• 729.273
Anasayfa
Sağlık B12 Vitamini Fazlalığı Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

B12 Vitamini Fazlalığı Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

       7   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

B12 vitamini nedir? B12 vitamini hangi yiyeceklerde bulunur? B12 vitamini faydaları nelerdir? B12 vitamini fazlalılığı nasıl anlaşılır? B12 vitamini fazlalığı neden olur? gibi sorulara bu makalemizde cevap bulabileceksiniz.

B12 Vitamini Nedir?

B12 Vitamini Nedir?

Yaygın olarak B12 vitamini eksikliği rahatsızlığı görülse de bazı kişilerde B12 vitamini fazlalığı da yaşanmaktadır. B12 vitamini diğer B grubu vitaminleri gibi suda çözülebilen bir vitamin türüdür. Vücut için gerekli olan ve karşılanması gereken, önemli görev taşıyan vitamindir. İçerisinde Kobalt barındırır, bundan dolayı da Kobalamin ismiyle de bilinmektedir.

B12 vitaminin, insan vücudunda önemli işlevleri bulunmaktadır. Beyin ve sinir sisteminin görevlerini yerine getirmesi için ve kırmızı kan hücrelerinin oluşması için B12 vitaminine ihtiyaç bulunmaktadır. Günlük ihtiyaç olan ve düzenli tüketilmesine dikkat edilmesi gereken vitamindir. Vücut B12 vitamin üretemez o yüzden içeriğinde B12 vitamini barındıran besinler tüketmek gerekir ve ek takviyeler alınmalıdır. B12 vitaminin en fazla hayvansal besinlerde bulunur. Özellikle kırmızı et, balık çeşitleri ve süt ürünlerinde B12 vitamini oldukça fazladır.

B12 Vitamini Faydaları

  • DNA üretimine katkı sağlar.
  • Hücre yenilenmesinde yardımcıdır.
  • Kırmızı kan hücrelerinin güçlendirir.
  • Halsizlik ve yorgunluk hissini yok eder.
  • Depresyon olasılığını azaltır.
  • Cilt ve saç sağlığını korur.
  • Hafızayı kuvvetlendirir.
  • Konsantrasyonu sağlar.
  • Kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu güçlü tutar.
  • Bazı kanser türlerine karşı korur. (Göğüs kanseri, akciğer kanseri, prostat kanseri)

B12 Vitamin Fazlalığı Neden Olur?

Hayvansal ürünlerden fazla tüketmek, B12 vitamini fazlalığına neden olmaktadır. Mesela süt ve süt ürünleri, yumurta, et gibi besinler B12 vitamini açısından oldukça varlıklıdır. Hayvansal ürünler dışında, B12 vitamini hapları ve tabletlerinin çok kullanılması durumunda doz aşımına bağlı olarak gün geçtikçe B12 vitaminini biriktirmektedir. Böylece vücutta B12 vitamini fazlalığı oluşmaktadır. Bunların haricinde ise karaciğer rahatsızlıkları, böbrek hastalıkları, kan ile ilgili hastalıklar ve kanser, B12 vitamini seviyesinin artmasına neden olmaktadır.

B12 Vitamin Fazlalığı Neden Olur?

Hayvansal Ürünleri Çok Tüketmek

Deniz ürünlerinde, süt ve süt ürünlerinde, ette bol miktarda B12 vitamini bulunmaktadır. Hayvansal ürünlerin fazla tüketilmesi durumunda B12 vitamini birikim yapar ve fazlalık meydana gelir.

B12 Vitamin Hapları

B12 vitaminin fazlalığını oluşturan sebeplerden biride B12 vitamini hapları. Doktor kontrolünde kullanıldığı zaman dozu belirlenir ve sakıncası olmaz. Ama doktorunuzdan habersiz fazla miktarda kullanmak B12 vitaminin fazlalığını oluşturmaktadır.

B12 vitamini fazlalığı normal şartlarda ciddi hastalıkların habercisi olabilmektedir. Ama fazla B12 vitamini idrar yoluyla dışarı atılmaktadır.

Karaciğer Hastalıkları

B12 vitamini suda çözülemez ve karaciğerde depolanır. Hepatit ve siroz gibi karaciğer hastalıkları olan kişilerde B12 vitamini depolanması olmaz ve fazlalığı ortaya çıkar.

Böbrek Hastalıkları

Böbrek hastası olan kişilerde böbrek görevini tam yapamadığı için B12 vitaminini gerektiği kadar süzme işlemini yapamaz. Süzme işlemi yapamadığı zaman da B12 vitamini kana karışır ve B12 vitamini fazlalığı oluşur.

Kan İli İlgili Hastalıklar

Lösemi, polistemia vera hastalığı olan kişilerde b12 vitamini fazlalığı görülmektedir. B12 vitamini yüksekliği ciddi kan hastalıklarının habercisi olabilmektedir.

Solid Organ Kanser

Organlar görevlerini tam olarak gerçekleştiremediği zaman B12 vitamini yüksekliği yaşanmaktadır. Özellikle karaciğer hastalığı olan kişilerde B12 vitamini fazlalığı yaşanma olasılığı yüksektir. Bunun dışında akciğer, bağırsak, kalp, rahim gibi solid organlarda biriken b12 vitamini fazlalığı kanser gibi ciddi hastalıkların nedeni olabilir.

B12 Vitamini Fazlalığı Belirtileri Nelerdir?

B12 Vitamini Fazlalığı Belirtileri Nelerdir?

B12 vitamini yüksekliği sivilce oluşumuna sebep olur? Evet olur, B12 fazlalığı ciltte kaşıntı, dökülme ve sivilcelere neden olabilmektedir. Tabi bu belirtiler kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.

Yapılan araştırmalarda B12 vitamini yüksek kişilerde atak krizler meydana gelmektedir. Kişi daha gergin ve sinirli olmaktadır. Uyku sorunu yaşamaya başlarlar, B12 vitamini fazlalığı olan hastalarda uykuya tam dalamama durumu görülür, uyku aralarında sık sık uyunma olur.

B12 vitamini fazlalığı olan kişiler, kendilerini çok yorgun ve halsiz hissederler. Nefes alma vermede zorlanırlar. Alerjisi olmayan kişilerde bile, alerjik reaksiyonlar yaşanabilir, boğaz ve ağızda şişlikler meydana gelebilir.

B12 vitamini Yüksekliği Belirtileri;

  • Baş dönmesi
  • Uzun süren ve sık olan baş ağrısı
  • Kalp ritminde anormallik
  • Normalden sinirli davranma
  • İshal durumu
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Eklem ve kaslarda ağrı (Artrit)
  • Ödem oluşur
  • Koordinasyon bozulmaları
  • Vücutta kaşıntı

B12 Yüksekliği Nasıl Anlaşılır?

B12 vitamini yüksekliği, aslında vücutta fark edilebilecek seviyede bir yan etki göstermez. Ama B12 vitamini fazlalığı olan hastalarda özellikle baş ağrısı, nefes almaza zorluk, kalp ritmi bozukluğu, uyku problemi, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, ishal, panik atak, huzursuzluk gibi şikayetler yaşanır.

B12 Fazlalığı Nasıl Düşürülür?

B12 vitamini fazlalığının anlaşılması için öncelikle bir Dahiliye kliniğine gitmeniz ve uzman hekimden kan testi yapılmasını istemeniz gerekir. Kan testi yapılmış ve sonucunda B12 vitamini fazlalığı tespit edilmiş ise bir süre B12 barındıran besinler tüketmemek gerekir. B12 vitaminin fazlalığına neden olan bir rahatsızlık var ise tedavi uygulanması ile rahatsızlık ortadan kaldırılır. Ve B12 seviyesi normal seviyeye düşer.

B12 Vitamini Önemi Nedir? – Video

B12 Vitamini Nedir? – Video

B12 Vitamini Eksikliği – Fazlalığı – Video

Sizlerde B 12 Vitamini fazlalığı belirtilerini yaşıyorsanız bizlerle şikayetlerinizi paylaşabilirsiniz. Nasıl bir beslenme alışkanlığınız var? Bizlerle yorum olarak paylaşabilirsiniz.

“B12 Vitamini Fazlalığı Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi” üzerine 7 yorum

  1. Pervin says:
  2. Semra says:
  3. Fadime ozbey says:
    • Selda says:

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg