm sağlanmış olur.
  • Yağların aromatik etkileri ile genel gevşeme sağlanır.

Tırnak Mantarı Nedir, Tedavisi Nasıldır? – Video

Ayak Mantarı Doğal Çözüm Önerileri

Bazı yağ ve kürlerin mantara doğal bir şekilde iyileştirme etkisi gösterdiğinden bahsettik. Şimdi birlikte detaylarıyla bu kürleri ve uygulamalarını öğreniyoruz.

1- Çay Ağacı Yağı ile Ayak Mantarı Tedavisi

Çay Ağacı Yağı

Çay Ağacı Yağı

Genelde Avustralya’da yetiştirilen ancak ülkemizde de son zamanlarda popülerleşen çay ağacı yağının faydaları dillerden dillere yayılıyor adeta. Bilimsel çalışmalar herhangi bir enfeksiyon durumunda bu yağın kullanımı sayesinde %64’e varan iyileşmeler olduğunu gösteriyor. Ayrıca yine araştırmalara göre pek çok fungal oluşum karşıtı kreme göre bu yağın kullanılması çok daha etkili.

Yağımız, cildi tahriş edebileceğinden dikkatli kullanmak gerekiyor. Ancak ferahlatıcı ve tedavi edici etkileriyle, mantarın karşısında çaresiz kaldığı ürünlerden biri olarak kesinlikle denenmeyi hak ediyor. Ürünü daha kolay sürmek için Hindistan cevizi ya da zeytin yağı ile karıştırıp bu şekilde sürmeni ya da suyla seyreltip pamukla uygulamanı öneririz.

2- Sarımsak Ayak Mantarına Doğal Çözüm Oluyor

Sarımsak

Sarımsak

Tıbbi konularda ne kadar etkili olduğunu hepimizin bildiği sarımsağın, mantarın ve bakterilerin yok edilmesinde de etkileri bulunmaktadır. Pek çok bilimsel makalede sarımsağın faydaları ile ilaçların dahi öldüremediği mikropların ortadan kalktığından bahsedilmektedir.

İnsanlardaki yaygın mantar çeşitlerinden Candida, araştırmalara göre sarımsağın içinde bulunan Ajoene isimli doğal bir bileşen tarafından vücuttan atılabilmektedir. Yani sen de mantarı hızlıca vücudundan uzaklaştırmak için hemen her evde bulunan sarımsağı kullanabilirsin. Bunun için sarımsakları ezip bir kap suyla karıştır ve mantarlı ayakları bu kabın içinde yarım saat beklet. Haftada iki defa uygulama yapmak, sarımsağın etkilerini göstermesi için yeterli olacaktır.

3- Karanfil Yağı ile Ayak Mantarına Bitkisel Çözüm

Karanfil Yağı

Karanfil Yağı

Antiseptik özellikleriyle küfü ve mantarı uzaklaştıran bu yağın sayesinde şişkinlikler ve ağrılar da azaltılmaktadır. Karanfilin tanelerinden çıkarılan bu yağın bağışıklık sistemine de olumlu etkileri bulunmaktadır. Bu yöntemi denemek için bir kap suya 5-6 yağdan damlatıp içinde ayaklarını 20 dakika kadar dinlendirmen yeterli olacaktır.

4- Karbonat

Karbonat

Karbonat

Çoğu kişinin bulunan karbonatın sayesinde pek çok mikroorganizmadan arınabilirsin. Sodyum bikarbonat adıyla da bilinen karbonatın suya eklenip ayak kürü olarak kullanılması için, bir kaba bir fincan karbonat ekle ve 20 dakika ayaklarını içinde beklet.  Ayaklarını bu kürden sonra yıkamamalı, sadece durulamalısın.

5- İyotlu Hidrojen Peroksit

İyotlu Hidrojen Peroksit

İyotlu Hidrojen Peroksit

Yakın zamanda yapılan çalışmalar, eczanelerden temin edilebilen peroksitin ve iyodun çevre dezenfektanı olmanın yanında vücuttaki 16 farklı mantarı öldürdüğünü gösterdi. İki ürünü ayrı ayrı kullanmak yerine birlikte kullanmak etkisini artırmanın sırrı. Ürünleri karıştırıp bir pamukla uygulamak ise mantar hastalığına ne iyi gelir sorusuna yanıt oluyor.

6- Talk Pudra

Talk Pudra

Talk Pudra

Mantarların yaşamak ve üremek için seçtiği ortamı elverişsiz hale getiren talk pudra, ayakların nemini alarak mantar büyümesinin önüne geçebiliyor. Banyodan çıktığında ayaklarının parmak aralarını saç kurutma makinesiyle iyice kurut ve talk pudra uygula. Ayağında his kaybı ya da benzer deri problemleri olanların kaçınması gereken bu yöntem, diğer bireyler için oldukça kullanışlıdır. Ayrıca yöntemin faydalı olması için ayakkabı ve çorap giymeden önce de pudranın kullanılması gerektiği unutulmamalı, ayakları kuru tutan özel çoraplardan temin edilmelidir.

Ek olarak, gün içinde mutlaka çorap değiştirmeli ve sıcak havalarda açık ayakkabıyı giymeye de özen göstermelisin.

7- Deniz Tuzu

Deniz Tuzu

Deniz Tuzu

Bakteri ve fungusları uzak tutan bir diğer doğal mucize kuşkusuz deniz suyu. Dilersen denizde yüzerek doğal ve keyifli bir tedavi uygulayabilir, dilersen deniz suyunu evinde sirkeyle karıştırıp ayaklarını bu suyun içinde yarım saat kadar bekletebilirsin. Yine ayaklarını sadece kurumalı, duş suyuyla yıkamadan beklemelisin.

8- Limon Yağı

Limon Yağı

Limon Yağı

Hemen hemen tüm cilt sorunlarına fayda sağlayan bu yağın yaşlanma belirtileri ve cildin mat, solgun görünümünü de tamir ettiği bilinir. Cildi antiseptik özellikleri ile onarırken aynı zamanda fazla yağını alarak güzelleştiren bu yağı, bölgesel problemler için deneyebilirsin. Mantarları uzaklaştırdığı için kafa derisini tedavi etmek ve saçkıran gibi funguslardan oluşan enfeksiyonları da önlemek için bu yağdan faydalanabilirsin.

9- Lavanta Yağı

Lavanta Yağı

Lavanta Yağı

Anavatanları Akdeniz ve Rusya olsa da artık dünyaya yayılan bir üne ve yetiştirme alanına sahip olan bu yağın aynı zamanda iştah arttırma ve ruh halini iyileştirme etkileri de bulunur. Stres, sindirim sorunları ve ağrılar, lavanta yağı faydaları görebileceğimiz sorunlardan bazılarıdır. Dilersen Hindistancevizi yağıyla bu yağı karıştırıp kafa derisine ya da ayaklara uygulayarak mantarları yok etmen mümkün olur.

10- Nane Yağı

Nane Yağı

Nane Yağı

Nanenin çiçeklerinden elde edilen bu öz yağı, bilinen en eski tıbbi amaçlı bitkisel ürünlerden biridir. Soğutma, ferahlatma ve yatıştırma etkileri nedeniyle cilt yüzeyinde sıkça kullanılır. Topikal özellik gösterdiği için ağrı ve spazm gibi kaslardan ileri gelen sorunlarda da kullanılır.

Ağrılara bitkisel çözüm arayanların tercihi olan u öz yağıyla ayaklardaki kaşıntı ve kızarıklıklar giderilebilir. Soğutucu etkisiyle mantarları uzaklaştıran yağın sayesinde gün içindeki rahatsız edici kaşıntıların hafiflemesi de oldukça avantajlıdır.

11- Okaliptüs Yağı

Okaliptüs Yağı

Okaliptüs Yağı

Avustralya’ya özgü bu ağacın yağı, balgam söktürücü bitkiler arasında yer almakta, yani sıvı salgılanmasını kontrol ederek mukus aracılığıyla hijyen sağlamaktadır. Saçlarda kullanıldığında bit, kepek ve kaşıntıları giderdiğinden şampuanlarda sıkça kullanılır.

Ayak mantarı ilacı olarak kullanılabileceği gibi kasık mantarı ya da saçkıran tedavisinde de antiseptik özellikleriyle oldukça etkilidir. Bu ürünün pek çok aktardan temin edilip direkt uygulanması mümkündür.

Ayak Mantarına Ne İyi Gelir? – Video

Sen de ayak mantarına ne iyi gelir sorusuna yanıt buldun mu? Görüşlerini ve sorularını yorumlar arasına eklemeyi unutma.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg