• 1.772.404
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Hakkında A’dan Z’ye Tüm Detaylar

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Hakkında A’dan Z’ye Tüm Detaylar

       0   YUNUS EMRE POLAT      YUNUS EMRE POLAT
Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Hakkında A'dan Z'ye Tüm Detaylar

Mide küçültme (Tüp Mide) nedir? Mide küçültme (Tüp Mide) ameliyatı kilo sınırı nedir? Mide küçültme (Tüp Mide) ameliyatının riski var mı? Mide küçültme (Tüp Mide) ameliyatı ne kadar sürer? Mide küçültme (Tüp Mide) ameliyatı fiyatları ne aralıkta? Sen de mide küçültme ameliyatı hakkında tüm bilmen gereken detayları bu yazıda bulacaksın.

Bu yazı obezite ameliyatları konusunda bir rehber niteliği taşımaktadır, sıkılmadan okuyup bitirdiğiniz taktirde başka bir araştırmaya gerek kalmayacak şekilde bilgilenmiş olacaksınız. Hemen altta yazı içinde ki önemli başlıkların indeksini de ekledim bu sayede istediğiniz başlığa tek tıkla otomatik inip okuyabilirsiniz. Yazı içerisinde aklınıza takılan tüm soruların cevabını bulacaksınız lakin yine de merak ettiğiniz bir konu olursa lütfen yorum kısmından bize yazın, hızlıca cevap vermeye çalışacağım. Hazırsanız başlayalım:)

Son zamanların ünlü kilo verme yöntemi mide küçültme ameliyatı ne manşetlerden düşüyor, ne de dillerden. Ancak bu ameliyatın etkileri, riskleri, fiyatı ya da yapılma kriterleri şüphesiz pek çok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Nam-ı diğer obezite cerrahisi yöntemlerinde olan bu ameliyata dair aklına gelebilecek her soruya bu yazımızda yanıt bulabilirsin.

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Nedir?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Nedir?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Nedir?

Fazla kilo ya da obezite sorunu olan kişiler eğer kendileri için uygun görülen diyet ve spor programlarından fayda alamıyor ve beraberinde kilodan dolayı başka sağlık sorunları da yaşıyorsa bu durumda mide küçültme ameliyatı uygun görülebiliyor. Bu popüler ameliyattan faydalanan ve mide küçültme ameliyatı olan ünlüler bile gün geçtikçe sayıca artıyor. Yöntemle mide ve bağırsağın içerisinde açlık merkezi de bulunan bazı bölgeleri alınıyor. Haliyle kişinin hem midesi küçüldüğünden hacimsel olarak yeme ihtiyacı azalıyor hem de beraberinde iştahı. Ayrıca hormonal açıdan eskisi kadar ağır beslenmeye meyilli olmayan birey için kan şekerinin de dengelenmesi söz konusu oluyor.

Bir diğer adı tüp mide olan bu ameliyatın neticesinde midenin ortalama %80 gibi büyük oranı vücuttan çıkarılmış oluyor. Bakıldığında kişinin daha az ve daha düşük kalorili beslenmesi tamamen kusursuz bir fikir gibi görünebilir. Ancak tüp mide kilo sınırı gibi bazı kriterlere göre yapılmamaktadır. Ayrıca ancak doğal yollardan kilo verilemeyen kişiler için söz konusu olabilir. Bunun nedeni ise ameliyatla vücuda ciddi bir müdahale yapılıyor olmasıdır.

Bahsedilen operasyonlar çerçevesinde yalnızca kişi kilo vermekle kalmaz, metabolizma ile direkt ilişkili pek çok hastalık da beraberinde tedavi sürecine girmiş olur. Toplumun yaygın sorunlarından diyabet ise bu hastalıkların başında gelir. Kişi kilo verdikçe hem kan şekeri değeri hem de insülin ve kolesterol seviyeleri dengeye kavuşur. Bu ameliyatla aynı kategoride ele alınan bir diğer ‘’kardeş’’ yöntem olan gastrik bypass ameliyatı ile kıyaslandığında daha yeni ve avantajlı bir yöntem olarak görülür. Diğer mide küçültme ameliyatı fiyatları da incelendiğinde haricinde gastrik bypasstan ayıran bu tüp midenin avantajlarını kısaca şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Fazla kilonun yaklaşık yarısı kadarının hızlıca verilmesini sağlar.
  • Mideye ya da bağırsağa herhangi bir yabancı cisim yerleştirilmesi gerekmez.
  • Metabolik bozuklukların daha hızlı düzelmesini sağlar.
  • Taburculuk süresi oldukça kısadır.
  • Mide ve bağırsaklarda yiyeceklerin geçiş yolunun değiştirilmesi gerekmez.

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Çeşitleri Nelerdir?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Çeşitleri Nelerdir?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Çeşitleri Nelerdir?

İşlem sırasında midenin yaklaşık 4/5’inin dışarı alındığından bahsettik. Operasyon yoluyla iç organların bu denli büyük bir kısmının alınması elbette vücut için ciddi değişimler yaratabilir. Travma etkisine maruz kalan bünyenin toparlanması ve adapte olması için belli bir süreye ihtiyaç vardır. Ancak bu organların yapısı gereği mide küçültme ameliyatı sonrası yara izi ve beraberinde iç organ hasar iyileşmesinin oldukça kontrollü ve hızlı olduğu söylenebilir.

Mide küçültme (Tüp Mide) yöntemleri için 3 başlıktan bahsedebiliriz:

  1. Tüp mide (sleeve gastrektomi)
  2. Mide kelepçesi
  3. Gastrik bypass

Detaylarından bahsettiğimiz ve daha da detaylandıracağımız tüp midenin mantığının midenin büyük kısmının, bağırsağın bir kısmının ve açlık kontrol merkezinin çıkarılmasına dayandığından bahsettik. Bu şekilde uygulanan mide küçültme işlemi ile amacın kişinin hem acıkmasını hem de fazla yemesini önlemek olduğunu biliyoruz.

Obezite Cerrahi Tedavi Yöntemleri

Gastrik Mide Bypass Nedir?

Gastrik Mide Bypass Nedir?

Gastrik Mide Bypass Nedir?

Midesinden ameliyat olma ihtimali olanların en sık sorduğu sorulardan biri gastrik mide bypass nedir oluyor. Gastrik bypassın ise diğer mide küçültme yöntemleri içerisinde farkı herhangi bir organın kesilip çıkarılmaması, bunun yerine fonksiyonlarının devre dışı bırakılmasıdır. Kişi sürekli yemek yeme ihtiyacı duyuyor ya da bol karbonhidratlı besleniyorsa laparoskopik yöntemle uygulanan bu ameliyatın uygun görülmesi mümkündür. Bu işlem esnasında mideyle ince bağırsak arasında yiyeceklerin geçeceği bir yol yapılır. Bu şekilde onikiparmak bağırsağında geri emilen enerji moleküllerinin miktarı azalır. Yani yediklerimizin bir kısmı hiç emilime uğramadan dışarı atılmış olur. Dolayısıyla yediklerimizin yağ oranı düşük de mide küçültme sonrası olsa bu yağ hiç depolanma riski olmadan vücuttan uzaklaştırılır.

Mide Kelepçesi Nedir?

Mide Kelepçesi Nedir?

Mide Kelepçesi Nedir?

Adını önceden daha sık duyduğumuz ancak gün geçtikçe rafa kalkmaya başlayan mide kelepçesinin ise geri dönüşü olan bir ameliyat olduğunu söyleyebiliriz. Mide odacıklardan oluşan bir yapıya sahip olmakta ve altta kalan daha geniş odası bir bantla sıkılarak iptal edilmektedir. Kişi böylece daha çabuk doyduğunu hisseder ve tokluk hissini uzun süre korur. Genelde mide küçültme yan etki ve zararı görülmesi halinde ya da kişi hedeflediği kiloya ulaştığında bu bant çıkarılır.

Bu mide küçültme ameliyatı nasıl olur, açıklamış olsak da günümüzde mideye kelepçe takılması pek tercih edilmemekte, mideyi küçültmek için en çok tüp mideye başvurulmaktadır. Ancak obezite ve artı olarak Tip 2 diyabet olan hastalar için gastrik bypassın tercih edilmesi mümkün olabilir.

Tüp Mide Ameliyatının Farkı Nedir?

Tüp Mide Ameliyatının Farkı Nedir?

Tüp Mide Ameliyatının Farkı Nedir?

Tüp midenin tüm mide küçültme çeşitleri içerisinde en yaygın uygulayıcısı olan çeşit olduğuna değindik. Elbette bu ameliyatların yararı gibi zararları da olabiliyor. Mide küçültme (Tüp Mide) ameliyatı şartları karşılayan kişilere işlem yapılmasını gerektirir. Hatta bazı kişilerde tüp mideyi işaret eden kararlar, sonradan başka bir mide küçültme operasyonu türüne çevrilir. Ancak bu ameliyatın bu kadar uygulanmasının da kendince nedenleri ve onu diğer çeşitlerden üstün kılan yanları da yok değil tabi. Gelelim bu farkların neler olduğuna:

Gastrik bandın uygulanmasında mideye kalıcı olarak yabancı bir cisim konurken,  tüp midenin uygulanmasında böyle bir durum yoktur. Haliyle iyileşme ve taburculuk süreleri tüp midede daha kısa olur. Bağırsak fonksiyonlarının bir kısmı devre dışında kaldığından gastrik bandın daha çok komplikasyon riski içerdiği ve daha zor bir mide küçültme cerrahisi olduğu söylenebilir.

Mide katlamayla kıyaslayacak olduğumuzda ise daha hızlı ve kolay bir iyileşme süreci görülür. Ayrıca mide katlamada, midenin geri kalan kısmı hastaya göre değişkendir. Ancak tüp midede geriye kalan parçanın tüm mideye oranı sabittir.

Oldukça avantajlı olan mide küçültme ameliyatı sonrasında, kişinin kendisine verilen yönlendirmeleri takip ettiği takdirde başarı oranı oldukça yüksektir. Kurallara uyan bireyin fazla kilolarını kısa sürede vermesi mümkün olur. İşlemin kapalı yani tıbbi adıyla laparoskopik olarak uygulanması sayesinde hastanın açık yarası olmaz, bu da daha az acı daha az risk demektir.

Ghrelin adı verilen açlık hormonunun seviyesinde düşüşün yanı sıra daha az porsiyonlarla doyuyor olmak, işlemin bize sağladığı temel faydalardır. Pilor yani mide kapakçığı tüp midede korunur ve bu sebeple dumping sendromu adındaki mide küçültme yan etkileri önlenmiş olur. Ülser, anemi, osteoporoz, bağırsak tıkanıklığı bu ameliyatla yaşanma riski ortadan kaldırılan diğer hastalıklardandır.

Mide küçültme (Tüp Mide) ameliyatı ne kadar az riskli olsa da bağırsak by-pass için risk arz edenlerde, anemi hastalarında, Crohn hastalığı olanlarda diğer obezite cerrahilerine yanaşılmayabilir. Ancak bu kişilerde tüp midenin uygun görülmesi mümkündür. Beden kitle indeksi 55 kg/m2 ve daha üstü olanlarda ameliyatlar tek bir seferde şok etkisi yaratmak yerine, 2 aşamalı yapılmakta, bu da tüp midenin bir diğer avantajı olmaktadır. Ayrıca herhangi bir risk halinde son dakika kararıyla doudenal switch veya gastrik bypassa çevrilebilir bir ameliyattır.

Sindirim sisteminin genelinde doğallık korunur. Yalnızca kişi daha kolay doyar, iştah hormonları azalır. Ancak iyileşme tamamlandıktan sonra daha dengeli olmak kaydıyla istediği yiyeceklerden uzak kalmadan da beslenebilir. Bu şekilde 1 sene gibi kısa bir sürenin sonunda hayal edilen kilo artık bir gerçeğe dönüşebilir.

Mide Katlama Nedir?

Mide Katlama Nedir?

Mide Katlama Nedir?

Gastrik pilikasyon da denen mide katlamanın bıçak teması olmaksızın mideyi küçültme ameliyatı olarak açıklanması mümkün. Bu işlem ile midenin uzunlamasına alınması sağlanır;  mide teğelleme, greater kurvatür pilikasyon gibi farklı isimlerle anılabilir. Laparoskopik olarak uygulanan bu işlemde kesme yoktur,  mide işlemin adı üzerinden de belli olacağı şekilde üst üste katlanarak daraltılır. Katlanan ön duvar ve geri duvar arasına 2-3 kat dikiş atılarak katlanan yer sağlamlaştırılır. İnce bağırsağa herhangi bir müdahale olmadığından gerekli görüldüğünden dikişler alınıp mide küçültme ameliyatı sıfırlanabilir. Yani geri dönüşü olan obezite cerrahilerinden biridir mide katlama yöntemi..

Uygulamadan yalnızca 1,5 saat sonra taburcu edilen hasta, 2 hafta süren bir sıvı diyetinden sonra eski beslenmesine ve gündelik yaşamına kolayca dönebilir. Kendi kategorisindeki en doğal yöntemlerden biri olması, kapalı olarak uygulanması ve balon gibi kalıcı bir cismin kullanılmaması bu uygulamanın bariz avantajlarıdır. Ayrıca bahsetmiş olduğumuz diğer obezite cerrahisi nedir sorusunun yanıtı olan seçeneklerde görülen bulantı, ağrı, şişkinlik, kusma gibi yan etkiler bu işlemde görülmez.

Mide Balonu Nedir?

Mide Balonu Nedir?

Mide Balonu Nedir?

Bir diğer midenin iç hacmini azaltan yöntem olarak mide balonu.. Endoskopik olarak uygulanan bu yöntem cerrahi işlem olarak değerlendirilmez. Kişinin midesine bir balon yerleştirilir ve bu balon 6 ay içeride kalır. Kişinin midesinin iç ve boş hacmi küçüldüğü için yine benzer şekilde yeme miktarı azalır, tokluk hissinin süresi artar. Genelde bu işlem kişilere mide küçültme ameliyatı öncesi hazırlık olarak uygulanır. Aşırı kilo fazlası olan yani beden kitle indeksi 60’ın üstünde olan ağır vakalarda, bir anda kilo kaybı yerine bünyenin alışarak kilo verebilmesi için balonlardan faydalanılır. Ayrıca cerrahi işleme uygun olmayanlara, beden kitle indeksi 35 dolaylarında ya da daha az olanlara, egzersiz ve diyetine destek amacıyla balon takılabilir. Bu mide küçültme yöntemi balonu çıkarılan hastalarda kiloların geri alınmasının yaygın şekilde görülmesinden dolayı pek sık uygulanmaz.

Mide Botoksu Nedir?

Mide Botoksu Nedir?

Mide Botoksu Nedir?

Obezite cerrahisinden bahsderken, benzer mantığa dayanan bir diğer işlem olan mide botoksundan bahsetmemek olmaz. Mide botoksu ise adından anlaşılabileceği üzere mideye botoks maddesinin enjekte edilmesidir. Bu yöntemde ise midenin kasılmaları azaltılır ve sindirim yavaşlatılır. Haliyle kişi tokluk hissini daha uzun süre yaşar ve yemesi azaldığı için kilo verir. Endoskopiyle yapılabilen bu işlemde amaç iştahı ve açlığı kontrol altına almak olur. Ancak bu noktada bilinmesi gereken önemli bir madde, işlemin etkilerinin geçici olduğudur.

Bahsedilen yöntemlerin tamamı oldukça başarılı sonuçlar vaat etmekte, modern tıp sayesinde hepsinin risklerinin minimuma indiğini söylemek mümkün olmaktadır. Genelleme yapacak olursak tüm işlemlerin ortak amacı mide hacmini küçülterek yeme miktarını kontrol altına almak ya da mide hareketliliğini azaltmaktır. Tokluk hissini uzun süre koruyan bünyede kısa sürede ve kolayca kilo kaybı sağlanır.

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bariyatrik operasyonun birden çok türü vardır. Sleeve gastrektomi ve gastrik bantla yapılan ameliyatların sayesinde mide hacmi daha küçük bir hale gelir ve bunlara “kısıtlayıcı” cerrahi tipler denilmektedir. Ancak duodenal switch ameliyatında olduğu gibi bağırsağın bir parçası bypass edilir ve yenilen yiyeceklerin daha azı emilerek kana geri karışır. Haliyle bu ameliyatlar için ise “emilim azaltıcı” mide küçültme ameliyatları olarak adlandırılır.

Biliyopankreatik diversiyon yöntemiyle mide küçültme ise midede küçük bir cep yapılmasını sağlar ve emilimi azaltır. Yüksek sınırlarda olan obezite hastalarında bu yöntem denenebilir. Daha az yemek yenmesini sağlamanın yanında yenen yemeklerden alınan kaloriyi de azaltmaktadır. Bu açıdan her iki etkisi de düşünülerek bu ameliyatlar için ‘’kombine yöntemler’’ denir.

Hangi Obezite Ameliyatı Size Daha Uygun?

Hangi Obezite Ameliyatı Size Daha Uygun?

Hangi Obezite Ameliyatı Size Daha Uygun?

Çok yaygın bir şekilde uygulandığını gördüğümüz bu ameliyatlarla spor ve diyetle kilo veremeyen ve ümidi azalan kişiler yeniden hayata döndürülüyor. Hatta mide küçültme olan ünlüler bile yadsınamayacak kadar fazla sayıda. Bu şansın sizin için geçerli olup olamayacağı ise tamamen sağlık çalışanlarının değerlendirmesine bağlıdır. Çünkü her ne kadar riskler için minimumda olduklarından bahsetsek de bu bir ameliyattır ve uygunluğu için tıbbi testlere tabi tutulmanız şarttır. Mide küçültme (Tüp Mide) şartları sağlıyor olsanız dahi, sizin ameliyat öncesi ya da sonrasında belirtilen kurallara uyabilecek bir düzene ve imkana sahip olup olmadığınız da çok önemlidir.

Günümüz medikal teknolojisinin geldiği noktayla birlikte mideyi küçültmenin tüp mide ameliyatı gibi ne kadar çeşitli işlemlerle mümkün olabileceğinden bahsettik. Ancak unutulmaması gereken sizin mide küçültmeye uygun görülmenizin istediğiniz yöntem için uygun olduğunuz anlamına gelmediğidir. Hangi ameliyat türünün uygun olduğunu belirlemede ise kesin bir reçete veremeyiz. Her bir hastanın hangi ameliyata uygun olduğunu öğrenmek için doktoruyla görüşmesi, tüp mide kilo sınırı için uygunluğunu öğrenmesi, kapsamlı bir değerlendirmeden geçmesi gerekir. Kişinin yaşı, kilosu, yaşam tarzı, diyet ve egzersiz alışkanlıkları gibi pek çok kritere bakılarak karar mide küçültme ameliyatı olanlar arasında olup olamayacağınıza karar verilecektir.

Obezite Cerrahi Öncesi ve Sonrası Neler Yapılmalıdır?

En Çok Hangi Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Çeşitleri Yapılır?

En Çok Hangi Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Çeşitleri Yapılır?

En Çok Hangi Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Çeşitleri Yapılır?

Riskleri minimum ve etkinliği maksimum olarak düşünülen mide küçültme ameliyatlarının başında tüp midenin geldiğini söyleyebiliriz. Mide küçültme (Tüp Mide) çeşitleri içerisinde ülkemiz için yaklaşık 15 senelik bir tarihe sahip olmasıyla yeni diyebileceğimiz bu işlemin diğer adı da sleeve gastrektomidir.

Gastrik bypass ameliyatı Tip 2 diyabet ve ileri seviye obezitelerde daha çok tercih edilirken, bunun yanında tüp midenin uygulandığı kişi skalası daha geniştir. Mide-bağırsak hattını değiştirmemesi, herhangi bir yabancı madde sokulmasını ya da kimyasal enjeksiyonunu kapsamadığı için tüp midenin yan etkileri daha az olması ile günümüzde daha çok uygulayıcısı bulunur.

Tüp Mide Ameliyatı Fiyatları Ne Kadardır?

Tüp Mide Ameliyatı Fiyatları Ne Kadardır?

Tüp Mide Ameliyatı Fiyatları Ne Kadardır?

Vermesi zor kilolar, yaşamı kabusa dönüştürmeye başlayınca obezite hastalarının aklına gelen ilk sorun mide küçültme ameliyatı fiyatları oluyor. Özellikle tüp mide olanlar ve başarı hikayelerini görenler, tüm ümidini bu ameliyatlara bağlayabiliyor. Sonucunda bütçelerini bu ameliyat için nasıl düzenleyebileceklerini düşünmeye başlıyorlar.

Öncelikle mide küçültme cerrahisi gibi ciddi bir işlemde paranın düşünülmesi gereken ilk madde olmaması, önemli olanın sağlığınız olduğunu unutmamak gerekiyor. Kişi kendisi için en iyi imkanları sunan, en profesyonel ekiple çalışmalı ve para bu tabloda düşünülmemesi gereken bir detay olmalıdır. Ancak ne yazık ki herkesin bütçesi eşit imkanlar yaratamayabilir. Haliyle siz de tüp mide fiyatı hakkında araştırmanızı yapmak isteyebilirsiniz.

İşlemlerin hangi hastanede, hangi doktor tarafından yapıldığına bağlı olarak fiyat aralığı değişiyor. Mide küçültme (Tüp Mide) fiyatları haricinde diyetisyen, psikolog gibi diğer branşlardan destek alındığı durumda elbette fiyat çok daha fazla artabiliyor.

Pek çok kişi mide küçültme ameliyatı fiyat aralıklarının benzer olduğunu düşünerek ilk aldığı tavsiyeye tutunabilir. Ancak ne yazık ki böylesi gerekli ve önemli bir konuda bile maddiyatı düşünen sağlık çalışanları ile karşılaşabilirsiniz. Bazı hastanelerin sizden isteyeceği ücretler arasında uçurum diyebileceğimiz farklar olabilir. Bu nedenle ücretler konusunda araştırma yaparken tıpkı ekibin tecrübesi için olduğu gibi kapsamlı bir araştırma yapmanız gerekir.

Yani mide küçültme ameliyatı devlet karşılıyor mu sorusuna verilen yanıtlar kuruma göre değişir. Özel hastaneler için tahmini ücret aralığı ise 10 bin TL ile 60 bin TL arasındadır.

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Ücretsiz Yapılır mı?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Ücretsiz Yapılır mı?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Ücretsiz Yapılır mı?

Dünya genelinde sayısız insanın hayatını etkileyen obezite ile savaşınızda son çare olarak mide küçültme nasıl yapılır diyerek başvurabilirsiniz. Özel hastanelerin verdiği hizmetler ise sağlığın önünde bir engel olabiliyor. Araştırma hastaneleri bu konuda pek çok değerlendirme ve yönlendirmede ücretsiz destek sağlamaktadır. Türkiye genelinde yaklaşık 3000 kişiyi başarılı obezite ameliyatlarıyla sağlığına tamamen ücretsiz olarak kavuşturmasıyla Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi kesinlikle araştırılması gereken bir hastanedir.

Geçtiğimiz yaklaşık 3 senedir Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanlarıyla mide küçültme ücretsiz olarak uygulanmaktadır.

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Avantajları Nelerdir?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Avantajları Nelerdir?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Avantajları Nelerdir?

Bahsetmiş olduğumuz ameliyatlarla kişilerin fazla kilolarının yaklaşık %60’ını vermesi sağlanır. İlk etapta hızlıca verilen bu kilolar, kişiye bağlı olarak daha da fazla olabilir. Metabolik faaliyetlerin de düzene girmesiyle vücutta genel değişimler başlar. Şimdi gelelim sürece dahil olmanızla birlikte gelen mide küçültme ameliyatı faydaları konusuna…

Kilolarından kurtulmak amacıyla cerrahiye başvuranlar üzerinde yapılan çalışmalara göre, obeziteyle birlikte tetiklenen kanser türleri, mide küçültmeyle büyük oranda önlenmektedir. Çünkü spor ve beslenme ile %7-10’luk kilo verilmesi mümkün olurken, aynı programlara mide küçültme ameliyatı eklendiğinde aynı kişiler için %30 oranında kilo verilmesi söz konusu olmuştur.

İlaçla kontrol altında tutulabilen ancak fazla kiloyla tetiklenen Tip 2 diyabet de obeziteden kurtularak hayatımızdan çıkarabileceğimiz bir diğer önemli hastalıktır. Bahsetmiş olduğumuz tekniklerden herhangi biriyle kilonun kontrol altına alınmasının yanında kan şekerinin de dengelenmesi, Tip 2 diyabete çözüm olmaktadır. Bilimsel istatistiklere bakıldığında ise Tip 2 diyabet hastalarının yalnızca ilaç kullananlarında %13 oranında iyileşme, ameliyata başvuranlarda ise %75 oranında iyileşme görülmüştür.

Mide küçültme (Tüp Mide) olanlar ve kilo kaybı yaşayan kişilerde yüksek şeker yani hiperglisemi riskinin 23 kat ve insülin fazlalığı yani hiperinsülinemi riskini ise 6 kata kadar azaltıldığı biliniyor. İnsüline karşı duyarlılığın artmasıyla birlikte insülin direnci de düşer ve açlık kan glikoz düzeyi kontrol altında tutulur. Kişinin %5 kilo kaybı gibi çok küçük bir kilo kaybında bile insülinin zararlı etkileri iyileşmeye başlar.

Siz de fazla kilolardan dolayı artık rahat uyuyamıyor, uyuduğunuzda dinlenmiş hissetmiyor musunuz? Merak etmeyin çünkü tüp mide faydaları ile bu soruna da çare oluyor. Tüp midenin yanı sıra tüm mideyi küçültme işlemlerinde sağlanan kilo kaybıyla uyku kalitesi ve süresinde büyük değişimler görülür. Mide küçültme (Tüp Mide) sonrası vücudun yağ oranının azalmasıyla birlikte solunum sistemi rahatlar ve vücudun oksijenlenme oranı artar. Böylece uykuda dalmada güçlük, aşırı uyku isteği, uyku apnesi, horlama gibi uykuyla ilişkili pek çok sorun ortadan kalkar. Tüp mide olanların yorumları incelendiğinde gece uykusunda ve buna bağlı gündüz enerjilerindeki değişimi daha iyi anlayabilirsiniz.

Fazla kilonun vücutta en çok etkilediği iç organların başında şüphesiz kalp geliyor. Pek çok kalp damar hastalığının direkt olarak fazla kilodan ve lipit dokusundan ileri geldiği de biliniyor. Ancak kişide mide küçültme ameliyatıyla kilo verme sağlanmasıyla kolesterol, LDL, trigliserid seviyeleri de düşmekte, kişide kalp hastalıkları riski büyük oranda azaltmaktadır.

Obezite hastaları üzerinde yapılan bir çalışma, % 5-10 oranında kilo kaybıyla kişinin yüksek tansiyonunda ideal seviyeye ulaşılabildiğini gösteriyor. Bilim insanlarına göre verilen her 1 kilo, tansiyon seviyesinde 0,01 mmHg düşüş sağlar. Yani tüp mide ameliyatı sonrası kilo verme için doğal bir tansiyon düşürücü denebilir.

Obeziteyle birlikte kişiye yüklenen ağır yük, başta omurga, kalça ve dizler olmak üzere tüm vücutta ağrılara yol açar. Kişinin hareket açısı ve gündelik yaşam konforu bu ağrılardan büyük ölçüde etkilenir. Kiloların kaybı ise uzuv ve eklemlere binen fazla yükü ortadan kaldırır ve ağrılar kısa sürede son bulur. Kişinin gün içinde çok daha rahat hareket etmesi ve esneklik kazanması söz konusu olur. Böylesi faydalar düşünülürse tüp mide olup pişman olanlar yok denecek kadar azdır diyebiliriz.

Fazla kiloların kimsenin inkar edemeyeceği şekilde en büyük etkilerinden biri psikoloji üzerinedir. Kişi fiziksel açıdan kendini rahatsız hissetmekte, toplu ortamlardan kendini soyutlamakta ve özgüvensizlik duymaktadır. Hatta bu bir kısır döngüye dönüşmekte, asosyalleştikçe ve psikolojik olarak hasar gördükçe daha çok hareketsizleşip daha çok yemeye meyletmektedir.

Mide küçültme (Tüp Mide) ameliyatının riski var mı araştırabilir ve kararınızla birlikte sosyal anlamda da yeni bir hayata merhaba diyebilirsiniz. Çünkü kilo kaybıyla birlikte yeniden hareketlilik kazanan birey için özgüven artışı kaçınılmazdır. Kişinin iş yaşamından özel yaşamına kadar her alanda verdiği kiloların etkileri hissedilir. Ameliyatının ardından hızlıca kaybettiği kilolar ve bambaşka bir bedene kavuşmak, kişiyi sosyal hayata yeniden kazandırır.

Obezite cerrahisi ile birlikte kişilerin hormon düzeylerinde olumlu ve büyük değişimler olduğundan bahsettik. Bu hormonal dengelenme, hareket özgürlüğü ve özgüven artışı bir araya geldiğinde kişinin cinsel yaşamında da olumlu değişiklikler görülecektir. Ayrıca kısırlık, regl düzensizliği gibi hormonal ve üreme sistemleri ile ilgili sorunlar kilo kaybıyla kendiliğinden tedavi olabilir.

Mide küçültme (Tüp Mide) olanlar kaç kilo veriyor da bu denli faydalar görüyor diyebilirsiniz, ancak verilen kiloların kişinin özellikleri ve azmiyle ilgisi göz ardı edilmemelidir.

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Bahsetmiş olduğumuz tüm tıbbi teknikler, yalnızca ‘’doğru hastalara’’ uygulanmaktadır. Ameliyat adaylarında ameliyata uygunluğu belirlemek için pek çok kriter değerlendirilir. Diğer tüm ameliyatlarda olduğu gibi oluşabilecek hayati komplikasyonları ve mide küçültme dezavantajları önleme adına ameliyat öncesi uygunluk değerlendirmesi bir prosedürdür.

Mide küçültme (Tüp Mide) ameliyatının riski var mı sorusunu sıkça alıyoruz. Riskleri minimuma indirmede etkili bir kural da doktor, ekip ve hastane seçimine özen göstermektir. Yalnızca para kazanmak için hiçbir değerlendirme olmaksızın, yalnızca talep ettiğiniz için sizi ameliyat etmek isteyecek kişiler olacaktır. Ancak sağlığınızın ne kadar önemli olduğunu kavramalı ve doktorunuzun sizin için ameliyatı uygun görmüyorsa diğer yöntemler hakkında bilgi almakla yetinmelisiniz. İşlem için uygun görülmeniz halinde ise bu alanda tecrübeli ve bilgili bir ekiple çalıştığınızdan emin olmalısınız. Bunun için tüp mide İzmir ya da Ankara gibi büyük şehirlerde daha gelişmiş olduğundan, araştırmalarını kapsamlı şekilde yapabilirsiniz.

Gelelim mide küçültme ameliyatı riskleri konusuna. Doğru ekiple çalışıldığı ve siz de kurallara uyduğunuz sürece aslında risk yok denecek kadar az. Ancak her ameliyatın kendince beklenmeyen sonuçları olduğunu unutmamak gerekiyor. Gelelim bu mide küçültme yan etkileri içinde en yaygın olanlarına:

  • Mide darlığı
  • Karın boşluğuna kaçak
  • Aşırı kilo verme halinde safra kesesinde taş oluşumu
  • Enfeksiyon
  • Anesteziyle alakalı riskler
  • Solunumla ve akciğer yollarıyla ilgili problemler
  • Kan pıhtısı, emboli oluşumu
  • Kanama ya da damarda tıkanma
  • Kusma
  • Mide fıtığı
  • Beslenme bozukluğu
  • Mide ya da bağırsakta ülser
  • Değişimler nedeniyle psikolojik bozukluklar
  • Kilo kaybı sonrası ciltte sarkma

Mide küçültme (Tüp Mide) ölüm vakalarıyla gündeme geldiği zamanlarda kişileri ameliyat öncesi korkuya sürükleyebilir. Ancak tüp mide ölüm vakalarına yol açmamakta, yanlış ekip tercihi, kişinin kurallara uymaması gibi nedenlerle ölümler söz konusu olmaktadır. Kurallar konusunda bilinçli kimselerde, çoğunluğun düşündüğü gibi mide küçülme ameliyatı ölüm için tek başına neden olmaz.

Eklememiz ve unutulmaması gereken önemli bir kural, tüm obezite ameliyatı olanların kendi içinde birtakım riskler bulundurduğudur. Ancak genel yargıların aksine bahsettiğimiz bu ameliyatların komplikasyon riski oldukça düşüktür. Düzenli olarak kontrollerinize gitmek ve doktorunuzun direktifleri dışına çıkmamak, nadir durumlar haricinde tüm riskleri ortadan kaldırmak için yeterli olacaktır.

Bahsetmiş olduğumuz mide küçültme riskleri genel olarak tüm karın içi ameliyatlarda söz konusudur. Hatta safra taşı için ameliyat olan birinde bile bahsedilen bu risklerin görülme olasılığı daha yüksektir. Bu cerrahi türlerinin kendine has bir komplikasyonu bulunmakta ve Dumping sendromu olarak adlandırılmaktadır. Dumping sendromu; gastrik bypass sonrası yiyecek ve içeceklerin fazla hızlı şekilde mideden bağırsağa geçmesiyle görülür. Sendromun yaygın belirtileri bulantı, terleme, halsizlik ve ishaldir. Bu durumla karşılaşmamak için diyetisyenin verdiği programın takip edilmesi oldukça önemlidir.

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatından Sonra İz Kalır mı?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatından Sonra İz Kalır mı?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatından Sonra İz Kalır mı?

Estetik kaygıları olanlardan, özellikle kadınlar tarafından sıklıkla tüp mide izi kalır mı gibi sorular alıyoruz. Tüp midenin uygulanması laparoskopik yani kapalı bir işlemdir. Ameliyat için ağrı minimumda ve estetik deformasyon yoktur diyebiliriz. Yalnızca karın üzerinde giriş yapılan yerde küçük çizgiler yer almakta ancak bunlar da birkaç ay içerisinde tamamen iyileşmektedir.

Tüp mide ameliyatı sonrası hızlı verilen kilolarla birlikte çatlama, sarkma gibi estetik sorunlar görülebilir. Bu gibi sorunları önlemede düzenli deri bakımı, protein destekli beslenme ve kilo kaybederken sıkılaştıran egzersizler yapmak oldukça etkilidir.

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemeler çerçevesinde öncelikle ameliyatın yapılması için kişinin belli bir beden kitle indeksinde olması gerekir. Elbette her obez ya da fazla kilolu kişi mide küçültme ameliyatı olamaz. Ancak ameliyatın öncelikli şartı vücut kitle endeksinin 35 ya da üstü olmasıdır. Önceden 40 olan bu alt sınır, Bakanlık tarafından, fazla kilo ve beraberinde getirdiği rahatsızlıkların toplu artışıyla birlikte düşürülmüştür. Vücut kitle indeksi 30’un altında olanlar için ameliyatın uygulanması ise hayati risk içermekte,  bu nedenle kilosu sınırın altında olanların hızlı kilo vermek için doktoruna ameliyat konusunda ısrar etmemesi gerektiği hatırlatılmaktadır.

Kişilerin obeziteye eşlik eden hastalıklarının olması da mide küçültme ameliyatı olma şartları arasındadır:

  • Uyku apnesi
  • Yüksek tansiyon
  • Yüksek kolesterol
  • Karaciğer ya da kalpte yağlanma
  • Diyabet
  • Kireçlenme ve kronik ağrı
  • Sindirim sorunları

fazla kiloyla gelen yaygın yan etkiler olmakta, kişinin kilolarına bu sorunlardan herhangi bir ya da birkaçı eşlik ettiğinde ameliyat edilme şansı artmaktadır.

Pek çok kişi güzellik ve zayıflığı eş değer görmekte, sırf daha hızlı ve daha çok kilo vermek amacıyla bu mide küçültme yöntemleri için başvurmaktadır. Ancak kişinin hem bedensel hem ruhsal olarak adeta bir devrim geçireceği bu süreç için diyet ya da sporla kilo veremiyor olması şartı aranır. 2 sene aralıksız olarak diyet ve spor programı takip etmesine rağmen fazla kilolarının %10’undan fazlasını veremeyenler ya da geri alanlar için ameliyat düşünülebilir. Ancak yalnızca ‘’kolay yoldan kilo vermek’’ olarak görülen ameliyatlar için sürecin hüsranla sonlanabileceği unutulmamalıdır.

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Şartları Nelerdir?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Şartları Nelerdir?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Şartları Nelerdir?

Bakanlık tarafından sağlık çalışanlarının gözetmesini istediği kuralları yayınladığı Obezite Merkezleri Genelgesi’ne göre mide küçültme şartları şu şekildedir:

  • Programa dahil olmak için kişinin 7 günlük bir kayıt sürecinde tabi tutulması gerekir.
  • Hastanın kriterleri karşılayıp karşılamadığı konusunda minimum 1 branşın değerlendirmesi gerekir.
  • Hasta kapsamlı şekilde sağlık taramasından geçmelidir.
  • Danışman doktor tarafından değerlendirmenin sonuçlarına ve olası risklere dair detaylı bir rapor hazırlanmalıdır.
  • Hekim hastanın herhangi bir başka rahatsızlığı varsa, bu rahatsızlığın sürece olan etkisi hakkında görüş bildirir yazı hazırlamalıdır.
  • Hastalar için uygun beslenme ve depresyon konularında birer form hazırlanıp imzalanmalıdır.
  • Danışman hekimler kişinin ameliyata alınması gerektiğinde hemfikirse Obezite Sözleşmesi’ni imzalamalıdırlar.
  • Terapisi kesinleşen hastanın en az 14 gün sürecek bir hazırlık ve alışma eğitimine alınması gerekir.
  • Kişinin bir sonraki basamağa alınması için eğitimde verilen alışkanlıkların en az yarısını kazanmış olup olmadığı kontrol edilir.
  • hafta itibariyle kilo değişimi olmaması, %10-20 oranında kilo verilememesi durumunda, yeni tetkiklerle uygulanır. Sonrasında ilaç, tamamlayıcı terapi, aile eğitimi veya bireysel terapiler ile bariatrik cerrahi tedavilerine başlanabilir.
  • Amaç ideal kiloya 5 ay içersinde ulaşmak ve bu kilonun en az 4 ay korunmasını sağlamak olmalıdır.

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatına Nasıl Karar Verilir?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatına Nasıl Karar Verilir?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatına Nasıl Karar Verilir?

Bir hekim için, ameliyat adına değerlendirme yaparken, ilk olarak kişinin kilo vermeye hazır olup olmadığı önemlidir. Obezite cerrahisi ne demek açıkladığımıza göre, siz de kişinin hem ruhsal olarak hem de bedensel olarak ciddi kilo kayıplarına hazır olup olmadığının önemini kavramışsınızdır. Doktorlar, ameliyatla gelecek riskleri ve avantajları ya da hangi yöntemin seçilmesi gerektiğini tamamen şeffaf bir bilgilendirmeyle açıklar ve konu hakkında sizin de görüşlerinizi alır.

Ameliyattan önce kişiden bir miktar kilo verip sonra yeniden başvurması istenebilir. Ayrıca sigara, alkol kullanımı söz konusu olanlarda önce zararlı alışkanlıkların terk edilmesine odaklanılabilir. Görüldüğü gibi süreç boyunca kişiye büyük görevler düşmekte ancak hepsi azimle hallolabilecek kriterler olmaktadır.

Mide küçültme (Tüp Mide) kilo sınırı ile değil kilo ve boy oranıyla değerlendirilen bir ameliyattır. Beden kitle indeksinin en az 35 olması gerektiğini hatırlatmamız gerekebilir. BKİ 30 veya altında olanlar ameliyat önerilmemektedir. Ayrıca BKİ değeri uygun olan herkes ameliyata alınabilir diye bir kural olmadığı da bilinmelidir.

Obezite için tedavi amacıyla başvurduğunuz hastanenin bir Obezite Konseyi olması gerekir. Bu konseyin içerisinde diyetisyen, endokrinolog, kardiyolog, gastroenterolog ve bir de psikiyatrist yer almalıdır. Hekimlerin birbirinden aldığı bilgiler doğrultusunda ortak bir karara varmaları gerekir.

Tüm bu uzmanlık alanları içerisinde ilk başvurmanız gerekenler endokrinolog ve diyetisyen olabilir. Çünkü ilaç tedavisiyle çözülebilecek hormonal bir sorununuz ya da uygun beslenmeyle kilo verme imkanınız olabilir. Kişinin diyetten sonuç alamaması halinde ameliyata dahil olması mümkün olduğundan, önce kurulun bu görevlilerine danışılmalıdır.

Ergenlerde Obezite Ameliyatı Olma Şartları Nedir?

Ergenlerde Obezite Ameliyatı Olma Şartları Nedir?

Ergenlerde Obezite Ameliyatı Olma Şartları Nedir?

Obezite cerrahilerinde elbette göz önünde bulundurulan bir diğer önemli kriter de yaştır. Haliyle mide küçültme kaç yaşında yapılır gibi sorular merak konusu halini alır. Her ne kadar dünya genelinde gençler ve çocuklar arasında da obezitenin bir çığ gibi büyüdüğünü görüyor olsak da ameliyatlar için ideal yaş aralığı 18-65 arası olmaktadır.

Ciddi tablolarda, bu alanda uzmanlaşan bir ekip bulunabilirse eğer 13-17 yaş grubun çocuklara mide küçültme ameliyatı uygulanması mümkün olabilir. Ancak bu defa kararı alacak olan konseyin içerisinde çocuk doktoru, çocuk endokrinologu ve genel cerrah da yer almalıdır. Çocuklar söz konusu olduğunda obezitenin hem değerlendirilmesi hem de tedavisi için yetişkinlerden çok daha farklı ölçekler baz alınır.

Bahsettiğimiz bu farklı testlerden biri de cilt kalınlığı ölçümüdür. Bu amaçla omuz ve dirsek arasındaki kasın altındaki derinin kalınlığı ya da kalça çıkıntısı üstünde bulunan deri kıvrımlarının kalınlığı ölçülmelidir.

Yine beden kitle indeksi de karar sürecinde göz önünde bulundurulmakta, ancak çocuklarda değerler biraz daha değişmektedir. Çocuklar için;

  • BKİ’nin 50 ya da üstü olması
  • BKİ’nin 40 ya da üstü olması + fazla kiloyla ilgili bir hastalığın olması
  • BKİ’nin 35 ya da üstü olması + tansiyon yüksekliği

durumlarından herhangi birine dahil olunmasıyla ancak ameliyat söz konusu olabilir. Obezitenin dünya genelinde yaş ya da cinsiyet dinlemeksizin pek çok kişiyi etkisi altına alıyor olması durumu oldukça ciddileştirmiştir. Bu nedenle ameliyatlar artık yaştan ziyade tablonun ameliyat gerektirip gerektirmediğine odaklanılır. Haliyle 13 yaşını doldurmuş olan çocuklara eğer doktor gerekli görürse aile rızası da alınarak tüp mide operasyonu mümkün olabilir. Çocuğun fiziksel gelişimi ya da ameliyat sonraki süreci kaldırıp kaldıramayacağı çocuklarda tüp mide kararında kapsamlı şekilde değerlendirilir.

Obezite Cerrahisi Öncesinde Hangi Testleri Yaptırılır?

Obezite Cerrahisi Öncesinde Hangi Testleri Yaptırılır?

Obezite Cerrahisi Öncesinde Hangi Testleri Yaptırılır?

Bir mide küçültme ameliyatı öncesi istisnasız her hastanın tabi tutulduğu bazı testler vardır. Bu testlerin bazıları psikologlar tarafından bazıları da uzman hekimler tarafından uygulanacaktır. En sonunda tüm birimlerde elde edilen bulgular bir araya getirilerek karar alınmaktadır.

Biyokimyasal açıdan değerlendirilmesi şart olan değerler ise şu şekilde özetlenebilir:

  • Kişinin strese karşı bünyesinin verdiği tepkiyi ölçmek için farklı saatlerde değişen kortizol seviyesine bakılır.
  • PTT (Parsiyel tromboplastin zamanı testi)ve PTZ (Protrombin zamanı testi) testleri yapılır. Birer kan testi olan bu testlerle karaciğerin durumu değerlendirilir.
  • Elektrokardiyografi yani EKG testi uygulanmalı, böylece kalbin sinir sistemiyle olan ilişkisi incelenmelidir.
  • Mide içinin hortumla kontrol edilmesi olarak özetleyebileceğimiz endoskopi yöntemine mutlaka başvurulmalı ve mide içi görüntülenmelidir.
  • Hemogram testi ile kan değerleri kontrol edilir.
  • TSH, ST3 ve ST4 hormonlarına bakılarak tiroid fonksiyonları değerlendirilir.
  • Üst Abdomen USG testi aracılığıyla karaciğer ve böbrek aralığındaki bölge kontrol edilir.

BKİ (Beden Kitle İndeksi) Nedir?

BKİ (Beden Kitle İndeksi) Nedir?

BKİ (Beden Kitle İndeksi) Nedir?

Yukarıda görebileceğiniz üzere hem obezite tanısı konmasında hem de tüp mide işlemi için karar verme aşamasında BKİ yani beden kitle indeksi ya da başka bir tabirle vücut kitle indeksi , oldukça elzem bir ölçüttür. Çünkü mide küçültme kilo şartı tek başına yeterli olmamakta, kişilerin boyları da dahil edilerek kategorize edilmeleri gerekmektedir.

Beden kitle indeksi aslında sizin de saniyeler içinde hesaplayabileceğiniz bir değerdir. Kilogram cinsinden olan vücut ağırlığının metre cinsinden boyun karesine bölünmesidir. Örnek vermek gerekirse 75 kg. ve 1.70 m. boyunda biri için BKİ; 75 / 1.70 x 1.70 şeklinde hesaplanabilir.

Beden kitle indeksi baz alınarak yapılan kilo sınıflandırması ise uluslar arası olarak şu şekildedir:

  • Zayıf :  <18,5
  • Normal kilo: 18,5-24,9
  • Fazla kilolu: 25-29,9
  • seviye obez: 30-34,9
  • seviye obez: 35-39,9
  • seviye obez : >40

Mide küçültme (Tüp Mide) için kilo şartı yerine bu değerlerin baz alınmasıyla kişinin boyuna uygun şekilde karar verilebilir.

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Öncesi Hazırlık Nasıl Olmalı?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Öncesi Hazırlık Nasıl Olmalı?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Öncesi Hazırlık Nasıl Olmalı?

Doktorlar olası ameliyat adayı olan kişileri mutlaka mide küçültme ameliyatı öncesi süreç hakkında detaylı şekilde bilgilendirir. Hatta pek çok ameliyatta kişi önce bir miktar kilo vermeye ve farklı yaşam alışkanlıkları kazanmaya yönlendirilir ve sonrasında geri çağırılır. Diğer cerrahi operasyonlarda da söz konusu olduğu üzere mide küçültme öncesi 1 hafta boyunca kan sulandırıcı etkisi olan aspirin gibi ilaçların alınmaması gerekir. Ameliyatların genel anesteziyle yapıldığı unutulmamalı, bu konuda önceden bir alerjik reaksiyon tecrübeniz varsa mutlaka doktorunuzu bilgilendirmeniz gerektiği unutulmamalıdır. Mide küçültme (Tüp Mide) ameliyatı hazırlık sürecinde zaten sürekli olarak irtibatta olmanız gerekir.

Mide küçültme (Tüp Mide) hazırlık evresinden sonra doktor uygulanacak yönteme bağlı olarak açık ya da laparoskopik cerrahi uygulayabilir. Laparoskopik cerrahiler iz bırakmaması, komplikasyon riskini azaltması ve daha hızlı iyileşme vaat etmesi ile oldukça avantajlıdır. Ancak yine de kişinin basit gibi görünse de bir ameliyat için hazırlık evresinde olduğunu unutmaması gerekir.

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Öncesi Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Öncesi Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Öncesi Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Kişinin mide küçültme olmadan önce ameliyata hazırlık süresinin en az 1 hafta olması gerekir. Bu 1 haftalık süreç içerisinde karaciğerde yağlanması kontrol altına alınır ve bu da cerrahi işlemi çok daha kolaylaştırır. İkinci olarak da 1 hafta içerisinde hastanın kendisine verilen beslenme programını takip ederek ameliyata genel bir hazırlık yapması gerekir. Mide küçültme (Tüp Mide) ameliyatı öncesi hazırlık için süre, kiloya göre değişebilir.

Ameliyata hazırlık süreci hastaneden hastaneye, doktordan doktora değişir. Bazı diyetisyenler mide küçültme öncesi beslenme en az 2 hafta diyet uygulanmasını ister ve tüp mide hazırlık evresinde sıvı beslenme önerir. Yine amaç ameliyatın mümkün olduğunca kolay geçmesini sağlamaktır. Tüp mide öncesi diyet ile hem midenin hem karaciğerin hacmi kontrol altına alınır. Ayrıca rahatlamış olan karaciğer, ameliyat sonrasında anestezik maddeyi çok daha rahat bünyeden atacaktır.

Mide küçültme (Tüp Mide) ameliyatı öncesi beslenme programı uygulaması karın içi ameliyatların pek çoğunda ameliyatta karın bölgesini genişleterek daha iyi görebilmek için uygulanan bir prosedürdür. Ancak bu tüp mide diyet uygulaması her hastaya uygulanacak diye bir kaide de yoktur. Ameliyat öncesinde uzun süreli ve katı diyetler genelde 150 kilo ve üstü hastalarda tercih edilir. Bu kilolardaki kişilere sıvı odaklı ve minimum 3 gün süren bir tüp mide diyeti verilir.

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Ameliyatın sonrasında kişinin normal yaşamsal alışkanlıkları konusunda bir süre temkinli olması gerekir. Öncelikle tüp mide sonrası ilk 2 hafta kişinin araba kullanması önerilmez. Ağır fiziksel hareketler için ise en az 2 ay beklemesi gerekir. Egzersizler her ne kadar ameliyat sonrası hızlı iyileşme, etkin kilo verme ve sarkmaları önleme için önemli olsa da hafta hafta doğru bir egzersiz programı uygulanmalıdır. Örneğin yürüyüş bu süreçteki en iyi yardımcınız olan spor olabilir.

Eğer işiniz ağır fiziksel aktiviteleri kapsamıyorsa tüp mide sonrası 2 ila 4 hafta içinde işinize geri dönüş yapabilirsiniz. Tüp mide olanlar arasında yer aldıysanız, ilk 2 aylık bu kaçınma sürecinin ardından pilates ya da yüzme gibi daha disipliner sporlara geçiş yapabilirsiniz. Mide küçültme (Tüp Mide) sonrası spor yapmak için bir uzmandan görüş alınabilir.

Ameliyat sonrasında genelde hastalara birtakım ilaçlar verilir. Bu ilaçlar emilimle alınamayan bileşikleri desteklemek amacıyla ya da ağrı kesici olarak verilmektedir. Herkesin bünyesine bağlı olarak aldığı tüp mide sonrası ilaç markası ve dozu farklıdır. Mide küçültme (Tüp Mide) ameliyatından sonra alınan ilaçlar bir sıvıyla birlikte ve doktorun reçete ettiği aralıklarla alınmalıdır.

Kişinin ilaçlarını yemek yemeden en az yarım saat önce almış olması önerilir. İlaçlar ve mide küçültme sonrası beslenme için doktorun söylediği şekilde dikkat edildiğinde dahi geğirme, hıçkırma gibi şikayetleriniz olabilir. Tüp mide hıçkırma gibi sindirimsel sorunlarla karakterize bir işlemdir. Tamamen normal olan bu etkiler geçicidir ve paniğe kapılarak doktor direktiflerinin dışına çıkılmaması gerekir. Aksi halde iyileşme sürecine olumsuz bir etkide bulunabilirsiniz.

Ameliyatın sonrasında doktor aksini belirtmediği sürece duş alınmasında sakınca görülmez. Elbette mide küçültme sonrası banyo ve duş için ilk 48 saatin geçmesini bekleyebilirsiniz.

Doktorun size verdiği tüp mide sonrası beslenme programı çok önemlidir.

  • Uygun program çerçevesinde yapılan egzersizlerin aksatılmaması gerekir.
  • Bir öğün içinde katı ve sıvı aynı anda tüketilmemeli, verilen besinler sırayla alınmalıdır.
  • Yemek yemeden minimum 10–15 dakika önce veya 20–30 dakika sonra su içilmesi gerekir.
  • Öğünlerde mutlaka proteine yer verilmelidir.
  • Sık ve küçük porsiyonlarla beslenilmelidir.
  • Yiyecekler mümkün olduğunca çok çiğnenip yutulmalıdır.
  • Gün içinde önce 1 litre, sonra zaman ilerledikçe 1,5–2 litreye su içilmelidir.

Kişiler mide küçülme olduktan sonra oldukça değişik duygulara kapılabilir. Ani bir kilo verişi söz konusudur ve bu pek çok kişide büyük bir heyecan yaratır. Kişi eski giysilerinde kaybolur ve kendini tanıyamaz hale gelir. Elbette ilk başta bu mutluluk verici durum zamanla kişiyi buhrana sürükleyebilir. Duruma psikolojik olarak hazırlanmamış bireyde bu değişimle birlikte kendine yabancılaşma ve depresyon meydana gelebilir. Ancak süreç boyunca mide küçültme ameliyatı psikolojik etkileri düşünülerek; destek almak, yeni yaşamın avantajlarına odaklanmak ve sağlıklı alışkanlıkları bir yaşam biçimi olarak kabul etmek çok önemlidir.

Kişi aklına takılan her soruda mide küçültme ameliyatı hakkında doktoruna danışabileceğini ve kontrollerine düzenli gittiğinde sorun yaşamayacağını unutmamalıdır.

Mide küçültme (Tüp Mide)yle kaç kilo verilir ya da mide küçültme olanlar kaç kilo veriyor gibi sorular, ameliyatın sonrasında ciddi bir merak konusu halini alır. Ameliyattan sonra ilk sene, hatta bazı kişilerde ilk 1.5 sene kilo verişi devam eder. En çok kilo kaybedilen dönem ise ilk 6 aydır. Bahsedilen sürelerin sonunda kişinin vermesi gereken kilonun yaklaşık 4’te 3’ünü vermiş olması beklenir.

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Ameliyatı takip eden mide küçültme ilk hafta zaman diliminde yalnızca sıvılarla beslenilebilir. Zamanla midenin iyileşmesini takiben tüp mide katı beslenme evresine geçilebilir. Katı gıdaya geçiş için doktorunuzun onayını almış olmanız gerekir.

Katı gıdalara geçişle birlikte diyetisyen sizin için uygun bir tüp mide diyet listesi oluşturur. Artık çok daha küçük porsiyonlarda ve daha az kalorili beslenilmesi gerekir.  Ayrıca verilen diyet programı sayesinde ihtiyacınız kadar gıda almanız, ihtiyacınız duyduğunuz vitamin ve mineraller almanız sağlanır. Kişinin herhangi bir bileşen eksikliğinden dolayı hastalıklarla karşılaşmaması için tüm besin kaynaklarından yeterince alması amaçlanır.

Mide küçültme (Tüp Mide) olanlar için artık katı gıdaların eskisi kadar tüketilmemesine odaklanılır. İlk 1 yıl boyunca hastanın diyetisyenle birlikte 3 ya da 4 aşamalı, düşük karbonhidratlı, ancak yüksek proteinli bir mide küçültme diyet programı uygulaması gerekir. Sıvılara daha çok yer verilse de sıvıların yağ ve kalori oranı yüksek kremalı ya da şekerli gıdalar olmaması önemlidir.

Kişinin diyet programı sürecin sağlıklı şekilde devamlılığı açısından hayati öneme sahiptir. Tüp mide olanlar beslenme programına uymazsa kilo verimi durabilir, aksine kilo alınabilir ya da kanama, kaçak gibi ciddi sorunlara yol açılabilir.

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Sonrası Değişimler Nelerdir?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Sonrası Değişimler Nelerdir?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Sonrası Değişimler Nelerdir?

Size kontrollerinizde yapılan testlere bağlı olarak destekleyici ilaçlar ya da ağrı kesiciler verilebilir.

Tüp mide ameliyatı sonrası ilk 3 ayda radikal değişimler yaşanmakta, kişi günde yaklaşık yarım kilo vermektedir. 6 aya kadar uzayabilen bu dramatik dönemin sonrasında, yaklaşık 1 sene daha, daha yavaş olmak kaydıyla kilo verilmesi devam eder. Kombine ameliyatlarda basit işlemlere göre daha çok ve daha hızlı kilo kaybı sağlanır.

Mide küçültme (Tüp Mide) ameliyatı olduktan sonra kısa bir süre içinde diyabet, yüksek tansiyon aşırı kiloyla alakalı sağlık sorunları büyük ölçüde kendiliğinden geçecektir.

Hasta kendisine yapılan yönlendirmeleri takip ettiği sürece sağlıklı kilo kaybı kaçınılmazdır. Ancak mutlaka sürecin doktor ve diyetisyen kontrolünde, hastanın da katılımı ve azmiyle devam ettirilmesi gerekir. Hastanın uyumluluğunun ameliyat başarısındaki önemi unutulmamalı ve motivasyon korunmalıdır.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kaçak Nasıl Anlaşılır Ve Ne Yapılmalıdır?

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kaçak Nasıl Anlaşılır Ve Ne Yapılmalıdır?

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kaçak Nasıl Anlaşılır Ve Ne Yapılmalıdır?

90’lı yıllardan beri uygulanmakta olan tüp mide sonrası yaşanacak değişimlerle merak konusu olabilir. Özellikle ameliyata dahil olacağı kesinleşenler, olası riskler hakkında panik yapabilir. Bahsedilen bu risklerden biri de şüphesiz kaçak oluşmasıdır.

Tüp mide kaçak gibi bir risk taşıyabilir ancak bu komplikasyonun yalnızca 50 kişiden 1’inde görüldüğü bilinmelidir. Doktorunuzdan konuya dair tecrübesi hakkında referanslar isteyerek başarı oranını daha iyi öğrenebilirsiniz. Ancak somut örneklerle doktorun söylemlerini desteklemesi gerektiğini unutmamalısınız.

Tüp mide ameliyatı kaçak riski için  %3-%5 gibi bir oran verilmektedir. Bu düşük orana rağmen bahsedilen ameliyatlardan sonra en sık görülen komplikasyon olduğu söylenebilir. Ancak erken dönemde tespit edildiğinde hemen kontrol altına alınabilen bu durum için endişe ve korkuya gerek yoktur. Genelde kaçak riskine olarak ameliyat sonlanmadan önce doktor gerekli bir test uygular ve kaçak riskini bu şekilde önceden belirler. Doktorun kaçak için risk ihtimali görmesi halinde 2 gün içinde testi tekrarlaması ve gereken önlemleri alması söz konusudur. Tabi böylece mide küçültme riskleri minimuma indirilmiş olur. Risklerin ilk hafta içerisinde zirvede olduğu ve sonrasında düştüğü de unutulmamalıdır.

Kişinin mide küçültme sonrası kaçak olup olmadığını anlayabilmesinin farklı yolları vardır. Mide bulantısı, kusma, bitkinlik, yüksek ateş, çarpıntı gibi belirtilerde kaçak ihtimal gözetilir. Şiddetli ağrı ve dokunmaya hassasiyet eşlik ettiği takdirde kişide kaçak olduğu düşünülür. Mide küçültme (Tüp Mide) kaçak komplikasyonu yapması halinde midedeki sıvı karın boşluğuna geçerek enfeksiyon yaratacağından, bu belirtilerle başvuranlara kan testi yapılır. Kan testinden yola çıkarak enfeksiyon bulguları değerlendirilir. Ultrason ve röntgen de karın içini görüntüleyip kaçağa karar vermenin diğer yollarıdır.

Mide küçültme (Tüp Mide) ameliyatı sonrası kaçak tespit edilen hastalarda gıda ve sıvı alımı durdurulur. Bu şekilde mideye karın boşluğundan yeni maddelerin geçmesi önlenir. Sonrasında hastaya enfeksiyonu kesmek için antibiyotik verilir ve kaçağın olduğu yer belirlenir. Bu noktadan sonra ya kaçak mide içine girilip kapatılır ya da karın girilir ve mide dışından kapatma yapılır. Doktor duruma göre hangi yolun izleneceğini kendisi belirler.

Tüp mide kaçak tedavisi boyunca ilk haftalarda damardan beslenme ve ek olarak karın içine dren takılması ya da mide içine endoskopik işlemle stent takılması uygun görülebilir.

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Sonrası Kilo Verme Durur mu?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Sonrası Kilo Verme Durur mu?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Sonrası Kilo Verme Durur mu?

Tüp mideyle kilo verme ilk aylarda maksimum seviyede olurken gün geçtikçe bu ivme azalır. İlk 3 ayda kilolarının büyük kısmını atan hasta, sonraki aylarda aynı hızla kilo veremez. Mide küçültme (Tüp Mide) olarak kilo vermek nispeten zordur ve süreci tamamlayıp hedefe ulaşmak için kişinin artık daha dikkatli olması gerekmektedir. İlk 1 yıl boyunca kilo verilmeye devam edilecektir. Ancak 3. aydan itibaren beslenmeye daha çok dikkat edilmeli, mide küçültme sonrası egzersiz konusuna daha çok ağırlık verilmelidir.

18 ay itibariyle verilen kiloların artık mide küçültme ameliyatı faydaları ile bir ilgisi kalmaz. Kişi kilo vermeye devam ediyorsa bu tamamen yaşam alışkanlıklarıyla ilgilidir, çünkü mide küçültme sonrası etkiler sona ermektedir. Haliyle akla tüp mide sonrası kilo alınır mı gibi sorular gelmeye başlar. Ancak genelde 18. aydan sonra kilo verilmesi son bulur ve yeni odak noktası kiloyu korumak olur.

Bahsedilen süre zarfından sonra yemek yeme oranını korumak gerekir. Aksi halde mide büyüyebilir ve kilo almaya başlarsınız. Midenin büyümesi tek başına kilo alma nedeni değildir. Ancak midenin büyümesiyle daha çok yemek yemeye başlar ve beslenme alışkanlıklarınızı değiştirirsiniz. Çünkü artık tüp mide avantajları ve etkisinden yalnızca mide değil, beyin de çıkmıştır ve normale dönmek isteyecektir.

Ameliyattan sonra bir ömür kişi kilo verebileceğini, hep bu kadar az ve düşük kalorili besleneceğini sanmaktadır. Oysaki tüp mide ameliyatı ilk yıl sonunda kiloları geri almaya başlayan, artık eski yediklerini ve yeme düzenini özleyen bir grup vardır. Bu kişilerden olmamak için diyete ve mide küçültme sonrası egzersiz düzenine bağlılık çok önemlidir. Aksi halde ameliyatın revize edilmesine kadar uzanan bir geri tüp mide olduktan sonra kilo alma dönemine girebilirsiniz.

Kilo almaya başlamanız gibi beklenemeyen bir durumda başvuracağınız ilk kişi diyetisyeniniz olmalıdır. Diyetisyenler protein odaklı bir beslenme listesi hazırlayarak artık sıvı beslenmeden tamamen katıya geçmiş olsanız dahi sizin kilo vermeye devam etmenizi sağlayacaklardır. Tüm direktifleri takip etmenize rağmen açlık hissini kontrol edemiyor ve kilo vermenizin anormal şekilde durduğunu düşünüyorsanız çekinmeden ve zaman kaybetmeden doktorunuza başvurun.

Obezite Cerrahisi Sonrası Kabızlık ve Gaz Sorunu Çözümü

Obezite Cerrahisi Sonrası Kabızlık ve Gaz Sorunu Çözümü

Obezite Cerrahisi Sonrası Kabızlık ve Gaz Sorunu Çözümü

Cerrahiden sonra sık karşılaşılan bir sorun da elbette sindirim sistemine dairdir. Mide küçültme (Tüp Mide) ameliyatından sonra kabızlık ve şişkinliğin normal karşılandığı bu dönemde kişi bazen 2 gün süreyle boşaltım yapamaz. Bu hazım sorunları kadınları daha çok etkilemekte, sıvı tüketimine ve sebze meyve yememeye bağlı gelişebilmektedir.

  • Mide küçültme (Tüp Mide) sonrası kabızlık yaşamamak adına deneyebileceğiniz ipuçları şu şekildedir:
  • Gün içinde minimum 1 litre su için ve diğer sıvıların su yerine geçmediğini unutmayın.
  • Bağırsakların hareketliliği için erik ya da kayısı hoşafı içmeyi deneyebilirsiniz.
  • Protein ve lif alımı oldukça önemlidir. Daha çok lif almak için taze meyve ve salataları öğünlerinize ekleyebilirsiniz. Sabah saatlerinde ise prebiyotik içeren yiyecekler yemeli, 15 gün boyunca aksatmadan bu kürü uygulamalısınız.
  • Mide küçültme (Tüp Mide) ameliyatından sonra beslenme programında protein almak için tavuk, ton balığı, peynir gibi hayvansal ürünlerle salatalarınızı çeşitlendirebilirsiniz. Bir tatlı kaşığı kadar doğal zeytinyağı da ilave edebilirsiniz. Böylece oldukça faydalı ve doyurucu bir öğün elde edeceksiniz.
  • Gün içinde en az yarım saat yürüyüş yapmalı, aylar geçtikçe sporu hızlandırmalısınız. Spor programınıza düzenli zaman ayırmayı ihmal etmemelisiniz.

Kabızlığın uzun süre devam etmesi ve bu çözüm önerilerinin işe yaramaması halinde mide küçültme ameliyatı yapan doktorlar ve hastaneyle görünmelisiniz.

Mide küçültme (Tüp Mide) ameliyat sonrasında kişi ağrı yaşadığında herhangi bir komplikasyondan şüphe duyabilir. Ancak bazı kişilerde bu ağrı sadece sıradan bir gaz sıkışması ağrısıdır. Kişi ağrıyla birlikte korku duyabilir ancak sindirimle alakalı geçirilen bu ameliyatın neticesinde gaz oluşmasının çok normal olduğu unutulmamalıdır.

Ameliyattan sonra kısmi olarak ya da tamamen bağırsak tıkanabilir ve özellikle ilk 24 saat boyunca kişi boşaltım yapamayabilir. Bu durumda ilk gaz çıkışının zorlayıcı olması hemen herkeste gördüğümüz bir etkidir. Kişini bu durumda hemen ağrı kesici almaması, öncelikle doktoruna danışması, ağrı ya da şişkinliği artıyorsa bunun gazdan olduğuna emin olmayı beklemesi gerekir. Mide küçültme (Tüp Mide) gaz ağrısı nedeni olduysa ve sorun devam ediyorsa destek alınabilir.

Bünyeniz sebze tüketmeye alışkın değilse elbette bu da ilk zamanlarda gaz problemini tetikler. Özellikle karnabahar, kırmızı ve beyaz lahana, brüksel lahanası, brokoli uzak durulması gereken gaz yapıcı sebzelerdir. Bu sebzelere ara vermiş olduğunuz dönemde mide küçültme sonrası gaz sorunu yaratmayan, daha güvenilir sebzeleri yiyebilirsiniz. Patates, pırasa, kabak, patlıcan ve pırasa bunlara örnektir ve mide küçültme ameliyatı sonrası diyet içerisinde yer verilebilir.

Mide küçültme (Tüp Mide) sonrası geğirme ve gaz sorunu geçene kadar ağrıyı azaltmak için uzanarak istirahat edebilirsiniz. Ayrıca yemeklere az miktarda, midenizde yan etki yaratmayacak kadar karabiber ve kimyon eklemek de gaz sorunun önüne geçebilir.

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Sonrası Estetik Gerekli midir?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Sonrası Estetik Gerekli midir?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Sonrası Estetik Gerekli midir?

Aşırı kiloyla birlikte pek çok hastalığın beraberinde kişiyi ciddi risklere sürüklediğinden bahsettik. Depresyon, uykusuzluk, anksiyete gibi ruhsal hastalıkların yanında hormonal, metabolik ve sistemik pek çok fiziksel hastalık da obeziteye eşlik ediyor.

Kilo kaybı için hangi mide küçültme yöntemleri seçilmiş olursa olsun, kişinin bu ameliyatlarla ani ve ciddi kilo kayıpları oluyor. Ancak bu noktada anlamamız gereken kiloları kaybetmenin aslında sürecin sonu değil, başlangıcı olduğudur. Çünkü kilo kaybıyla bambaşka bir hayata başlayan kişiyi aşina olmadığı pek çok yenilik beklemektedir.

Yaşanan kilo kaybıyla birlikte tüp mide dezavantajları arasında sayabileceğimiz deri sarkmaları meydana gelebilir. Kişinin egzersizlerini düzenli yapmaması ya da protein ağırlıklı beslenmemesi halinde göğüs, karın, bacak ve kollarda yoğunlaşan deri sarkmaları ve çatlamaları görülür. Mide küçültme (Tüp Mide) sonrası estetik olmayı gerektirebilecek bu yan etkiler, aslında güzellikten ziyade sağlık için önem arz eder. Çünkü bu deformiteler beraberinde isilik, deri tahrişi gibi yüzeysel sorunlara ya da deride terleme sonucu gelişen enfeksiyon gibi daha ciddi tablolara yol açabilir. Özellikle karın, göğüs ve kol gibi sık terleyen yerlerde oluşan katlar, mantar ve bakteri üremesi için ideal bölgelerdir. Bu bölgelerde hijyeni sağlayamayan derisi sarkmış kişi, görüntünün yanında koku ve acıyla da rahatsız olur.

Yapılabilecek tüp mide sonrası estetik uygulamaları ise şu şekilde listelenebilir:

  • Abdominoplasti (karın germe)
  • Mamoplasti (göğüs dikleştirme)
  • Jinekomasti (Erkeklerdeki büyüyen memenin küçültülmesi)
  • Alt beden ile üst kol ve üst bacak germe
  • Liposuction (Yağ aldırma)
  • Yüz germe
  • Genital bölge germe

Kişinin tüm ameliyatlara gerek kalmaksızın, özellikle de yaşı gençse, sarkma olmadan kilo vermesi mümkün. Obezite ameliyatı sonrası estetik ameliyatlar, her ne kadar ‘’estetik’’ olarak adlandırsak da birer sağlık sorununu önleme amaçlı işlemlerdir. Bu nedenle tüm kurallara dikkat etmenize rağmen böyle bir sorunla karşılaştığınızda mide küçültme haram mı sorusunda olduğu gibi, söz konusunun sağlığınız olduğunu unutmamanız gerekir.

Mide küçültme (Tüp Mide) sonrası estetik ameliyat olmak isteyenlerin ne yazık ki yeni bir ameliyata hazır olması ve tam anlamıyla verdiği kiloların sonuna geldiğine emin olması için beklemesi gerekir. Ameliyatın sonrasında 1.5 sene gibi bir süre bekleyip, sonrasında estetik işlemlere başlanabilir. Ayrıca estetiklerin hepsinin tek bir seferde değil, kişiyi alışma sürecine dahil etmek için aşama aşama yapılması uygun görülür.

Obezite Cerrahisi Sonrası Saç Dökülmesi Neden Olur?

Obezite Cerrahisi Sonrası Saç Dökülmesi

Obezite Cerrahisi Sonrası Saç Dökülmesi

Tüp mide sonrası beslenme, özellikle ilk 1 ay boyunca hayati önem arz eder. Bu süreç boyunca diyetisyen yönlendirmelerini takip etmek şarttır. Ancak diyetisyen önerilerine rağmen tüp mide sonrası saç dökülmesi sorunu ile karşı karşıya kalınabilir.

Mide küçültme (Tüp Mide) sonrası saç dökülmesi elbette herkesin karşılaşacağı bir sorun değildir.Stres, genetik yatkınlık, beslenme düzeni ve yapılan obezite cerrahisi çeşitleri ile kişiden kişiye bu şikayetin görülme şiddeti değişir.

Mide küçültme (Tüp Mide) ameliyatı saç dökülmesi ile sonuçlandığı takdirde öncelikle kişinin stres faktörlerini uzaklaştırdığından emin olması gerekir. Kendisini yeni bir hayatın beklediği düşüncesi ile endişe duyan hastada, stres en büyük saç dökülmesi nedeni halini alır. Ayrıca mide küçültme sonrası beslenme listesi içerisinde yeterince mineral ve vitamin olmaması da kişinin saçlarında dökülme yapacaktır. Kişi özellikle ilk 3 ila 6 ay aralığında aldığı vitamin ve mineral oranı konusunda dikkatli olmalıdır.

İlk 6 ay boyunca şiddetli şekilde dökülebilen saçların, sonraki ikinci 6 ay içinde yeniden çıktığı görülür. Özellikle mide bypass sonrası saç dökülmesi sık görülür ve ameliyatın etkilerinin yavaş yavaş geçtiği bu dönemde saçlar da kendini toparlayacaktır.

Saç dökülmeleri kişide endişe yaratmamalı ve kişi stres düzeyini, beslenme alışkanlıklarını iyi bir şekilde korumalıdır. Ancak durumun kronik bir hal alması halinde mide küçültme yapan doktor ya da diyetisyeninize başvurabilirsiniz. Doktorunuz gerekli gördüğü takdirde B 12, D vitamini, çinko gibi destekler için takviye ilaçları verebilir.

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Caiz mi?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Caiz mi?

Mide Küçültme (Tüp Mide) Ameliyatı Caiz mi?

Tüm dünyanın uygulamakta olduğu obezite cerrahilerinin başında gelen mide küçültme işlemleri ülkemizde de morbid obeziteye karşı bir hayat kurtarıcı olarak görülüyor. Ancak ülkemiz genel yapısı gereği şüphesiz pek çok kişinin aklına mide küçültme ameliyatı günah mı sorusu geliyor.

Obezitenin kalp damar, üreme, sindirim, gibi pek çok hayati sistemi yakından ilgilendirdiğini biliyoruz. Tek başına yol açtığı ruhsal ve aktivitesel sorunlara ek olarak kanser, tansiyon, kolesterol, diyabet, eklem ağrısı, adet düzensizliği ve kısırlık gibi başka sorunlara da dolaylı şekilde yol açtığından bahsettik.

Obez kişiler için sürekli olarak yorgunluk ve enerjisizlik hali söz konusu olmakta, kişi pek çok aktiviteden eksik kalmaktadır. Gün geçtikçe nefes almakta dahi zorlanan obezite hastaları yürümekten bile çekinebilir hale geliyorlar. Tıpkı yaşlanmış gibi hissediyor, sürekli ağrılarından şikayet ediyor ve yaşama dair motivasyonlarını kaybediyorlar.

Tüm bunlar düşünüldüğünde ise obezite cerrahisi yöntemlerinin asla estetik amaçlı yapılmadığını anlamak güç değil. Her ne kadar bazı fazla kilolu kişiler tamamen güzellik ve toplumsal standart kaygısıyla bu mide küçültme ameliyatı yapan hastaneler ve doktorlara başvursa da bu ameliyatların kesinlikle sağlığı koruma amaçlı yapıldığının unutulmaması gerekiyor. Söz konusu sağlık olduğunda ise mide küçültme haram mı gibi soruların yanıtı da verilmiş oluyor. Çünkü kişinin bu denli hayatını engelleyen, yaşam kalitesini düşüren, sindirimden dolaşıma kadar tüm sistemlerinin düzenini bozan bu hastalıktan kurtulmak için bazen tek çare ameliyat oluyor.

Ölüme kadar uzanabilen kronik hastalıklara yol açmasıyla fazla kilolardan kurtulmak, bedenimize iyi bakmanın en önemli kuralı halini alıyor. Mide küçültme (Tüp Mide) ameliyatı günah mı gibi sorulara verilen kulaktan dolma cevaplardan etkilenmemek ve sağlık amacıyla yapılan her ameliyatın dinen bir engel teşkil etmediğini unutmamak gerekiyor. Güzellik amacıyla yapılan ameliyatlar kafa karıştırıcı olabilir ancak obezitenin kişideki ruhsal ve bedensel etkileri düşünüldüğünde tüp mide haram mı sorusunun kesinlikle olumsuz yanıtlandığını söyleyebiliriz. Tam tersi bu bir günah ya da yanlış değil, sağlığımıza ve bedenimize karşı bir sorumluluğumuzdur.

Yani kısaca mide küçültme ameliyatı olmak günah mı sorusunun yanıtına değildir, diyebiliriz.

Mide Küçültme Ameliyatı Günah mı? Tüp Mide Ameliyatı Caiz mi?

Tüp Mide Ameliyatı Olan Ünlüler Kimler?

Tüp Mide Ameliyatı Olan Ünlüler Kimler?

Tüp Mide Ameliyatı Olan Ünlüler Kimler?

Tüp mide ameliyatıyla yeni bir hayata başlayan pek çok kişi olduğunu biliyoruz. Yılda binlerce kişiye yepyeni bir hayat vaat eden bu ameliyatlardan ünlü isimler dahi faydalanabiliyor. Hatta tüp mide olan ünlüler görenleri şaşkına çeviriyor, adeta başka birine dönüşmüş oluyor. Gelelim tüp mideyle yeni bir bedene ve sağlığına kavuşan örnek isimlerin kimler olduğuna:

Pelin Öztekin: Çok Güzel Hareketler Bunlar isimli TV programı ile tanıdığımız ve ünlü oyuncu Rasim Öztekin’in kızı olan Pelin Öztekin, tüp mideyle kilo veren ünlüler listesinin başında geliyor. Görenleri şaşkına çevirecek derecede büyük bir değişim yaşayan genç oyuncu, ameliyatın sayesinde 70 kilo verdiğini ifade ediyor. 140 kilodan 70 kiloya düşen oyuncu, tüp mide sonrası spor ve düzenli beslenmeyi hayatında vazgeçilmez bir yere koyduğunu ifade ediyor.

Okan Karacan: Ekranların sempatik simalarından olan Okan Karacan, baba olmasıyla birlikte kilolarının hareketlerini ne kadar çok kısıtladığını fark ettiğini söyleyen ve bu nedenle ameliyat kararı  almış ünlülerden biri. Karacan ameliyatın sonrasında tam 60 kilo vererek görenleri hayran bırakmıştı.

Seren Serengil: Türkiye’nin skandal yüzlerinden biri olan Seren Serengil, kiloları nedeniyle artık buhrana giren ve rahatsız olduğu için mide küçültme yapan hastaneler için başvurduğunu söyleyen ünlü isimlerden. Magazin sayfalarından uzun süre düşmeyen Serengil ise nispeten kilo fazlası az olanlardandı. Bu sayede 2 ay gibi kısa bir sürede tam 24 kilo vermeyi başardı.

Emel Müftüoğlu: Ünlü şarkıcı ve dizi oyuncusu Müftüoğlu, fazla kiloları az olsa da vermekte güçlük çektiği için son çare mide küçültme ameliyatı olanlar arasına katılmış bir isim. Sanatçı ameliyattan sonra kısa bir süre içinde 10 kilo vermeyi başardı ancak bu küçük miktara rağmen oldukça bir değişim yaşadığı gözlerden kaçmamıştı.

Fatih Ürek: Mide küçültme (Tüp Mide) ameliyatı olan ünlüler arasında bir diğer dikkat çeken isim de Fatih Ürek oldu. Kilolarından dolayı depresyona giren ve her anlamda artık çok zorlanmaya başladığı için ameliyat olma kararı aldığını ifade eden ünlü şarkıcı, yaşadığı değişimler sayesinde hem çok rahatladığını hem de diyabet hastalığından kurtulduğunu ifade etmiş.

Işın Karaca: Fazla kilolarıyla görmeye alıştığımız bir isim olan Işın Karaca, mide küçültme ile bizlere tüm bildiklerimizi unutturdu. Senelerce her yolu denediğini hatta bir dönem beslenme takıntısı yüzünden sağlığından olduğunu ifade eden ünlü şarkıcı, en sonunda çareyi ameliyatla bulmuştu. Tüp mide olarak kilo veren ünlüler arasında yer alan sanatçı 110 kilodan 60 kiloya düşmeyi başarmıştır.

Hamdi Alkan: Kilo sorunları ile tanıdığımız bir diğer ünlü isim olan Hamdi Alkan, yaşadığı şiddetli sağlık sorunları sebebiyle mide küçültme için başvurmuş. Tüp mide ameliyatı sonrasında 44 kilo vererek formuna kavuşan Alkan, yengi görünümü ile medyada sık sık gündem olmuştu.

Kaan Kural: Basketbol yorumcusu ve dizi oyuncusu Kaan Kural, aşırı kiloları nedeniyle mide küçültme ameliyatı olmak için başvuran bir diğer ünlü isim. Tam tamına 210 kilodan 125 kiloya düşmüş olan ünlü isim, artık her şeyi çok daha rahat yiyebildiğini söyleyerek mutluluğunu ve başarısını paylaşan isimlerden biri.

Sıkılmadan sorununa kadar okuduğunuz için tebrik ederim. Siz de mide küçültme ameliyatı hakkında edindiğiniz bilgilerle bu ameliyat için hazır olduğunuzu düşünüyor musunuz? Konu hakkındaki tüm sorularınızı ve görüşlerinizi çekinmeden yorumlar kısmında bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg